RHEINSBERG, bezienswaardigheden: Slot Rheinsberg - Kurt-Tucholsky-Monument - St. Laurentiuskerk met 2 orgels - Scholtzeorgel uit 1767 en Nussbückerorgel uit 1994.
Naar deelstaat Brandenburg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Rheinsberg is een zeer geslaagde combinatie van natuur, muziek en architectuur in een cultuurhistorische stad, omgeven door een idyllisch landschap.

Slot in RheinsbergLigging en bereikbaarheid  
Deelstaat Brandenburg, 90 km van Berlijn, 90 km naar de regionale hoofdstad Potsdam, ca., vakantieregio Rheinsberger . Merengebied/Ruppiner land.
Per auto.- A24, uitrit Neuruppin>
Per trein: Station Rheinsberg, IC-/ICE-aansluiting in Berlijn.
Luchthaven- Berlin-Tegel, 90 km.

Bijzondere tips
 
Het Rheinsberger Merengebied biedt legio mogelijkheden vaar watersport, meer dan 70 meren in de regio zijn door rivieren en kanalen met elkaar verbonden.

Bezienswaardigheden:
 
Slot Rheinsberg; Kurt-Tucholsky-Monument; St. Laurentiuskerk met 2 orgels, Scholtzeorgel uit 1767 en Nussbückerorgel uit 1994.

Rheinsberg,
 
Na een verwoestende stads brand (1740) liet 'der alte Fritz', die als kroonprins Friedrich hier sinds 1736 woonachtig was, de stad planmatig door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff weer opbouwen.

Parochiekerk St. Laurentius
 
 
Het gebouw, dat in het 'Quarrée IV' van de nieuwe wijkindeling staat, gaat in zijn oorsprong terug op een vroeggotisch gebouw uit veldsteen. Het werd in 1566-1568 vooral van binnen vernieuwd en is een van de zeldzame voorbeelden van Märkische renaissancebouwkunst. De toenmalige bewoners van het landgoed, de familie v. Bredow, hadden de intentie met dit gebouw hun naam in herinnering te houden en lieten hun wapen op verschillende plaatsen aanbrengen, zoals op het altaar (13de eeuw), tegen de kansel, en vooral tegen de luisterrijke dubbelepitaaf voor Achim en Anna v. Bredow (†I594).

Slot
 
De familie v. Bredow liet na 1566 ook de middeleeuwse waterburcht tot een renaissanceslot verbouwen met gebruikmaking van de ronde toren van het oudere complex, de Klingenberg. Deze gaf ook de naam aan de vleugel waarmee Johann Gottfried Kemmeter in 1734 de nieuwbouw begon. Hij voegde daarna de vleugel aan de stadszijde toe. Na 1737 voltooide van Knobelsdorff het complex door toevoeging van een zelfde toren als die van de Klingenbergvleugel. Hij rondde het geheel af door de aanleg van een op het meer uitkijkende en door een colonnade afgesloten erehof binnen de drie vleugels. Voor de vormgeving van het interieur, de decoratie met sculptuur en schilderkunst, waren de schilder Antoine Pesne en de beeldhouwer Friedrich Christian Glume verantwoordelijk. Pesne schiep de plafondvoorstellingen in de spiegelzaal, in de ridderkamer en in de torenkamer, GlumtO de reliëfs tegen de deuren van de spiegelzaal. Na de Zevenjarige Oorlog voerde prins Heinrich een aantal veranderingen door waarbij hij de hoekpaviljoens aan de stadszijde liet oprichten.

De inrichting
 
kreeg haar vorm door Carl Gotthard Langhans (1766 bij de Muschelzaal nog in rococovormen, later ouderwets classicistisch in de bibliotheek) samen met G. F. Boumann de J. en de schilder Bartolomeo Verona. Noemenswaard is ook een kabinet met Chinese lakschilderkunst, dat tot de zgn. Amaliakamers behoort. Langhans heeft waarschijnlijk ook het reeds door van Knobelsdorff begonnen drievleugelige complex van het (N) Cavaliershuis (1738-1774) voltooid. Het park, waarvan de aanleg al in de periode van de kroonprins was begonnen en waarvan de as naar de middenrisaliet van de Klingenbergvleugel is gericht, gaat aan de andere zijde van de Rhinbrücke verder. Daar bevinden zich een parterre, de sfinxentrap en de met figuren gedecoreerde parkpoort (Flora en Pomona, 1740, van Glume). Verder westelijk van de hoofdlaan staat het grafmonument van prins Heinrich in de vorm van een baksteenpiramide, en bevindt zich een openluchttheater. Ten oosten daarvan staat de zgn. tuinsalon als restant van een door van Knobelsdorff begonnen orangerie. Iets van het meer verwijderd aan het einde van de laan ligt de Egeriagrot. Tegenover het slot op de westoever is een terras aangelegd, dat vermoedelijk rond 1740 door van Knobelsdorff werd vorm gegeven en een voorloper is van Sanssouci ( Potsdam), dat in 1791 met een obelisk werd bekroond.Evenementen
 
* Maart/april, jaarlijks 'Feestdagen van oude muziek'.
* Mei/juni, jaarlijks 'Feestdagen van de nieuwe muziek'.
* Juni t/m augustus, jaarlijks Internationaal Festival ter ondersteuning van jonge operazangers.
* Kameroper Schloss Rheinsbeg: uitvoeringen op de binnenplaats van het Slot Park en Theater.
* 2e Weekeinde in oktober, jaarlijkse 'Potten- bakkersmarkt' .
* Wekelijkse concerten van de Muziekacademie in het Slottheater en in de Spiegelzaal van het Slot.

Shopping
 
* Keramische manufacturen met verkoop van hun producten>
* Galeries "Moderne Kunst".

Hoogtepunten in de omgeving
 
* 1 tot 12-urige boottochten op de meren.  * Tochten per kano en roeiboten. * Tochten per koets.

Excursiemogelijkheden
 
* Fontanestad Neuruppin. * Gedenkplaatsen Sachsenhausen en Ravensbrück. * Slot Sanssouci en Slot Cecilienhof Potsdam. * Oude bisschoppelijke burcht Wittstock.

Service voor de gasten
 
*
Rondleidingen door Slot en Slotpark. * Kaartenverkoop voor concerten in het Slottheater en opvoeringen van de "Kameroper Schloss Rheinsberg.  * Bemiddeling bij verhuur van boten en fietsen, tochten per koets, rondleidingen door kerken met orgelconcert, brouwerijbezoek met proeverij. * Wandelingen in het Natuurpark "Stechlin-Ruppiner land'.

Tourist-information Rheinsberg
 
Kavalierhaus des Schlosses, 16831 Rheinsberg  - Tel.: +49(0)33931/2059, Fax: +49(0)33931/34704 - E-mail: tourist-inforrnation@rheinsberg.de
Omgeving
Het aantrekkelijke water- en boslandschap rond Rheinsberg is een van de meest geliefde vakantie- en recreatiegebieden in de mark Brandenburg, hoewel daar ook de eerste kerncentrale van de voormalige DDR staat.

Flecken Zechlin, 13 km NW 
Van het voormalige klooster zijn alleen muurresten overgebleven. In de barokke dorpskerk (1775) bevindt zich een kleine opmerkelijke, laatgotische kruisiginggroep.

Zechliner Hütte, 7 km N  
In de Weisse Hütte werd in 1736-1890 glasgeblazen. Talrijke stukken worden in het Märkisches Museum in Berlijn tentoongesteld.
 
** Uw accommodatie in Rheinsberg kunt u goed boeken via: Hotels/Booking/Rheinsberg
Aanbevolen zijn:
IFA Hafendorf Rheinsberg Resort Spa & Tagungen This new 4-star hotel complex comprises a holiday resort, a wellness area and a conference hotel with its own sports centre, and it is located on the southern edge of the Mecklenburg Lake District.
Der Seehof Rheinsberg dateert uit 1750 en biedt comfortabele en luxe ingerichte kamers binnen handbereik van het kasteel van Rheinsberg en de Grienericksee.
Best Western Premier Marina Wolfsbruch (Im Wolfsbruch 3, Rheinsberg-Kleinzerlang, 9.0 km van Rheinsberg) Dit viersterrenvakantiedorp ligt te midden van de schilderachtige meren in het noorden van Brandenburg. Het hotel ligt op 30 minuten rijden verwijderd van Müritz Nationaal Park en het Müritz-meer.  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets