ZWICKAU, stad op wielen, stad van de Audi en de Trabant. Bezienswaardig: Robert Schumann Haus - Gewandhaus - Dom St. Marien: laat Gotisch - Priesterhuizen - Stadhuis: 1403 - Katharinenkirche - Ratsschulbibliothek - JohannisbadAutomobilmuseum August.
Naar deelstaat Saksen.
Naar kaart met de deelstaten. Naar stedenlijst Duitsland. Naar uw accommodatie.

    

Weet u wat "Audi" betekent en waar de vier ringen op de autogrille voor staan?
Het antwoord heet August Horch. Deze ingenieur begon in 1904 met het maken van luxe auto's in Zwickau. Met succes, want Horch slaagde erin in de verkoopaantallen van Mercedes-Benz voorbij te streven. Toen hij in 1909 het bedrijf moest verlaten, besloot hij opnieuw te beginnen. Hij mocht niet langer zijn achternaam als merknaam gebruiken. Horch betekent "luister" en hij koos voor de Latijnse vertaling ervan: Audi. Gedwongen door de grote economische crisis fuseerden de Saksische automerken Horch, Audi, DKW en Wanderer tot "Auto Union". Als logo werd gekozen voor vier ringen, waarvan elk staat voor één van de vier oorspronkelijke automerken. Dit logo siert nog steeds elke Audi.
NZwickau, avond in de oude stada de Tweede Wereldoorlog lagen de fabrieken in het Oost-Duitse deel en besloot Auto Union verder te gaan in West-Duitsland.
  
Toch ging in Zwickau de autoproductie door, met als resultaat het meest bekende product van de DDR: de "Trabant". Deze auto, genaamd naar de Russische Spoetnik satelliet, was gemaakt uit versterkt kunststof. Tussen 1958 en 1991 liepen in Zwickau drie miljoen Trabi's van de band. De bijzondere rijeigenschappen kunnen bezoekers nog steeds ervaren tijdens een "Trabi-Safari" door Zwickau. Jaarlijks is de stad een bedevaartsoort voor vele liefhebbers van deze spraakmakende auto.
Volkswagen produceert nu auto's in een ultramoderne fabriek in Zwickau.
  
 Een deel van de voormalige Audi-fabriek is gerestaureerd en huisvest het August Horch Automuseum. Naast een rijke collectie Horch en Audi, wordt ook de Trabant in vele uitvoeringen getoond. Hiermee is het museum een ode aan de inmiddels honderd jaar oude traditie van autoproductie in Saksen.
Het historische stadshart van Zwickau,
dat recent volledig is gerestaureerd, heeft een levendig karakter. De priesterhuizen bij de Dom St. Marien behoren tot de oudste woonhuizen van Duitsland. U mag zeker het Robert Schumann huis aan het centrumplein niet overslaan. Naast een museum huisvest het gebouw ook een concertzaal.
De charme van de eeuwwisseling rond 1900 is goed voelbaar in het "Neue Welt" concertgebouw, dat werd opgetrokken in Jugendstilstijl. Evenals het indrukwekkende Johannisbad, één van de eerste overdekte zwembaden in Saksen. Inderdaad, Zwickau is een ontspannende bestemming.

Tip
  
Vlakbij Zwickau, richting Chemnitz, ligt het plaatsje Lichtenstein. Hier is een unieke kunstcollectie te bewonderen houten sculpturen van alle continenten nodigen bezoekers uit om een wereldreis te maken Er worden ook workshops gegeven en het is mogelijk een diploma in houtsnijkunst te behalenBezienswaardigheden
  
* Robert Schumann Haus: geboorteplaats componist, museum, concertzaal
* Gewandhaus: theater, voormalige beurs voor textielhandelaren
* Dom St. Marien: laat Gotisch, rijke versiering buitenkant, altaar
* Priesterhuizen: oudste woonhuizen in Midden-Duitsland, stadsmuseum
* Stadhuis: 1403, Gotische invloeden, raadskamer
* Katharinenkirche: Gotisch kerk waar Thomas Müntzer werkte
* Ratsschulbibliothek: de oudste openbare bibliotheek van Saksen
* Johannisbad: klassiek overdekt zwembad in Art Nouveau stijl
* Neue Welt: 1903, concertgebouw in Art Nouveau stijl
* Automobilmuseum August Horch: Audi fabrieksgebouw, autocollecties

Bereikbaar
  
Luchthaven: Halle-Leipzig 100 km, Dresden 110 km
Autobaan: A 72 afslag Zwickau-Ost en Zwickau-West, A 4 afslag Meerane
Trein: Chemitz - Hof naar station Zwickau

Culinaire tip
  
Priesterdunkei - een ongefilterd bier van de brouwerij in de Priesterhuizen

Toerisme informatie
  
Tourist-Information Zwickau Hauptstra
sse 6  -  010056 Zwickau  - tourist@kultour-z.de -  www.kultour-z.de

** Uw accommodatie  in Zwickau, zie: Hotels/Zwickau
Aanbevolen worden:

Holiday Inn Zwickau  
heeft een uitstekende locatie in de historische oude binnenstad van Zwickau. Biedt moderne kamers, 3 charmante restaurants en gratis breedbandinternet.
ACHAT Comfort Hotel Zwickau
ligt 2 km ten noorden van het centrum van Zwickau. Beschikt over ruime kamers en appartementen
Gasthof Mädler
staat bekend om zijn uitstekende maaltijden. Dit traditionele pension in Zwickau biedt tevens knusse kamers in de stijl van een vakantiehuisje, met gratis WiFi en gratis
parkeergelegenheid.
Hotel Merkur Garni
wordt door een familie beheerd en ligt in Zwickau op slechts 200 meter afstand van het centraal station. Het biedt goed uitgeruste kamers en gratis parkeergelegenheid.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes” óf kies direct:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets