AMIENS, ligt in het departement Somme. Is de hoofdstad van het departement en de regio. Zeer bekend om De kathedraal Notre Dame. Ook Het Musée de Picardie en het Musée d'Art Local et d'Histoire Régional, gevestigd in een imposant herenhuis in Amiens is zeer bekend. Het museum bevat een indrukwekkende collectie archeologische vondsten uit de streek. Naar regio Picardie. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Booking.com

Kathedraal van AmiensKATHEDRAAL NOTRE-DAME, Foto: Henk Griffioen, Assen.
De grootste kathedraal van Europa, door UNESCO uitgeroepen tot één van de wereldwonderen. Kenmerken van de kathedraal zijn: helderheid, perfectie en harmonie van de verhoudingen.
Het is het grootste gotische gebouw van Frankrijk, 145 m lang en 70 m breed en het heeft het hoogste kerkschip ter wereld. Is een prachtig voorbeeld van gotische bouwkunst.

Rijke handelsstad

In Amiens, de rijke handelsstad van het noorden die met haar bewogen geschiedenis nu eens tot Vlaanderen en dan weer tot Gallië behoorde besloten de bisschop en het kapittel in 1218 tot de bouw van een kathedraal die elk menselijk voorstellingsvermogen te boven moest gaan. Inderdaad is de Notre-Dame in Amiens een bouwwerk waarop alleen superlatieven van toepassing zijn. Met een bouwoppervlak van 7.700 meter, een lengte van 133,50 meter en een gewelf met een hoogte van 42,30 meter is dit de grootste kathedraal van Frankrijk. Ook is ze het best van allemaal in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven en als door een wonder werden haar beschadigingen door revolutie en oorlogen bespaard.

Aanvang van de bouw
In 1220 werd met de bouw begonnen, niet echter zoals gebruikelijk van het koor, maar van het schip. Voor de diensten van het kapittel stond de kleine kerk Saint-Firmin in het oosten van de geplande kathedraal ter beschikking. Ongebruikelijk is tevens dat de naam van de architect, Robert de Lucarches, overlevend is. Hij is te vinden in het medaillon van het in 1288 ingelegde labyrint. In 1236 werd het schip voltooid, in 1247 volgden de kooromgang en de kapellenkrans. De tot dan toe voorspoedig verlopen bouw werd rond 1248 geruime tijd onderbroken, wat duidelijk uit een aanwijsbare stijlverandering blijkt.

De klassieke vormen naar het voorbeeld van Chartres maakten plaats voor
de stijl van een streekgebonden gotiek. De vormgeving werd levendiger en de horizontale verdeling werd nog verder naar de achtergrond gedrongen. Tegen het einde van de 13de eeuw was het grootste deel van het bouwwerk opgeleverd; de afsluitende werkzaamheden aan de kathedraal werden nog eeuwenlang gerekt. De zuidelijke toren kreeg zijn bekroning pas in de 19de eeuw onder leiding van Viollet-le-Duc.

De spits, is bedekt met loodfolie en reikt tot 112 m in de lucht en steekt 56 m uit boven het hoogste punt van het dak van de kathedraal.

Façade met flamboyante roosvenster
De façade lijkt omhoog te zweven als een sluier op de wind. Een indruk die door de diepte van de portalen, de ver vooruitspringende sculpturen en het flamboyante maaswerk van het roosvenster nog versterkt wordt. De sculpturale versiering, die in één keer werd uitgevoerd, is de enige in zijn soort die bewaard gebleven is. Hoewel verschillende ontwikkelingsstadia aan de sculpturen zijn af te lezen, vormen ze een eenheid van een zeldzame harmonie en evenwichtigheid. Van de rijkdom aan beelden steken er twee duidelijk bovenuit: de “Vierge dorée” en de “Beau Dieu”. De unieke “Vierge dorée” aan de trumeau, deurpijler, van het zuidportaal, ooit geheel verguld, behoort met haar allerliefste glimlach tot de mooiste sculpturen van de 13de eeuw. Van een identiek meesterschap getuigt de “Beau Dieu”, die majesteitelijk de trumeau van het hoofdportaal beheerst.

Op de koorstoelen verhalen 400 gebeeldhouwde figuurtjes de beroepen van vroeger en stellen godsdienstige taferelen voor.

Gespaard gebleven

Door de rijke burgerij beschermd, bleef de kathedraal tijdens de Honderdjarige Oorlog en de Franse Revolutie, in tegenstelling tot veel andere kathedralen, vrijwel ongeschonden. Na de Tweede Wereldoorlog rees zij volmaakt onbeschadigd boven de puinhopen van de platgebombardeerde stad uit. Weliswaar had zij zeer te lijden gehad onder de grote “reinigingsoperatie” van de Verlichting, maar die ontnam haar gelukkig niet al te veel van haar oorspronkelijke schoonheid.
Basis b
ron: Kathedralen, .. Michon, Zie Fr. info
Internet: Notre+Dame+Amiens=Google+zoeken U vindt hier een sortering van 20 van 300 afbeeldingen

Kathedralen route

Een rondrit van 380 km voert u langs zes van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. Begin in Amiens. Neem dan de D 934 oostwaarts naar Noyon, waar de kathedraal de overgang van Romaans naar gotisch vertoont. Volg dan de N32 en de N44 door departement Ainsne naar Laon. De kathedraal hier is een mooi voorbeeld van vroege gotiek.

Ga van Laon over de N44 of de A26 naar de kathedraal van Reims. Ga vervolgens naar de kathedraal van Soissons die de ontwikkeling toont van de gotiek.
De N31 westwaarts via Compiègne brengt u naar Beauvais. Vanhier komt u via de A16 weer in Amiens.

Gastronomie

Picardische pannenkoeken met ham, paddenstoelen en bechamelsaus, preitaart, typische Picardische koeken, maar vooral de bitterkoekjes van Amiens en de amandelkrullen met chocolade zijn de heerlijke hapjes.


Office de Tourisme

d'Amiens Métropole, 6 bis rue Dusevel, BP 1018, 80010 AMIENS cedex 1 , tél. 03.22.71.60.50, télécopie : 03.22.71.60.51 -  Ouvert du lundi au samedi de 9h30 à 19h (18h du 1/10 au 31/3), le dimanche de 10h à 12h et de 14h à 17h  -  Ville fleurie 3 fleurs.  -  Email : ot@amiens-metropole.com

Informatie

Amiens een blik op de stad.  -   Amiens Où manger, dormir, s'amuser.  -  Goed kaartje is Amiens - Centre-ville met achter op een stratenindex.

 

A city of Art and History,
Amiens is famous for its magnificent Gothic cathedral, which is a UNESCO Heritage listed monument. However, the city holds other treasures: belfry, Jules Verne’s House, museums, Saint-Leu Quarter fed by the Somme and its canals with unexpected footbridges, puppetry traditions and hortillonnages (floating gardens).
..
BOTANICAL GARDEN, 60 boulevard du jardin des plantes - Amiens
The botanical garden is one of the oldest gardens in France; its origins go back to the 13th century. Situated along the River Somme, near the Citadel, it is now a 9,378-m² public garden and living garden, welcoming visitors, both newcomers and habitués. Visitors can stroll along the avenues bordered by boxtree plantations reproducing its original outline.

 Comité Régional du Tourisme de Picardie, naar overzicht regio Picardie
Multi-faceted Picardy stands right at the gate of Paris and combines a variety of natural sites with a unique cultural heritage. If you're looking for an authentic location for your seminar, here you'll find a quality infrastructure and professional know-how, matched with the delicacy and originality of Picardy cuisine
Office de Tourisme
: 3, rue Vincent Auriol  -  80011   AMIENS Cedex 1  -  Tel: 33 (0) 3 22 22 33 66     -  Fax: 33 (0) 3 22 22 33 67
Url: http://www.picardie.fr   

Departement Somme  

Comité Départemental du Tourisme
:21, rue Ernest Cauvin  -  80000   AMIENS  -  Tel: 33 (0) 3 22 71 22 71     -  Fax: 33 (0) 3 22 71 22 69  -  Internet: http://www.somme-tourisme.com    E-mail: accueil@somme-tourisme.com

Een reis of een omweg waard
Het Ornithologisch Park van de Marguenterre
Is een natuurmonument aan de kust langs de Sommebaai. Hier strijken duizenden broed- en trekvogels neer. Er zijn speciale routes uitgezet voor waarnemingen te doen.  E-mail: marquenterre@dyadel.net

De tuinen en de Abdij van Valloires
Zijn architectonisch en landschappelijk een uniek geheel, in de oorspronkelijke cisterciënzer stijl. Loopt u verder langs de Authie dan komt u bij de kapel met sculpturen van Pfaffenhoffen, een wonder van rococostijl.

Het Vogelhuis
Tussen Saint-Valery-sur-Somme en Cayeux-sur-Mer is een trefpunt van mens, natuur en vogels. Adres: 80410 Lanchéres-Le Hourdel.

De Hortillonnages
Beslaan 300 hectare groentetuinen, begrensd door slootjes, midden in Amiens. Is een natuurgebied dat alleen met een punter, barque à cornet, te bereiken is. Adres: 54bd de Beauvillé 80000 Amiens. Elke zatermorgen is het groentemarkt op het plein Parmentier.

Het 15de eeuwse Kasteel-fort van Rambures
Ligt midden in een Engelse tuin en arboretum. Voorbeeld van militairenarchitectuur van het einde van de Middeleeuwen.

Abdijkerk en de Abdij van Saint Riquier
Heeft een gebeeldhouwde voorgevel in flamboyante gotische stijl. In de abdij is een museum over het landleven in Picardië.

De Notre Dame Kathedraal Van Amiens, zie aldaar

De Saint Vulfran Collegiale
In Abbeville is een voorbeeld van flamboyante gotische stijl.

Samara
Hier kunt u een wandeling maken door 600.000 jaar geschiedenis van de mens. Adres: 80310 La Chaussée Tirancourt.

Monumenten
Van de eerste Wereldoorlog herdenken de Slag om de Somme in 1916. Adres: Château de Pêronne, B.P. 63 - Pêronne.

Herdenkingsroute
Is 80 km. Inlichtingen Comitée Dêparmental du Tourisme.

Het Museum van Picardië
Vindt u in 48, rue de la République Amiens.

Bezienswaardigheden verder
Het Openluchtmuseum Picardie in Sanit Valery-sur-Somme; Het treintje van de Haute Somme, instappen in Amiens; De spoorlijn van de Sommebaai, een boemeltreintje, Saint Valery-sur-Somme; De onderaardse stad Naours, de grotten vormen een onderaardse stad.

Informatie
"Dit moet u zien, de 16 mooiste plekjes van de Somme".
 
** Voor
uw accommodatie zijn er 5 hotels in Amiens online boekbaar  Op basis van beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels per thema (2)aangegeven! Van het Kyriad.Hotel.Amiens   lezen we: Goed ontbijt en hotel meteen bij de snelweg zodat je de volgende dag meteen weer op de goede weg zit bijv. ri. Bordeaux.
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

Booking.com