PADERBORN,  de stad bij de bron van de Pader staat op oeroude grond.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.
 Naar uw accommodatie!

    

Al vroeg in de 3de en 4de eeuw waren hier nederzettingen. Beroemd werd Paderborn door Karel de Grote die hier een keizerpalts had en belangrijke rijksbijeenkomsten voorzat. In 799 had hij in Paderborn een ontmoeting met paus Leo III die bij de koning der Franken steun tegen zijn tegenstander in Rome zocht, en met hem over zijn kroning tot keizer onderhandelde, die daarna op Kerstmis 1000 in Rome plaatsvond. De belangrijkste bouwheer van de stad was bisschop Meinwerk(† l036). De dom, als vervanging van de Karolingische kerk, het benedictijnenklooster Abdinghof en het kanunnikenklooster Busdorf danken aan hem hun ontstaan. In 1614 werd in het kader van de Contrareformatie in Paderborn een jezuïetenuniversiteit opgericht.

Dom St. Maria, St. Liborius und St. Kilian, Domplatz, zie plattegrond
 
De dom, gebouwd in opdracht van bisschop Meinwerk (11de eeuw), liep herhaaldelijk brandschade op en werd vaak verbouwd. De huidige, overwegend gotische, kerk dateert hoofdzakelijk uit de 13de eeuw. De imposante westtoren is nog 11de-eeuws (de hoektorentjes en het spitse dak werden er in de 19de eeuw aan toegevoegd). De drieschepige hallenkerk met twee dwarsschepen en een recht, gesloten oostkoor heeft een tot onder de viering doorlopende crypte, die tot de grootste in Duitsland behoort. Het exterieur wordt verlevendigd door maaswerkvensters . Uit de 13de eeuw dateert de noordkant van de kerk met het Rode Portaal, een laatromaans verdiept portaal (ca. 1230) dat onveranderd intact is gebleven. Het waardevolste deel van het exterieur is de zuidzijde. Hier bevindt zich de Paradiespforte, ca. 1250 omgebouwd tot een rijk van sculpturen voorzien portaal. De middenpost draagt een Mariabeeld, de zijkanten hebben beelden van apostelen en heiligen. De paradijsboog is laatromaans, maar heeft al gotische elementen. Naast het grote venster van de zuidelijke dwarsbeuk zijn beeldhouwwerken ingemetseld: de dwaze en de wijze maagden, scènes uit het leven van Jezus en delen van het voormalige bruidsportaal (1270-12100). Het interieur van het prachtige schip doet, ondanks de verschillende bouwvormen harmonisch aan.

Keizerpalts
 
Aan de noordzijde van de dom zijn sedert 1964 een Karolingische en een Ottoons-Salische palts opgegraven. De muren van de oudste zaal (8ste eeuw) staan erbij, zoals zij gevonden zijn; de jongere zaal (11de eeuw) is weer opgebouwd.

Bartholomäus-Kapelle, Kl. Domplatz
 
Aan de noordkant van de dom staat de kleine kapel die tijdens bisschop Meinwerk, ca. 1017, waarschijnlijk door Byzantijnse bouw lieden is gebouwd. Het is de oudst bekende hallenkerk op Duitse bodem.

Franciscanerkirche St. Josef, Westem­strasse
 
Deze kerk (1668-1671) heeft de mooiste barokfaçade van Westfalen. De in Würzburg werkzame, uit Trente afkomstige A. Petrini heeft haar in Romeinse barokstijl, geleed door vier enorme pilasters en voorzien van een bordes trap, ontworpen. Het belendende klooster bezit onder meer een kostbaar draagaltaar dat in het Diözesanmuseum te zien is.

Evangelische Abdinghofkirche, Abdinghof
 
De kerk werd tijdens bisschop Meinwerk gebouwd als kloosterkerk. Ze is een archaïsch strenge basilica met een vlak gedekt middenschip met dicht bij elkaar staande pijlers. Bijzonder fraai is de hallencrypte.

Alexius-Kapelle, Abdinghof
 
De kleine achthoekige kapel is van 1670-1673 gebouwd op de plaats van de gelijknamige, door bisschop Meinwerk gewijde kapel.Kloosterkerk Busdorf,
 Am Busdorf
 
Bisschop Meinwerk stichtte, oostelijk van het domgebied, in 1036 een collegiaal klooster. De ronde traptorens met een als klokkenhuis dienende tussenbouw aan de oostzijde van de huidige kerk zijn hiervan overgebleven, evenals twee vleugels van de romaanse kruisgang. De rest van het gebouwen de westtoren dateren uit de I3de eeuw.

Gaukirche/St. Ulrich, Markt
 
De al in 1183 vermelde basilica manifesteert zich aan de straatzijde met haar concaafgebogen façade met pilasters en timpaan en een beeld van de H. Ulrich boven het portaal als een barokgebouw . Betreedt men echter door het 12de-eeuwse westportaal de kerk, dan blijkt ze een strenge romaanse ruimte uit de 12de eeuw. Zware rechthoekige zuilen dragen de brede bogen. Bij dit sobere interieur past de machtige vieringtoren die uit het midden naar het westen is geplaatst. Het belangrijkste van de inrichting zijn een stenen madonnabeeld (1420), een Calvariereliëf (1440) en een gaffelkruis (14de eeuw). De resten van romaanse wandschilderingen zijn gerestaureerd.

Voormalige jezuïetenkerk, Jesuitenmauer
 
De drieschepige basilica (1682) maakt aan de buitenzijde vooral indruk door de dubbele terrassen en de brede façade. Binnen imponeren de hoge Toscaanse zuilen, het gewelf in gotische stijl en het prachtige stucwerk.

Raadhuis, Rathausplatz
 
Dit bouwwerk is van 1613-1620 in opdracht van bisschop Dietrich von Fürstenberg gebouwd. Daarbij werd gebruik gemaakt van de muren van een vroeger middeleeuws gebouw. De hoofdfaçade heeft links en rechts twee erkerachtige uitbouwen met topgevels. Daaronder bevinden zich open, door Dorische zuilen gedragen hallen, die ooit als rechtsgalerij dienst deden. Het raadhuis is een van de mooiste bouwwerken in de stijl van de zogenoemde Weserrenaissance.

Musea
 
Erzbischöfliches Diözesanmuseum und Domschatzkammer, Markt 17
.
Collectie diocesane kunst (beeldhouwwerk, schilderijen, goudsmeedkunst, textiel). Topstukken zijn de Imad-madonna (ca. 1060), oorspronkelijk een schenking van bisschop Imad aan de dom, kostbare draagaltaren, waaronder dat uit het franciscanenklooster van de monnik Roger von Helmarshausen (ca. 1100), met duidelijk onder Byzantijnse invloed ontstaan edelsmeedwerk, een gouden kelk van Johannes von Hanxleden (1614), een zilveren reliekbuste van de H. Stefanus (ca. 1730) en een processiekruis (ca. 1200).
Museum in der Kaiserpfalz, Ikenberg.
Prehistorie en vroege geschiedenis, Karolingische wandschilderingen en bouwplastiek (8ste-12de eeuw).
Museum für Stadtgeschichte, Hathumastr. 7-9,
in het Adarn-en-Eva-huis, een vakwerkhuis uit de 16de eeuw.

Andere bezienswaardigheden
 
Curieklooster- en adelshoven, waaronder Abdinghof 1, Rothobom 1 en Kamp 38; stenen woonhuizen en vakwerkhuizen; Heisingsches Haus, Marienplatz 2, een huis met prachtige renaissancegevel en een met beelden gesierde erker (omstreeks 1600).
 
Tourist Information Paderborn

Verkehrsverein Paderborn  - Marienplatz 2a (Fußgängerzone) - 33098 Paderborn - Fax (0 52 51) 88-2990 - E-Mail tourist-info@paderborn.de  -  http://www.paderborn.de/

Info
 
Voor de omgeving van Paderborn: de brochure Excursiemogelijkheden in het Paderbornerland; er worden 90 excursiemogelijkheden in besproken. Op het kaartje staan de nummers van de besproken mogelijkheden, dus zijn ze snel gevonden! Email info@paderborner-land.de - www.paderborner-land.nl

**
Uw accommodatie in Paderborn: Hotels/Booking/Appartementen/Paderborn 
9 Hotels waaronder bijv.:
Heide-Residenz  Gratis openbaar parkeren is mogelijk bij het hotel zelf. Draadloos internet is beschikbaar in de kamers (gratis). Laagste prijsgarantie!
Road House Hotel, situated just 450 metres from the A33 motorway, this hotel on the outskirts of Paderborn offers an on-site restaurant and rooms with free Wi-Fi. Free on-site parking is provided.
Hotel Manu, eenvoudig hotel, zonder extra's, maar perfect in orde. Prijs/kwaliteitsverhouding is super. Tel daar de heel uitgebreide, lekkere en relatief goedkope restaurantkaart bij en je hebt een superformule voor een kort verblijf.
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets