OPPERBEIEREN, de streek tussen de Lech en de Salzach, tussen het Altmühldal en de Beierse Alpen met landschappen uit een prentenboek.
Naar overzicht deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Bergen
Deze bergketen loopt vanaf de rotslandschappen van het Wettersteingebergte in het westen, waartoe ook de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze (2963 meter) behoort, via het Karwendelgebergte tot aan de Berchtesgadener Alpen in het oosten.

Meren
 
Maar hier liggen niet alleen hoge bergen zoals de Zugspitze, de Wendelstein of de Watzmann, maar ook talrijke meren, waaronder de Chiemsee, de Waginger See, Königsee, Schliesee, Tegemsee, Kochelsee, Walchensee, Eibsee, Stamberger See en de Ammersee.

Rivierdalen
 
En behalve de bergen en meren, kan men hier genieten van rivierdalen, uitgestrekte vlaktes en heuvels, sappig groene weiden en bossen, bijzonder sfeervolle dorpjes - als uit een prentenboek - en interessante steden.

Kenmerkend voor regio's
 
Elke regio heeft zo zijn eigen kenmerken en is rijk aan kunst en cultuur: München en de omliggende regio, Ammersee­Lech, Pfaffenwinkel, het gebied rond de Zugspitze, het Tölzer Land, Wendelstein, de Chiemgau, Inn-Salzach en het Berchtesgadener Land. Typerend voor alle Opperbeierse regio's zijn de uivormige torens op kerken en kapelletjes, waaronder zich ook bedevaartskerken bevinden met een zeer rijk interieur. En alle regio's hebben nog meer gemeenschappelijk: de levensvreugde, die in de volksmuziek tot uitdrukking komt, in het jodelen, in het volksdansen, in kleurrijk beschilderde huisfaçades en in kunstzinnig houtsnijwerk. Religie, traditie en oude gebruiken zijn hier nog net zo levendig als destijds.

Oberammergau
 
Een wereldwijd bekend voorbeeld hiervan zijn de Passiespelen van Oberammergau, die om de tien jaar worden opgevoerd. Monarchen, abten, priesters en burgers uit lang vervlogen tijden hebben in deze regio door de tijd heen, met een enorme betrokkenheid prachtige gebouwen laten neerzetten.

Kunstzinnig talent
 
Door de hele streek heen getuigen nu nog kerken en kloosters, kastelen en burchten, koopmanshuizen en raadhuizen, madonna's en crucifixen van het enorme kunstzinnige talent van bekende inheemse houtsnijders, schilders en stukadoors. Vooral de Wieskirche, de kloosters Ettal en Andechs, de kastelen Nymphenburg, Herrenchiemsee en Linderhof het imago van deze regio wezenlijk bepaald. De kunststijl die het meeste voorkomt is de protserige barok en in een latere periode de sierlijke rococo. Maar ook Romaanse- en gotische bouwstijlen zijn hier vertegenwoordigd.

De zuidelijke regio van Duitsland
 
lijkt op een afbeelding uit een prentenboek met een landschappelijke schoonheid, met gezonde, frisse lucht en een ongerepte natuur. Een paradijs voor hen die in hun vrije tijd willen sporten en zij die rust zoeken, zijn de vele meren, de nationale parken en de talloze beschermde natuurgebieden. Door hun gezonde milieu en geneeskrachtige bronnen, kunnen kuurplaatsen hier met hun enorm gevarieerde aanbod van regeneratie therapieën goed gedijen, maar ook voor gewoon vakantieplezier is men hier aan het juiste adres. Moderne aquaparken met uitgestrekte badlandschappen in een zuidelijk aandoende strand-, zee- en palmensfeer zetten de Beierse kuurcultuur, die destijds de Romeinen al over de Alpen lokten, consequent voort. De veelzijdige mogelijkheden voor sport en vrije tijdsbesteding in zowel de zomer als de winter staan hoog in het vaandel. En na gedane sport geniet men van de Beierse culinaire specialiteiten zoals een stevige koffietafel en een pul bier in een van de vele, traditionele biertuinen.Een adembenemende Alpenwereld    

Op de plek waar de Isar nog maar enkele kilometers lang is, waar de Karwendel en het Wettersteingebergte elkaar raken, ligt de Alpenwereld Karwendel.
Hoge bergen, sappig groene weiden, kristalheldere meren, landelijke kunst, cultuur en traditie, locale lekkernijen, klaterende beekjes en een romantische rivier: dat is de Alpenwereld Karwendel met de plaatsen Mittenwald, www.alpenwelt-karwendel.de , Krün en Wallgau. Zelfs Goethe en Heine hebben in deze streek met het Isardal en het Karwendelgebergte rondgetrokken en waren vol lof over al het moois.

De schoonheid van het landschap beneemt je soms de adem
 
en het aanbod aan vrije tijdsmogelijkheden mag er zijn. Wandelaars en fietsers vinden hier een eldorado. Recreatief fietsen of stoer mountainbiken, klimmen en lange afstandswandeltochten, iedereen komt hier aan zijn trekken. En dan kan men hier natuurlijk ook zwemmen, zeilen, surfen, paragliden, paardrijden, kanoën, boogschieten, tennissen, golfen, tochten met de koets maken of gewoonweg niks doen en relaxen. In de nabije omgeving ligt een aantal aantrekkelijke excursiedoelen zoals Innsbruck, Garmisch-Partenkirchen, de Zugspitze en de Opperbeierse koningskastelen.

Rondom de vakantieplaatsen Mittenwald, Krün en Wallgau
 
kan men ook in de winter volop genieten. In de afgelopen jaren is het toeristische aanbod in de winter extreem uitgebreid en verbeterd. In Mittenwald staat het alpine skiën centraal en rond Krün en Wallgau ligt een meer dan 100 kilometer lang gespoord langlauftraject, waar jong en oud actief kunnen genieten in hun eigen tempo. Er is voldoende keuze uit het vrije tijdsaan­bod: plezier op de piste, rodelen, genieten in een van de hutten, of toch liever een romantische tocht met de arrenslee, wandelen door bossen die bedekt zijn een' dikke laag sneeuw, kunst en cultuur op slot Ellmau en nog veel meer. In elke geval hebben deze drie plaatsen iets gemeenschappelijk: een prachtig alpine winterlandschap met veel, heel veel frisse, gezonde lucht!

Ontdek de paleizen, kastelen en residenties van de Bayerische Schlösserverwaltung   

Behalve de drie sprookjeskastelen van koning Ludwig II - Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee - staan er nog andere beroemde attracties zoals het slot Nymphenburg, de Kaiserburg in Neurenberg en de Residenz in Würzburg onder het beheer van de Bayerische Schlösserverwaltung. Ook minder bekende juweeltjes zoals de Residenz Ansbach met het schitterende interieur en het pittoreske kunstenaarshuis Gasteiger aan de Ammersee zijn zonder meer een bezoek waard. Dikwijls zijn de gebouwen omringd door bijzonder fraaie tuinen of parken, die de ontwikkeling van de tuinkunst vanaf de Renaissance weerspiegelt.
Een overzicht van alle 44 bezienswaardigheden vindt u op internet onder www.schloesser.bayern.de .
Meer informatie:
Bayerische Verwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen Postlach 202063 . 100020 München - Tel. +49(0) 891 79 08-0  -  Fax +49(0)8917908-190 info@bsv.bayern.de

De charme van Ansbach
 
A
nsbach is meer dan 1250 oud - in de historische binnenstad met haar vele prachtige hoekjes en steegjes is de historie levendig gebleven. In het verleden was Ansbach de zetel van de markgraven von Branden­burg. Nu is de stad regeringscentrum van Mittelfranken met meer dan 40.000 inwoners en heeft een grote keuze te bieden op het gebied van aantrekkelijke mogelijkheden voor vakantie, evenementen en vrije tijd.

De indrukwekkende residentie van de markgraven
 
met zijn schitterend interieur en de prachtige hoftuin zal op het lijstje van elke bezoeker moeten staan. Andere bezienswaardigheden, die een fascinerend inzicht geven in de historie van de stad zijn de vorstelijke grafkelder met de sarcofagen van de marktgraven, de wonderbaarlijk behouden gebleven synagoge, de St. lohanneskerk en de voormalige hofkerk St. Gumbertus met het gereconstrueerde Wiegleb orgel, het grootste barokke orgel van Franken. Wie meer wil weten over de periode dat de markgraven van Ansbach het hier voor het zeggen hadden, kan het Markgraven Museum - waarbij tevens een rondleiding langs de stadsmuur is inbegrepen - binnen stappen. Bovendien herbergt het museum een omvangrijke Kaspar-Hauser­Collectie, die probeert om het mysterieuze leven van deze vondeling, wiens leven een abrupt einde in de hof­tuin van Ansbach nam, te ontraadselen.

Bezienswaardigheden:
 
* Markgrafelijke residentie met 27 pronkkamers
* Hoftuin met orangerie
* Markgraven Museum met Kaspar-Hauser collectie
* St. Gumbertus met vorstelijke crypte

Amt Für Kultur und Touristik
 
Johann-Sebastian-Bach Platz 1
 -  91522 Ansbach  - Tel.: + 49 (0)981 /51 243 -  Fax: + 49 (0)981 /51 365 -  akut@ansbach.de  -  www.ansbach.de

R
uhpolding - voel je helemaal goed
 
Frisse berglucht, een uniek landschap en een veelzijdig aanbod aan activiteiten maken Ruhpolding in Oberbayern tot een ideale plek voor
een ontspannende vakantie. Zowel in de zomer als in de winter is er zoveel te doen, dat iedere vakantie een ware belevenis wordt.
Met de nieuwe 'gipfel-aanbiedingen' kan iedereen zijn persoonlijke vakantie samenstellen en met volle teugen genieten van Ruhpolding. Afhankelijk van hoe lang je blijft, zijn in de 'gipfel-aanbiedingen' drie
of zes typisch Beierse maaltijden inbegrepen.
Bovendien hebben de gasten dagelijks vrij toegang tot een aantal attracties, zoals het moderne zwemparadijs voor jong en oud 'Vita Alpina', waar je een
uitgebreid sauna landschap vindt.
Het 'wellness-aktiv programma' staat dagelijks garant voor sport en plezier: nordic walking, aquafitness, fietsen,qui gong, biathlon en nog veel meer. Gratis met de kabelbaan, vrij entree in musea - met de 'gipfel-aanbiedingen' kan je vakantie niet meer stuk

Holzknechtmuseum:
 
in het unieke Holzknechtmuseum zie je alles van het leven en de geschiedenis van de houthakkers. Er is een groot openluchtterrein met oude houthakkershutten, er zijn wisselende tentoonstellingen, rondleidingen voor kinderen en nog veel meer. www.holzknechtmuseum.com
Tourist-Info Ruhpolding
Hauptstrafse 60
- D-83324 RuhpoldingTel.: +49 (0) 8663 - 88 06 60  -  Fax: +49 (0) 8663 - 88 06 62 -  
 
 
** Uw accommodatie in Ansbach kan goed geboekt via Hotels/Booking/Ansbach.
Aanbevolen worden:
Hotel & Restaurant Schwarzer Boc Dit driesterrenhotel is gevestigd in een historisch gebouw. Ligt dicht bij het Markgrafenschloss, in de stad Ansbach, in Frankenland
Hotel Fantasie  Is een 3-sterrenhotel, rustig gelegen nabij het station en het centrum. Het bevindt zich in het prachtige groene landschap tegenover het park Hofgarten
Hotel Grünwald Dit door een familie gerunde hotel biedt rookvrije kamers die zijn ontworpen op basis van milieuvriendelijke principes en Feng-Shui
Hotel Gasthof Käßer
Dit landelijke hotel in de rustige omgeving aan de rand van Ansbach heeft zijn karakteristieke Frankische sfeer weten te behouden
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets