AMBOISE, een eiland midden in de Loire, een hooggelegen lichtend kasteel, oude huizen en een schaduwrijke promenade: de aanblik van Amboise behoort tot de aantrekkelijkste van het Loiredal. Naar regio C. Val-de-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Amboise, KasteelDe geschiedenis van de stad is nog ouder dan die van het kasteel, want de enorme in de rots uitgehouwen gewelven dragen de naam Greniers de César. De bouwgeschiedenis van het huidige kasteel begint onder koning Lodewijk XI, maar het was Karel VIII die in 1492 de aanzet gaf tot een eerste grote uitbreiding. Frans I, die hier bijzonder graag verbleef, haalde Leonardo da Vinci naar Amboise. In het Clos-Lucé, waar Leonardo in 1519 stierf, zijn herinneringen aan deze meester van de Italiaan­se renaissance te bezichtigen.

Kasteel

Het indrukwekkende kasteel, geliefkoosde verblijfplaats van de Franse koningen, ligt aan de oever van de Loire en domineert de stad. De voormalige terrassen werden in een tuin veranderd. De kapel Saint-Hubert is een bijzonder fraai voorbeeld van flamboyante gotiek, eind 15de eeuw. Buiten, boven het ingangsportaal, een gebeeldhouwde fries met voorstellin­gen van de heilige Christoffel met het Jezuskind en van de heilige Hubertus, die voor een hert knielt. In het drieledig timpaan daarboven een madonna met kind, tussen Karel VIII en Anne van Bretagne. Onder een tegel zouden de stoffelijke resten van Leonardo da Vinci zijn begraven.
Het Logis du roi langs de Loireoever is een gotisch gebouw uit het eind van de 15de eeuw.
De ramen van de mooie Salle des États kijken uit op het Balcon des Conjurés, waar in 1560 een waar bloedbad werd aangericht onder een groep protestantse 'samenzweerders' die godsdienstvrijheid wilden bewerkstelligen, In dezelfde Salle des Etats heeft de Algerijnse vrijheidsheld Abd el-Kader omstreeks het midden van de 19de eeuw enkele jaren gevangen gezeten.

De spiraalvormige oprit naar de tegenover de Logis gelegen Tour des Minimes

was beroemd omdat men die met paarden en met koetsen kon berijden. Van bovenaf heeft men een prachtig uitzicht over het dal van de Loire, bij helder weer tot de torens van de kathedraal van Tours.
De grotere, puur gotische Tour Hurtault ligt aan de stadszijde.
De in het westen door torentjes geflankeerde Aile Louis XIII/François I herbergt - in met tapijten uit Aubusson getooide zalen - fraaie gotische en renaissancemeubelen en portretten van leden van het geslacht D'Orléans.

Saint-Denis

Deze oude benedictijnenkerk dateert grotendeels uit de 12de eeuw, uit de romaanse periode, maar heeft in het interieur, met name in de gewelven, typische kenmerken van de Angersstijl, voûtes angevines, een regionale variant van de gotiek. Veel van de romaanse kapitelen in het middenschip zijn in latere tijden vervangen. De kerk heeft twee opmerkelijke beelden: een 16de-eeuwse graflegging en La femme noyée, de verdronken vrouw, die de gelaatstrekken zou hebben van een maîtresse van koning Frans I, Marie Gaudin, 'La belle Babou'.

Clos-Lucé

Dit landhuis uit de 15de eeuw was' een geschenk van Frans I aan de beroemde schilder, ingenieur en uitvinder Leonardo da Vinci. Hier werkte Leonardo de laatste jaren van zijn leven: hij ontwierp voor de koning een systeem tot kanalisering van de Loire en bedacht hier misschien ook de plannen voor Chambord. Te bezichtigen zijn het sterfbed van Leonardo en door IBM naar Leonardo's tekeningen gemaakte modellen: bijv. een waterpomp, een ventilatiesysteem en het prototype van de raderboot.

Andere bezienswaardigheden

Het Postmuseum in het centrum van de stad laat de geschiedenis zien van de post sedert de postiljon. Verder zijn er het Maison de Pages uit de 15de eeuw, de eveneens 15de-eeuwse zouthal met kruisgewelf en een klokkentoren die eertijds tot de stadsmuur hoorde.Omgeving

Pagode de Chanteloup, 3 km van Amboise aan de bosrand gelegen
Dit merkwaardige bouwwerk is het enige dat resteert van een door de hertog van Choiseul, minister van Lodewijk XV, in navolging van Versailles gebouwd kasteel. De pagode, waaraan de 18de-eeuwse belangstelling voor chinoiserieën niet vreemd is, is 44 m hoog en heeft zes verdiepingen.

Office de Tourisme

Quai Gal de Gaulle, B.P. 233 , tél. 02.47.57.09.28, télécopie : 02.47.57.14.35, - (Amboise et sa région) - Ouvert toute l'année, tous les jours sauf le 25 décembre et le 1er janvier  -  Ville fleurie 1 fleur.
Email : tourisme.amboise@wanadoo.fr,  

** Voor uw accommodatie zijn er 15 hotels in Amboise online boekbaar  Op basis van beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels per thema (5) aangegeven! Laagste prijsgarantie
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 8180 hotels online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 

** U vindt er o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets