WALDECKER LAND, vakantieplezier in elk jaargetijde. Nationale Park en het Natuurpark Kellerwald­Edersee, ook het Natuurpark Diemelsee nodigen uit tot het maken van tochten.
Naar overzicht deelstaat Hessen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie

    

Barokke slot in Bad ArolsenEen tocht per fiets of lopend door het Waldecker Land is in elk jaargetijde een onvergetelijke belevenis.
Talrijke goed gemarkeerde fiets- en wandelroutes lopen door idyllische gebieden. Uitgestrekte bossen, meren met kristalhelder water, zacht glooiende heuvels en weiden - het Waldecker Land kenmerkt zich door een ongelooflijke gevarieerdheid van landschappen. Niet alleen het Nationale Park en het Natuurpark Kellerwald­Edersee, maar ook het Natuurpark Diemelsee nodigen uit tot het maken van tochten. De mogelijkheden om te fietsen en te wandelen zijn groot en voor iedereen is er een tocht naar zijn gading. Behalve veel regionale fietsroutes, zoals de Diemel- en de Ederauenroute, liggen hier nog drie Hessische lange afstandsfietsroutes, die het bos- en waterrijke Waldecker Land ontsluiten. Via de Upland-, Urwald- en Kellerwaldsteig, krijgt de wandelliefhebber een adembenemend landschap voorgeschoteld, dat net zo veelzijdig is als de mogelijkheden voor vrije tijdsbesteding: uitstapje naar het barokslot Bad Arolsen, een wandeling door de oude vakwerksteden Korbach en Frankenberg en lekker slenteren in het prachtige kuurpark van Bad Wildungen.

Bad Arolsen, barokstad    
Een bezoek aan de barokstad Bad Arolsen zouden Nederlandse gasten zeker in hun reisplanning moeten opnemen: hier werd in het residentieslot van de vorsten zu Waldeck und Pyrmont prinses Emma, de latere koningin van Nederland geboren en hier groeide zij op (1858­1934). Haar nazaten wonen nog altijd op het kasteel, maar een groot gedeelte is voor bezichtiging opengesteld.
Een andere bezienswaardigheid is het Christian Daniel Rauch Museum met werken van de classicistische beeldhouwer en zijn artistieke collega's uit de tijd van Goethe.
Door de prachtige ligging middenin uitgestrekte bossen, direct aan de Twistesee, heeft Bad Arolsen alles in zich om de gasten een fijne vakantie te bezorgen. Vissen, paardrijden, tennissen, golfen, waterskiën, wandelen over meer dan 400 km bewegwijzerde routes, Nordic Walking via speciaal hiervoor geselecteerde en gemarkeerde trajecten, zwemmen in de Twistesee en plezier maken en ontspannen in het moderne recreatiebad Arobella met een royaal aangelegd saunalandschap zijn slechts enkele voorbeelden uit het veelzijdige aanbod aan vrije tijdsbesteding. Ook aan evenementen is hier geen gebrek: slotconcerten, middagen speciaal voor de gasten, het jaarlijkse barokfestival, de kramen- en veemarkt, theateropvoeringen en nog veel meer.

Korbach, de "gouden stad" in het Waldecker Land,   
komt men in de historische binnenstad gebouwen en kunstschatten uit diverse eeuwen tegen. Gotische hallenkerken, middeleeuwse vestingcomplexen, vakwerk en het radhuis met het beeld van Roland, zijn getuigen van de bewogen Hessische geschiedenis van een voormalige Hanzestad. Op architectonisch gebied behoort het Wolfgang-Bonhage-Museum Korbach - dat al veel prijzen in de wacht mocht slepen - tot een van de spannendste musea in het Hessische museumlandschap. Van voorwerpen met betrekking tot de stadshistorie tot en met de wereldwijd unieke fossielenverzameling "Korbacher Spalte" en de historische ontginning van de Goldberg, nodigen uit tot het maken van uitstapjes in het verleden. De sporen van de goudzoekers volgt men bij de Eisenberg - de rijkste goudmijn van Duitsland. Er is hier een wandelpad met uitleg, de mijn kan bezocht worden en de uitzichttoren en de burchtruïne nodigen uit om ontdekt te worden.

Prachtige natuur   
Ten zuiden van het Nationale Park Kellerwald Edersee en aan de zuidkant van het Sauerland, ligt het Ederbergland, dat in elk jaargetijde een ideale vakantiebestemming is. Het aantrekkelijke, grotendeels door de rivier de Eder gekarakteriseerde middelgebergtelandschap, is met zijn vele, goed aangelegde wegen een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en beoefenaars van de Nordic Walking sport. Ook paardrijders, zweefvliegers en skiërs treffen in het Ederbergland talrijke mogelijkheden aan hun hobby te beoefenen. Behalve het genieten van de overweldigende natuur, kan men hier meelopen tijdens rondleidingen door oude stadscentra, slenteren door steegjes die omzoomd zijn met prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen, zoals in de winkelpassage van Frankenberg, een onderaardse tocht door het gangenstelsel van Battenberg, bezoek aan het wildpark, interessante cultuurhistorische- en industriële musea bezoeken of in de oudste kerk van Duitsland even helemaal tot rust komen: de mogelijkheden in het Ederbergland zijn haast onuitputtelijk. Gezellige logiesadressen, vaak familiebedrijven, gepaard aan de charme van de vakwerkromantiek in historische steden en gastvrije dorpen, een veelzijdige gastronomie en een prachtig landschap, zullen de gasten even de stress van het leven van alledag doen vergeten.Edersee

De omgeving van de Edersee heeft niet alleen het mooiste stuwmeer van Hessen, maar ook prachtige vakwerkdorpjes. Bent u geïnteresseerd in techniek, neem dan eens een kijkje bij de imposante stuwdam met de grote kunstmatige grot waarin de waterkrachtcentrale is verborgen. In het Burgmuseum in Schloss Waldeck herleven oude tijden. In het Wildpark ontmoet u inheemse dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Ieder jaar verandert de Edersee eind mei in het decor voor een heel bijzonder spektakel: het Noord-Hessische kampioenschap drakenbootvaren. Steeds weer een bijzondere belevenis! Ook de jaarlijkse Harley­Davidson-ontmoeting - op een geweldige locatie aan de voet van de stuwdam - is een absolute aanrader, en niet alleen voor motorfans.
In het nationale park Kellerwald-Edersee, een juweeltje binnen het Waldecker Land, is een van de laatste vrijwel natuurlijke beukenbossen van Midden-Europa te vinden. In het opvallende NationalparkZentrum in Vöhl-Herzhausen beleeft u een 4D-film. Na een bezoek aan dit bezoekers­centrum heeft u ongetwijfeld weer zin om de natuur in te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling door het unieke landschap van het nationale park.
Ook in het Ederbergland staat u in direct contact met het landschap.
Langs de glinsterende Eder liggen heerlijke bossen, weiden en romantische zijdalen, waar heerlijk kunt uitblazen van alle dagelijkse drukte. Behalve prachtige natuur vindt u hier ook romantische vakwerkhuizen en charmante oude steden als Allendorf, Battenberg, Bromskirchen, Frankenberg en Hatzfeld.

Natuurpark Diemelsee
 
Hier hebben
wandelaars en mountainbikers volop keus. Ook watersporters komen aan hun trekken aan de Diemelsee. Dit meer, dat gedeeltelijk in Noordrijn­land-Westfalen ligt, vormt het hart van Natuurpark Diemelsee. Het ligt tussen de twee andere stuwmeren van het Waldecker Land. Zeilen, zwemmen en natuurlijk vissen horen er helemaal bij. Uw vakantiedag aan de Diemelsee is helemaal compleet als u een roeiboot huurt of een rondvaart maakt met de 'St. Muffert '.

Nordic Walkinq
 
Uitgestrekte wandelwegen door velden, bossen en akkers nodigen uit om de wondermooie en afwisselende vakantieregio midden in Duitsland op sportieve wijze te leren kennen. Het Nordic-Walking-paradijs Waldecker Land biedt in totaal 30 parken van Frankenberg tot Heringhausen, met 100 trajecten en een totale lengte van meer dan 700 km, allemaal uniform bewegwijzerd en geclassificeerd naar moeilijkheidsgraad.

Beter dan medicijn!
 
Land van meren, bossen en gezonde lucht! Vakantie op het water, wandelen, fietsen of gewoon er even tussenuit. Het Waldecker Land werkt meteen ontspannend. Geniet van een klein paradijs midden in Duitsland.

Touristik Service Waldeck­Ederberqland GmbH Südring 2
 
DE-34497 Korbach
 -  Tel. +49 (0)5631-95 43 59 Fax +49 (0)5631-95 43 78  - info@waldecker-Iand.de  - www.bad-arolsen.de  -  www.korbach.de  -  www.waldecker-land.de  -  www.edersee.com


** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets