SCHLESWIG, met Oude binnenstad met St,Petri Dom en het Bordesholmer altaar.   Raadhuis/Grauklooster en de idyllische, met rozen versierde vissersnederzetting en het St. Johannisklooster op de Holm.
Naar deelstaat Sleeswijk-Holstein.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie.

    

De oudste stad van Sleeswijk-Holstein, 1200 jaar, is schilderachtig gelegen aan het einde van de 40 km lange Oostzeefjord, de Schlei. Tijdens de Vikingperiode lag voor de poorten van de huidige stad de handelsmetropool Haithabu. Het huidige Schleswig onderscheidt zich door de bezienswaardige oude binnenstad en indrukwekkende musea. De glans van Sleeswijk dateert uit de tijd dat het de residentie van hertogen en bisschoppen was. Middelpunt van de aantrekkelijke stad zijn tot op heden het markt­plein en het domkwartier. Op enige afstand ligt - omgeven door water - het slot Got­torf waarin tegenwoordig de Landesmusea van Sleeswijk-Holstein zijn gehuisvest.

Schleswig, Dom St. PetriLigging en bereikbaarheid  
Schleswig ligt 120 km ten noorden van de Hanzestad Hamburg en 30 km ten zuiden van de Deense grens.
Per auto: via de A7 tot Schleswig/Jagel of Schleswig/Schuby.
Per trein: Hamburg-Schleswig.
Luchthaven Hamburg, ca. 120 km.
Bezienswaardigheden:
Oude binnenstad met St,Petri Dom en het Bordesholmer altaar, 1514-1521.   Raadhuis/Grauklooster en de idyllische, met rozen versierde vissersnederzetting en het St. Johannisklooster op de Holm.

Dom St. Petri, Süderdomstrasse, zie plattegrond
 
Het huidige bouwwerk, een gotische hallenkerk op kruisvormig romaans grondplan, is tussen de 13de en de 15de eeuw gebouwd. Bij de bouw werden delen van oudere datum in het geheel opgenomen. De afmetingen zijn respectabel. De toren van de kerk, tegenwoordig eigendom van de evangelische gemeente, is in de 19de eeuw toegevoegd. Wat proporties betreft valt hij bij de rest nogal uit de toon. Samen met het enorme zadeldak bepaalt hij de uiterlijke verschijning. van het bouwwerk. Het interieur maakt, nadat men de kerk is binnengegaan via het Petriportaal, de indruk van een romaanse bisschopskerk. Koor en zijschepen van het koor hebben gewelfschilderingen (1892-1893 blootgelegd, 1936-1938 gerestaureerd). De oudste delen van deze schilderingen dateren uit de 12de eeuw. Behalve de figurale voorstellingen verdient ook de ornamentele decoratie aandacht. Het belangrijkste kunstwerk in de dom is het Bordesholmer altaar (1514-1521) van H. Brüggemann. Het in hout gesneden vleugelaltaar werd in 1666 vanuit de kerk van de augustijnen in Bordesholm hierheen overgebracht. In twaalf kleine en twee grote scènes wordt de heilsgeschiedenis weergegeven. De bijna 400 figuren, voor een deel in de geest van Dürer, zijn altijd onbeschilderd geweest. Uit de werkplaats van Brüggemann is ook het meer dan 4 m hoge Christophorusbeeld afkomstig. Het staat direct naast de ingang. In het zuidelijke zijschip van het koor staan waardevolle altaren, onder andere het Driekoningenaltaar van eikenhout (omstreeks 1300) met Maria en de Drie Koningen. In het noordelijke zij koor staat tegenwoordig het Kielmannseckaltaar.

St. Johannesklooster, in het stadsdeel Holm
 
Het oorspronkelijke benedictinessenklooster aan de oever van de Schlei werd na de Reformatie een stift voor adellijke dames. Het dateert uit 1196 en is een van de best bewaard gebleven kloosters van Noord-Duitsland. De eenschepige kerk is in de loop der eeuwen vaak veranderd. Het koor voor de stiftsjuffers (l8de eeuw), een de kerk verdelende portaalboog, de preekstoel (1717) en het fijngelede sacramentshuis (15de eeuw) verdienen bijzondere aandacht. De kruisgang met de erboven gelegen claustrale gebouwen en het goed geconserveerde refectorium met een vroeggotisch nonnengestoelte geven een aanschouwelijk beeld van het kloostercomplex.­

Schloss Gottorf, SchlossinselSchloss Gottorf, Schlossinsel
 
Het op een eiland in een bocht van de Schlei gelegen gebouw dat gekenmerkt wordt door verschillende bouwperiodes, is het grootste slotcomplex van Sleeswijk-Holstein. Het viervleugelige gebouw omsluit een binnenhof. De brede voorzijde met de grote middentoren dateert uit het begin van de 18de eeuw. De meest waardevolle delen van het interieur stammen echter uit de tijd van hertog Friedrich III (1616-1659). Deze liet ook de vestingwerken uitbouwen en haalde vele kunstenaars en geleerden als zijn gasten naar Sleeswijk. De verbouwing tot residentie in barokstijl is te danken aan Friedrich IV (1694-1702). Later werd het slot kazerne en, in 1947, het onderkomen van het Landesmuseum en het Landesarchief. Bij die laatste gelegenheid werd de kostbare inrichting weer gedeeltelijk opgesteld.

Woonhuizen
 
De belangrijkste woonhuizen in de oude handelsstad Sleeswijk zijn te vinden in de Lange Strasse. Zij dateren grotendeels uit de 17de en 18de eeuw. Huizen van de lagere burgerij en vissers bevinden zich in het stadsdeel Holm. Langs de straten Lollfuss-Stadtweg staan adellijke behuizingen.

Musea
 
Het Schieswig-Holsteinisches Landesmuseum, in Schloss Gottorf. De collecties zijn in het bijzonder een documentatie van de cultuurgeschiedenis van de deelstaat, van middeleeuwen tot heden. Archäologisches Lantiesmuseum (in het slot). Prehistorische vondsten, bodemvondsten in het veen, het 'Nydamschip' (4de eeuw) en Romeinse munten. Städtisches Museum (Friedrichstr. 7-11), ondergebracht in een huis uit 1634. De collectie heeft betrekking op de stadsgeschiedenis. Verder werken van Sleeswijkse schilders, een oude drukkerij en de 'Hoësche Bibliothek'.Evenementen
 
* Elke woensdag, zomerconcerten in de St. Petri Dom. * Mei t/m eind september - boottochten over de Schlei. * Juli en augustus – Slotfestival.
Shopping
In de voormalige Oude Hofapotheek uit 1517 en in de "Keramiekstube arn Rathausmarkt", kunstnijverheid.

Excursiemogelijkheden
 
* Eckernförde aan de Oostzee, 20 km, naar de Noordzee, Husum, 40 km, de Halligen, ca. 100 km, naar Denemarken, tot de grens 30 km.
* Schleitocht: langs de Oostzeefjord met schilderachtige dorpjes midden in de prachtige natuur met af en toe een stop o.a. in Arnis, Kappeln, Maasholm, Sieseby.
* Watersport en fietsen.
* Familie Pretpark: Tolk-Schau, ca. 7 km, vanuit Schleswig richting Kappeln.

Service voor de gasten
 
Bemiddeling van logies, hotels, vakantiehuisjes, bij particulieren, regelmatige rondleidingen in het Duits van mei t/m september. Foldermateriaal: stadsbrochure "Bezienswaardig Schleswig" met plattegrond, Duits, Deens, Engels en Frans, "Schleswig en de Vikingen", Duits, Deens, Engels, logiesgids, Duits, "Wandeling door de binnenstad", Duits.

Tourist Information Schleswig
 
Plessenstraße7  24837 Schleswig - Tel. 04621/850056   Fax 04621/850055
E-Mail: schleswig@ostseefjordschlei.de     http://www.schleswig.de/
Verein privater Vermieter in Schleswig und der Schleiregion http://www.schleswig-schlei-quartiere.de

Omgeving: Haddeby, 3 km ZW  
Haddeby, de Nederduitse verbastering van het Oudnoorse Haithabu, de naam van de oude vikingenstad, is een van de belangrijkste plaatsen uit de vroege geschiedenis in Noord- en Midden­Europa. Haithabu was een centrum voor de oostwestzeehandel, een overlaadplaats voor waren uit het Frankisch-Duitse gebied naar Oost-Scandinavië en omgekeerd. De plaats die in de 9de en l0de eeuw een economische bloeiperiode beleefde, stond afwisselend onder Deens,. Zweeds en Duits gezag. Van de oorspronkelijke nederzetting op de heide (= Haithabu) is thans alleen nog een verdedigingswal (l0de eeuw) over. Deze heeft de vorm van een halve cirkel en is 5 tot l0m hoog. In het noorden treft men nog wat kleinere resten van de wal van een tot op heden ongedateerde vluchtburcht aan. Omstreeks 1050 werd de vikingenstad door de Noren, en omstreeks 1066 door de Wenden verwoest. Haar functie werd overgenomen door het op de andere oever van de Schlei gelegen, nieuw gestichte Sleeswijk.

** Uw accommodatie: Hotels/Appartementen/Schleswig kunt u goed zoeken naar een accommodatie in Schleswig.
Aanbevolen worden bijv.:
Hotel Hohenzollern
biedt comfortabele accommodatie in een rustige wijk van de landelijke stad Schleswig.
Domhotel  biedt gratis parkeergelegenheid en gratis WiFi in alle kamers. Het hotel is gelegen in het centrum van Sleeswijk, op 3 minuten lopen van de jachthaven.
AKZENT Hotel Strandhalle
heeft een schitterend uitzicht op de fjord Schlei aan de Baltische Zee.


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets