SCHMALKALDEN, met middeleeuws Raadhuis - plaats van oprichting en vergadering van de Schmalkaldische Bond - Laatgotische hallenkerk St. Georg - hier preekte Luther.
Naar deelstaat Thüringen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!

    

Gelegen aan de zonnige kant van het Thüringer Woud, is dit liefdevol gerestaureerde vakwerkstadje - nu stad met een Hogeschool - het reisdoel van natuur- en kunstliefhebbers en geïnteresseerden in historie. De stichting van de Schmalkaldische Bond en Martin Luther's "Schmalkaldische Artikel" herinneren aan de tijd van de Reformatie, toen de stad in het centrum van de Europese politiek stond.
Kaart met ligging van Schmalkalden t.o.v. andere bekende plaatsenIn de vanaf 1360 door de Hennebergers en de Hessische landgraven gemeenschappelijk geregeerde stad in het dal van de Schmalkalde verenigden in 1531 de protestantse vorsten zich in het Schmalkaldische Verbond tegen de katholieke keizer. Tegen Karel V richtten zich ook de door Maarten Luther uitgewerkte en door een meerderheid bij de Bondsdag in 1537 ondertekende Schmalkaldische artikelen. De bond viel echter reeds in 1547 uiteen tijdens de Schmalkaldische Oorlog door de belangentegenstellingen van steden en vorsten.

Ligging en bereikbaarheid
 
Gelegen in de vakantieregio Thüringer Woud.  Per auto: A4 Eisenach, 56 km, Gotha, 26 km.  Station: in het centrum. - Luchthaven: Erfurt, 100 km.

Bijzondere tips
 
Iwein-schilderkunst naar het heldenepos van Hartmann von Aue - de rond 1235 ontstane fresco's zijn het oudste restant van middeleeuwse profane muurschilderkunst in Duitsland. Het origineel is beschermd, maar in zijn soort uniek. 1: 1 kopie voert u terug naar de tijd van de minne-verering, toen het verhoor van Koning Artus en zijn dappere ridder Iwein een "bestseller' was.

Bezienswaardigheden
 
Stadscentrum onder Monumentenzorg met 90 procent vakwerk, 16 t/m 18e eeuw.
* Middeleeuws Raadhuis, plaats van oprichting en vergadering van de Schmalkaldische Bond.
* Laatgotische hallenkerk St. Georg - hier preekte Luther.
* Bezoekersmijn 'Finstertal', 300 m. lange gang fluorescerende mineralen.
* Classicistisch hoogovencomplex 'Neue Hüttete' - Technisch Museum, een van de laatste in zijn soort in Europa voor het winnen van ijzererts op houtskoolbasis.
Schmalkalden, Slot Wilhelmsburg* Slot Wilhelmsburg - kunst- en cultuur monument van de Duitse Renaissance met originele fresco's en stucwerk.
* Slotkapel met meer dan 400 jaar oud orgel, houten pijpen, een van de oudste nog bespeelbare instrumenten in zijn soort in Europa.
* Een van de grootste kachels- en kachelplaten collecties vanaf de Renaissance tot Jugendstil.
* Herenkeuken met vrijstaande open haard.
* Doorlopende expositie "Op- komst van de nieuwe tijd" - Renaissance en Reformatie in Europa.

Schloss Wilhelmsburg.
 
Het in 1585-1590 op de resten van een middeleeuwse burcht, naar plannen van Ch. en H. Mül1er gebouwde renaissanceslot is een rechthoekig complex van vier vleugels met traptorens op de hoeken van de binnenplaats. Naast de Banketzaal met cassettenplafond, de in 1590 van kunstig stucwerk voorziene Witte Zaal en de met figuratief stucwerk versierde slotkapel, is ook het in het slot ingerichte Kreisheimatmuseum met documentatie over het Schmalkaldische Verbond en over het smelterij- en smidswezen in deze plaats van betekenis.

Schmalkalden, Raadhuis en Stadskerk St. GeorgGeorgenkirche
 
De in 1437-1509 gebouwde laatgotische hallenkerk bezit een westelijke façade met twee torens en een ezelsrugportaal en in het driebeukige schip het originele ribgewelf(rond 1500).
Andere bezienswaardigheden
De laatromaanse kelder van de Hessenhof is met de oudste Duitse profane frescocyclus (illustraties bij Hartmann v. der Aues ridder Iwein uit de Arthursage, tweede kwart 13de eeuw) beschilderd. Naast talrijke vakwerkwoonhuizen (15de-17 de eeuw) zijn ook de kruittoren (rond 1320) en de dubbele stadsommuring (14de-16de eeuw) goed bewaard gebleven.Excursiemogelijkheden
 
* Wintersportcentrum Oberhof, 26 km. * UNESC:O-Werelderfgoed Wartburg, 50 km. * Regionale hoofdstad Erfurt - Dom, oude binnenstad, 100 km.

Culturele tips
 
* Mei t/m september - concertserie op het Renaissance orgel. * Juni, Museumnacht met historische maaltijd. * Augustus, traditioneel Schmalkaldische "Hirschessen'. * Exposities van moderne kunst. 
   
Shopping
 
Noga- en marsepein specialiteiten Factory Outlet: viba Süsswaren – 100 jaar traditie.

Service voor de gasten
 
Kamerreservering; Stadsrondleidingen van april t/m oktober; Thematische rondleidingen voor groepen; Rondleiding in het Slot; Gidsen, culturele wandelingen; Programma advies; Verkoop van tickets.

Tourist-information Schmalkalden,
 
Mohrengasse la 98574 Schmalkalden  - Tel.: +49(0)3683/403182 Fax: +49(0)3683/604014
E-mail: info@schmalkalden.de Internet: www.schmalkalden.de

Omgeving: Zillbach, 15 km W  
De vroegere banketzaal in de renaissancevleugel (1595). van het classicistische jachtslot (1790-11000) werd rond 1720 tot een kerk verbouwd, die in 1741 een vakwerktoren kreeg.
 
** Voor uw accommodatie in Hotels/Appartementen/Schmalkalden kunt u goed zoeken naar een accommodatie in deze stad.  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets