WISMAR, Oostzeelucht en traditie. Toppers: Alter Schwede - Wismar - impressies van een stad, expositie over de stadshistorie in de historische raadhuiskelder - oude binnenstad.
Naar deelstaat
Mecklenburg-Voor-Pommeren .
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie!

    

De handelsnederzetting - gelegen tussen Lübeck en Rostock - ontwikkelde zich tot een van de interessantste handelssteden met een belangrijke haven.
Al in 1229 officieel als stad vermeld, beleefde Wismar als Hanzestad van grote importantie, tot in de 15e eeuw een economische bloeitijd, waaraan de bouwwerken, die tot op de dag van vandaag de stad sieren, nog herinneren. Gevelbuizen, imposante bakstenen kerken zoals de Fürstenhof, getuigen nog altijd van de rijke Hanzeperiode en hebben de binnenstad van Wismar het predikaat UNESCO Werelderfgoed toegekend.

St-Georgen, kruiskerk uit de 13e 15e  eeuw in WismarDe in 1226-1229 planmatig om een groot marktplein aangelegde stad,
 
gelegen aan de Wis
marer Bucht, groeide uit tot een van de leidende hanlesteden en verviel na de Vrede van Westfaleni (1648) aan Zweden. Door een verdrag (11003) kwam zij eerst tijdelijk en daaropvolgend (1903) geheel aan Mecklenburg. Tegenwoordig is Wismar de op een na grootste intercontinentale haven van oostelijk Duitsland.

Ligging en bereikbaarheid
 
Regio noord-west Mecklenburg, 30 km vanaf de regionale hoofdstad Schwerin.
Per auto: vanuit Hamburg via de A20, vanuit Berlijn/Hamburg de A24 en A241, let op de borden,  Berlijn/Rostock via de A19 en A20.  Goede verbindingen per trein.  Luchthavens: Hamburg en Rostock –Laage.

Bijzondere tips
 
* Alter Schwede - Wismar - impressies van een stad, expositie over de stadshistorie in de historische raadhuiskelder.
* Oude binnenstad - een van de best bewaard gebleven historische stadscentra van Europa.

Bezienswaardigheden
 
* Marktplein, met zijn 10.000 m² een van de grootste in noord-Duitsland.
* 'Alte Schwede'. Laatgotisch patriciërshuis uit 13100.
* Waterkunst, middeleeuwse pompinstallatie in de stijl van de Nederlandse Renaissance. 
* Fürstenhof, pronkbouw in Italiaans Renaissance.
* St. Nikolai, laatgotische bakstenen kathedraal, kerk van de zeevaarders en vissers. 

* St-Georgen, kruiskerk uit de 13e 15e  eeuw, zie afb. links boven.
* Heilige-Geest-Kerk, gotische, voormalige Spitaalkerk met barokke schilderingen op het houten plafond.

Culturele tips
 
* Knopenmuseum. * Exposities in het Baumhaus.  * Kunstgaleries.

St. Nikolai
 
Op de plaats van een vroeggotische voorganger (rond 1270) werd in 13100-1487 de
laatgotische bakstenen basilica met steunberen, kooromgangskapellen en twee transeptvormige zijbeukkapellen gebouwd. Het hoge interieur met kruisribgewelven wordt door spitsboogarcaden op octogonale pijlers in drie beuken verdeeld en door hoge maaswerkvensters verlicht. In de kelderverdieping van de westtoren bevinden zich laatgotische fresco's (15de eeuw.

Intere
ssanter dan het barokke koorretabel(1772) met de door B. Block in 1653 gekopieerde Kruisafneming van Peter Paul Rubens
 
en de overige barokinrichting (orgelfront. 1703; preekstoel. 1708: doopvont. 1719) lijn het laatgotische Schippersaltaar (Moeder God's tussen de apostel Jacobus de Oudere en de H. Nicolaas( rond 1500-1510) en vele na de laatste wereldoorlog uit verwoeste kerken hierheen gebrachte 'gotische inrichtingsstukken: het middenschrijn (stralenkransmadonna tussen de aartsengel Michaël en de H. Mauritius. rond 1430) van het Krämer-altaar. Het smeedijzeren Teufelsgitter (rond 15100-1590) en het van reliëfs voorziene hooggotische doopbekken (doopvont met het Leven van Christus. rond 1335) zijn afkomstig uit de voormalige Mariakerk. De monumentale laatgotische kruisigingsgroep boven de koorafscheiding komt uit de voormalige dominicanenkerk.

Schwabbelthaus in WismarSc
hwabbelthausI  
 
Bouwde Ph. Brandin in 1569-1571 in renaissancestijl: het daarin gevestigde Heimatmuseum informeert vooral over de stadsgeschiedenis van Wismar.

F
ürstenhof
 
Tussen de bewaard gebleven toren (13de-16de eeuw: 100 m hoog) van de voormalige
Marienkirche en de geweldige ruïne van de Georgenkirche (15de eeuw) staat het prachtige renaissance-Fürstenhof (1554) met traptoren aan de zijkant, elegant omlijste portalen en vensteropeningen en kalksteen- en terracottafriezen (Trojaanse Oorlog. Verloren zoon en antiquiserende, een antiek uiterlijk geven,  portretreliëfs) van Sebastian van Düren.

Andere bezienswaardigheden
 
Aan de Markt bevinden zich de Alte Schwede, een laatgotisch baksteen gebouw met pronkgevel (rond 13100). De renaissancefontein (15100-1602) van Ph. Brandin met hermenpilasters tegen de twaalf hoeken en het classicistische raadhuiis uit het jaar 1819.Evenementen
 
* Juni, Wismarer Havenfeest. - * Augustus, internationale CIOFF Folkorefestival, Wismarer Zwedenfeest.  * 3e. Weekend in de Advent, kerstmarkt met kunstnijverheidsmarkt in het Raadhuis.

Shopping
 
* Winkelmijl met het "Karstadt'-moederbedrijf. - * Fabrieksverkoop bij de Hanse Sektkellerei. 

Hoogtepunten in de omgeving
 
* Schwerin, ca. 35 km, hoofdstad van de Deelstaat Mecklenburg, bezienswaardig: collecties van het Staatsmuseum en het Slot.
* Hanzestad Lübeck, ca. 60 km, oude binnenstad, cultureel monument van internationaal niveau, is een van de steden, behorend tot het UNESCO Werelderfgoed.
* Mecklenburg (6 km Z). De laatgotische bakstenen kerk in het dorp Mecklenburg is een bezoek waard vanwege haar laatgotische muurschilderingen (crucifix met heiligen. rond 1500-1510) legen de noordelijke wand van het voor de rest barok ingerichte eenbeukige interieur.
 

Service voor de gasten
 
Bemiddeling en reservering van accommodatie.  Adviseren en samenstellen van verblijfsarrangementen.  Bemiddeling bij rondleidingen en boottochten door de haven. Waterkunst

Tourist-information
Postfach 12 45, Am Markt 11, 23952 Wismar  - Tel.: +49(0)3841/251-3024 Fax. +49(0)3841/251-3091 - E-mail:  touristinfo@wismar.de  -  Internet: www.wismar.de

** Uw accommodatie in geheel Duitsland kunt U goed boeken via Hotels.Appartementen.Duitsland.
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets