PIRNA, poort naar de Saksische Schweiz.|
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!
 

    

Ingebed in het schilderachtige landschap van de Elbe tussen Dresden en de Saksische Schweiz ligt Pirna. De middeleeuwse flair bespeurt men in eik hoekje van de stad, die, sinds de beroemde schilder B. Bellotto in 1753 de schoonheid van de stad in zijn prachtige schilderingen heeft vereeuwigd, bijna geheel onveranderd is gebleven. Rijk versierde patriciërshuizen met erkers en zitportalen en romantische binnenplaatsjes bieden plaats aan winkeltjes en restaurants en nodigen uit om hier ongestoord te flaneren en te genieten.

De stad werd omstreeks 1200 planmatig aangelegd
 
met een schaakbordvormig stratenpatroon - 'in de schaduw' van een burcht op de linker Elbe-oever. Zij behoorde enige tijd tot het bisdom Meissen en tot Bohemen. De plaatsnaam komt van het Sorbische 'na pernem', hetgeen 'op de harde steen' betekent. Door zijn betekenis als havenplaats en door de nabijheid van Bohemen beleefde Pirna in de 15de en 16de eeuw een economische bloei, die wordt weerspiegeld door de historische gebouwen in de stad. Met de aanleg van de spoorlijn Dresden-Praag (1852) begon de industrialisering en daarmee een nieuwe groei.

Ligging en bereikbaarheid
 
Pirna ligt 25 km ten zuidoosten van Dresden.
Per auto/bus: via de A41/A13 tot Dresden Altstadt, dan verder via de B172 naar Pirna.
Per trein: tot Dresden Hbf, overstappen in de S-Bahn S1 richting Schöna tot Pirna. Luchthaven: Dresden, ca. 30 km.

Kaart met Pirna en omgevingBijzondere tips 
 
Een historische stadsrondleiding met een Pirnaer burgervrouw uit 1639 laat u kennis maken met 'Pirna in de dertigjarige oorlog', gekostumeerde rondleiding met historie en legende. Een hoogtepunt tijdens het jaarlijkse stadsfeest is het historische spel 'De redder' dat de heldhaftige redding van de stad voor de verwoesting door de Zweden in de dertigjarige oorlog door de apotheker Theophilus Jacobäer uitbeeldt. Het volkstoneel werd op initiatief van de bevolking na 40jaar weer nieuw leven ingeblazen.

Bezienswaardigheden
 
Marienkirche
De oorspronkelijk 13de­eeuwse driebeukige hallenkerk werd in 1466-1479 en 1502-1546 in laatgotische stijl verbouwd. De bouwmeester P. UIrich paste zowel het gangbare laatgotische ribbenstelsel toe (bijv. netgewelven in het middenschip en stergewelven in de zijbeuken), als nieuwe constructies (spiraalvormige ribben in de oostelijke travee van de zuidelijke zijbeuk, gegolfde ribben in de apsis kalot van het koor) en maniërismen (bijv. aanzetten van ribben in de vorm van bouwpalen). Na de Reformatie werden in 1546 de gewelven beschilderd met voorstellingen uit het Oude en Nieuwe Testament. De helm van de in 1479 opgetrokken toren is 18de-eeuws. Pronkstukken in de kerk zijn de laatgotische preekstoel, 1525, de met kinderfiguren gedecoreerde doopvont, 1561, en het laatrenaissance altaar, 1611 van D. en M. Schwenke, die ook de mooie epitafen (16de-18de eeuw) maakten.

Raadhuis
 
Midden op het marktplein, omgeven door fraaie patriciërshuizen uit de renaissance en barok, staat het prachtige raadhuis. Het werd gebouwd in 1555 rond de kern van een ouder gebouw uit 1485.

Pirna, CanalettohausAndere bezienswaardigeheden  
 
Mooie woonhuizen
in renaissancestijl, voor een deel met galerijen langs de binnenplaatsen, zijn o.a.. Markt 7 (Canalettohuis) en 12, Obere Burgstr. 1 (Teufelserker), Niedere Burgstr. 1 (1545, met prachtig portaal) en Barbiergasse 10 (Engelserker). 'Am Plau' is ook een bezoek waard. Deze voormalige nederzetting van vissers en schippers, oostelijk vóór de Altstadt gelegen, bestaat uit kleine huizen van twee verdiepingen.

Talrijke fonteinen
,
 
afstandzuil voor de post, historisch silhouet van het Marktplein met Raadhuis en Canalettohuis, Tetzelhaus - geboortehuis van de beroemde aflaatprediker, Stedelijke Bibliotheek en Kloosterhof met Stedelijk Museum, overwegende bouwstijl is renaissance, gedeeltelijk barok, maar ook veel bouwwerken in Jugendstil.

Musea
 
* Stedelijk Museum Pirna - stadshistorie en wisselende tentoonstellingen.
* Stadsgalerie in de Fronvesting - moderne kunst.
* Richard-Wagner-Museum in de wijk Graupa, de voormalige zomerresidentie van de beroemde componist.
* Landslot Pirna-Zuschendorf met botanische collecties, beroemde kamelie-collectie en tentoonstelling van azalea's.

Recreatiemogelijkheden
 
* Nieuw Geibelt-Openluchtbad, ontspanning, sport- en vrije tijdsbesteding op meer dan 2000  M2.
* Fietstochten via de Elberoute met veel bezienswaardigheden langs het traject, huren van fietsen is mogelijk. * Wandel- en klimtochten. * Verhuur van kano's bij de Elbe.Culturele tips
 
Kleinkunstbühne, Niedere Burgstrasse 5, 01796 Pirna - cabaret, concert en kleinkunst
Gastronomie
Brauhaus "Zum Giesser' met brouwerijkeuken, gezelschapsruimte; gezellige historische wijnkelder.

Evenementen
 
* Mei, "Pirnaer Jazz- nacht'.  * Juni, Stadsfeest. * Begin september: Wijnfeest. * Oktober, Kroegenfeest. * Dec., Kerstmarkt.

Shopping
 
Typisch Pirnaer aardewerk.
Service voor de gasten
Toeristisch aanbod: rondleidingen en reisleiding door de Saksische Schweiz, ook in vreemde talen. Foldermateriaal: imagobrochure.
TouristService Pirna,
 
lm Canalettohaus, Am Markt7, 01796 Pirna  - Tel.: +49(0)3501/46570 - E-mail: touristservice-pirna@t-online.de  /  http://tourismus.pirna.de

Omgeving
Bad Gottleuba, 15 km Z.
De sanatoriumplaats werd door het architectenbureau Schilling en Gräbner in Jugendstil ontworpen en uitgevoerd. Het geheel vormt een zeer zeldzaam architectonisch monument. Schilling en Gräbner werden met de Wiener Sezession vergeleken. De kerk werd 1525 gebouwd; het koor is ouder.

Bad Schandau, 18 km ZO.
Het fraaie altaarstuk uit 1579 van H. Walther is een van de eerste altaarstukken die speciaal voor de protestantse eredienst zijn gemaakt. Het bevindt zich in de Johanneskerk, die dateert van na een brand in 1704 en in 1709 werd gewijd. Op de Markt staat de Brauhof met barokportaal ui t 16100 en traptoren aan de achterzijde. In de wijken Pastelwitz en Schmilka zijn vakwerkhuizen en Umgebindehäuser (l8de eeuw) te zien.

Burkhardswalde, 8 km ZW.
 
De rechthoekige dorpskerk heeft een smal, driezijdig gesloten koor. De galerijen en overige inrichting (kanselaltaar en orgelkast) dateren van het midden van de 18de eeuw.

Pirna. GroszseddlitzGroszsedlitz
, 4 km W., zie plattegrond
 
Het grootste en belangrijkste barokpark in Saksen, het park Groftsedlitz, is qua opzet vaak gewijzigd en nooit voltooid. In 1719 kocht de gouverneur van Dresden, August Christoph graaf van Wackerbarth hier een door brand verwoest landgoed en liet door J.Ch. Knöffel een uitgebreid ontwerp maken. Daarvan werden het slot, de bovenorangerie en een kas gebouwd. August de Sterke nam in 1726 officieel het terrein over. Er werden nieuwe plannen gemaakt, O.a. voor een groter paleis, maar dit werd nooit gebouwd. Knöffel, Longuelune en Pöppelmann hebben aan het grote project meegewerkt en er werden talrijke beelden gemaakt door belangrijke hofbeeldhouwers. Zeer bijzonder zijn de met musicerende putti versierde trappen, de zgn. 'Stille Muziek'.

Königstein, historische dorpskernKönigstein, 15 km ZO  en 30 km ZO van Dresden
Op een 360 m hoge tafelberg boven de plaats en 261 m boven de Elbe ligt de eens machtigste vesting van Duitsland. De oorspronkelijk ca. 1200 voor de koningen van Bohemen opgetrokken burcht wordt in 1241 voor het eerst vermeld. In 1408 kwam deze aan het markgraafschap Meiszen. Vanaf 1589 werd de burcht tot een vesting uitgebouwd. Na verbouwingen in de 17de en 18de eeuw was het de sterkste burcht in Duitsland. Het 9,5 ha grote complex meet 550 bij 350 m. De hoofdingang (na 1590) wordt beveiligd door drie ophaalbruggen. Van hieruit leiden de donkere en de lichte gang, die met de hand in de rots werden uitgehakt, naar het vestingplateau. Hier staan de Georgenburcht uit 1619 en de Magdalenenburcht uit 1623 met een rotskelder uit 1591. Verdere bezienswaardigheden zijn het poortgebouw uit 1589 met in reliëf een afbeelding van August de Sterke met het keurvorstelijke wapen van Saksen-Polen, het Commandantenhuis uit 1443 en het puthuis uit 1715 (M.D. Pöppelmann). De put, in 1569 gemaakt door mijnwerkers uit Freiberg, is 152,2 m diep en 3,5 m breed; de bodem ligt 88 m boven de Elbe. Voorts zijn interessant het schathuis uit 1853, de kazematten, het oude tuighuis in renaissancestijl uit 1594 en de barokke Friedrichsburcht uit 1731. Königstein heeft een mooie barokkerk, die in 1720-1724 met medewerking van George Bähr werd gebouwd.
** Uw accommodatie : er zijn 2 hotels Booking.Konigstein-im-Taunus

** Uw accommodatie in Pirna kan via:  Hotels/Booking/Appartementen/Pirna.
Aanbevolen worden:
Elbresidenz Birkwitz At this boarding house you can benefit from special long stay rates. The Elbresidenz Birkwitz is situated on the banks of the Elbe, not far from Pillnitz castle.
aktiv Hotel Sächsische Schweiz  biedt recreatie, ontspanning en diverse mogelijkheden tot sport en vermaak.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets