STRAUBING, met: Basiliek St.Jacob, 15e eeuw - Karmelietenkerk, 15e eeuw -  Ursulienenkerk, 18e eeuw - Basiliek St. Peter, 12e eeuw, met een van de beroemdste kerkhoven in het Duitse taalgebied met grafkruisen uit 6 eeuwen - Stadstoren , 14e eeuw.
Naar deelstaat Beieren.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

Hartelijk welkom in Straubing, regionale Gäubodenmetropool met charme en een ongekende flair. Laat u verrassen door de Beierse gezelligheid en geniet in deze idyllische stad van de prachtige kerken, unieke monumenten en een excellente gastronomie. Beierse Hertogsstad aan de Donau.
Uit een in de laagvlakte van de Donau gelegen Romeinse legerplaats ontwikkelde zich de Oudbeierse nederzetting die sinds omstreeks 900 in oorkonden wordt vermeld.

Kaart met ligging van StraubingStroomopwaarts stichtte hertog Ludwig der Kelheimer in 1218 de nieuwe stad, Neustadt.  
De maquette van de middeleeuwse stad (tegenwoordig in het Nationalmuseum in München), in 1568 vervaardigd door de Straubingse houtdraaier Jakob Sandtner, is ook thans nog grotendeels herkenbaar. Voorname middeleeuwse gebouwen weerspiegelen duidelijk de macht van de oudbeierse burgers. Aan de Augsburgse barbiers dochter Agnes Bernauer, die met hertog Albrecht gehuwd was en in 1435 als vermeende heks in de Donau werd geworpen, herinneren de te harer ere opgerichte Agnes Bernauerkapel en de Agnes Bernauer Festspiele die om de vier jaar plaatsvinden.

Ligging en bereikbaarheid
 
Vakantiegebied Beierse Woud, Oostbeieren Regensburg, 45 km, Passau, 100 km.
Per auto: A3 Frankfurt/Passau en A92 München/Deggendorf, uitrit Landau.
Per trein: Centraal Station Straubing met IC-/EC-/ICE-verbindingen.
Luchthaven: München, 100 km.

Bezienswaardigheden
 
* Basiliek St.Jacob, 15e eeuw. * Karmelietenkerk, 15e eeuw. * Ursulienenkerk, 18e eeuw. * Basiliek St. Peter, 12e eeuw, met een van de beroemdste kerkhoven in het Duitse taalgebied met grafkruisen uit 6 eeuwen. * Stadstoren , 14e eeuw.  * Stadsplein met Gotische façades.

Stads parochiekerk/kloosterkerk St. Jakob, Pfarrplatz 7
 
De uit de l5de eeuw daterende kerk, een van de grootste hallenkerken van Beieren, is ontworpen door de bekende kerkbouwmeester H. Stethaimer. Het strenge exterieur van het bakstenen gebouw wordt alleen door de laatbarokke torenbekroning (17100) verlevendigd. Binnen dragen slanke ronde zuilen een vlak gewelf dat oorspronkelijk 3 m hoger was, maar na de stads brand van 17100 niet meer in de oude vorm is hersteld. Een krans van rijk ingerichte kapellen omgeeft het hele gebouw. Het neogotische hoogaltaar wordt gesierd door kostbare beelden en een beschilderde zijvleugel die afkomstig is van een in 1590 in Neurenberg vervaardigd altaar. De vleugel is volgens de jongste onderzoekingen een werkstuk uit het atelier van meester Wolgemut. De in 1753 geplaatste preekstoel is overdadig versierd met barokke decoraties, het klankbord wordt bekroond door een beeld van de kerkpatroon St. Jacobus.

Afbeeldingen van boven naar beneden:
 
Karmelitenkirche
, Albrechtsgasse 20
De uit 1371 daterende kerk werd met medewerking van Stethaimer pas in de l5de eeuw voltooid. Karakteristieke kenmerken, waaraan zij haar tegenwoordige belang ontleent, zijn afkomstig van J.W. Dientzenhofer die de kerk van 1700-1710 in barokstijl heeft verbouwd. Tijdens de verbouwing werd het gewelf van het schip vernieuwd en de toren aan de westkant toegevoegd.

Ursulinenkirche, Burggasse 9
 
Twee grote 18de-eeuwse kunstenaars waren bij de bouw van de kloosterkerk betrokken. E.Q. Asam was de architect, CD. Asam heeft het grootste deel van de beschildering verzorgd. Centraal staat het dominerende hoogaltaar dat zijn voortzetting vindt in de zijaltaren en het plafond fresco.

Voormalig hertogelijk Slot
 
Dit bouwwerk dateert uit de tijd van hertog Albrecht 1. Met de bouw werd in 1356 begonnen, De slotkapel (14de-15de eeuw) heeft een klein koor dat als erker uit de achtermuur van het slot te voorschijn komt.

Gasthuispoort,
laat-middeleeuwse noordelijke poort 
 
en
Burgergasthuis met kerk van de heilige Drievuldigheid 
 

Parochiekerk St. Peter
, Petersgasse
 
De omstreeks 1200 nieuw gebouwde kerk is als drieschepige basilica zonder dwarsschip typerend voor de romaanse bouwstijl in Beieren. De westfaçade heeft twee torens (in de 19de eeuw in neoromaanse stijl verhoogd), de drie absiden aan de oostkant zijn spaarzaam gedecoreerd. Meesterwerken van beeldhouwkunst zijn de portalen aan de oost- en de westkant, rijk geornamenteerd met figurale reliëfs.

Kerkhof St. Peter
 
Op het uiterst stemmige kerkhof om de Peterskerk staan, behalve goed gerenoveerde smeedijzeren grafkruisen, drie interessante kapellen. De Liebfrauenkapelle (oud knekelhuis), een laatgotisch bouwwerk met twee verdiepingen, de in 1486 als nieuw knekelhuis gebouwde Dodendanskapel met een barokke dodendansvoorstelling aan de wanden van het schip en de Agnes Bernauerkapel, als zoenoffer gebouwd in opdracht van hertog Ernst van Beieren. Deze had Agnes Ber­nauer, de echtgenote van zijn zoon, in 1435 in de Donau laten verdrinken. Aan de zuidwand van de kapel staat haar grafsteen, vervaardigd door een plaatselijke meester (15de eeuw).Andere bezienswaardige kerken
 
Voormalige jezuïetenkerk (in de 17de eeuw van de grond af vernieuwd). St. Veit (14de eeuw, in 1702-1704 in barokstijl verbouwd, interessante inrichting). Schutzengelkirche (1706 gebouwd, kostbare inrichting).

Stadsplein
 
De twee helften van het plein (Ludwigs- en Theresienplatz) worden gescheiden door de stadstoren, gebouwd in 1316-1393, die te herkennen is aan de karakteristieke spits. Vier hoekerkers stelden de wachters in staat naar alle kanten uit te kijken. Westelijk van de stadstoren staat de Drievuldigheidszuil, geschonken door de burgerij nadat in 1704 een belegering door Oostenrijkse troepen werd opgeheven.

Oude woonhuizen
 
Vooral aan de Ludwigsplatz zijn nog middeleeuwse huizen te zien, zij het dat de façades tijdens barok, rococo en classicisme gedeeltelijk nieuw werden gedecoreerd.

Gäuboden- und Stadtmuseum, Fraunhoferstr. 9
 
In twee voormalige herenhuizen met fraaie barokfaçade worden voorwerpen uit prehistorie en vroege geschiedenis getoond en een cultuurhistorische collectie (klederdrachten, meubelen, wapens, keramiek en volkskunst). Centraal staat de Romeinse schat van Straubing die in 1950 westelijk van de stad is gevonden.

Straubing, raadhuisRaadhuis
, Theresienplat 
 
Nadat het oude, oorspronkelijk met de stadstoren verbonden raadhuis te klein was geworden, nam men in de 14de eeuw zijn intrek in een nieuwbouw in de huizenblokken die het grote stadsplein omgeven. Bezienswaardig zijn de galerij (16de eeuw) en een laatgotische zaal.

Evenementen
 
* Juni/juli, Agnes-Bernauer-Festival. * Juli, Jazz aan de Donau. * Augustus, Gäubodenvolksfeest met Oostbeierenshow.* December, Kerstmarkt.

Shopping en gastronomie
 
Rond ons idyllische Marktplein vindt de gast talrijke mogelijkheden voor shopping en gastronomie. Een typische lekkernij is het beroemde "Agnes-Bernauer-gebak".

Recreatiemogelijkheden
 
AQUAtherm-recreatiebad, twee golfbanen met 18 holes, dierentuin, wandelen, fietsen.

Brochure Straubing - HollandInformatie  
  
Brochures: Straubing, ontdekken en beleven; Straubing Romeinse schat; Stadtplan Straubing; Straubing Komen. Ontdekken. Beleven en zeker aanvragen de brochure Het Hertogdom Straubing - Holland 1353-1425/29, zie afbeelding

Service voor de gasten
 
Regelmatige rondleidingen en beklimming van de stadstoren. Rondleidingen voor groepen, individueel te boeken in Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Roemeens en Portugees.
Uitgebreid informatiepakket, Engels, Frans, Italiaans. Bemiddeling bij logies.

Excursiemogelijkheden
 
Nationaalpark Beierse Woud, 100 km. - Kasteel Egg - middeleeuws burchtencomplex in Bernried, 45 km.
Bäderdreieck, 90 km, wintersportgebied . - St. Englmar, 40 km, uitgestrekte fietsroutes.

Amt für Tourismus,
 
Theresienplatz 20, 9431 5 Straubing
Tel.: +49(0)9421/944307 und 19433 Fax: +49(0)9421/944103
E-mail: tourismus@straubing.de Internet: www.straubing.de
 

 ** Uw accommodatie: in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets