SCHWERIN met een fascinerende oude stadskern. Toppers: Slot Schwerin - De Marktplatz - De Dom - Het baroke slotpark - De schilderijengalerie van het Staatsmuseum.
Naar deelstaat
Mecklenburg-Voor-Pommeren. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland.  Naar uw accommodatie!
    

Een overdadige rijkdom aan water en bossen, uit de traditie voortvloeiende culturele schatten bepalen het beeld van Schwerin, de voormalige residentiestad en huidige hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Kunst en architectuur zijn hier alom tegenwoordig - het unieke symbool van de stad Schwerin is het 'sprookjesslot' op een eiland in de Schweriner See. Ingebed in een uniek landschap vormt Schwerin het ideale decor voor een ontspannende vakantie vol belevenissen.

Schwerin, SlotBezienswaardigheden  
Toppers: Slot Schwerin - De Marktplatz - De Dom - Het baroke slotpark - De schilderijengalerie van het Staatsmuseum
Zijn huidige pracht en praal heeft het slot Schwerin te danken aan de bewogen geschiedenis van het land. Het slot is omringd door een schitterend slotpark - een bijzondere blikvanger is de gerestaureerde en heropende Oranjerie. In het slotmuseum zijn de pronkvertrekken in hun oude pracht hersteld. Zij zijn weer opengesteld voor bezoekers. Het ensemble van de Alter Garten is een historisch gegroeid en voor het slot gesitueerd plein. Het neobarokke Mecklenburgse Staatstheater, het schitterende Staatsmuseum, de hoge triomfzuil en het Alte Palais maken de Alter Garten tot een van de mooiste pleinen van Noord-Duitsland. De Marktplatz met het 14e-eeuwse stadhuis, de puntgevelhuizen en het leeuwenmonument is een van de centra van de stad. Vanaf de toren van de aangrenzende Dom (117 m) hebt u rondom een schitterend uitzicht over de stad en haar omgeving. In de Dom zijn middeleeuwse en laatmiddeleeuwse rekwisieten tentoongesteld.

Schwerin, op achtergrond de domDom, zie plattegrond
 
De huidige dom Maria en Johannes de Evangelist heeft twee voorgangers gehad (wijdingen 1171 en 1248). Het enige architectonische restant van de laatromaanse tweede dom is de zgn. paradijspoort uit ca. 1230 in de toren. Met de bestaande bouw werd als monumentale baksteenbasilica (lengte 100 m) rond 1280 begonnen. Het koor heeft vier traveeën en eindigt in een 5/8-sluiting. Daaraan sluiten in het westen het driebeukige, monumentale transept en een maar vier traveeën omvattend schip aan. Tot 1327 werd het koor, ca. 1420 het schip voltooid. Voor de aanvankelijk gehandhaafde laatromaanse westtoren werd pas in 1889-1892 naar een ontwerp van Georg Daniel uit Schwerin de 117,5 m hoge neogotische toren als vervanging gebouwd. Het exterieur van de kerk vormt ondanks de relatief lange bouwtijd een eenheid.

Scherin, St. Pauls-KircheSt.-Pauls-Kirche
 
De neogotische bakstenen kerk, het beste voorbeeld van historiserende kerkbouw in Mecklenburg, ontstond in 1863-1869. Het door Theodor Krüger uit Schwerin ontworpen gebouw is een driebeukige hallenkerk met transept, polygonaal gesloten koor en naar voren geplaatste westtoren. Het exterieur is door twee tegen de aanzet van de koorpolygoon geplaatste traptorens, de dakruiter, een dwerggalerij naar Rheinisch voorbeeld aan de koorpolygoon en het prachtige baksteenpatroon op een zeer verfijnde wijze vormgegeven. Het interieur, met kruisribgewelven maakt een grootschalige indruk en is nog oorspronkelijk; slechts de schilderingen van de gewelven hebben een restauratie ondergaan.

Nikolai-(Schelf- )Kirche
 
Als parochiekerk van de Schelfstadt in 1708-1713 naar een ontwerp van Jakob Reutz gebouwd, is zij de vroegste en belangrijkste barokke stadskerk in Mecklenburg. De afwerking van het interieur werd na de dood van Reutz in 1710 door de architectuurtheoreticus en bouwmeester Leonard Christoph Sturm overgenomen, maar de inrichting werd reeds in de 18de eeuw veranderd en in 1868 volledig vervangen; bewaard gebleven is alleen de doopvont.

Slot, zie plattegrond
 
Het door een ingrijpende verbouwing in het midden van de 19de eeuw ontstane bouwwerk is een der interessantste scheppingen van het historisme in Duitsland. Ondanks het uniforme uiterlijk bevat het complex verscheidene oudere gebouwen, die naar de wens van de opdrachtgever behouden bleven.

Het zgn. Grosse Neue Haus (1553-1555)
 
is een gepleisterd gebouw van drie verdiepingen met de voor de Mecklenburgse kasteelbouwkunst uit het midden van de 16de eeuw kenmerkende terracottadecoratie uit de werkplaats van de Lübeckse meester Statius v. Düren. Op de begane grond van het Grosse Neue Haus bevindt zich de voormalige feestzaal van het renaissanceslot. Iets jonger is de in 1560-1563 onder leiding van Johann Baptist Parr naar het voorbeeld van de Saksische slotkapellen gebouwde slotkerk. De rechthoekige ruimte met haar netgewelven en vroeger rondomlopende galerijen werd in 1855 met een neogotisch koor naar plannen van Ernst Friedrich Zwirner uit Keulen uitgebreid. Bewaard gebleven van de oorspronkelijke inrichting zijn het aan de hof gelegen portaal met een reliëf met de kruisdraging in het boven deel van Hans Walther uit Dresden, de cilindrische kansel met reliëfs van Simon Schröter uit Torgau en zes reliëfs met scènes uit het Nieuwe Testament van Nederlandse meesters; de belangrijkste delen van de nieuwe beschildering uit 1855 schiep Carl Gottfried Pfannschmidt uit Schwerin.Schwerin, Staatliches museumMusea
 
Staatliches Museum. Belangrijkste kunstcollectie van Mecklenburg. Voornaamste afdelingen Hollandse en Vlaamseschilderkunst uit de 17de eeuw, schilderkunst uit de 18de eeuw, kunstnijverheid (o.m. Meissner porselein), middeleeuwse kunst in Mecklenburg. Een speciale expositie in het Staatsmuseum Schwerin is 'Carel Fabritius - het werk', van 28-01 t/m 16-05-2005. Ter gelegenheid van de 350e sterfdag van Carel Fabritius wordt voor het eerst het gehele oeuvre in een tentoonstelling gepresenteerd.
Schloss Museum. Pronkvertrekken in het slot (feest- en hoofdetage ), kunstnijverheid; schilderkunst uit Mecklenburg.
Historisches Museum. Tentoonstelling betreffende de stadsgeschiedenis. Dit museum draagt ook zorg voor de Gedenkstätte der Jüdischen Landesgemeinde Mecklenburgs (Schlachterstr. 5).

Kunst en cultuur
 
Een bezoek aan het Mecklenburgse Staatstheater garandeert u een geslaagde avond. Culturele evenementen van hoog niveau zijn het FilmKunstFeest in mei en de Cultuurzomer Schwerin van juni tot augustus met talrijke openluchtevenementen, concerten, straattheater en tentoonstellingen. Het hoogtepunt op de evenementenkalender is het kasteelfestival tegen een historische achtergrond op het plein Alter Garten.

Parken en plantsoenen
 
Het barokke slotpark fascineert met name door zijn schitterend aangelegde Kreuzkanaal, de sculpturen van Permoser, het ruiterstandbeeld en het Schlossgarten-paviljoen. De aan het slotpark grenzende 'Grünhausgarten' is in Engelse tuinstijl aangelegd.

Shopping
 
Overdekte passages, individuele winkels in de kronkelige steegjes van de oude stadskern en een winkelpaleis in het centrum - winkelen in Schwerin is een belevenis. Het Schlossparkcenter biedt in zijn 120 speciaalzaken alles wat het hart begeert. Van hieruit komt u rechtstreeks in de oude binnenstad met kleine boetieks, winkels van kunstambachtslieden en terrasjes. Een speciale tip: de boerenmarkten die op de Altstädtischer Markt worden gehouden.

Eten en drinken
 
Eigengebrouwen bier en traditionele Mecklenburgse gerechten worden in het eethuis 'Zurn Stadtkrug' geserveerd, visliefhebbers komen in het restaurant 'Lukas' volop aan hun trekken. De chique traditionele eetgelegenheden Weinhaus Uhle en Weinhaus Wöhler offreren niet alleen topgerechten, maar doen ook hun naam als wijnhuis alle eer aan.

Excursietips
 
Er tegenover in de Schlossbucht ligt de aanlegsteiger van de Witte Vloot. Van hieruit kunt u afwisselende rondvaarten en pleziertochten ondernemen.

Aanrijroute
 
Per trein: Schwerin Hbf (CS): IC-aansluitingen Autosnelweg: A241  Luchthavens: Schwerin/Parchim (30 km), Hamburg (90 km).

Tourist-Information Schwerin
 
Am Markt 14/Rathaus, 19055 Schwerin - Tel.: +49 (0) 3 85 / 5 92 52-12  - Fax: +49 0 3 85 / 55 50 94
E-mail:
info@schwerin.com  Internet: www.schwerin.com

Omgeving  
Friedrichsthal, stad Schwerin, 8 km NW
Voormalig jachtslot (bejaardentehuis). Middelpunt van het in vakwerk aangelegde complex is het hoofdgebouw van twee verdiepingen uit 1790; de aan de zijkant aansluitende cavalierhuizen werden in 1798 toegevoegd, gelijktijdig waarschijnlijk ook de aan de overzijde van de straat staande voormalige personeelsbehuizing.

Gross Brütz, 15 km NW.
 
De dorpskerk, een bakstenen zaalkerk uit de 14de eeuw met een polygonale oostelijke afsluiting en een vooruit geplaatste vierkante westtoren, vertoont met haar galerijen, banken en de uit verschillende tijden daterende liturgische inrichting het typische beeld van veel Mecklenburgse dorpskerken. Noemenswaard zijn de zijpanelen van een altaarschrijn uit de 15de eeuw met uit hout gesneden figuren, de kansel uit 1699, het doopbekken uit het einde van de 17de eeuw en de in 1644 door Johann Hülsmann in Keulen vervaardigde voorstelling van de kruisoprichting.

Raben Steinfeld, 7 km ZO.
 
In de omgeving van het zgn. bovendorp op de oever van de Schweriner See verrees reeds rond 1160 een Duitse burcht die in 1331 voor het eerst wordt genoemd. In het midden van de 19de eeuw ontstond naar de plannen van Theodor Klett uit Schwerin het Engelse landschapspark (mooi uitzicht over Schwerin), waar in 1886-1887 Hennann Willebrand het in neorenaissancestijl vormgegeven groothertogelijke slot bouwde (Ingenieursschool voor Bosbouw).

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 92 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets