QUERFURT, parel aan de Romaanse Route.
Naar deelstaat Saksen-Anhalt.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Het meer dan 1100 jaar oude Querfurt, gelegen aan de oude burchtenlinie langs de Saale en de Unstrut, leeft een van de grootste middeleeuwse burchtcomplexen van Duitsland binnen haar grenzen. Het middeleeuwse stadscentrum, de oude vestingen en een groot aantal mooie barokke patriciërshuizen zijn door de eeuwen heen gekoesterd en goed bewaard gebleven.

Ligging van o.a. Querfurt, Halle, LeipzigLigging en bereikbaarheid
 
Is gelegen, aan de zuidelijke kant van de Harz en het Unstrut-Trias-land en de Hornburger Sattel op een hoogte van 178 m boven zeeniveau, maakt de stad deel uit van de vakantieregio Halle-Saale-Untrut. De afstand naar Halle/Saale is 35 km. 
Per auto: door de stad loopt de B1100 en de B250 begint in Querfurt. De afstand naar de A38 is 7 km, uitritten 19: Lutherstadt Eisleben en 20: Querfurt.
Per trein: vanuit Querfurt spoorverbindingen naar Röblingen/See (Halle-Kassel) en Merseburg. Luchthavens: Vliegveld Halle-Leipzig, 65 km, en in Allstedt, 7 km, ligt een vliegveld voor zakenvliegtuigen.

Bijzondere tips
 
Jaarlijks wordt in het 3e weekeinde van juni het middeleeuwse Burchtfeest gevierd. In de musea in de burcht worden regelmatig speciale tentoonstellingen georganiseerde die variëren van historische thema's tot moderne kunst. De Burchtkerk wordt gebruikt voor allerlei concerten en ook in de stad heeft de bezoeker de keuze uit veel interessante culturele manifestaties.

Bezienswaardigheden
 
De grote burcht, 7 x zo groot als de Wartburg, was, vooral in de 30-jarige oorlog, een geliefd strategisch punt voor alle strijdende partijen.
Omdat de stad niet direct is aangesloten op een spoortracé, is het beeld van een gezellige, oude stad bewaard gebleven. Na de hereniging is men begonnen met een ingrijpende sanering van de oude binnenstad.
Het geboortehuis van Jacob Christian Schaefer staat op het Kerkplein in de stad. Hier vindt men ook het Raadhuis, het geboortehuis van de Bauhaus-kunstenaar Georg Muche en het geboorte- en sterfhuis van Johannes Schlaf, de bekende dichter van het Naturalisme.

Burcht van QuerfurtBurcht Querfurt
 
Het middeleeuwse complex wordt bepaald door zijn bewaard gebleven vestingwerk met burchtgrachten, dubbele muurring (12de en 14de eeuw), poortgebouwen en drie kanonnenbastions (1461­1479), dat aan de zuidkant door een onderaardse gang met de burchthof is verbonden. In de hof staat de eenbeukige romaanse burchtkerk (12de eeuw) met drie absiden en een octogonale vieringtoren, waar aan de noordzijde een grafkapel werd aangebouwd voor de tombe van G. v. Querfurt (†383). Ten zuiden van het barokke vorstenhuis (12de en 17de eeuw; nu ziekenhuis) met façadetoren (1699; archief) en mansardeschilddak bevinden zich de voormalige brouwerij en de romaanse martelaarstoren. In het graan­en wapenhuis (N; 1535) is het Kreisheimatmuseum ingericht. Rond de burchthof vindt men de Hausmannsturm en de dienstgebouwen (stal, schuur en pachtershuis).

Andere bezienswaardigheden
 
Querfurt, altaar in de Lambertuskerk
Naast de, met een harmonieuze inrichting in barokstijl vernieuwde (1686), Lambertuskerk (15de­17de eeuw) en de kapel uit de 17de eeuw op de in 1572 aangelegde begraafplaats;verdienen het renaissanceraadhuis met barokke toren (1698) en de in delen behouden geble­ven middeleeuwse stadsmuur de aandacht.

Evenementen
 
* Op woensdag na Pinksteren wordt bij de Braunsbron een in Duitsland uniek volksfeest gevierd, de 'Knoflookwoensdag'.
* Een levendig verenigingsleven met ca. 70 geregistreerde verenigingen staat garant voor een groot aantal aktieve- en sportieve manifestaties.
* In 1996 werd het openluchtbad van de stad ingrijpend gesaneerd. Een stalen bassin en verwarming door zonne-energie bieden nu veel mogelijkheden voor sport en ontspanning.

Shopping en gastronomie
 
Na een wandeling door de oude binnenstad met de historische vestingwerken, kunt u gezellig winkelen, een glaasje drinken of in een van de vele restaurants genieten van de culinaire specialiteiten van de regionale keuken.

Hoogtepunten in de omgeving
 
De actieve toerist kan via bewegwijzerde fiets- en wandelroutes de regio gaan verkennen Vooral het Natuurpark Hermannseck is het afgelopen jaren een populaire bestemming geworden.
Querfurt is ook een uitstekend uitgangspunt voor excursies naar Freyburg/Neuenburg en naar de sektkelders 'Rotkäppchen' - 25 km; de Luther gedenkplaatsen in Eisleben.

Culturele tips
 
De Burcht met het Burcht- en Streekmuseum kan bezocht worden. Vlak naast de Burcht staat het Agrarisch Museum, want voor de bewoners van de stad en de regio was landbouw altijd de belangrijkste bron van inkomsten.

Stadtinformation Querfurt,
Markt 14, 06268 Querfurt
Tel.: +49(0)34771/23799, Fax- +49(0)34771/22091
E-mail : Stadtverwaltungquerfurt@gmx.de,  Internet : www.querfurt.de


Stadtverwaltung Querfurt
 
Markt 1  -  06268 Querfurt  -  Tel.: +49(0)34771 / 6010  -  Fax: +49(0)34771 / 22091  -  info@querfurt.de
Stadtinformation stadtinformation@querfurt.de 

  ** Uw accommodatie in Querfurt: Hotels/Booking/Querfurt
Aanbevolen wordt:
Hotel "Zur Sonne" is gelegen in het historische centrum van Querfurt, dichtbij de deelstaat Saksen-Anhalt en de bergketens Kyffhäuser en Harz.
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets