ÜBERLINGEN, vakantie en kuurplaats aan de Bodensee - met  St.NikolausMunster -  Raadhuis met beroemde raadhuiszaal met houtgesneden arcadenfries - Stedelijk Museum: Reichlin von Meldegg Haus - Schitterend Patriciërshof - dromerige poppenhuizen.
Naar deelstaat Baden-Württemberg.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Historische oude binnenstad, romantische steegjes, een zuidelijke mediterrane sfeer door zon en water, overal de spreekwoordelijke gastvrijheid, een royaal recreatief aanbod en pure natuur in een van de rijkste cultuurhistorische regio's van Duitsland. De tuinen en parken zijn groene oases.

Ligging en bereikbaarheid
 
Überlingen, bij de aanlegsteigerDe stad ligt aan de zonnige zijde van het fjordachtige Überlinger Meer. Aangenaam en mild klimaat.
Per auto: A81 Stuttgart-Singen, verder richting Lindau, B31, uitrit Überlingen of de A96. München-Lindau, verder richting Friedrichshafen/Singen, B31, uitrit Überlingen.
Per trein: het station ligt aan het traject Singen- Radolfzeil-Lindau.
Luchthavens: Friedrichshafen, ca. 30 km, Stuttgart, 170 km, Bazel/Mulhouse, Zürich/Zwitserland.

Bijzondere tips
 
Überlinger Gastenkaart voor openbaar vervoer met de stadsbussen.
Bodensee-Vakantiekaart, o.a. gratis tochten op de Bodensee, vrij entree bij meer dan 170 van de mooiste excursiedoelen rondom de Bodensee. Verkrijgbaar bij elke VVV, prijs afhankelijk van de duur, 3, 7 of 14 dagen.
Euregio Kaart, dagkaart voor trein, bus, boot. Ver krijgbaar bij stations en aanlegsteigers.

Üerlinger  HofstattBezienswaardigheden:
 
* St.NikolausMunster, 1350-1586: kenmerk van de stad. Grootste kerk met gotische elementen aan de Bodensee. * Raadhuis, 14/15e eeuw: beroemde raadhuiszaal met houtgesneden arcadenfries. Vrije toegang. * Stedelijk Museum: Reichlin von Meldegg Haus. Schitterend Patriciërshof, dromerige poppenhuizen.

Katholieke stadsparochiekerk St. Nikolaus/Münster, Münsterplatz
 
Deze dom is in verscheidene etappen gebouwd. Het begin was een eenvoudige zaalkerk die in de 12de eeuw werd vervangen door een nieuwbouw. Tussen 1512 en 1563 werd de huidige dom gebouwd. De betekenis van de kerk berust op haar prachtige inrichting. Van hoge kwaliteit is het hoogaltaar, een werk van J. Zürn (1613-1616). Gotiek en renaissance hebben het beeldenrijke werk in gelijke mate beïnvloed. Dit geldt ook voor het eveneens door J. Zürn geschapen sacramentshuis (1611) dat in de geleding afwijkt van de elders gebruikelijke vorm. De laatgotische stenen preekstoel is net als de beelden van Christus en de twaalf apostelen bevestigd aan de pijlers van het middenschip (1552). In de eerste zuidkapel verdient het rozenkransaltaar (1631), een werk van de broers van Zürn, Martin en David, de aandacht. De Olijfberg zuidelijk voor de kerk is van L. Reder (1493).

Franziskanerkirche, Franziskanerstrasse
 
Het stucwerk en de fresco' s in deze 15de­eeuwse kerk dateren uit de 18de eeuw. Het hoogaltaar (1760) is een schepping van J.A. Feuchtmayer.

Raadhuis, Am Marktplatz
 
Het in de 15de eeuw gebouwde raadhuis is beroemd vanwege de raadzaal. Deze is ingericht door de plaatselijke meester J. Russ (1490­1494). De beelden zijn voorstellingen van de verschillende standen binnen het rijk, de wereldlijke macht met keizer en koning en de goddelijke macht met Christus, Johannes en Maria. Aan het raadhuis sluit aan de westzijde de Kanzleibau aan.

Städtisches Museum, Krummenbergstr. 30
 
Het patriciërshuis Reichlin-Meldegg (15de eeuw) is tegenwoordig in gebruik als stedelijk museum. Behalve de verzameling van het museum zelf is de huiskapel, in 1486 gewijd en midden 18de eeuw door J.A. Feuchtmayer rijkelijk van beelden voorzien, alsmede de feestzaal met prachtig stucwerk van Wessobrunnse kunstenaars het bekijken waard.Culturele tips
 
Stadstuin: een van de belangrijkste botanische bezienswaardigheden rond het meer. Het hele jaar door vrij toegankelijk.

Evenementen
 
* Mei, historische Zwedenprocessie. * Juli, historische Zwedenprocessie met opvoering van de zwaarddragersdans. * Juli, Promenadefeest met kunstmarkt. * Aug./sept., Überlinger Orgelzomer. * Aug., Kunst in de tuin, expositie en week van de kleinkunst in Überlingen.

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Mei, Internationaal Bodenseefestival. * Juli/aug.,Bregenzer Festival. * Augustus, Nachtfeest rond het meer in Konstanz.

Excursiemogelijkheden
 
* Eiland Mainau, 24 km. * UNESCO Werelderfgoed Eiland Reichenau, 41 km. * Meersburg, Slot Meersburg, 15 km. * Het op palen gebouwde dorp Uhldingen, 10 km.  * Barokjuweel Kloosterkerk Birnau, 7 km. * Zeppelin Museum en werf, Friedrichshafen, 31 km.

Service voor de gasten
 
* Regelmatig stadsrondleidingen: wandeling over de Promenade, langs middeleeuwse stadsgrachten naar de hoogtepunten van de stad. * Botanische rondleiding door de stadstuin. * Regelmatige wandelingen met gids, evenals fietstochten rond Überlingen.

Tourist-information,
 
Landungsplatz 14, In der Greth 88662 Überlingen
Tel.: +49(0)7551/9911 22. Fax: + 49(0)7551/991135
E-mail: touristik@ueberiingen.de,   -  Internet, http://www.ueberlingen.de  

Omgeving Oberuhldingen, 5 km ZO
Cisterciënzerprioraat Birnau
Alt-Birnau, de oudste Mariabedevaartplaats van Schwaben, behoorde eertijds aan het klooster van. Salem. Na een conflict met de gemeente Uberlingen maakte Salem in 1746 een einde aan de bedevaarten, maar liet op het eigen terrein, fraai gelegen hoog boven de Bodensee, de huidige kerk bouwen, die in 1750 werd gewijd. 'Die Bimau', zoals zij wordt genoemd, is een van de beste werken van bouwmeester P. Thumb.
Met haar schitterende inrichting en decoratie behoort zij tot de prachtigste voorbeelden van Zuidduitse barok.
 
De naar het meer gerichte westfaçade is rustig en symmetrisch geleed; portaal en vensteromramingen alsmede een ronde nis met een Maria Immaculata werden gebeeldhouwd door J.A. Feuchtmayer. De achthoekige klokkenverdieping van de toren wordt bekroond door een sierlijke helmspits. Verrassend is het uitbundig gedecoreerde interieur met de sierlijk gemodelleerde galerij rondom. Stucwerk, beelden, altaren en preekstoel zijn het werk van J.A. Feuchtmayer, die werd geassisteerd door I. G. en F. A. Dürr.
Het theatrale hoogaltaar,
 
met de baldakijnachtige bekroning en de levensgrote beelden (figuren uit de naaste omgeving van Maria: Joachim en Anna, Zacharias en Elisabeth), is een schepping van J. A. Feuchtmayer maar werd in 1790 in classicistische stijl veranderd. Van Feuchtmayer is ook de putto van het Bernhardsaltaar. Deze zogenoemde honingsnoeper is een toespeling op de honingzoete toespraken van de retorisch begaafde St. Bernhard. Van Feuchtmayers 14 in hout gesneden kruiswegstaties zijn er acht behouden gebleven. De miraculeuze madonna op de wat stijve (classicistische) troon, is een zeer fraaie houten sculptuur uit het begin van de 15de eeuw. Dürr en zijn medewerkers schiepen de vergulde borstbeelden (1757) op de galerij. Putti dragen de attributen behorende bij de apostelbustes.
Tot de charme van de kerk draagt zeker het genuanceerde kleurgebruik bij:
architectuuronderdelen en decoraties zijn met grote smaak voorzien van op elkaar afgestemde tinten, die het totaal een nog feestelijker allure geven. Van hoge kwaliteit, zowel naar vorm als inhoudelijk, zijn de plafondschilderingen van G.B. Götz.  

** Uw accommodatie, die kunt U goed boeken via Booking.Überlingen .
Er zijn negen hotels online boekbaar.
Hotel Mokkas 
heeft goede recensies:  Hotel met een keurig nette kamer in een bijzonder leuk plaatsje aan de Bodensee. Uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten langs de Bodensee. Ontbijt is prima. Ook goede mogelijkheid om lekker te dineren. Korting op het parkeren en op tal van activiteiten in de omgeving.(ook gratis busvervoer)…

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   
 

** Kaart met de mooiste vakantieregio's
** Zie hier voor lettertype, grootte en hoe de leesbaarheid te verbeteren.