PASSAU, met de St. Stephan Dom, leven aan drie rivieren.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Passau aan drie rivierenPassau is gebouwd op een heuvelachtige landtong bij de samenvloeiing van drie rivieren, de Inn, de Donau en de Ilz. Haar naam dankt de Keltische stad aan de Bataafse cohorten van de Romeinen, die hier in garnizoen lagen: Batava, Bazzava en Passau zijn de drie stadia in de ontwikkeling van de naam. Bonifatius maakte de stad in 739 tot bisschopsstad. Bisschop Pilgrim von Passau (970-991) was nauw betrokken bij het samenstel1en en schrijven van het 'Nibelungenlied'.

Dom St. Stephan, Domplatz, zie plattegrond
 
Het oostkoor en dwarsschip in rijke laatgotische stijl (1407, voltooid in 1530) van het eerste bouwwerk zijn bewaard gebleven. Vooral het Stefanustorentje aan het noordelijke dwarsschip staat in het teken van de stijl van die periode. Het westelijke deel van de kerk is na een brand in een zware Italiaanse barokstijl herbouwd (1678). De originele in- en uitzwenkende helmkoepel boven de laatgotische vieringtoren met romaanse reminiscenties is een toevoeging uit de 18de eeuw. Pas in 1896 werden de twee westtorens voorzien van hun achthoekige bovenste verdieping, naar het voorbeeld van de dom van Salzburg, de eens zo oppermachtige concurrent van de bisschopsstad aan Donau en Inn. Het interieur van de dom werd in acht jaar tijd door de Italianen G.B. Carlone en P. d' Aglio en hun helpers met stucwerk versierd. Putti, profeten en kariatiden verdringen zich op kroonlijsten en schoorbalken. In het koor wordt het nieuwe gewelf in plaats van door gotische ribben, gedragen door atlanten.
Passau, St. StephansdomBij de verbouwing van het koor in barokstijl zijn de gotische vensters onderverdeeld. Brede, rijk met guirlandes, rozetten, kransen en vruchten gestukadoorde banen omramen een groot aantal vlakke koepels met fresco's van C. Tencal1a (1684). De plafondschilderingen in de zijschepen met gewaagde perspectivische effecten, zijn het werk van C.A. Bossi (of Bussi). Van de altaren zijn vooral die met schilderijen van J.M. Rottmayr opmerkelijk: de zijaltaren voor Paulus en Johannes de Doper ('Bekering' en 'Onthoofding') tegen de westwanden van de dwarsbeuken en het Agnes- en het Sebastiaanaltaar. Behalve het moderne hoogaltaar met de rijke figuratie van het martelaarschap van de heilige Stefanus van J. Henselmann (1953) is ook de prachtige preekstoel (1726) zeer bezienswaardig. 

Hl.-Kreuz-Kirche, Jesuitengasse
 
Ten oosten van de Domberg, op het laagste deel van de landtong die al in de 2de eeuw v.C. werd bewoond, staat het klooster Niedernburg met zijn kerk. De hoekpijlers van de kerk zijn nog die van de oudere romaanse (1010). Uit die tijd dateert ook de westelijke voorhal met de nonnengalerij daarboven. Het schip is in zijn huidige vorm het resultaat van werkzaamheden (1860-1865), waarbij de kerk van alle baroktoevoegingen ontdaan zou worden. Toch bleven de barokoverwelvingen bij deze romanisering bewaard. Interessant zijn de romaanse en gotische grafstenen in de Parzkapel.Voormalige jezuïetenkerk St. Michael,
Schustergasse
 
Slechts door een huizenblok gescheiden van de Hl.-Kreuz-Kirche staat westelijk daarvan, aan de oever van de Inn, de barokkerk St. Michael met twee torens. Door tussenkomst van de bisschop die de stedenbouwkundige dominantie van de dom niet aangetast wilde zien, is dit bouwwerk van de jezuïeten aanzienlijk kleiner uitgevallen dan was voorzien. Het stucwerk in deze barokkerk herinnert aan dat in de dom.
Van de inrichting zijn vooral het hoogaltaar en de prachtige preekstoel (beide begin 18de eeuw) bezienswaardig. In de collegegebouwen is de theologische faculteit van de universiteit ondergebracht.

Bedevaartkerk Mariahilf, Mariahilfberg 3
 
Boven de binnenstad verheft zich de eigenaardige torenbekroning van de Mariahilfkirche, een kerk uit de 17de en vroege 18de eeuw. Zij werd gebouwd als onderkomen voor een kopie van het Innsbruckse devotieschilderij van L. Cranach de Oudere en is kunsthistorisch van gering belang.

Vesting Oberhaus, Oberhaus
 
De dwangburcht van de bisschoppen op de bergrug tussen Donau en Ilz bestaat uit een toegangsgebouw en een aantal hoven waaromheen de eenvoudige gebouwen, met renaissance- en barokdecor, zijn gegroepeerd. De gotische Georgskapel heeft fresco's uit de 13de eeuw.

Vesting Niederhaus, Wagnerstrasse
 
Beneden de vesting Oberhaus staat op de punt van de landtong de vesting Niederhaus, een hoog gebouw (14de-eeuws) met een voorburcht. Het bouwwerk is door een weergang met de vesting Oberhaus verbonden.

Theater
 
Het in 1783 door G. Hagenauer opgerichte vorstbisschoppelijke hoftheater (Innstr. 4, 400 zitplaatsen) is in 1961 gerestaureerd. Hier zetelt de muzikale afdeling van het SO-bayer. Stödtetheater. Ook vinden hier gastvoorstellingen plaats en worden jaarlijks de Europäische Festspielwochen met internationale orkesten en toneelgezelschappen gehouden.

Musea
 
Het Oberhausmuseum
,
ondergebracht in de vesting Oberhaus, omvat (in 50 zalen) een aantal afdelingen, waaronder het Historisches Stadtmuseum, een volkenkundige verzameling.
Het Böhmerwaldmuseum
(volkskunst, klederdrachten), laatgotische sculpturen, Oudduitse schilderkunst, en een wapencollectie.
Dommuseum
(Residenzplatz 8), Domschat, geschiedenis van de Dom.
Diocesaanmuseum
(Residenzplatz 8), in de bibliotheekzaal van de Nieuwe Residentie: paneelschilderingen, schilderijen, beeldhouwwerk, reliëfs en liturgische gebruiksvoorwerpen uit het bisdom Passau. Romeins museum KastelI Boiotro (Lederergasse 43)

Passau Tourismus
e.V., Rathausplatz 3
 
94032 Passau  -  Tel.: +49(0)851/95598-0. Fax: +49(0)851/37107  -   tourist-info@passau.de . www.passau.de

** Uw accommodatie in Passau kan  goed via  Hotels/Booking/Appartementen/Passau. 
Aanbevolen worden:
IBB Hotel Passau heeft een overdekt zwembad. Het ligt direct tegenover het centraal station en op korte loopafstand van de historische wijk en de kathedraal>.
Hotel Atrium biedt ruime accommodatie in Passau, met gratis draadloos internet. Het ligt op slechts 200 meter van de Donau en op 500 meter van het stadscentrum.
Hotel Residenz Passau is gelegen aan de oevers van de rivier de Donau, biedt  grote kamers, een gevarieerd ontbijtbuffet en een terras aan de rivier. De St. Stephan-kathedraal ligt op 250 meter afstand
>.
Hotel König  ligt in de oude stadswijk van Passau, aan de oevers van de Donau. Het hotel ligt dicht bij de pieren van de "drierivierenstad" en bij een schilderachtige fietsroute.
Hotel Passauer Wolf ligt aan de oever van de rivier de Donau, vlak bij het voetgangersgebied Passau en de voornaamste historische bezienswaardigheden.
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
** Voor bronvermelding zie info Duitsland