REUTLINGEN, aan de voet van de Zwabische Alb.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Reutlingen is een stad met een rijke traditie.
De voormalige vrije Rijksstad is absoluut een bezoek waard. De overzichtelijke binnenstad met de bestrating volgens middeleeuwse blauwdruk en geflankeerd door twee indrukwekkende poorttorens, maakt het mogelijk om de talrijke culturele bezienswaardigheden zonder moeite lopend te gaan ontdekken. De geschiedenis van de stad begint met het samenvoegen van vier nederzettingen tot een dorp in de 11de eeuw. Na verlening van het marktrecht door Frederik Barbarossa (1182) en stadsrechten door Otto IV (1209) volgde van 1216-1240 de aanleg van de 'Nieuwe Stad' door Frederik II. Al in 1247 hield Reudingen met succes zijn rijksonafhankelijkheid staande tegenover tegenkoning Heinrich Raspe. In de 13de en 14de eeuw beleefde de stad een bloeiperiode. Zij heeft in de loop der eeuwen vaak geleden onder de strijd tegen de meest uiteenlopende vijanden. De Tweede Wereldoorlog was de laatste calamiteit die zware schade veroorzaakte. Tegenwoordig is de vroegere rijksstad aan de voet van de Schwäbische Alb, een centrum van machine-industrie.

Wilhelmstrasse met MarienkircheLigging en bereikbaarheid  
Reutlingen ligt op ca. 30 km. afstand van Stuttgart.
Per auto: via de A8, B27 resp. De B312 tot Reutlingen of via de A81, uitrit Herrenberg, via de B28 Tübingen/Reutlingen.
Per trein: elk uur een verbinding Stuttgart-Reutlingen.
Luchthaven- Stuttgart, ca. 20 min. per auto.

Bezienswaardigheden
 
* De Achalm, ruïne van de burcht uit 1030. 
* De laatgotische evangelische Mariakerk, gebouwd tussen 1247-1343.
* De Tübinger Poort, 1220-1240, en de Garten poort, in 1392 voor de eerste keer officieel vermeld.
* De Nikolaikerk, werd in 1358 als kapel ingewijd. 
* De Wilhelmstrasse met de Gerber- en Färberfontein, 1921, de Zunftfontein, 1983, en de Marktfontein, 1570. 
* Het Lyceum, 1727-1728 gebouwd.
* De Spitalhof, voor het eerst in 1333 als "Nieuw Hospitaal" in een oorkonde vermeld. 
* Het Abtorplein - restanten van de oude stads verdediging.

Marienkirche, Weibermarkt
 
Een overwinning in 1247 op de troepen van Heinrich Raspe, die zichzelf als tegenkoning tegen de Hohenstaufenkeizer Frederik II had uitgeroepen, zou de aanleiding zijn geweest met de bouw van de kerk te beginnen. Uit die tijd dateert het rechthoekige koor, geflankeerd door twee kleinere torens. De westgevel heeft drie fraaie portalen en een roosvenster.
De hoofdtoren werd pas in 1343 voltooid. Ondanks de lange bouwtijd wordt de Marienkirche gekenmerkt door een verrassende eenheid van stijl. Alleen in details is de ontwikkeling die de gotiek in de 13de en 14de eeuw in Duitsland doormaakte, te volgen. Opmerkelijk is het gecompliceerde luchtbogenstelsel dat het schip stut en dat hier voor het eerst in Schwaben werd toegepast. Hoogtepunt van de slechts ten dele bewaard gebleven inrichting is het Heilig Graf (in het koor) uit het begin van de 16de eeuw. Vermoedelijk is de doopvont (1499) met een rijk schoorwerk uit hetzelfde atelier afkomstig. Op enige plaatsen in de kerk bevinden zich resten van oude wandschilderingen.

Fonteinen
 
Drie mooie fonteinen uit de 16de eeuw zijn: de Lindenbrunnen (1544, origineel in het museum), de Kirchbrunnen (1561, met standbeeld van keizer Frederik II) en de Marktbrunnen (1570, met het standbeeld van keizer Maximiliaan II).

Museum
 
Het Heimatmuseum, Oberamteistro 22, is sedert 1939 in de voormalige Königsbronner kloosterhof, een 16de-eeuws bouwwerk, gehuisvest.

Andere bezienswaardigheden
 
Resten van de stadsversterkingen (o.a. Tübinger Tor in de Lederstrasse en Gartentor in de Mauerstrasse) uit de 13de eeuw. Spitalkirche, aan de Markt (1333, vergroot in 1555).Tips voor kunstliefhebbers
 
* Het Stedelijk Kunstmuseum Spendhaus met wisselende ten- toonstellingen van hedendaagse kunstenaars en een doorlopende expositie van HAP Grieshaber.
* Het Streekmuseum met overzicht van de stadshistorie vanaf de 13e eeuw tot op heden.
* In het Natuurkundig Museum maakt u kennis met de geschiedenis van de aarde en allerlei wetenswaardigheden van de regio.
* Doorlopend diverse exposities in een aantal particuliere galeries.
* Klooster voor concrete kunst.
* De Württembergische Philharmonie Reutlingen.

Shopping en gastronomie
 
In de voetgangerspassages van Reutlingen vindt de gast een groot aantal diverse winkels, leuke boetieks en kleine detailzaken. Goed bereikbaar en voorzien van zo'n 2500 parkeerplaatsen in 9 garages en 3 parkeerterreinen, die allemaal erg centraal gelegen zijn. De binnenstad is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
De gastronomie van Reutlingen omvat zowel de goedburgelijke keuken en internationale gerechten.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Slot Lichtenstein, ca. 15 km.  * Berengrotten, Nevelgrotten Wimsener grotten.  * Münster van Zwiefaiten, ca. 32 km.
Evenementen
 
* Februari, Carnavalsoptocht in de binnenstad van Reutlingen. * December, Reutlinger Kerstmarkt.  * Theater 'Die Tonne' en in de zomermaanden het Natuurtheater.  * De Reutlinger "dialectweken" in het voorjaar.  * Kleinkunstdagen in de herfst.

Service voor de gasten
 
Individueel advies aan toeristen en gezelschappen, stadsrondleidingen, thematische rondleidingen zoals b.v. Gmindersdorf of vakwerkbouwwerken in Reutlingen, all-in verblijfaanbiedingen,  verkoop van souvenirs, foldermateriaal.

Startmarketing und Tourismus Reutlingen GmbH,
Untere Gerberstrasse 5-7, 72764 Reutlingen - Tel.: +49(0)7121/939353-00 Fax: +49(0)7121/93935310 - E-mail: info@StaRT-Reutlingen.de - Internet: www.StaRT-Reutlingen.de  


** Uw accommodatie in Reutlingen: Hotels/Booking/Appartementen/Reutlingen.
Aanbevolen worden:
Hotel Fürstenhof Reutlingen ligt op een rustige locatie in de buurt van het centrum van Reutlingen. Het heeft een binnenzwembad, een Finse sauna, stoomkamer en schoonheidssalon.
Hotel Fortuna ligt direct aan de B28 in een zeer groene omgeving. Het biedt u comfortabele kamers en moderne conferentiefaciliteiten.
City Hotel Fortuna Reutlingen  ligt aan de voet van de Zwabische Alpen en is voorzien van zeer goed ingerichte kamers, een moderne fitnessruimte en een internationaal restaurant.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets