ROTHENBURG ob der Tauber: bezienswaardigheden: - middeleeuwse stadsbeeld met stadsmuur en vestingtoren - trotse Raadhuis - St. Jakobskerk met Heilig-Blut-Altar met Laatste Avondmaal, Intocht in Jeruzalem en Hof van olijven - Sfeervolle pleinen en rustige steegjes.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Als er één stad in Duitsland is, die model kan staan voor de Duitse Middeleeuwen, dan is dat zonder twijfel Rothenburg. Want waar anders kan de bezoeker het geschiedenisboek openslaan en die rijke historie zelf, al wandelend beleven? Laat u uitnodigen voor een reis door het rijke verleden van deze stad.

Overzicht van Rhothenburg, let op stadsmuur!Ligging en bereikbaarheid
 
Ideaal gelegen tussen de luchthavens Frankfurt en München, met een eigen aansluiting op de snelweg en het spoor. Het is echter aan te bevelen om de stad per auto of bus te benaderen via de Romantische Strasse of de Burgenstrasse.

Rothenburg
,
 
gelegen aan de toeristische route die Romantische Strasse wordt genoemd, een gaaf bewaard gebleven middeleeuws stadje dat in de 19de eeuw werd 'ontdekt' en sedertdien een toeristische trekpleister van de eerste orde is.
Op de plaats waar thans de Burggarten ligt, liet de graaf van Rothenburg-Comburg omstreeks 970 een burcht bouwen. Hiervan rest slechts de romantische Burgtor. Koenraad III von Hohenstaufen, die het bezit erfde, liet de burcht in 1142 ombouwen tot rijksburcht. In de nabijheid hiervan groeide het stadje Rothenburg, dat in 1274 een Vrije Rijksstad werd. Van 1373 tot 1408 was Heinrich Toppier hier burgemeester. Hij was het die het stadje groot aanzien en welstand verschafte en het grondgebied aanzienlijk wist te vermeerderen. Zijn 'weekendhuis', het Topplerschlösschen, in 1388 bij de rivier gebouwd, is als museum toegankelijk.

Rhotenburg. Torens van de stad: Jacobskerk, raadhuistoren en JohanniskerkRothenburg  met zijn schilderachtige (vakwerk)huizen is nog omgeven door de stadsmuur met weergang,
 
die van 1350­13100 werd gebouwd. De weergang, tussen Spitalbastei (een bolwerk met 7 poorten achter elkaar, elk met een valhek) in het zuidoosten en de Klingentorbastei in het noordwesten, leent zich uitstekend voor een wandeling; hierbij passeert men 12 torens en 2 poorten, de Rödertor en de Würz­burgtor. Van de Rödertor, met vlak daarbij de schilderachtige oude smidse, loopt de Rödergasse naar de Röderbogen, die evenals de nabije Markusturm nog dateert uit de tijd van de eerste stadsversterking (begin 13de eeuw).

Aan de Marktplatz liggen onder meer het fraaie raadhuis en de Ratstrinkstube
 
(1446) met een beroemd uurwerk, waaruit op gezette tijden poppen naar voren komen die de 'Meistertrunk' uitbeelden. Op de markt de St. Georgs- of Herterichsbrunnen, een fontein die in 1608 haar laatrenaissance-uiterlijk kreeg. Een van de pittoreskste plekjes in Rothenburg is het pleintje Plönlein, met links de Siebersturm. Rechts voert de weg naar de Kobolzeller Tor

Bijzondere tips
 
Ga op pad met de Rothenburger nachtwacht tijdens een avondlijke rondleiding door de stad en beleef op een unieke wijze de sfeer van de Middeleeuwen. Veel bezoekers hebben na zo'n tocht hun kijk op een romantische stad drastisch moeten bijstellen.

Bezienswaardigheden:
 
* Het middeleeuwse stadsbeeld met imposante stadsmuur en vestingtoren. 
* Het trotse Raadhuis.
* De St. Jakobskerk. Het Heilig-Blut-Altar is een meesterwerk van Riemenschneider. In het midden het Laatste Avondmaal en op de zijvleugels de Intocht in Jeruzalem en de Hof van olijven. Ook het Zwölf-Boten-Altar is beroemd.
* Sfeervolle pleinen en rustige steegjes zullen de bezoekers altijd bijblijven.

Rothenburg, St. Jacob, Heilig-Bloed-Altaar St. Jakobskirche 
 
De kerk, in de huidige vonn uit de 14de-15de eeuw, is belangrijk vanwege twee beroemde altaren: het Heilig-Blut-Altar (1501-1504), een meesterwerk van de beeldhouwer Tilmann Riemenschneider, met in het midden het Laatste Avondmaal en op de zijvleugels in reliëf de Intocht in Jeruzalem respectievelijk de Hof van Olijven, en het Zwölf-Boten-Altar, uit 1466, genoemd naar de afbeelding van de zending van de apostelen op de predella. Het in hout gesneden middenstuk is misschien vervaardigd door Hans Multscher. De zijvleugels zijn beschilderd door Friedrich Herlin: aan de voorzijden het leven van Maria, aan de achterzijden de legende van de H. Jacobus uitbeeldend. De glasramen dateren uit midden en eind 14de eeuw. Voorts een schilderij van Michael Wolgemut (1434-1519), de zweetdoek van Veronica, en een Maria van Herlin.

Rothenburg, marktplein met raadhuis en RatsherrentrinkstubeRaadhuis
 
Dit bestaat uit drie aaneengesloten delen, een gotisch deel met een 60 m hoge toren (bekroning uit 1558), een renaissancedeel met erker uit 1572-1578 en een galerij in barokstijl uit 1681 aan de oostzijde, met een toren waarin zich een fraaie wenteltrap bevindt. In het gotische deel de strenge Keizerzaal, daaronder imposante gewelfde ruimten (Historiengewölbe) en daaronder de folterkamer en drie onderaardse gevangenisruimten. In 1945 werd het raadhuis zwaar gehavend.

Musea
 
Alt-Rothenburger Handwerkerhaus Frankisches Heimatmuseum, Alter Stadtgraben 26, In een handwerkerhuisje uit 1270 wordt een beeld gegeven van het leven in de middeleeuwen. Kriminal-und­Foltermuseum, Burggasse 3. Rechtspleging tussen 1200 en 11000. Reichsstadtmuseum, Klosterhof 5. In het interessante voormalige dominicanenklooster is Rothenburgse kunst en huisraad te zien. Bijzonder zijn 12 schilderijen, de 'Rothenburger Passion', uit 1494.

Evenementen
 
* De Dertigjarige Oorlog komt weer tot leven tijdens het historische festival “de Meesterdronk” met Pinksteren.
* Tot de historische evenementen behoren ook de “Schäfertanz” en de vrolijke festiviteiten van het Hans-Sachs-Gilde.
* De echte romantici bezoeken natuurlijk de kerstmarkt en ontmoeten elkaar bij het Raadhuis voor een glaasje kruidenwijn met de inwoners van de stad."De Meesterdronk"
 
In 1881 schreef meester glasblazer Adam Hörber uit Rothenburg voor zijn geboortestad een toneelstuk met de titel "De Meesterdronk". Zonder het te beseffen, heeft hij hiermee de basis gelegd voor de toeristische ontwikkeling van de stad. Miljoenen bezoekers hebben sindsdien de weg naar Rothenburg gevonden en veel van hen genoten ook als theaterbezoeker van dit stuk, dat in de Keizerzaal van het raadhuis wordt opgevoerd.

Shopping
 
Wereldberoemd is de 'Kerstwereld' van de firma Käthe Wohlfahrt, waar men in het kerstdorp en op de kerstmarkt het hele jaar door feestelijke decoraties aantreft. Het is echter ook de moeite waard om een blik te werpen in de kleine straatjes en daar de ambachtslieden bezig te zien met hun kunstwerken.
Een populair vloeibaar souvenir is een fles wijn in de typische Bocksbeutelfles.

Hoogtepunten in de omgeving
 
De Frankische ambiance en bouwwerken uit de regio vindt men in het Freilandmuseurn in Bad Windsheim. Voor gasten die in kunst geïnteresseerd zijn is een bezoek aan de altaren van de beroemde kunstenaar Riemenschneider in Dettwang en Creglingen, een hoogtepunt. Een gokje wagen kan men in het Casino van Feuchtwangen.


Info brochure:
Rothenburg ob der Tauber, NL, is een mooie complete brochure, zeker aanvragen!
Rothenburg Tourismus Service, Marktplatz 2 - 91541
Rothenburg ob der Tauber
Tel.: +49(0)9861140492, Fax.
+49(0)98611861007
Email: info@rothenburg.de   Internet:  Stad: www.rothenburg.de ,  Kerstmuseum: http://www.weihnachtsmuseum.de/ ,  Misdaadmuseum: http://www.kriminalmuseum.rothenburg.de/

Dettwang, 2 km N 
Evangelische kerk St. Peter und Paul, 10de eeuw. Het belangrijkste inrichtingsstuk is het uit 1510 daterende Heilig-Kruisaltaar van T. Riemenschneider. De reliëfs van de zijvleugels zijn het werk van diens medewerkers, het middenstuk met de expressieve kruisigingscène dat van de meester zelf. Vermelding verdienen voorts twee eind 15de-eeuwse zijaltaren en een 11 de-eeuws reliekkruis

 ** Uw accommodatie: 47 Hotels zijn online boekbaar in Rothenburg ob der Tauber: Hotels/Appartementen/Rothenburg-ob-der-Tauber.
 Hotel Gasthof-zum-Breiterle 
biedt charmante accommodatie binnen de muren van het middeleeuwse en pittoreske dorp Rothenburg ob der Tauber in het natuurpark Frankenhöhe in Beieren.Gratis privé parkeren is mogelijk bij het hotel zelf
 BioHotel Zum Bären
ligt in het hart van Rothenburg, op korte loopafstand van veel beroemde bezienswaardigheden.
 
Silence Burghotel
Bezoek het kleinste hotel in de oude binnenstad van Rothenburg, waar u van een adembenemend uitzicht over de Taubervallei kunt genieten.


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets