SLEESWIJKSE en Nedersaksische schatten, barokke luister in het noorden, deelstaat Sleeswijk-Holstein,  deelstaat Nedersaksen. Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Een residentie van superlatieven: het barokke kasteel is het grootste museumcomplex in het noorden van Duitsland, met schatten van het stenen tijdperk via de middeleeuwen tot de moderne tijd.
Slot GottorfSlot Gottorf
Geheimzinnige veenlijken en sporen van Vikings, een boot uit de 4e eeuw, kostbare schilderijencollecties met meesterwerken van Lucas Cranach via Angelika Kauffmann tot de kunstenaars van de 'Brücke' groep, kostbaar porselein, plateel en wapens­weelderige rijkdom wordt gepresenteerd door de twee dee
lstaatmusea in het belangrijkste kasteelgebouw van het noorden, schilderachtig gelegen op een eiland aan de rand van Sleeswijk nabij de Deense grens.
Onder de heerschappij van een Deense koning werd rond 1500 de reusachtige tweeschepige Gotische Hal gebouwd. In de 11
de eeuw was dit de plaats waar de beroemde Gottorfer Bibliotheek was gevestigd, thans is het de perfecte ambiance voor middeleeuwse sculpturen en altaren. Met het geboortejaar van het hertogdom Sleeswijk­Holstein-Gottorf in 1544 begon de bloeitijd van het kasteel, en met toenemende macht van de hertogen van Gottorf werd het groter en mooier. De in 1595 voltooide 'Hirschsaal', een van de mooiste feestzalen van de renaissance, is in zijn originele vorm bewaard gebleven. In dezelfde tijd ontstond de schitterend geornamenteerde kapel. Meesterwerken zijn het vroegbarokke orgel en de hertogelijke bid kamer met filigraan snijwerk en intarsia. Tot een bloeiende Noord-Europese residentie ontwikkelde Gottorf zich vanaf 1616 met hertog Frederik 111. Hij steunde de wetenschappen, vooral wiskunde en astronomie, beeldende kunsten en muziek. Zijn in de wijde omtrek beroemde kunstschatten zijn thans te bezichtigen. Naar Italiaanse voorbeelden ontstond vanaf 1637 een barokke terrasvormige tuin, de vroegste in zijn soort ten noorden van de Alpen. De botanicus Johannes Clodius Friedrichs had de tuin in fraaie symmetrie ontworpen. Friedrichs zoon Christian Albrecht voltooide met nog meer terrassen, cascaden, fonteinen en meer dan duizend planten de fulminante tuinen 'Neues Werk'.

Globe
Het voornaamste bestanddeel was een prachtig tuinhuis met de globe van Gottorf. De hofwiskundige van de hertog, Adam Olearius, schiep dit astronomische wonderwerk vanaf 1650: drie meter doorsnee, van binnen begaanbaar, op het buitenvlak de destijds bekende aarde, binnenin een sterrenhemel- het vroegste planetarium ooit! Tsaar Peter liet de gewilde globe in 1713 naar St.-Petersburg brengen; de tuinen raakten in verval toen het kasteel een Pruisische kazerne werd. Na een restauratie getrouw naar het origineel stralen de tuin en de globe sinds 2007 weer in hernieuwde barokke pracht.

Bezichtiging
Slot Gottor
f is van april t/m oktober dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur geopend. In de wintermaanden van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur en in de weekeinden van 10:00 tot 17:00 uur.

Wat u niet moet missen!
Kunstcollecties en cultuurhistorische verzamelingen van het hertogdom Sleeswijk in de Museumsberg Flensburg ten noorden van Slot Gottor
f. Slot voor Husum ten zuidoosten van Slot Gottorf ; www.duitsland-vakantieland.be/slot_gottorf  

Slot Celle, Neder Saksen
Het Neder-Saksische kasteel Schloss Celle werd in 1318 als 'Castrum'voor het eerst in de oorkonden vermeld. Geleidelijk aan werd het tot een viervleugelig complex uitgebreid,en hertog GeorgWilhelm liet het in de 17 eeuw tot een moderne residentie verbouwen. Binnenin zijn thans nog diverse kamers en zalen uit verschillende bouwfases bewaard gebleven. Bijzonder de moeite van het bezichtigen waard is het oudste baroktheater van Duitsland waar nu nog voorstellingen worden gegeven,alsmede het enige godshuis ten noorden van de Alpen dat een volledige renaissance-inrichting heeft.

Eilandvesting Wilhelmstein, Neder-Saksen
In de tweede helft van de 18' eeuw liet de veldheer
Wilhelm zu Schaumburg-Lippe de eilandvesting op een kunstmatig eiland in het Steinhuder Meer in de regio Hannover bouwen. Destijds gold de vesting als onneembaar; er was een militaire school gevestigd. Tot op heden worden de bezoekers in de traditionele zeilboten overgezet, waar zij door kanonnen en kazematten worden ontvangen.
'

Slot Eutin en kasteeltuin, Sleeswijk-Holstein)
Na omvangrijke saneringsmaatregelen schittert midden in het merengebied van de Holsteinische Schweiz Slot Eutin, voormalige residentie van de prins-bisschoppen van Lübeck, weer in nieuwe luister. Het viervleugelige bakstenen gebouw ligt vlak aan de Eutiner See. Hier leerde prins Karl Peter Ulrich van Holstein-Gottorf, later tsaar van Rusland, zijn gemalin Sophie Auguste van Anhalt­Zerbst-Dornburg kennen, die hem de tsarentroon betwistte en als Catharina de Grote de geschiedenis inging. Binnenin het gebouw presenteren schitterende originele vertrekken, de salons en zalen, de slotkerk en de kostbare inventaris hun museale bestemming Het slotpark was in de 18 eeuw een van de grootste baroktuinen van Sleeswijk-Holstein. Later werd het park in een tuin in Engelse stijl veranderd.
Ruime lanen, fraaie bomen, een kleine zonnetempel en natuurlijk de Eutiner See, die in het landschap werd geïntegreerd, zijn kenmerkend voor het beeld van het slotpark. Bij voorkeur wordt een bezoek in het traditionele café afgerond.


Slot
en Park Clemenswerth, Neder Saksen
Het Jagdsternschloss
, jachtsterslot, in het plaatsje Sögel in het Emsland werd in het laatbarokke tijdperk van de rococo door een leerling van Balthasar Neumann,Johann Conrad Schlaun,voor aartsbisschop Clemens August van Keulen gebouwd. Schlaun geldt als een van de laatste belangrijke architecten van de Duitse barok. De jachtsteropzet met centraal gebouw, gastenpaviljoens, slotkapel, paardenstal en het 42 hectare grote bospark behoort tot de fraaiste kasteelcomplexen van de Duitse rococo. In het centrum van het complex bevindt zich het hoofdpaviljoen, dat uitsluitend door de keurvorst werd gebruikt, cirkelvormig omgeven door acht andere paviljoens voor hovelingen en gasten. De kloostertuin,die in het lanenstelsel van het park was geïntegreerd, wordt met zijn hoge taxusheggen en de barokke bloemperken tot de mooiste baroktuinen van Noord-Duitsland gerekend. Het eindpunt van een wandeling is de Gloriette, het tuinhuis van de keurvorst. Thans is het Jachtkasteel Clemenswerth een expositiecentrum voor moderne figuratieve kunst en realistische schilderkunst alsmede voor hedendaagse keramiek.
Internet: www.sh-tourismus.de  - www.schloss-gottorf.de  -  www.clemenswerth.de

** "Tuinroutes tussen de zeeën" geven een beeld van de tuincultuur in Sieeswijk-Holstein en noden tot het bezoek van tien tuinen alsmede andere groene kleinoden die aan de weg liggen.
** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!