OLDENBURG, met toverachtige oude binnenstad.
Naar overzicht deelstaat Nedersaksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Middenin een prachtig vakantielandschap, vlakbij de Noordzee, ligt de universiteitsstad Oldenburg.
Hier kan men niet alleen genieten van 660 jaar stadshistorie met imposante gebouwen en een groothertogelijk slot in het centrum van de stad, maar ook de historische winkelpassage is de moeite van een bezoekje meer dan waard. De kasteeltuin in Engelse landschapsstijl is de groene oase in de binnenstad. Bezoek Oldenburg ook eens in de winter: betoverend is de mooie en sfeervolle kerstmarkt.

Raadhuis in OldenburgOldenburg was eertijds de residentie van de graven van Oldenburg.
 
In 1448 kwam een lid van het Huis Oldenburg als Christiaan I op de troon van Denemarken. Deze stond in 1454 het bestuur over het. graafschap af aan zijn jongere broer Gerhard, wiens nakomelingen in 1667 uitstierven. Daarna stond het graafschap tot 1773 onder het bestuur van Deense stadhouders. In 1777 werd het tot hertogdom verheven, later werd het groothertogdom. Na 1945 ontwikkelde de stad zich tot een regionaal centrum van bestuur, rechtspraak en handel.

Bezienswaardigheden
 
St. Lambert
, bij het slot aan de Markt
Binnen de muren van een gotische hallenkerk werd in 1797 een rotonde gebouwd. De galerijen worden gedragen door twaalf pijlers, de machtige koepel door twaalf zuilen. De hoektorens en de westtoren zijn laat-19de-eeuws. Er zijn diverse bezienswaardige grafplaten.

Schloss
 
In 1604 werd op de plaats van een middeleeuwse waterburcht een renaissancekasteel opgetrokken. In 1737 werd de gevel aan de marktzijde verbouwd, van 1774­1778 werd de zogenoemde Holmersche vleugel aangebouwd, van 1817-1821 de galerijvleugel naar ontwerp van C.H. Sievogt en H. Strack d.O., en van 1894-1899 het slottheater. Het gebouw herbergt thans het Landesmuseum für Kunst- und Kulturgeschichte.

Lappan, Heiligengeistwall
 
De toren van het voormalige Heilige Geest-Hospitaal dateert uit 1468.

Musea
 
Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte.

Het museum omvat diverse collecties: voorwerpen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwse graven en beelden, kerkelijke kunst, voorwerpen van toegepaste kunst van renaissance tot biedermeier, een zaal gewijd aan de Hamburgse beeldsnijder Ludwig Münstermann (1570-1637). In de schilderijencollectie ligt het zwaartepunt op Nederlandse meesters en de schilders uit de tijd van Goethe, vooral Joh. Heinrich Wilhelm Tischbein (1751-1829), eerste inspecteur van de door de hertog aangelegde galerie. In het Augusteum (1867), aan het slotpark, de 20ste-eeuwse kunst: Duitse impressionisten, Worpsweder Schule, Duitse expressionisten, en werk van Franz Radziwill (1895-1983).

Oldenburger Stadtmuseum/Stödtische Kunstsammlungen, Raiffeisenstr. 32-33.
 
Een serie stijlkamers (17de-20ste eeuw), schilderkunst van de 17de-20ste eeuw, meubels, keramiek, gebruiksvoorwerpen enz..
Deutsches Krankenhausmuseum, Peterstr.
Is gehuisvest in het in 1838 gebouwde classicistische militair hospitaal van het voormalige Oldenburger garnizoen.

Tourist-Information
Kleine Kirchenstrasze 10, 26122 Oldenburg
Tel. 0049 (0) 11005 - 93 83 33, Fax. 0049 (0) 441 - 36 16 13 50
 info@oldenburg-tourist.de , www.oldenburg-tourist.de

** Uw accommodatie in Oldenburg kunt u goed boeeken via: Hotels/Booking/Appartementen/Oldenburg.  
Aanbevolen worden:
Hermes Hotel Oldenburg Uw all-inclusive ontbijthotel! Speciale voorzieningen: de hele dag door ontbijt verkrijgbaar, gratis drankjes op de kamers en in de lobby, lottospellen voor alle gasten en een niet-goed-geld-terug.
Hotel Sprenz Of u nou zakelijk of privé op reis bent, dit is een perfect hotel voor iedereen! Wat verwacht u van een hotel?
Hotel Antares is centraal gelegen op een handige locatie in hartje Oldenburg. Het beschikt over 50 kamers die van alle gemakken voorzien zijn.
Hotel Wieting This traditional 3-star hotel in the Lower Saxon city of Oldenburg is just a 5-minute walk from the historic pedestrian area, castle and castle gardens.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets