Huidmondje of stomaA opperhuid met huidmondjes: 1 opperhuid; 2 sluitcel. B dwarse doorsnede van huidmondjes: 3 opperhuidcellen; 4 sluitcellen; 5 ademholte. C huidmondje gesloten (bovenaanzicht): 6 huidmondje; 7 sluiteel; 8 bladgroenkorrels; 9 kern. D huidmondje open (bovenaanzicht) : 10 huidmondje; 11 kern; 12 bladgroenkorrels.

H
uidmondje of stoma,
opening in de opperhuid van bladeren, omsloten door twee boonvormige sluitcellen met bladgroenkorrels.
Naast de sluitcellen liggen vaak nog speciale buurcellen.
De spleet van het huidmondje mondt uit in de ademholte, die in verbinding staat met de intercellulaire holten van het
chlorenchym. De huidmondjes kunnen in het vlak van de epidermis liggen (faneropoor), of er onder, ingezonken, (kryptopoor).

In dit laatste geval bezitten ze naar buiten een voorhof.
De spl
eetwijdte van de huidmondjes wordt bepaald door de turgor in de sluitcellen. Bij een hoge turgor zijn ze geopend, bij een lage turgor zijn ze gesloten. De bewegingen zijn mogelijk doordat bepaalde delen van de wanden van de sluitcellen sterk verdikt en star zijn, terwijl andere delen dun en buigzaam zijn. Via de huidmondjes is gaswisseling mogelijk (O2, CO2, waterdamp) in de intercellulaire holten van het blad. Dienen voor uitwisseling van gassen en verdamping. Het aantal kan zeer groot zijn, vooral aan de onderzijde van het blad.  
   
 **Terug naar Relaties en Gedrag, naar overzicht Mediterrane Flora en Fauna
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 102 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!