ALENÇON, hoofdstadvan het departement Orne, ligt aan de Sarthe. De stad, gelegen aan de oevers van de Sarthe, was vooral in de 17de en de 18de eeuw een beroemd centrum van kantnijverheid, point d'Alençon. Naar regio Normandië. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In de Ecole dentellière
wordt de bezoeker een inzicht gegeven in de wijze waarop de kant wordt vervaardigd. Het was Colbert, minister onder koning Lodewijk XIV, die de Manufacture d'Alençon oprichtte (1665). Alençon is de geboorteplaats van de heilige Theresia van Lisieux.

Schip van de Notre-Dame, AlençonNotre-Dame.  Voor afbeeldingen zie:  www.google.nl/search?q=notre+dame+alencon
De kerk werd van de 14de tot de 16de eeuw gebouwd en is opgetrokken in flamboyant gotische stijl. Bijzonder fraai is het rijk versierde voorportaal, uit omstreeks 1500. Het hoge middenschip van de kerk, met voor de late gotiek typerende overwelving, heeft een triforium en daarboven fraaie gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw. Ook kansel en orgel stammen uit de 16de eeuw. In de eerste kapel van het linkerzij schip werd Theresia Martin, de latere heilige,gedoopt.

Andere bezienswaardigheden

Het Maison d'Ozé,

15de eeuw, gerestaureerd,  herbergt een museum dat voornamelijk aan het oude Alençon is gewijd. Ook in het 18de-eeuwse
Raadhuis
is een museum gevestigd. De collectie omvat o.a. werken uit de 17de-, 18de- en 19-eeuwse Franse schilderkunst (Philippe de Champaigne, Géricault, Courbet, Boudin). Een rijke kantverzameling, 16de tot 19de eeuw, is in vitrines geëxposeerd. Tegenover de Préfecture, een mooi gebouw uit de 17de eeuw, ligt het
Geboortehuis van de heilige Theresia,
met een aan haar gewijde kapel. Verder ruïnes van een door de eerste hertog van Alençon, Jean le Beau, omstreeks 1400 gebouwd kasteel.

Omgeving

Saint-Céneri-le-Gérei,
13 km ten zuidwesten van Alençon: pittoresk plaatsje aan de Sarthe. De op een heuvel gelegen romaanse kerk heeft 14de-eeuwse fresco's, die in de 19de eeuw grondig zijn gerestaureerd.

Autotochten

Vanuit Alençon
kan men goed autotochten maken. Tien km noordelijk ligt het grote Forêt d'Ecouves, naar het oosten het Forêt de Perseigne met leuke valleitjes.
Langs het diepe dal van de Sarthe liggen de Alpes Mancelles bestaande uit steile rotsen, bos en heide.
Saint-Denis-sur-Sarton
vindt u 12 km westelijk. Dit plaatsje heeft een kerk met een opmerkelijke 12de eeuwse toren.
Sées ,
ligt 21 km Noordelijk, met een mooie Normandisch-gotische kathedraal. De Notre-Dame-de-la-Place heeft een fraai interieur. Acht km noordelijk van Sées vindt u het Chateau d'Or, een pracht van een vroegrenaissance kasteel.
Argentan,
40 km noordwestelijk is een stadje aan de Orne, met de oude kerk: Saint-Germain met twee vierkante torens, de een gotisch de ander renaissancistisch.


Office de Tourisme:

O.T de pôle regroupant 6 O.T. et S.I.,  Maison d'Ozé - Place de la Magdeleine, BP. 93, 61003 ALENÇON Cédex , tél. Accueil : 02.33.80.66.33/Promotion : 02.33.80.66.31, télécopie : 02.33.80.66.32,     Ville-AlenconDepartement Orne, Flers
Departement  Orne
voor ligging zie kaartjenaar overzicht regio Normandië
Hoofdstad is Alençon. Orne smaakmakende streek vol actieve mogelijkheden.
De Orne
is een bekender gebied dan u op het eerste gezicht zou zeggen. Frankrijks meest beroemde kaas komt er namelijk vandaan: Camembert. U bent hier dus op de juiste plek als u de lekkerste kaasjes wilt proeven. In Vimoutiers komt u alles te weten over ce fromage in het Camembert-museum.
De streek heeft meer reden om het als vakantie­bestemming te kiezen: de ruige heuvels van Suisse Normande geven mensen die actief van de natuur willen genieten alle kans. Er zijn uitdagende klimwanden te vinden, evenals mountainbikeroutes en kanotochten.
Het landelijke karakter wordt verder gevormd door de weilanden en de bossen. De paarden van het stevige ras Percheron versterken dat beeld. Ook op stedelijk gebied heeft de Orne een hoogtepunt: Alençon. De kathedraal, de vakwerkhuizen en de gezellige winkels zorgen voor een dagvullend bezoek. De streek Eure is vernoemd naar de gelijknamige rivier. De riviermonding van de Orne is een waar paradijs voor vogelaars.

Comité départemental de Tourisme:
 
88 rue Saint-Blaise - B.P.50  -  61002 Alençon  -  Tel: 33 (0)2 33 28 88 71 - Fax: 33 (0)2 33 29 81 60 Email : orne.tourisme@wanadoo.fr  -  info@ornetourisme.com  -  bayeux-tourisme@mail.cpod.fr  -  www.ornetourisme.com

 

** Voor uw accommodatie zijn er 3 (omgeving 4) hotels in Alençon online boekbaar. Over het hotel Mercure Alençon  is men positief - We hebben het genomen als tussenstop op onze reis en ik denk dat het daarvoor ideaal gelegen is; Niet ver van de snelweg en goed bereikbaar -  Laagste prijsgarantie
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 8180 hotels online boekbaar.
  

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets