NÖRDLINGEN IM RIES, Aan de "Romantische Strasse”.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De stad in Ries is eeuwenlang binnen haar middeleeuwse ommuring gebleven en heeft deze tot op heden in goede staat weten te  bewaren - een uniek voorbeeld onder de oude Duitse steden. De stadsmuren, waarop men kan wandelen - dateren uit de 14de eeuw, zijn later uitgebreid en in de 16de eeuw voorzien van machtige versterkte bol werken. Tijdens een wandeling over deze muur heeft men een ongelooflijk mooi uitzicht op de oude binnenstad.

Nördlingen, luchtfotoLigging en  bereikbaarheid
 
Nördlingen ligt in de deelstaat Beieren. Grotere stad in de omgeving is Augsburg , ca. 70 km.
Per auto: A7, uitrit Nördlingen, ca. 28 km.
Per trein: Station Nördlingen.
Luchthavens: München, ca. 140 km, Stuttgart, ca. 160 km, Neurenberg, ca. 100 km.

Bijzondere tips
 
Museums-Card .
Nördlingen ligt aan de "Romantische Strasse'- de oudste en meest bekende vakantieroute in Europa.
Nördlingen ligt in de Ries - de best behouden gebleven en onderzochte meteorietkrater ter wereld. De ontstaansgeschiedenis van de Ries kunt u beleven in ons "Rieskrater"-Museum. '
Weekmarkt op woensdag en zaterdag in de Nördlinger voetgangerspassage.

Bezienswaardigheden
 
Evangelische stadsgemeentekerk St. Georg, Marktplatz 10
Middelpunt van de stad in het weidse Rieslandschap is de evangelische stadsgemeentekerk St. Georg met de 90 m hoge Daniel. Deze laatgotische toren (l5de eeuw) werd in de 16de eeuw voorzien van een koperen helmspits in renaissancestijl (1538-1539). Het ontwerp van de kerk dateert uit 1427. Het bouwen begon in 1444 en duurde, onder negen verschillende bouwmeesters, tot 1508 (de Zieglersche kapel was zelfs pas in 1519 voltooid). De zes portalen, de enige versiering aan de buitenkant, geven toegang tot de ruime, drieschepige hallenkerk met een zes traveeën groot schip en een eveneens zes traveeën groot koor.
Het belangrijkste van de inrichting
 
is het hoogaltaar met in een barokomraming vijf houten gotische beeldhouwwerken van hoge kwaliteit (15de eeuw): de Gekruisigde tussen de vertwijfelde gestalten van Maria en Johannes en twee zwevende engelen, en iets verder naar buiten de heiligen Georgius en Magdalena. De altaarschilderijen van F. Herlin (1462­1465) bevinden zich in het museum. Een uit zandsteen gehouwen sacramentshuis (1525) biedt in zijn baldakijnarchitectuur theologische thema's: profeten, evangelisten, musicerende engelen en heiligen bevolken alle etages. Het geheel wordt bekroond door Johannes de Evangelist en Johannes de Doper met Christus als Salvator Mundi. Bezienswaardig zijn ook de trap die naar de kuip van de laatgotische preekstoel (1499) voert en de grafmonumenten.

Voormalige karmelietenkloosterkerk St. Salvator, Salvatorgasse 15
 
De kerk dateert uit de belangrijkste bouwperiode van de stad (l5de eeuw). Bezienswaardig is het hoogaltaar (1497), dat uit Führth naar Nördlingen is overgebracht en wordt toegeschreven aan de Bambergse meester H. Nussbaum. Opmerkelijk zijn ook de fresco' s (15de eeuw).

Raadhuis, Marktplatz
 
Het in de 14de eeuw gebouwde raadhuis is voor het belangrijkste deel gotisch. De grote bordestrap, toegevoegd in 1618, is in renaissancestijl, doch vertoont eveneens met het gebouw harmoniërende gotische elementen. Binnen is de Bundesstube met oude wandschilderingen bezienswaardig.

Spital zum Hl. Geist, BaldingergasseNordere Gerbergasse
 
Het in de vroege l3de eeuw gestichte hospitaal was gericht op economische onafhankelijkheid. Daarop wijst de uitgebreidheid van het complex met zijn grote hoven, dat in het bezit is van vele bedrijfsgebouwen en een eigen molen (deze gebouwen dateren uit de 16de eeuw). De uit de l3de eeuw stammende kerk is in 1848 ingrijpend vernieuwd. De pas in 1939 ontdekte en blootgelegde wandschilderingen dateren uit de tweede helft van de 14de eeuw. Het driedelige altaar (1578) kan als typisch voorbeeld van protestantse altaarvormgeving worden aangemerkt.

Klösterle, Am Klösterle
 
De voormalige franciscanenkerk (omstreeks 1420) werd tijdens de Reformatie als graanpakhuis in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid werd het gebouw met de hoge gevel voorzien van een fraai portaal (1586).

Tanzhaus, Marktplatz, tegenover het raadhuis
In het midden van de 15de eeuw gebouwd als trefpunt voor de burgerij. Het front is gesierd met een standbeeld van keizer Maximilian I, een bijzondere vriend van de stad. De benedenverdieping bestaat uit een reeks fraaie winkels.Andere bezienswaardigheden
.
 
Bij het Hallhaus, aan de Weinmarkt, hebben Fuggerbouwmeesters hun ervaringen met het bouwen van opslagplaatsen voor wijn en zout toegepast (1541-1543). Mooie oude woonhuizen zijn te vinden aan de Rübenmarkt 6, in de Nonnengasse 5 en in de Kämpelgasse 1.

Museum, Vordere Gerbergasse 1
 
In het Spital zum Hl. Geist (1518-1564) bevindt zich het stadsmuseum met goede en interessante collecties met betrekking tot de stadshistorie. Rieskrater-Museum, Gerberviertel. Geschiedenis van het Rieslandschap, ontstaan na inslag van een meteoriet. Stadtmauermuseum in de Löpsinger Torturm. Over de ontwikkeling van de Nördlinger stadsmuur.

Culturele tips
 
Talrijke musea nodigen uit om eens binnen te stappen, zoals b.v. het Rieskrater Museum, Stedelijk Museum, Stadsmuur Museum, Thiemig-Galerie, Museum "augenblick", Beiers Spoorwegmuseum.

Evenementen
 
* Eind november tot kerst: romantische kerstmarkt - in de voetgangerspassages met elke dag aantrekkelijk programma.
* Historisch feest rond de stadsmuur - zoals het in de middeleeuwen was (om de 3 jaar, eerstvolgende in 2007.

Shopping
 
Fabrieksverkoop van de Fa. Strenesse - bekend huis voor dames- en herenmode, verkoop van bier en likeurspecialiteiten, gegraveerd glaswerk.

Excursiemogelijkheden
 
Nördlingen ligt in de Ries, in de best bewaard gebleven en onderzochte meteorietenkrater te wereld. In de Ries worden diverse excursies aangeboden (1/2 en hele dag) naar musea, burchten etc.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Slot Harburg - indrukwekkend burchtcomplex met schietgaten, gevangeniscellen, poorten en torens.
* Slot Baldern - een van de grootste wapen. collecties van Duitsland.
* Bedevaartsbasiliek Maria Brünnlein bij Wemding.

Service voor de gasten
 
Dagelijks om 14.00 uur stadsrondleiding in hei Duits vanaf het VVV kantoor. Op aanvraag stadsrondleidingen in andere talen. Op aanvraag tochten door de Ries met gids. Bemiddeling bij logiesverstrekking, reservering van tafels in restaurants, reservering van begeleide bezoeken etc..

Anschrift:
 
Tourist-Information Nördlingen  -  Marktplatz 2 -  86720 Nördlingen im Ries  -  Deutschland / Germany / Allemagne  -  Telefon (0 90 81) 84- 1 16  -  Telefax (0 90 81) 84- 1 13  -  E-Mail: tourist-information@noerdlingen.de - Internet: www.noerdlingen.de


** Uw accommodatie in Nordlingen vindt U via Hotels//BookingAppartementen/Nordlingen.
Aanbevolen worden:
NH Klösterle Nördlingen ligt in het historische centrum van Nördlingen en biedt stijlvolle kamers met een oppervlakte van ten minste 20 m.
JUFA Nördlingen biedt gratis draadloos internet, een gratis ontbijtbuffet en gratis parkeergelegenheid. Het ligt dicht bij het middeleeuwse centrum van Nördlingen.
Hotel am Ring ligt te midden van het idyllische landschap van de Romantische Straße. Het bevindt zich op een strategische locatie in de oude keizerlijke stad Nördlingen in Noord-Zwaben.
Hotel Restaurant Adler, 23.4 km van Nördlingen “Wij gebruiken dit hotel als overnachtingadres van Oostenrijk naar Nederland. Zoals altijd perfect. Rust en toch binnen enkele minuten op de Autobahn.”

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets