TORGAU / Elbe, stad van de Reformatie - een bijna geheel behouden gebleven historische stadskern met meer dan 500 monumenten uit renaissance en laatgotiek.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Torgau was in de 16e eeuw het politieke centrum van de Reformatie en de populaire Residentiestad van de Saksische Keurvorsten. De stad schreef wereldgeschiedenis toen in april 1945 de Amerikaanse- en Russische soldaten elkaar hier aan de Elbe ontmoetten. Bij een reeds in 973 genoemde burcht op de Elbe-oever ontwikkelde zich de stad, waar in 1525 de Torgauer Bund werd gesloten en onder verantwoordelijkheid van Maarten Luther en Philipp Melanchthon het Torgauer Artikel (1530) werd opgesteld. In het, het stadsbeeld bepalende slot Hartenfels vond in 1627 met 'Daphne' van Heinrich Schütz de eerste Duitstalige operauitvoering plaats

Ligging en bereikbaarheid
 
Kaartje met ligging van Torgau
Gelegen in noord Saksen aan de Elbe, 50 km van, Leipzig, aan de internationale Elbe-fiets-route Praag/Tsjechië-Hamburg.
Per auto, A14, uitrit Leipzig-Nord-Ost, B87, 8182, B183.
Per trein:;Leipzig-Torgau-Faikenberg-Cottbus, Guben en Görlitz.
Luchthaven: Hollelleipzig, ca. 70 km.

Bezienswaardigheden:
 
Een bijna geheel behouden gebleven historische stadskern met meer dan 500 monumenten uit renaissance en laatgotiek; Slot Hartenfels, vroegrenaissance, niet Grote Wendelstein; Slotkerk als eerste protestantse kerk, gewijd door Martin Luther; Stadskerk St. Marien met grafsteen van Katharia von Bora en schilderijen van Cranach; Marktplein met raadhuis in renaissancestijl; Monument van de ontmoeting aan de Elbe.

Torgau / Elbe, Slot en Stadskerk MarienSlot Hartenfels
 
Op de plaats van de in 1492 afgebrande middeleeuwse burcht liet keurvorst Friedrich de Wijze van Saksen het volledig bewaard gebleven vroegrenaissancekasteel bouwen, dat in de 15de­17de eeuw als residentie tot een cultureel centrum werd. Om de bijna driehoekige binnenhof zijn vier woonvleugels gegroepeerd. Het zuidoostelijke Johann-Friedrichgebouw werd in 1533-1536 door K. Krebs gebouwd samen met de Grosse Wendeistein, een externe wenteltrap boven een bordes in vroegrenaissancestijl. Aan het waarschijnlijk door Amold v. Westfalen begonnen en door C. Pflüger voltooide laatgotische Albrechtspalais (1470-1485) met vier hoektorens, de zuidwestelijk gelegen theatervleugel en de noordwestelijke Kleine Wendelstein grenst de langgerekte westvleugel (1616-1623) met vroegbarokke volutengevels en een door wapens bekroond rusticaportaal (rond 1620). In de noordoostelijke kasteelvleugel bevindt zich de tweebeukige gotische Martinskapelle (rond 1359). De door N. Gromann gebouwde renaissanceslotkerk is de eerste protestantse kerk en werd in 1544 door Maarten Luther gewijd. De met figurenreliëfs gedecoreerde (noordelijke) korfvormige preekstoel is een schepping van S. Schröter de Oudere. In deze slotkerkvleugel die wordt gesierd door de zgn. Schöne Erker, bevindt zich ook het Kreismuseum.Marienkirche
 
In de meermaals verbouwde laatgotische hallenkerk (14de-16de eeuw) met een romaans westwerk met twee torens bevinden zich kunsthistorisch belangrijke inrichtingsstukken, zoals het met een kruisigingschilderij en figuratieve sculptuur gedecoreerde barokke hoogaltaar (1694-1698) van G. Simonetti, de door G. Wittenberger met apostelreliëfs versierde renaissancepreekstoel (1582), de bronzen grafplaat (1504) voor Sophie v. Mecklenburg uit de Neurenbergse Vischerwerkplaats, de epitaaf voor Luthers vrouw Katharina v. Bora (†1552) in de rechterzijbeuk, en het noodhelpersschilderij (rond 1507) van Lucas Cranach de Oudere in de linkerzijbeuk.

Andere bezienswaardigheden
 
Op de binnenplaats van het in 1561-1577 met een ronde hoekerker (ZO) gebouwde renaissanceraadhuis rijst de vroeggotische voormalige Nikolaikirche op met een westwerk met twee torens. Aan de Markt, in de Bäcker- en de Leipziger Str. staan talrijke patriciërshuizen uit de 15de tot de 17de eeuw.

Musea
 
Stedelijk Museum in de voormalige keursaksische kanselarij

Shopping
 
* Villeroy & Boch, verkoop vanaf de fabriek in Torgau. * Oudste speelgoedwinkel van Duitsland. * Historische markthal.

Excursiemogelijkheden
 
* Dresden, ca. 95 km. * Meiszen, ca. 70 km. * Leipzig, ca 50 km. * Lutherstadt Wittenberg, 48km. * Berlijn, ca, 100 km .

Hoogtepunten in de omgeving
 
Natuurlandschappen, uiterwaarden van de Elbe.  
Service voor de gasten
*,Advies en informatie.  * Rondleidingen. * Souvenirs en informatiefolders. * Ticketservice.
Evenementen
* Juni, Saksische Expositie 'Religie en Macht - Saksen in Europa tijdens de Reformatie', elke dag, m.u.v. maandag, evenementen. * Feestweek van de kerkmuziek.
Torgau-lnformations-Center.
Schlossstras 04860 Torgau  - Tel.: +49(0)3421/712571  - E-mail: info@tic-torgau.de  www.torgauinfo.de

Omgeving:  
Dommitzsch,
13 km NW
De laatgotische Marienkirche (15de eeuw) heeft hooggotische houtsculpturen (rond 1310) en een van een stergewelf voorzien koor.

Graditz, 5 km ZO
 
In de baroktuin van het voormalige keurvorstelijke landgoed (1722) van Matthäus Daniel Pöppelmann bevindt zich een octogonaal paviljoen (theehuis).

Schildau, 10 km ZW
 
De Marienkirche (13de-15de eeuw) van de Gneisenaustad bezit een laatgotisch altaarretabel (rond 1490) en een interessante doopvont (1600).

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Voor Torgau kan dat goed via: Hotels/Appartementen/Torgau.
Bijv.:
Hotel-Pension zum Markt, is situated in Torgau’s historical Marketplace, just a 15-minute walk from Torgau Train Station.
Central-Hotel Torgau,
biedt regionale kookkunst en gratis parkeergelegenheid.
Door in de kaart links op de symbolen te klikken, krijgt u meer informatie.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets