TÜBINGEN, de kleine, grote universiteitsstad aan de Neckar met historische binnenstad, Neckarfront met de Hölderlintoren - Marktplein met Raadhuis en astronomische klok - kloosterkerk - Slot Hohentübingen - Oude Aula - evangelisch klooster - de botanische tuin.
Naar deelstaat Baden-Württemberg  .
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Steile trappen, nauwe straatjes en spitse gevels bepalen het silhouet van de oude binnenstad van Tübingen tot aan het hooggelegen Slot Hohentübingen. In de Zwabische universiteitsstad maakt de bezoeker kennis met de charme van een liefdevol gerestaureerde middeleeuwse stadskern, die geheel in harmonie is met de bedrijvige drukte en levendigheid van een jonge studentenstad, die open staat voor nieuwe impulsen.

Tübingen: marktplein met raadhuisTübingen, sinds 1477 universiteitsstad,  
is een van de economische en culturele centra van Baden-Württemberg. In 1078 wordt de stad voor het eerst in oorkonden vermeld. Haar ontwikkeling begon echter pas nadat de twee stadsdelen, die zich aan de Neckar en aan de Ammer hadden gevormd, tot één stad waren samengevoegd. Tot de roem van de stad heeft het evangelisttheologische 'Stift' (1536 gesticht) bijgedragen waar beroemde mannen als Kepier, Hegel, Schelling, Mörike en Hauff studeerden. Herinneringen aan andere persoonlijkheden uit het geestelijk leven in Duitsland doemen op bij een bezoek aan het oude kerkhof. Hier zijn onder anderen Hölderlin en Uhland begraven. Aan Hölderlin, die eveneens in het 'Stift' zijn opleiding ontving, herinnert onder meer de naar hem genoemde toren (die hoorde bij het huis van de meesterschrijnwerker Zimmer) waar de geesteszieke dichter werd verpleegd en in 1843 is gestorven. Aan Hölderlin herinnert eveneens een monument in de botanische tuin. Door uitgeverij Cotta werd Tübingen ook een centrum voor de bekendste,dichters van die tijd. Johann Friedrich Freiherr (sinds 1822) Cotta von Cottendorf (1764-1832) had de in 1695 opgerichte uitgeverij in 1787 overgenomen en werd de uitgever van onder anderen Goethe en Schiller. Deze twee, maar ook vele andere bekende schrijvers kwamen herhaaldelijk naar Tübingen om met hun uitgever Cotta te praten. Tübingen heeft een belangrijke stadsbibliotheek en een universiteitsbibliotheek met om en nabij twee miljoen boeken en manuscripten.

Ligging van TübingenLigging en bereikbaarheid
 
Prachtig gelegen tussen Schönbuch en de Zwabische Alb, is Tübingen via de A8 en de A81 gemakkelijk bereikbaar.
Per trein: goede verbindingen in zuidelijke richting, Bodensee en Zwitserland, en in noordelijke richting naar de ICE-knooppunten Stuttgart/Plochingen.
Luchthaven: Stuttgart, 25 km.

Bijzondere tips
 
Een tocht met de kano rondom het Neckareiland aan het middeleeuwse Neckarfront behoort tot een van onvergetelijke belevenissen Heel bijzonder zijn de zogenaamde gourmet-tochten en de ontvangst van het 'Stocherkahn-diploma', als men de kano door het water heeft weten te 'bomen'.

Bezienswaardigheden:
 
tussen de historische binnenstad, Neckarfront met de Hölderlintoren;  Marktplein met Raad- huis en astronomische klok; kloosterkerk; Slot Hohentübingen;  universiteitsgevangenis; Oude Aula;  evangelisch klooster en de botanische tuin valt er heel veel te zien.

Evangelische kapittelkerk St. Georg, Münzgasse 32
 
De kapittelkerk is in twee kort op elkaar volgende perioden gebouwd. De stijl vorm wijst erop dat P. von Koblenz in 1470 het koor met het prachtige gotische gewelf en het rijke maaswerk heeft gebouwd. Acht jaar later volgde het schip. Beide delen van deze belangrijke kerk zijn door een laatgotisch oksaal van elkaar gescheiden. Beroemd Zijn de laat-15de-eeuwse sculptuurreliëfs in de vensteropeningen aan de noordzijde. Het belangrijkste is dat met de marteling van St. Joris (hij werd geradbraakt). In het koor, dat grafkapel van de Württembergse vorsten werd, staan de graftombes in rijen dicht naast elkaar. Hier werd naderhand ook graaf Eberhard im Bart († l496), de stichter van de Tübingse universiteit, bijgezet. In totaal staan in het koor 13 tombes die niet alleen een galerij van de Württembergse vorsten en hun gemalinnen vormen, maar ook een goed overzicht geven van de beeldhouwkunst in Oberschwaben. De fraaiste tombe is die van gravin Mechteld (in het midden van de voorlaatste rij), een werk van H. Multscher uit Ulm (1450). Opmerkelijk zijn ook het geschilderde vleugelaltaar (1520) aan de zuidoostwand en de ramen in de kooraf­sluiting (omstreeks 14100).

Slot Hohentübingen in TübingenSlot, Burgsteige
 
Het beroemdste deel van het slot, dat boven de stad werd gebouwd, is de buitenste poort die bij de voorburcht behoort. A. Keiler heeft deze naar een ontwerp van H. Schickhardt in 1606 gebouwd. Op de buitenste zuilen staan de figuren van twee wachters, in het midden is het wapen van hertog Friedrich (t1608) in steen gebeiteld. De oorspronkelijke, in 1078 voor het eerst vermelde, burcht werd in 1507 door een nieuwbouw vervangen (voltooid 1540). In 1647 werd één toren door de Fransen opgeblazen en later vijfhoekig herbouwd.Benedenstad
 
In de benedenstad die met haar meest imponerende zijde naar de Neckar gekeerd ligt, staan nog vele oude vakwerkhuizen.

Marktplatz
 
Het uit 1435 daterende raad­huis is in 1698 en in 1872 ingrijpend vernieuwd, de indeling met de raadzaal op de eerste verdieping bleef echter gehandhaafd. Het astronomische uurwerk is vervaardigd door J. Stöff1er (1511). Op het marktplein staat de marktfontein (1617), ontworpen door H. Schickhardt. De zandstenen beelden zijn vervangen door afgietsels in brons.

Bursa,
Bursagasse
 
Het in 1479 gebouwde huis was oorspronkelijk een studentenhuis. Het werd in 11005 in classicistische stijl verbouwd, deed daarna dienst als kliniek en biedt tegenwoordig onderdak aan het filosofisch seminarium. In 1514-1518 heeft de humanist en reformator Philipp Melanchthon hier lezingen gehouden.

Hölderlintoren met kano's, TübingenHölderlinturm, Bursagasse 6 
 
Hier leefde de grote dichter Hölderlin van 11007 tot aan zijn dood in 1843 onder de zorgzame hoede van meesterschrijnwerker Zimmer. De torenkamer van de dichter en andere vertrekken zijn als Gedenkstätte ingericht, met meubels uit die tijd, handschriften, afbeeldingen, documenten, enz.

Musea
 
Stadtmuseum und Kornhaus. Hölderlinhaus, zie hiervoor: Hölderlinturm. De  verschillende instituten van de universiteit houden er eigen verzamelingen op na (o.a. het Egyptologisch instituut, het archeologisch instituut, het instituut voor geologie en paleontologie, het volkenkundig instituut en het mineralogisch-petrografisch instituut). Kunsthalle Tübingen (Philosophenweg 76). Wisselende tentoonstellingen van moderne kunst.
Museum Slot Hohentübingen met Marktplein van Tübingen met een collectie oer- en préhistorische voorwerpen evenals een  afdeling Egyptologie en Glyptotheek, Stedelijk Museum, Auto- en Speelgoedmuseum, Galerieën.

Evenementen
 
Tübingen heeft voor zijn gasten elk jaar een goed gevulde evenementenagenda samengesteld. Het grootste Braziliaanse openluchtfestival 'Viva Afro-Brasil', de wedstrijden met de kano's, de Franse Filmdagen, de grote Umbrisch-Provencaalse markt en de Tübinger Jazz a Klassiek Dagen zijn slechts enkele voorbeelden uit het ruime aanbod.
Shopping
 
Kleine boetieks, exclusieve winkels en buitengewoon chique zaken nodigen uit tot winkelen.

Hoogtepunten in de omgeving
 
Tübingen heeft een buitengewoon aantrekkelijke en afwisselende omgeving met een prachtig wandel- en fietsparadijs voor de vrije tijdsbesteding. In de directe omgeving van de stad liggen de cultuurmonumenten en natuurlijke schoonheden van de Zwabische Alb en het Natuurpark Schönbuch.
Bezienswaardig zijn het voormalige Cisterciënzerklooster en het Slot Bebenhausen, de Wurmlinger Kapelle, de Burcht Hohenzollern en Slot Lichtenstein.

Service voor de gasten
 
De VVV heeft voor dagtoeristen en groepen maar liefst 44 verschillende aanbiedingen klaarliggen, die als bouwstenen kunnen worden gebruikt om een programma samen te stellen. Openbare rondleidingen, hotelreserveringen, verkoop van tickets etc.
Verkehrsverein Tübingen,

Tourist a Ticket-Center An der Neckarbrücke, 72070 Tübingen
Tel.: +49(0)7071/9136-0, Fax: +49(0)7071/35070
E-mail:
mail@tuebingen-info.de   -  Internet: www.tuebingen-info.de

Omgeving:   
Bebenhausen,
5 km N
Het kloostercomplex Bebenhausen ligt in een aantrekkelijk dal bij Tübingen. Het is zogoed als volledig bewaard gebleven. Na bewoning door cisterciënzers werd het na de Reformatie betrokken door een evangelisch seminarie (1560-11007), dat aan het eind van de l8de eeuw de filosoof F.W. Schelling nog als leerling had. Later werd het klooster koninklijk jachtslot en tegenwoordig is er een onderafdeling van het Württembergisches Landesmuseum in ondergebracht. Voormalige kloosterkerk St. Maria.

De kerk, een vlakgedekte basilica,
 
is in 1188-1228 door cisterciënzers gebouwd in de sobere stijl die bij hun orde past. Omstreeks 1340 werd in het koor een enorm zandstenen venster met maaswerk aangebracht, in 1407 werd de zware vieringtoren toegevoegd. Van het schip werden tijdens de Reformatie negen traveeën weggenomen, waarmee het twee derde kleiner is geworden. De gewelven dateren uit de 15de en 16de eeuw. Kloostergebouwen. Het centrum van het complex is de kloosterhof met de laatgotische kruisgang (1471-1496) en een bekoorlijke bronkapel. Daar sluit, in de stijlzuiverste gotiek, het zomerrefectorium (omstreeks 1335) op aan. De oostvleugel bevat de kapittelzaal, het parlatorium (hier mochten de monniken die zich tot eeuwig zwijgen verplicht hadden de aller-noodzakelijkste gesprekken voeren) en de broederzaal. Leken- en winterrefectorium in de westvleugel zijn nieuwbouw of verbouwingen uit de 16de eeuw. De voorname kloosterpoort wordt gesierd door een bezienswaardige kruisigingsgroep uit de vroege 15de eeuw. Voor accommada

 ** Uw accommodatie! Die kunt U goed via Booking.Tubingen boeken. Er zijn zeven hotels online boekbaar. Voor accommodatie in Bebenhausen zie Booking.com/searchresults  
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets