DE RHÖN, vulkanisch middelgebergte, met Bischofsheim an der Rhön.
Terug naar, deelstaat- Beieren, - Thüringen of - Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

De Rhön, zie de kaart, is een vulkanisch middelgebergte in de "landendriehoek",
Thüringen, Hessen en Franken. Deze vakantiestreek wordt omringd door de Vogelsberg, de Spessart, het Thüringer Woud en de Grabfeldgau. In geologisch opzicht is dit een van de meest kenmerkende vulkanische gebieden van Middeneuropa. Zijn oorsprong ligt circa 230 tot 65 miljoen jaar geleden. Lava uit de aarde spoelde toen over de Rhön en bleef in de kloven en gleuven liggen. Na het afkoelen bleven harde basaltheuvels achter. De Rhön heeft nog steeds die typische kenmerken van een vulkaanlandschap. Het noordwestelijke deel van de Rhön ligt tussen Hünfeld en Gersfeld in de deelstaat Hessen en maakt deel uit van het Natuurpark Hessische Rhön. Het zuidelijke deel tussen Fladungen en Hammelburg hoort bij de vrijstaat Beieren en het Natuurpark Beierse Rhön. In het noordoosten, in de driehoek Bad Salzungen-Frankenheim-Meiningen ligt de Thüringer Rhön.

De natuurlijke grens met het Thüringer Woud is het dal van de Werra.
 
Opvallend zijn hier het Eibenwald bij Dermbach, het diepste meer van Duitsland bij Bernshausen en de zandstenen sprookjesgrot Walldorf. Tot de hoogste toppen tot 950 meter hoort een machtig gebergte met de Wasserkuppe - ook wereldberoemd als "berg van de vliegers" ­waartoe ook meerdere plateaus behoren. Maar je kunt hier ook genieten als je niet direct gaat zweef- of deltavliegen.

In 1925 werd in de Rhön door Otto Feick in Schönau a.d. Brend het legendarische "Rhönrad" uitgevonden.
Het zogenaamde Rhönradturnen bracht het zelfs tot Olympische sport en nog altijd worden in deze discipline nationale en internationale wedstrijden gehouden.

Het unieke landschap met de opvallende kale toppen,
 
lieflijke dalen, vennen en een zeldzame flora en fauna maakt het mogelijk om tot ver te kijken. De Rhön dat is ruimte, mooie grasvlaktes, schaduwrijke bossen en rustige dalen met talrijke beken en riviertjes. Hier groeit en bloeit de heide, staan jeneverbesstruiken, liggen spookachtige vennen en stormbestendige bomen. Maar ook burchten, omgeven door sagen en legendes, historische plekken en gezellige buurtschappen in de ongerepte prachtige natuur. De Rhön is vooral in het voorjaar en het begin van de zomer bijzonder interessant, omdat de hoogvlaktes dan veranderen in een grote bloemenzee; waaronder zeldzame orchideeën. In de herfst zijn de bontgekleurde bossen fascinerend en is de zilveren distel, ook al zo specifiek voor deze regio, op zijn mooist. In de winter heerst hier volop sneeuw- en skipret.
Ook is de Rhön een voortreffelijke wandel- en fietsgebied
en ook golf, klimmen, paardrijden en kanoën zijn geliefde sporten.

Op het gebied van cultuurhistorie
 
heeft de Rhön aantrekkelijke bezienswaardigheden te bieden: niet alleen kastelen gaan ontdekken, maar ook burchten, kerken, kloosters, madonna's, heiligenbeelden op de bruggen en kruisen in het veld en langs de wegen.
En wie zichzelf eens lekker wil laten verwennen, die gaat naar een van de kuurplaatsen, die behalve medicinale behandelingen ook arrangementen voor wellness verzorgen.

Culinair
 
komt men hier ook niets tekort. De inheemse keuken is stevig en smaakvol. Een van de specialiteiten is het malse Rhönlam, dat in veel variaties op tafel komt. En tussendoor is het natuurlijk gebruikelijk, zoals bijna overal in Franken, dat er een koffietafel met vers gebakken brood en zelf gemaakte worst geserveerd wordt. Daarbij smaakt een fris tappilsje of een karafje Frankenwijn uitstekend. Al sinds 777 wordt in de regio Hammelburg wijn verbouwd. Deze heerlijke witte wijn heeft in de loop der tijden heel wat trouwe liefhebbers verworven.

Accommodatie
in de Rhön: Region.Rhn.html   97 hotels. De twaalf populairste steden zijn aangegeven. Laagste prijsgarantie!
UW TOURIST INFORMATION RHÖN
PARTNER: PF 1460 . D-97615 BAD NEUSTADTjS. - TEL. (09771)94118+940 . FAX 94300 - www.rhoen.de  - e-mail: tourismus@info-rhoen-saale.de - * KLEURENBROCHURE AANVRAGENBISCHOFSHEIM, inmitten der Rhön  
Aan de voet van de Kreuzberg, de "heilige berg der Franken", ligt de door de staat erkende vakantieplaats Bischofsheim an der Rhön met de deelgemeenten Frankenheim, Haselbach, Oberweissenbrunn, Unterweissenbrunn en Wegfurt (347-928 m). Het gebied rondom de Kreuzberg lokt met zijn klooster, de bedevaartkerk en de brouwerij, het uitgebreide net van wandel- en mountainbikeroutes alsmede vele mogelijkheden voor recreatie en ontspanning in alle jaargetijden talrijke bezoekers.

De oude stadskern
 
van Bischofsheim (een soort Frankisch brinkdorp) met als symbool de Zenttoren, het in een nieuw jasje gestoken marktplein en de authentieke dorpen nodigen uit tot een verblijf. De vakantieplaats beschikt bovendien met de talrijke houtgesneden versieringen, de oudste houtsnijdersschool van Duitsland en de Russischorthodoxe kerk over verdere attractiepunten. Bij de dorps- en verenigingsfeesten kunt u kennismaken met oude gebruiken en de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. De talrijke logiesverstrekkende bedrijven en restaurants - veelal met regionale keuken - verheugen zich op uw bezoek.

Sport - en recreatiemogelijkheden
 
Wandelen, mountainbiken, fietsen, tennis, skeeleren, nordic walking, ballonvaren, verwarmd openluchtbad, overdekt zwembad met sauna, midgetgolf, Kneippwatertrapbassin, 70 km loipen, 7 skiliften, rodelhelling, moderne faciliteiten voor schansspringen (K16- en K3O-mattenschans).
Hoogtepunten van het jaar: carnaval, ballonfestival, Missiocamp, stads feest, nacht der poëzie op de Kreuzberg.

Tourist-Information
 
Bischofsheim. Kirchplatz 7. 97653 Bischofsheim/Rhön Tel. +49(0)9772/910150  Fax +49(0)9772/910159

** Uw accommodatie  via Hotels/Booking/Bischofsheim-an-der-Rhon goed uw accommodatie alhier boeken. Aanbevolen:
Rhönhäuschen This charming, country hotel offers unique accommodation in the heart of the Bavaria-Rhön Nature Park, close to the Hessian border, and about a one-hour drive from Wurzburg and Fulda.
Gasthof Zum Lamm In het pension Zum Lamm proeft u een vertrouwde sfeer in een prachtige omgeving, al voor ongeveer 200 jaar. Als u rust en ontspanning zoekt, dan bent u hier op het juiste adres.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets