SAARBRÜCKEN, een bruisende metropool, én Frankrijk ligt vlakbij. Toppers: St.-Johanner Markt - Het slot - De Ludwigskirche - De Duits-Franse Tuin - UNESCO-werelderfgoed Völklinger Hütte.
Naar
deelstaat
Saarland.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie.
    

Een aantrekkelijke mix van Duitse en Franse levenswijze -
Saarbrücken als hart van de hele regio oefent zowel op de bewoners als op gasten een magische aantrekkingskracht uit. Overal is de liefde voor Frankrijk duidelijk voelbaar: in de aantrekkelijke voetgangerszone, in de pittoreske steegjes en op de binnenplaatsen of in de kleine bistro's en talloze restaurants rondom de St.-Johanner Markt. Wie de ruim 1000-jarige stad aan de Saar gaat verkennen, volgt de sporen van de grote barokbouwmeester F.J. Stengel. De drie mooiste pleinen van Saarbrücken - Schlossplatz, Ludwigsplatz en St.-Johanner Markt - vormen de bezienswaardige basiselementen van Stengels stadsaanleg.

De ligging in het grensgebied met Frankrijk
 
en de aanwezigheid van steenkool en ijzer hebben de ontwikkeling van de stad Saarbrücken tot economisch centrum van het Saarland bepaald. De stad ontstond in 1909 door samenvoeging van drie gemeenten: (Alt- )Saarbrücken, residentie van de graven van Nassau-Saarbrücken, St. Johann, een rechts van de Sar gelegen marktplaats, en St. Arnual. De geschiedenis van (Alt-) Saarbrücken reikt echter verder in het verleden: tot in de 10de eeuw. Een eerste bloeitijd beleefde Saarbrücken in het begin van de 17de eeuw onder graaf Ludwig. Uit die tijd dateren ook de belangrijkste delen van de stadsaanleg en het renaissanceslot. Rond het midden van de 18de eeuw trok Fürst Wilhelm Heinrich von Nassau-Saarbrücken-Usingen de architect F.J. Stengel aan, die de stad met nieuwe bouwwerken een barok aanzien gaf. Sedert het midden van de 19de eeuw werden stad en omgeving sterk geïndustrialiseerd. In 1947 werd Saarbrücken hoofdstad van het Saarland en sedert 1950 heeft zij een universiteit.

Bezienswaardigheden 

Toppers: St.-Johanner Markt - Het slot - De Ludwigskirche - De Duits-Franse Tuin - UNESCO-werelderfgoed Völklinger Hütte
Met zijn cafés, bistro's en restaurants is de St.-Johanner Markt het hart en de 'pronkkamer' van Saarbrücken. Wandel eens door de pittoreske steegjes met hun boetieks, galerieën en binnenhofjes.

Saarbrücken: Ludwigskirche met er voor LudwigsplatzLudwigskirche,

een van de meest stijlzuivere en mooiste protestantse barokkerken van Duitsland, geldt als belangrijkste werk van de zogenaamde 'placeroyale-architectuur'. Samen met de Ludwigsplatz, de omliggende herenhuizen en ambtenaarswoningen vormt deze kerk een uniek barokensemble. Het slot met zijn avant-gardistische middengedeelte is een compositie van barok en moderne stijl. Tegenwoordig is het een cultureel centrum. In de zomer vinden er in de slottuin elke zondag openluchtconcerten plaats.

Evangelische slotkerk, Sch1ossplatz

In deze 15de-eeuwse kerk liggen de vorsten van Nassau-Saarbrücken begraven. Zowel de schade als gevolg van een stads brand in 1677 als die ten gevolge van bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd na korte tijd grotendeels hersteld. De oude inrichting is echter vrijwel volledig verloren gegaan (nieuwe beglazing van G. Meistermann). Bezienswaardig zijn de gerestaureerde grafmonumenten.

Saarbrücken, Stifskirche, markt St. ArnualStiftskirche, Markt St. Arnual

Deze belangrijke voeggotische kerk dateert uit de 13de-14de eeuw. Binnen bepalen de ribben en gordingen van het krachtige kruisribgewelf het karakteristieke beeld. Beroemd is de kerk vanwege de vele grafmonumenten voor de leden van het Huis Nassau-Saarbrücken. Speciaal die voor graaf Johann III (†1472) en Elisabeth van Lotharingen (†1456) zijn opmerkelijk.

Andere bezienswaardige kerken

Altkatholische Friedenskirche in het stadsdeel Saarbrücken (1743-1746), evangelischegemeentekerk in het stadsdeel St. Johann (1725-1727), katholieke parochiekerk St. Albert (Rodenhof), moderne kerk uit 1954.Slot,
Schlossplatz

Het huidige bouwwerk dateert uit 1738-1748 en is gebouwd door stadsbouwmeester P.J. Stengel. Eerder stonden op deze plaats een middeleeuwse burcht en een renaissanceslot (1617), dat na verwoesting in het jaar 1677 werd herbouwd, doch later ten behoeve van het huidige slot werd afgebroken. Ook dit rococoslot, een van de grootste vorstenverblijven van die tijd, is niet van verwoestingen en veranderingen verschoond gebleven; in 1793 is het geplunderd en in de as gelegd. Bij de wederopbouw in 1810 naar het ontwerp van Stengd werd onder leiding van A. Knipper een derde verdieping toegevoegd. Bij renovaties (1982-1989) werd door de architect prof. Gottfried Böhm een modem middenpaviljoen aangebouwd.

Oude raadhuis, Schlossplatz
 
Ook dit is een ontwerp van P.J. Stengel (1758-1760). De gevolgen van de brand tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongedaan gemaakt.

Saarbrücken: Alte Brücke, Schillerplatz/SchlossplatzAlte Brücke, Schillerplatz/Schlossplatz

De oude brug die tegenwoordig het slot met het staats theater verbindt, is van 1546-1548 door H. Sparer gebouwd, doch in de 18de eeuw verbouwd. De nieuwe vorm is te danken aan een ontwerp van B.W. Stengel, een zoon van de stads bouwmeester.

Grote fontein, stadsdeel St. Johann, St.­Johanner-Markt
De barokfontein is ontworpen door P.J. Stengel, P. Mihm vervaardigde het beeldhouwwerk en S. Bockelmann het ijzeren hekwerk (1759-1760).

Romeins castellum, Mainzer Strasse

Het castellum dateert uit de 3de eeuw. De indrukwekkende resten die thans te zien zijn, kwamen bij opgravingen aan het licht.

Musea.

Landesmuseum für Vor- und Frühgeschichte, Am Ludwigsplatz 16 
Zwaartepunt vormt de omvangrijke archeologische verzameling over Keltische cultuur.
Moderne Galerie des Saarland-Museums, Bismarckstr. 11-15. 
Kunst van het midden van de 19de eeuw tot heden, vooral Duits (expressionisme, kunstenaars uit het Saarland) en Frans. Vlakbij bevindt zich de Alte Sammlung des Saarland-Museums.
Het UNESCO-werelderfgoed Völklinger Hütte,
14 km vanaf Saarbrücken, is wereldwijd de enige in authentieke staat intacte historische staalfabriek. Met zijn zes hoogovens en de unieke hellende liften vormt de fabriek een indrukwekkend decor voor evenementen en tentoonstellingen.
Het Historische Museum,
een bonte caleidoscoop over de bewogen geschiedenis van het Saarland in de 20e eeuw. Het Abenteuermuseum, avonturenmuseum, presenteert curiositeiten uit verschillende werelddelen.

Parken en plantsoenen

Bijzonder fraai: de Duits-Franse Tuin; het park grenst direct aan Frankrijk. Het biedt plezier en ontspanning voor het hele gezin en is in gelijke mate populair onder de bewoners van Saarbrücken, de Fransen en toeristen. Wandelaars, joggers, skaters, fietsers en zonaanbidders geven elkaar op zonnige dagen rendez-vous aan de Staden, de parkachtige flaneerboulevard vlak bij de Saar.

Aanrijroute: Per trein: Saarbrücken Hauptbahnhof (CS): ICE-/IC-/EC-aansluitingen - Met de auto: Al, A6, A8, A4/E25 - Vliegveld: Saarbrucken (15 km)

Tourist Information Region Saarbrücken
 
Reichsstr.l - Saar Galerie, 66111 Saarbrücken  - Tel.: +49 (0) 681 / 93 100 90  - Fax: +49 (0) 681 / 93 100 938
E-mail : info@kontour.de - Internet :  www.die-region-saarbruecken.de

** Voor uw accommodatie: Hotels/Booking/Appartementen/Saarbrucken U hebt keuze uit 22 hotels. 
Mercure Hotel Saarbruecken  
heeft een zeer goede naam. Dit driesterrenhotel heeft uitstekende verbindingen met de snelweg A6 aan de rand van Saarbrücken, op slechts 1 km van de Franse grens. Het biedt knusse kamers en een uitnodigend buitenbad . U kunt bij het Mercure Saarbrücken gratis parkeren

 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets