RUDOLSTADT, chique residentiestad, bekend om het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg en het recreatiebad “SAALEMAX”.
Naar deelstaat Thüringen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

In Rudolstadt hangt nog tot op de dag van vandaag de sfeer van de oude residentiestad, waar Goethe en Schiller elkaar voor het eerst hebben ontmoet. In de zomer is Rudolstadt tijdens het Dans & Volksfeest, een heel weekeinde lang een vrolijke speelplaats voor muziek- en dansculturen uit de hele wereld. De stad beleefde als residentie van de vorsten van Schwarzburg-Rudolstadt in de 18de en de 19de eeuw een economische (porseleinmanufactuur, 1762) en culturele bloei.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen aan de Thüringer Saale.
Per auto: A4, uitrit Gösehwitz, A9, uitrit Triptis, en A71, uitrit Arnstadt Süd.
Station: dichtstbijzijnde ICE-station is Saalfeld, 10 km.

Culturele tips
 
* Het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg biedt onderdak aan een groot aantal architectonisch- en cultuurhistorisch kostbare voorwerpen.
* Het Openluchtmuseum 'Thüringer Bauernhäuser' in het romantische Heinrich-Heine-Park geeft inzicht in het voormalige boerenleven in de regio.
* In het begin van de vorige eeuw werden in Rudalstadt de beroemde 'Ankersteinbaukästen' vervaardigd. Deze geschiedenis wordt in het Speelhuis 'Richtersche Villa' gedocumenteerd.

Bijzondere tips
 
Het Thüringer Landesmuseum Heidecksburg en het recreatiebad “SAALEMAX” zijn met de Thüringercard, in heel Thüringen verkrijgbaar tegen korting te bezoeken.

Bezienswaardigheden
 
Hoog boven de stad troont majestueus de Heidecksburg, het kenmerk van de stad. Zij getuigt van de toenmalige macht van het vorstenhuis. Het is de rijkst ingerichte barokke burcht van Thüringen. Aan de voet ligt de oude binnenstad met kronkelende steegjes, kerken en renaissancistische huizen, waar het goed toeven is.

Schloss Heidecksburg, zie ook bij Barokke kosmos van cultuur en verlichting
 
Het op de plaats van een in 1735 afgebrande Obere Burg (l2de-16de eeuw) hoog boven de stad, naar ontwerpen van Ch. Knöffel gebouwde drievleugelige complex van het barokke vorstenslot (18de eeuw), wordt door een ZW-toren (1744) overschaduwd. De rijkste rococopronkvertrekken bevinden zich in de westvleugel: de feestzaal en het Rote Kabinett, beide door J.P. Pedrozzi met stucwerk en door L. Deisinger met plafondschilderingen (Olympus resp. Selene en Endymion, 1744) gedecoreerd. In het Grüne Kabinett mooie houtsculpturen van C.A. Kaendler en K.Ch. Reinthaler, die ook verscheidene fantasielandschappen  in de Marmorgalerie vervaardigde. In de stijl van rococo, empire en biedermeier werden in de 19de eeuw de woonvertrekken van de zuidvleugel gemeubileerd, waar thans de kunstverzamelingen met kleine kunstvoorwerpen, porselein uit de manufacturen Rudolstadt, Volkstedt en Meissen, sacrale sculpturen en schilderijen  zijn ondergebracht. In de noordvleugel met renaissanceportaal (16de eeuw) hebben de Natur- und Kulturgeschichtlichen Museen met de omvangrijke wapenverzameling van het Schwarzburgse arsenaal en een Schiller-Gedenkstdtte onderdak gevonden. Een barok muziekpaviljoen (l8de eeuw) en een classicistisch tempeltje  vormen de accenten in de slottuin.

Schloss Ludwigsburg
 
Het in 1734 gebouwde drievleugelcomplex van het barokke slot (tegenwoordig academie) in de oude stad werd tot de voltooiing van Schloss Heidecksburg als vorstelijke residentie gebruikt. Een prachtige rococo-inrichting (18de eeuw) siert de feestzaal.

Andere bezienswaardigheden
 
De in de stijl van de late renaissance verbouwde stadskerk (15de-17de eeuw) met een mooi zuidportaal, herbergt in het driebeukige interieur met galerijen over twee verdiepingen een renaissance kansel (1636) en een barok retabel (rond 17100-1790). Naast enige renaissancewoonhuizen (17de eenw) met elegante portalen, waaronder het huis, Schillerstr. 25, waar Schiller Goethe voor het eerst ontmoette, verdient het in 1784 in barokstijl verbouwde Oude Raadhuis (l6de eeuw) met barokke dakruiter de aan­dacht. Op de Grosse Wiese 2 bevindt zich het Openluchtmuseum met o.m. twee Thüringse vakwerkhuizen uit de 17de eeuw.

Ligging bezienswaardigheden van RudolstadtHoogtepunten in de omgeving
 
Op slechts 12 km afstand ligt Waterslot Kochberg, voormalige woonplaats van Charlotte von Stein. Voor Goethe een populaire bestemming tijdens zijn verblijf in Weimar. De kloosterruïne Paulinzella verenigt Romaanse bouwkunst en een idyllische unieke belevenis. Het aangrenzende jachtslot biedt onderdak aan een museum met aandacht voor de geschiedenis van de jacht-, de bosbouw en het klooster. Voor ligging zie het kaartje!Evenementen
 
* Mei, Feest in, de oude binnenstad.
* Juli, Dans en Volksfeest, het grootste festival van wereldmuziek in Europa.
* Augustus, Rudolstädter Vogelschieten, het grootste volksfeest van Thüringen.

Shopping
 
*
De Handwerkerhof in het voormalige Bernhardinenklooster is een voorbeeldige combinatie van historische gebouwen en hedendaagse shopping-cultuur.
* In het bekende veilinghuis Wendei worden, jaarlijks vier veilingen gehouden.
* In de porselein ateliers worden producten verkocht.

Service voor de gasten
 
Boeken en reserveren. Stadsrondleidingen worden van 05 mei t/m 29 sept. Georganiseerd.

Fremdenverkehrsamt mit Tourist-Information
 
Marktstrasse 57, 07407 Rudolstadt  -  Tel.: +49(0)3672/414743,   -  E-mail: ru-info@saale-net.de  -  Internet: www.rudolstadt.de

Grosskochberg, 11 km N  
Een gedenkplaats in de noordvleugel en Goethes kamer herinneren aan de gast van de Freiherr vom Stein, die sinds 1733 de bezitter van de barokke waterburcht (1730) was. In het slotpark (l8de-19de eeuw) bevinden zich een classicistisch amateurtheater (1815), en linnen- en badhuisjes. In de deels in laat­gotische stijl veranderde laatromaanse dorpskerk, een koortorenkerk (rond 1200) met beschilderd houten tongewelf, bevindt zich een laatgotisch vleugelaltaar met kostbare schrijnfiguren (Moeder Gods en de aartsengeL Michaël, rond 1500).

Orlamünde, 13 km NO
 
Om de boven de monding van de Orla in de Saale gelegen middeleeuwse burchtruïne (10de-14de eeuw) met romaanse woontoren is de sage verweven van een voor straf vanwege een kindermoord ronddolende Witte Vrouw (gravin Kunigunde v. Orlamünde.

 
** Uw accommodatie in geheel Duitslandkunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets