ZITTAU, bekend om Zittauer Fastentuch. Toppers: Stadhuis - Johanniskirche - Kreuzkirche met grote Bijbelse wandkleed van Zittau - Stadsmuseum - Marstall - Fleischerbastei: deel van verdedigingswerk - Gerhart Hauptmann Theater - Stadsbaden - Dornspachhaus - Oud Gymnasium: 1571.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Het "Zittauer Gebirge" met daarin het drielandenpunt tussen Duitsland, Polen en Tsjechië is de kleinste bergrug van Duitsland. De bergrug is genoemd naar de oude stad Zittau.
Koopmanstad
  
Zittau was een welvarende
stad. Nog belangrijker dan de handel was de weefnijverheid. Tegenwoordig herinneren diverse originele wevershuizen en diverse straatnamen aan de bloeitijd van het weven. Het is dan ook niet vreemd dat twee van de grootste kunstschatten in Zittau geweven kleden zijn.

Zittauer Fastentuch
  
Het is een wonder dat het grote wandkleed
, met het Bijbels verhaal vele honderden jaren zo goed doorstond. Dit wandkleed werd gebruikt om het altaar te bedekken tijdens de vastentijd. Het doek, van maar liefst 56 m², werd aan het einde van de oorlog door het Rode Leger beschadigd. De Russen gebruikten het als tentdoek en sneden het in 16 stukken. Het wandkleed werd naderhand gerestaureerd met hulp van een Zwitserse stichting. Nu kunt u het doek weer bewonderen in de Kreuzkirche. In het stadsmuseum hangt het "Kleines Fastentuch", maar dat meet slechts een kwart van het grote voorbeeld.

Via Sacra   
De Bijbels
e wandkleden in Zittau maken deel uit van de toeristische religieuze route "Via Sacra", die loopt door Polen, Tsjechië en Duitsland. In de Saksische regio Oberlausitz is het Duitse deel van de "Via Sacra" te volgen. Het leidt langs historische heiligdommen en voert door prachtige landschappen. Hoogtepunten op het Saksisch deel zijn het Heilige Graf in Görlitz, de Dom met schatkamer in Bautzen, het Zusterklooster in Panschwitz-Kuckau, de kloosterruïne in Oybin en het enorme wandkleed in Zittau.

Historische gebouwen
  
De meeste  in Zittau werden begin 11000 gebouwd toen de stad herbouwd werd na beschadigingen opgelopen in de Zevenjarige Oorlog. Het meest in het oog springend zijn het stadhuis, Rathaus, en de Johanniskirche. Ook bijzonder is het grote pakhuis "Marstaii" uit 1511. In het voormalige Franciscaanse klooster zit nu het stadsmuseum.

Italiaanse atmosfeer
  
Deze kunt u het beste ervaren door een cappuccino te drinken op het grote marktplein. Een mooie gelegenheid om na te denken over een uitstapje naar het Zittauer Gebirge, de bergrug waaraan de stad haar naam schonk.

Het historische dorp Obercun
nersdorf
  
In de heuvels van de Oberlausitz staan ongeveer 6.000 "Umgebinde" huizen. Hier ontmoeten architectonisch invloeden uit Oost en West elkaar. De huizen hebben op de begane grond typische Slavische houten blokken met houten bogen. In het schilderachtige dorpje Obercunnersdorf, tussen Löbau en Zittau, staat een grote variëteit huizen van dit type. Ze hebben allemaal verschillende details.

Bezienswaardigheden    
* Stadhuis: 1845, ontworpen door Friedrich Schinkel
* Johanniskirche: herbouwd 1834-1837, rondleidingen door toren
* Kreuzkirche: 1410, grote Bijbelse wandkleed van Zittau
* Stadsmuseum: voormalig Franciscaanse abdij, locatie kleine Fastentuch
* Marstall: 1511, voormalige stallen, één van de grootste pakhuizen in Duitsland
* Fleischerbastei: deel van verdedigingswerk, "bloemen klok", klokkenspel
* Gerhart Hauptmann Theater: 1937, theatergebouw
* Stadsbaden: 1873, klassieke stijl, fonteinenpartij
* Dornspachhaus: 1553, Renaissance, voormalige burgemeesterswoning
* Oud Gymnasium: 1571, Renaissance, één van de eerste in DuitslandBereikbaar
heid
  
Luchthaven: Dresden 100 km
 - Autobaan: A 4 afslag Bautzen of Weissenberg - Trein: Dresden - Zittau
Culinaire
specialiteit
Teichlmauke - typisch gerecht uit de Oberlausitz, aardappelpuree met rundvleessaus
Toerisme informatie
Touristeninformation Zittau Markt 1
 - 02763 Zittau  - touristinfo@zittau.de  -    www.zittau.de

** Uw accommodatie in Zittau kunt u goed boeken via: Hotels/Zittau
Aanbevolen worden:
Hotel Dreiländereck
is gelegen in het hart van de historische stad Zittau, in een gebied waar 3 landen elkaar ontmoeten - Duitsland, Polen en Tsjechië.
Dresdner Hof
is situated in the foothills of the Zittau Mountains on the edge of the town of Zittau.
Hotel Schwarzer Bär
awaits your visit in a perfect location in Zittau. Enjoy a refreshing and eventful break at the foot of the Zittau mountains
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets