NEUSTRELITZ, poort naar het Mecklenburger Merenplateau.
Naar deelstaat Meclenburg-Voor-Pommeren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Middenin het Mecklenburger Merenplateau, omzoomd door idyllische meren en uitgestrekte bossen, ligt Neustrelitz. De stad nodigt uit om de afwisselende landschappen en culturele bezienswaardigheden - tussen barok en modernisme - te gaan ontdekken. Neustrelitz werd in het jaar 1733 in opdracht van Adolf Friedrich III von Mecklenburg-Strelitz als een nieuwe rococo stad met een radiaal verlopend stratenplan aangelegd aan de Zierker See in het centrum van het Mecklenburgse merenplateau.

Neustrelitz, Zierker See met stadshavenLigging en bereikbaarheid 
Neustrelitz ligt tussen het westelijke en oostelijke deel van het Müritz Natuurpark in zuid-Mecklenburg, halverwege Berlijn, 100 km, en de Oostzeekust.
Per auto/bus: vanuit het westen via de A19, uitrit Röbel, resp. A24, uitrit Pritzwald, verder via de B198; vanuit het zuiden eveneens via deze route of via de B96 Berlijn-Rügen.
Per trein: Rostock, Stralsund, Berlijn.
Luchthaven: Neubrandenburg, 35 km, Rostock, 115 km, Berlijn, 120 km.

Bijzondere tips
 
Maak tijdens een rondleiding kennis met deze laatbarokke stad en de Slottuin (mei t/m september op zaterdag 10.30 uur vanaf het Stadhuis of aparte aanmelding vooraf. Geniet van het mooie uitzicht op Strelitz en omgeving vanaf de 50 m hoge toren van de Stadskerk.

Bezienswaardigheden
 
De laatbarokke stad fascineert door haar bijzondere aanleg: achtstraten lopen geometrisch vanaf het Marktplein naar alle windrichtingen - de Schlossstrasse geeft toegang tot de Slot- tuin, waar destijds het Slot stond. De Oranjerie en de Götterallee zijn nog behouden gebleven. Hebetempel, fontein en beelden, evenals de herinneringshal voor Koningin Louise von Preussen.

Slotkerk
 
De kerk, een kruisvormig neogotisch bakstenen gebouw uit 1859, is een ontwerp van Friedrich Wilhelm Buttel. Tegen de door twee slanke torens geflankeerde hoofdfaçade staan vier evangelistenfiguren van Albert Wolff (1859). Het interieur is contemporain ingericht (er zijn plannen voor een verbouwing tot concertzaal).

Slotpaviljoen, ziekenhuis
 
Het slotpaviljoen (aan de westkant) was oorspronkelijk een van de twee nevengebouwen die de slothof flankeerden. Het paviljoen ontstond door verbouwing van een barokke voorganger in 1828-1834 naar een ontwerp van Friedrich Wilhelm Buttel.

Slottuin
 
In 1732 werd de tuin tussen het slot en de Zierker See door Christoph Julius Löwe in barokstijl aangelegd. Tussen 1790 en het begin van de 20ste eeuw werd het regelmatig veranderd en uitgebreid; zo werd volgens een ontwerp van Peter Joseph Lenné na 1825 een deel tot landschapspark omgevormd. De barokke hoofdas tussen slot en meer wordt in het noorden afgesloten door een Hebetempel (1840) in de vorm van een antieke monopteros met een kopie van de Hebefiguur van Antonio Canova. Ervoor staan een in zink gegoten kopie van Victoria v. Leuthen van de hand van Christian Daniel Rauch (1854) en andere beelden, vazen en fonteinen. Aan de noordoostrand van het park bevindt zich de oranjerie, een eenvoudig barok utiliteitsgebouw (1755) van A. Seydel. Op aanbeveling van Schinkel werd de oranjerie in 1840-1842 door P.W. Buttel en CD. Rauch verbouwd tot een classicistische tuinsalon met een door pilasters geleed middengedeelte. Binnen bevinden zich drie prachtige zalen met plafondschilderingen in Pompejaanse stijl.

Andere bezienswaardigheden
 
Door P.W. Buttel ontworpen zijn ook het classicistische raadhuis met open porticus en de toren (1828-1831; hoogte 45 m) van de stadskerk (1768-1778), waaraan ook Schinkel meewerkte, Een gedenkplaat tegen het voormalige Gymnasium Carolinum (11003­11007) van F,W. Dunkelberg herinnert aan de ontdekker van Troje, Heinrich Schliemann, die hier ooit in de schoolbank zat.Exposities
 
* Museum: regionale historie en bijzondere tentoonstellingen, tevens tijdens het seizoen jaarlijks wisselende exposities in de bijzondere ambiance van de Oranjerie.
* Plastiekgalerie Schlosskirche: van mei t/m begin oktober 3 tentoonstellings cyclussen.
* Hafen-Servicegcbäude: Informatie over de geschiedenis van de stadshaven van Neustrelitz.

Evenementen
 
* Culturele Zomer met talrijke concerten, exposities, openlucht opvoeringen van de Deutsche Tanzkompanie en het Schlossgartenfestival.
* Neustrelitzer Adventsvuur tijdens het adventsweekend, vrijdagzondag.

Culturele tips
 
Geniet van de 'Residentiestad der Operette' die in juni en juli plaatsvinden in de prachtige ambiance van de Slottuin met de opvoering in de openlucht van de operette ' Koningin Luise-koningin van alle harten" en elk jaar in een nieuwe enscenering. Het landestheater Neustrelitz, het Ensemble van de Deutsche Tanzkompanie en de Neubrandenburger Philharmonie dragen hun steentje bij aan deze fantastische opvoeringen! Voor een interessant programma twee uur voorafgaand aan de operette, staat de Verein Schlossgartenfestspiele garant.

Excursiemogelijkheden
 
Tijdens wandel- en fietstochten door de natuurgebieden Kalkhorst en Schlosskoppel of door het aangrenzende Müritz-Natuurpark zult u volop genieten van rust en schoonheid. U kunt ook gaan varen op de prachtige meren, v.a. de stadshaven, of per kano zelf al peddelend de meren gaan ontdekken. Tochten rondom de Müritz en door het Feldberger Merenlandschap zijn eveneens de moeite meer dan waard.

Stadtinformation,
 
Markt 1, 17235 Neustrelitz
Tel.: +49(0)3981/253119, Fax: +49(0)3981/214936 oder 205443
E-mail: stadtinformation@neustrelitz.de - Internet:  
www.neustrelitz.de

Omgeving: Hohenzieritz, 12 km N 
Bij het barokslot (1746-11006), zomerresidentie, en sterfhuis (1810) van koningin Luise, hoort een in 1790 oorspronkelijk als baroktuin aangelegd landschapspark met een classicistische ronde kerk (11006; Dorische zuilenporticus) en de in 1815 als monopteros opgerichte Luisentempel van Christian Philipp Wolff.

** Uw accommodatie in Neustrelitz kan goed geboekt worden via  Booking-Hotels/Appartementen/Neustrelitz.
Park Hotel Fasanerie is een viersterrenhotel met stijlvolle accommodatie.
Hotel Schlossgarten is in 1820 gebouwd als een herenhuis voor de adellijken van Mecklenburg-Strelitz en biedt een comfortabel verblijf.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets