SOEST, met St. Patrokli, Romaanse kerk "Westfaalse toren' - St. Maria zur Wiese,  laatgotische hallenkerk"Westfaalse avondmaal" - St. Maria zur Höhe - St. Petri 'Alde Kerke" - Historische stenen wal waarover men kan wandelen - Talrijke vakwerkhuizen.
Naar deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Vanuit welke richting men ook komt, het beroemde en unieke torensilhouet van Soest wijst de weg naar een stad, die meer dan 1000 jaar oud is en wordt gedomineerd door talrijke interessante bouwwerken, opgetrokken uit typisch groen zandsteen. De vele historische Gaststätten, die tot ver over de landsgrens bekendheid genieten, nodigen uit tot een gezellig verblijf. Soest was niet alleen een van de belangrijkste steden van de Hanze, maar ook van Europa in het algemeen. De stad is beroemd geworden door de 'Soester Fehde' waarin zij in 1444-1449 - op het hoogtepunt van haar roem en economische macht - brak met het aartsbisdom Keulen. Later kwam Soest bij Brandenburg. Politieke onrust en oorlogen waren de oorzaak van het terugzinken in onbeduidendheid.!

Stadsgids, zeker aanvragen!Ligging en bereikbaarheid
 
Soest is verkeersgunstig gelegen, aan de Heilweg tussen het Münsterland en het Sauerland en is per auto via de A44, de 81, B229 en de B475 snel en gemakkelijk te bereiken.
Per trein: via de Inter-Regio verbinding, elke twee uur.
De dichtstbijzijnde regionale luchthavens zijn Lippstadt/Paderborn, 40 km, en Dortmund, 45 km. De dichtstbijzijnde grote steden: Dortmund, 50 km, Münster en Paderborn, 60 km.

Bezienswaardigheden:
 
* St. Patrokli, Romaanse kerk "Westfaalse toren'. * St. Maria zur Wiese, indrukwekkende laatgotische hallenkerk met het beroemde "West- faalse avondmaal'. * St. Maria zur Höhe. * St. Petri 'Alde Kerke", oudste kerkgebouw van Westfalen. * Historische stenen wal uit 11100 die voor 2/3 behouden is gebleven en waarover men kan wandelen. * Talrijke vakwerkhuizen die prachtige ensembles vormen.

Domkerk St. Patroklus/Patroklidom, Rathausstrasse
 
Bij de na de Tweede Wereldoorlog noodzakelijke wederopbouw zijn ook de veranderingen ongedaan gemaakt die de dom in de loop der eeuwen heeft ondergaan. Zoals het bouwwerk er nu bijstaat, beantwoorden alle belangrijke delen weer aan de toestand van de 12de eeuw (de oorspronkelijk uit omstreeks 1000 daterende kerk is in de 11de en 12de eeuw vergroot). Het belangrijkste deel van de kerk is de machtige toren die met recht doorgaat voor de mooiste romaanse toren van Duitsland. De grootse werking die van het gebouw uitgaat, wordt versterkt door de groenige zandsteen, afkomstig uit groeven in de naaste omgeving. Het interieur van de dom wordt bepaald door de sterke pijlers en de indrukwekkende opzet van het gebouw. Hoogtepunt is het in de tweede helft van de 11de eeuw toegevoegde westwerk. Van de romaanse wandschilderingen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verloren gingen, zijn nog resten behouden in de apsis van de noordelijke dwarsbeuk (Mariakoortje).Petrikirche/Evangelische-gemeentekerk
, Rathausstrasse
 
De Petrikerk is in de 12de en 13de eeuw als gewelfbasilica gebouwd. Bijzonder belang werd toegekend aan het westwerk, dat in verband kan worden gebracht met het westelijk van de kerk gesitueerde aartsbisschoppelijk paleis. Kenmerkend is de vijfschepige hal van de onderverdieping waarvan de zuilen een prachtig kruisgewelf torsen. Kostbaarste delen van de inrichting zijn de voortreffelijk geconserveerde 13de-15de-eeuwse muurschilderingen. Twee kruisigingtaferelen worden toegeschreven aan de groep rondom Konrad v- Soest. Uit de tweede helft van de 15de eeuw dateert de rijkversierde pelikaankelk.

St. Maria zur Höhe/Hohnekirche (Hohe Gasse).
 
In de huidige, omstreeks 1225 voltooide kerk zijn resten van een eerdere romaanse opgenomen. Zoals bij de meeste Westfaalse hallenkerken is ook hier de plattegrond bijna vierkant. Van bijzondere betekenis is de inrichting van de kerk, vooral de wandschilderingen. Koor, zijkoor en altaarruimte zijn met figuren beschilderd en de wanden, pijlers en gewelven zijn van ornamenten voorzien. Hoogtepunt is de schildering van de engelenschaar in het gewelf boven het hoofdkoor. De schildering in de Heilig-Grafnis doet hiervoor nauwelijks onder. De 'Kruisiging en Lijden van Christus' boven het hoofdaltaar, zijn meesterwerken van laatgotische, Westfaalse schilderkunst ( ca. 14100).

"Westfaals Avondmaal" in St. Maria zur WieseSt. Maria zur Wiese/Wiesenkirche, Wiesenstrasse, zie plattegrond
 
De kerk is in een betrekkelijk korte bouwtijd in de l4de eeuw ontstaan, alleen de torens werden pas in de l5de eeuw eraan toegevoegd (voltooid in het midden van de 19de eeuw). Wat de rijke beeldenversiering betreft wordt hier vooral de nadruk gelegd op die boven het zuid- en noordportaal. Voortreffelijk is ook het maaswerk van de ramen. Het interieur maakt door deze grote gotische ramen een zeer ruime en lichte indruk. Bepalend voor de totale ruimte zijn de vier hoge, slanke pijlers, die tegelijkertijd de drie schepen scheiden en de verdeling in drie traveeën benadrukken. Glansrijk hoogtepunt zijn echter de hoog oprijzende gebrandschilderde ramen uit de tweede helft van de l4de eeuw. Behalve apostel- en heiligenfiguren is hier ook een volksmotief gebruikt: het zogenoemde 'Westfaals Avondmaal' waarin de avondmaalsscène in een Westfaalse herberg is gesitueerd (ca. 1500). Belangrijkste deel van de inrichting is het grote vleugelaltaar (ca. 1520) dat volgens recente gegevens een werk van H. Aldegrever is.

Andere bezienswaardige kerken in Soest.
 
Nikolaikapel, Thomasstrasse. Gebouwd in de 12de eeuw; belangrijk altaarstuk van Konrad von Soest; bij de restauratie in de 19de eeuw behouden wandschilderingen. Thomaskirc helevangelischegemeentekerk Thomasstrasse. 13de-eeuwse hallenkerk.

Musea
 
Het Burghofmuseum, Burghofstr. 22, is ondergebracht in een uit 1559 daterend huis met een romaans bijgebouw (1200). De collectie is gewijd aan de geschiedenis van Soest. Osthofentormuseum: middeleeuwse krijgstechniek (o.a. een collectie bestaande uit 25 000 kruisboogpijlen). Wilhelm-Morgner-Haus, Thomästr. 3. Schilderijen en tekeningen van de in 1917 gesneuvelde Soester schilder Wilhelm Morgner, een veelbelovend expressionist, en voorts gravures van H. Aldegrever.

Culturele tips
 
* Burghofmuseum, exposities over de kunst- en stedelijke historie, collectie van de etser -Heinrich Aldegrever, daarnaast het Romaanse Huis, een van de oudste woonhuizen tussen de Rijn en de Wezer.
* Osthofentormuseum, tentoonstelling over de historie van de stad, hoofdzakelijk met betrekking tot de verdediging in tijden van oorlog. Unieke collectie van 25.000 kruisboogslagpinnen.
* Stadsarchief van Soest in het 'Haus zum Spiegel", het grootste middeleeuwse archief van Westfalen, zetel van de Soester Stadsarcheologie.
* Museum van de Belgische Strijdkrachten in Duitsland.
* Franse kapel in de BEM Adamkazerne, voormalige legerplaats voor krijgsgevangen Franse officieren.
* Brunsteinkapel, kunstatelier van de schilder Fritz Risken.
* Wilhelem-Morgner-Haus, doorlopende expositie van de expressionist Wilhelm Morgner.
* Ontmoetingsplaats voor stadsgenoten "Alter Schlaghthof' met veel omvattend cultureel aanbod.
* Wiegmarken - een sculptuurproject van 11 kunstwerken van 7 kunstenaars tussen de Möhnesee en Soest.

Evenementen
 
* Maart, Soester Kneipen Festival. * Mei, "Bördetage", groot stadsfeest. * Juli, Soester Wijnmarkt. * Oktober, Soester 'Fischparty. * September, dag van de draaiorgels en "Bördebauernmarkt". * November, Allerheiligenkermis, de grootste binnenstadkermis van Europa. * Eind nov./dec., Soester kerstmarkt. * Grootste vlooienmarkten in de regio in de Gräften, tijdstippen op aanvraag.

Shopping en gastronomie
 
Gezellig winkelen in de historische oude binnenstad van Soest is een belevenis op zich. Leuk souvenir om mee naar huis te nemen: Soester Blaudruck, textiel.
De stad Soest is eveneens beroemd om haar gastronomische aanbod en in het bijzonder de velt historische restaurantjes en biertuinen. Hier staat ook het oudste Gasthof van Westfalen, het Pilgrim Haus uit 1304.
Specialiteiten zijn het Soester roggebrood van het huis Haverland, de oudste familiebakkerij van Duitsland en het 'Bullenauge', de nationale drank tijdens de Allerheiligenkermis van Soest.

Hoogtepunten in de omgeving
 
Openluchtmuseum Loh-Hof in Welver-Recklingsen, 10 km,  het enige openluchtmuseum in privé bezit met gastronomie.

Excursiemogelijkheden
 
Kuurplaats Bad Sassendorf , 5 km, Recreatiegebied Möhnesee met het Arnsberger Woud, 12 km.

Service voor de gasten
 
Rondleidingen door de oude binnenstad, thematische rondleidingen zoals de "Gaststätten- tour' en de 'Wandeling in de manschijnen, talen Duits, Engels en Frans. Verblijfsaanbiedingen, bemiddeling bij logies, samenstelling van dagprogramma's, foldermateriaal.

Tourist Infomation Soest,
 
Am Seel 5 - 59494 Soest  -  Tel.: +49(0)2921/1031414, Fax: +49(0)2921/1031499  -  E-mail: touristinfo@soest.de

  ** Uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
  
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets