SINDELFINGEN, met toppers: historische stadskern - stadshistorische route - DaimlerChrysler-fabriek - stadsmuseum - Sommerhofenpark met de Klostersee.
Naar
deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

Sindelfingen presenteert zich internationaal ingesteld en nauw verbonden met de traditie aan zijn talrijke bezoekers uit het binnen- en buitenland. Deze industriële vestigingsplaats met een enorm prestatievermogen hebben gerenommeerde, internationaal bekende bedrijven zoals DaimlerChrysler AG voor zichzelf ontdekt. Vele mensen uit andere landen hebben in Sindelfingen hun thuis gevonden. Internationaliteit, economisch potentieel en talrijke contacten met de zeven partnersteden in heel Europa hebben Sindelfingen tot een bruisende, innovatieve stad gemaakt.

Sindelfingen, historisch centrumBezienswaardigheden
 
Toppers: De historische stadskern - De stadshistorische route - De DaimlerChrysler-fabriek - Het stadsmuseum - Het Sommerhofenpark met de Klostersee
Op de stadshistorische route leiden 35 infoborden u door de historische stadskern. Het traject voert langs de Martinskirche uit het jaar 1113, een van de oudste Romaanse kerken in Württemberg, en langs talrijke liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen zoals bijvoorbeeld het Alte Rathaus / Salzhaus uit 1478. De fontein Freundschaftsbrunnen op de Marktplatz werd geplaatst ter ere van de partnersteden van Sindelfingen. Interessant is ook een rondleiding door de Daimler-Chryslerfabriek incl. de assemblage van personenwagens - a.u.b. vier weken van tevoren boeken!

Voormalige kloosterkerk St. Martin, Kirchstrasse
 
De in 1083 gewijde kerk, een drieschepige basilica zonder dwarsschip, heeft door restauraties in 1933 en in 1973-1974 haar oorspronkelijke ruimtelijke werking weer grotendeels teruggekregen. De arcaden, gedragen door pijlers, vertonen Nedersaksische, de absiden Lombardische invloeden. Opvallend zijn vooral het romaanse beslag van de westdeur en een laatgotische reliëfplaat (1477) van het graf voor graaf Eberhard im Bart en zijn moeder Mechthild.

Oude raadhuis, Lange Strasse
 
Het huis dateert uit 1478 en,staat in verbinding met het Zouthuis (1592). Beide zijn vakwerkgebouwen, zoals ook vele andere huizen in de stad (Kurze Gasse).

Kunst en cultuur
 
Het middelpunt van het culturele en maatschappelijke leven is het Congress Center Stadthalle Sindelfingen. De Stadthalle wordt als het modernste cultuur- en congrescentrum van Baden-Wurttemberg beschouwd. Behalve congressen, bedrijfspresentaties en tentoonstellingen vinden hier ook eersteklas toneel- en balletvoorstellingen, gastvoorstellingen en een gevarieerd concertprogramma plaats. Het Burgerhaus Maichingen met publiekstrekkende verenigingsevenementen, kindertheater en musicalvoorstellingen maakt het aanbod compleet. In de Klosterseehalle komen de liefhebbers van oude en/of excentrieke spullen volop aan hun trekken op de vlooienmarkten die hier geregeld plaatsvinden.

Musea
 
In de galerie van de stad Sindelfingen - het Lütze Museum - wordt Zuid-Duitse kunst van 1870 tot heden getoond. Het stedelijk museum in het hart van de oude stadskern presenteert stadsgeschiedenis van de prehistorie en de vroegste geschiedenis tot in de 19e eeuw. Het Weverijmuseum verwijst naar het verleden van Sindelfingen als centrum van de handweverij. Het museumaanbod wordt gecompleteerd door weefcursussen, zodat u de historische informatie over dit ambacht op ideale wijze meteen ter plaatse in praktijk kunt brengen. Bijzonderheden zijn het EDV-Museum voor automatische gegevensverwerking en het Huis van de Donauschwaben, waar niet alleen het cultuurgoed van deze etnische Duitsers te bezichtigen is, maar ook oude familiekronieken kunnen worden ingezien.

Parken en plantsoenen
 
40 % van de totale oppervlakte van Sindelfingen bestaat uit bos en groengordels! Het Sommerhofenpark met de idyllisch gesitueerde Klostersee werd in 1990 in het kader van de tuinbouwtentoonstelling Landesgartenschau als samenhangend recreatiegebied aangelegd. Een populaire excursiebestemming is het vogelpark aan de Goldbachsee. Kaartmateriaal over de meer dan 30 bewegwijzerde wandel- en fietsroutes rondom Sindelfingen is verkrijgbaar bij het VW-infokantoor i-Punkt.

Brochure van de stad SindelfingenShopping
 
Het Breuningerland Sindelfingen en het Stern Center Sindelfingen zijn shopping mails in Amerikaanse stijl. Exclusieve speciaalzaken wisselen elkaar af met belevenisgastronomie. Elke maand wordt er een vlooienmarkt gehouden (behalve tijdens de zomermaanden). Vraag de brochure aan (NL)!

Eten en drinken
 
Waarom bevalt het allen zo goed', vraagt men bij de 'Besenwirt'. Hier kunt u in gezellige sfeer van Zwabische specialiteiten genieten. Het parkrestaurant in het Congress Center Stadthalle Sindelfingen is gespecialiseerd op bijzondere buffetten - graag ook voor grotere groepen. Een specialiteit is het 'Sindelfinger Leibgericht' - een creatie van varkenslende op pasta met kaas, calvadosroomsaus, verse champignons en in boter aangebraden 'Maultaschen' (rissoles), dat in talrijke restaurants op de menukaart staat.Excursietips
 
Interessante excursiebestemmingen zijn het barokpaleis Ludwigsburg met het sprookjesbos en bovendien de dichters- en universiteitsstad Tübingen met de beroemde Hölderlintoren.
Tips voor jongeren
'Alpenmax' in het Sterncenter Sindelfingen is de discotip voor nachtvlinders. Vlak ernaast kan je in de multiplexbioscoop de Hollywoodhits bekijken.
Aanrijroute
Per trein: Sindelfingen-Goldberg: S-Bahn lijn 1 (Stuttgart-Herrenberg)
Autosnelweg: A81
Luchthaven: Stuttgart-Echterdingen
Sindelfinger Veranstaltungs-GmbH

Schillerstrasse 23 / Stadthalle, 71065 Sindelfingen - Tel.: +49 (0) 70 31 / 69 08 - 27 und -29 - Fax: +49 (0) 70 31 / 69 09 - 24 - E-mail: info@svg-sindelfingen.de - Internet:  www.svg-sindelfingen.de

Omgeving
 
Herrenberg, 17 km ZW
Tot de inrichting van de evangelische gemeentekerk St. Marien behoorde tot de verkoop in 1890 het beroemde Herrenberger altaar (1518) van J Ratgeb (thans in de Staatsgalerie, Stuttgart). De doopvont (1472), het koorgestoelte (1517) van H. Schickhardt de Oudere met lezenaarreliëfs van C. v. Urach en vooral de laatgotische preekstoel, een meesterwerk van de steenhouwer Hanselmann (1503), stammen nog van de oorspronkelijke inrichting.

 
** Uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets