SAKSISCHE BAROK PARELS, macht en glamour van de "Zonnekoning"van Saksen.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!
    

Slot en park Pillnitz
Een plek tussen droom en werkelijkheid is het kasteel Pillnltz, dat verstild in het water spiegelt: een in steen gevangen monument van het verlangen van de Saksische keurvorst August de Sterke naar schoonheid en exotiek.

Slot en park in PillnitzHet exotische waterpaleis zweeft boven de Elbe,
 
Chinezen met gevlochten haar dansen onder gewelfde pagodedaken, naar het water leidt een imposante buitentrap. Hier landden de schitterende gondels waarmee de keurvorst van het Huis Wettin en zijn hofhouding aan het begin van de 18' eeuw stroomopwaarts over de Elbe van Dresden naar Pillnitz gleden.
ln 1706 had de Saksische keurvorst August de Sterke, 1670-1733, zijn favoriete, gravin Cosel, een kasteeltje met landgoed en wijngaard geschonken. Een liefde zonder happy end: in 1716 viel zij in ongenade en werd verbannen, Pillnitz kwam weer in het bezit van de keurvorst. De dynamische regent, die zijn residentie als 'Elbflorenz', Florence aan de Elbe, in een van de toonaangevende kunstmetropolen van Europa veranderde, liet Pillnitz daarna door zijn bouwmeester Matthäus Daniel Pöppelmann in een luisterrijke locatie voor spetterende feesten veranderen. Het kleinood Pillnitz is in zijn geheel een kunstwerk met zijn romantische ligging tussen rivier en wijngaarden, een idyllisch park en drie gebouwen die elk origineel en uniek zijn. Het imposante waterpaleis wordt naar de bovenzijde van het park toe als een spiegelbeeld door het bergpaleis gecompleteerd. Beide paleizen zijn in een mengeling van late barok en chinoiserieën gebouwd -de exotiek van China was destijds erg en vogue. Binnen in de gebouwen staan thans pronkmeubelen uit Saksische kastelen tentoongesteld alsmede een rijk voorziene verzameling van het kunstnijverheidsmuseum.
Tot de hoogtepunten
behoren
 
historische muziekinstrumenten en kostbaar textiel. De twee paleizen met Aziatische uitstraling
flankeren het Neue Palais,gebouwd door de architect Christian Friedrich Schuricht. Binnenin zorgt hij voor een verrassing met een koepelzaal in zuiver classicisme en decoratieve muur- en plafondschilderijen. Samen vormen zij een architectonisch ensemble in geslaagde harmonie.

Het park
 
Het mooiste van Pillnitz is en blijft het park. Tot op heden blijft het een lusthof, zoals oorspronkelijk ook de bedoeling was. Het 28 hectare grote terrein heeft allerlei veranderingen ondergaan, maar heeft niets van zijn blijmoedige gratie verloren en is een door de eeuwen
heen gegroeid levend monument van lieftaIIige tuinarchitectuur. De voorlopers van de huidige intieme heggentuinen, een labyrint van gesnoeide haagbeuken tegenover het Neue Palais, zijn nog door de ongelukkige gravin Cosel aangelegd. De barokke basisstructuur in de tuinen en perken direct rondom het kasteel, die vanaf 1720 ontstond, drukt tot op heden een stempel op het geheel. Vanaf 1778 werd het terrein volgens de mode van die tijd uitgebreid met een Engelse tuin met een pittoresk paviljoen en een schilderachtige vijver. De mooiste manier om Schloss Pillnitz te naderen is varend op de Elbe. Een blik op het kasteel dat in het water spiegelt - en je voelt je terugverplaatst naar de luisterrijke tijden van de glansrijke barok.

Tritongondel in Slot Pillnitz Tritonengondel:   
in de Heckenquartieren (heggen buurten) van het slotpark is de Rode Tritonengondel te ontdekken. Deze diende voor het hoofse personenvervoer tussen Pilln
itz en Dresden en herinnert eraan dat August de Sterke - door Venetië geïnspireerd - van de Elbe een Canal Grande wilde maken.
 
Bezichtiging
 
Het Schlossmuseum Pillnitz is van april
t/m oktober dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur geopend. Van november t/m maart is in de weekeinden een bezichtiging met rondleiding mogelijk.

Wat je niet moet missen
 
Even verpozen op de buitentrap van het Wasserpalais I De 200 jaar oude camelia met 35 000 karmijnrode bloesems (februari-april) I Theeceremonie in het Chinese Paviljoen met proeverij.

Brühlsche Terrasse
, Dresden  
Reeds de dichter Heinrich von Kleist liet zich hier van zijn lectuur afleiden en blikte van de hoge oever omlaag op het wondermooie Elbedal. Met de reusachtige buitentrap van de Schlossplatz ook als het 'Balkon van Europa' bekend, is dit de ontmoetingsplaats voor reizigers uit de hele wereld en biedt een grandioos uitzicht op de Hofkirche en de beroemde Semperopera tot aan de nieuwe stad van Dresden. http://www.dresden-und-sachsen.de/dresden/bruehlsche_terrasse.htm


Albrechtsburg
in Meissen
 
Hoog boven Meissen troont het symbool van de porseleinstad. De in de 15
e eeuw gebouwde burcht geldt als het eerste kasteel van de Duitse bouwgeschiedenis. In de burchthof is niet alleen de indrukwekkende dom te zien maar ook de qua kunstvaardigheid en grootte unieke trappentoren 'Grosser Wendelstein'.

Barokke bouwwerk Zwinger in DresdenDroom van zandsteen in Dresden
 
Zoals Schloss Pillnitz liet August de Sterke ook het barokke bouwwerk de Zwinger, door bouwmeester Pöppelmann bouwen. In deze grootse droom van zandsteen is de wereldberoemde schilderijenverzameling van oude meesters Alte Meister ondergebracht. In de zijvleugel exposeert het porseleinmuseum uitgelezen serviezen uit het glansrijke verleden van Saksen.

Baroktuin Gro
szedlitz in Heidenau
 
Gro
szedlitz behoort tot de geweldigste en eigenzinnigste composities van de tuinarchitectuur. In 1719 werd met de aanleg van het tuinencomplex begonnen, en nadat August de Sterke plezier in dit object vond, kocht hij het terrein in het jaar 1723 en breidde het volgens zijn ideeën in Franse stijl royaal uit. Tot de bijzonderheden van het complex behoren de Obere en Untere Orangerie alsmede de originele zandsteensculptuur van de Permoserschool.

Slot Moritzburg en Fasanenschlösschen
,  nabij Dresden
 
Slot Moritzburg behoort tot de imposantste kasteelcomplexen van Midden-Europa. Het is via een laan te bereiken en prijkt op een eiland midden in een kasteelvijver Na een bezoek aan het kasteel is een romanti­sche wandeling naar het betoverend mooie, in rococostijl gebouwde Fasanen­schlösschen een aanrader. http://www.reizenjosschmitz.nl/Duitsekastelen/brandenburg.htm#MORITZBURG

 
Bron: Brochure "Kastelen, parken en tuinen". van www.duitsverkeersbureau.nl  

 ** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets