ANNECY, is de hoofdstad van het departement Haute-Savoie, aan het Meer van Annecy. De stad ligt op 450 m hoogte en wordt doorsneden door de  Thiou, schakel in de afwatering van het meer op de Fier. Was al in de prehistorie bewoond. Later was het een Gallo-Romeinse nederzetting aan de weg van Vienne naar Genève die na de inval der barbaren werd verlaten. Naar regio Rhone-Alpes. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Nadat eerst de graven van Genève en in de 16de eeuw de bisschoppen van Genève zich hier hadden gevestigd, won de plaats aan betekenis. Annecy werd de hoofdplaats van een tot het hertogdom Savoye behorend graafschap. Ook de door de Reformatie uit Genève verdreven kloosters vestigden zich hier.
Een belangrijk inwoner van Annecy was de heilige Franciscus van Sales,
die hier van 1602 tot zijn dood verbleef, als bisschop van Genève, met zetel te Annecy. Samen met de heilige Jeanne de Chantal richtte hij de orde der visitandinnen - zusters van de orde van de Visitatie -  op. Beider relieken bevinden zich in de Basilique de la Visitation. In Annecy had in 1728 de befaamde ontmoeting plaats tussen de jonge Jean-Jacques Rousseau en Mme De Warens, die hem tot het katholieke geloof bracht.

Annecy, Palais de l'IsleBezienswaardigheden 

Het slot, eens residentie van de graven van Genève en van de hertogen van Savoie-Nemours, bestond al in de 11de eeuw. Het werd herhaaldelijk door brand verwoest en in de 15de en 16de eeuw grotendeels herbouwd. Thans is er een museum in gevestigd.
Het oude Annecy ligt rondom de Thiou,
een gekanaliseerde uitloper van het meer. Hoofdstraat is de Rue Sainte-Claire, omzoomd door huizen met arcaden. De 15de-eeuwse kerk Saint-Maurice heeft een 16de-eeuws fresco op een pijler, en een Kruisafneming van Pourbus. De kerk Saint-François, 17de eeuw, behoorde bij het eerste klooster der visitandinnen. De kathedraal Saint-Pierre, 16de eeuw, was de kerk van Franciscus van Sales. Rousseau zong er als koorknaap.
Midden in de Thiou ligt een merkwaardig 12de-eeuws bouwwerk, het Palais de l'Isle, zie afb.
De buiten de stadskern gelegen, in 1930 gebouwde Basilique de la Visitation, met de relie­ken van Franciscus en Jeanne de Chantal en een aan hun leven gewijd museum, trekt veel bedevaartgangers.

Omgeving

Annecy le Vieux,
2,5 km ten noordoosten van Annecy: kerk met 12de-eeuwse klokkentoren, beroemde, in 1796 gestichte klokkengieterij.

Kasteel Menthon-Saint-Bernard, 10 km ten zuidoosten van Annecy:
schilderachtig kasteel met torens, 13de-15de eeuw, en herinneringen aan de op deze plaats geboren I0de-eeuwse hei­lige Bernardus.

Kasteel Montrottier, via Lovagny 10 km:
een fraai voorbeeld van militaire architectuur, gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw. Het kasteel wordt beheerst door een 36 m hoge wachttoren. Er is een museum met een gevarieerde verzameling, toebehorend aan de Académie Florimontane, een in 1610 opgericht literair gezelschap.

Autours du Lac d'Annecy

Patrimoine naturel, chateaux et musées séduisent par leur caractère et leurs variété. Annecy, ville d'Art, est riche en monuments historiques classés et se découvre au gré de multiples visites. La vieilleVille, parcourue par les canaux, se prête à la flânerie et aux animations.

Office de Tourisme:

1, rue Jean Jaurès  -  74000   ANNECY  -  Tel: 33 (0) 4 50 45 56 66   -  Fax: 33 (0) 4 50 51 87 20
Internet: http://www.lac-annecy.com   -  E-mail: ancytour@cybercable.tm.fr   |    ancytour@noos.fr

Franciscus van Sales, slot Sales bij Thorens, Savoye, 21 aug. 1567 – Lyon 28 dec. 1622
Frans geestelijk schrijver en bisschop, heilige, studeerde theologie en rechten in Parijs en Padua, werd in 1593 priester en werkte onder de calvinisten in de streek Chablais, die hij met veel moeite en geduld tot het katholicisme wist terug te brengen. In 1599 werd hij hulpbisschop, in 1602 bisschop van Genève, met als residentie Annecy.

Van grote betekenis werd zijn ontmoeting met Jeanne Françoise Frémyot de Chantal,

met wie hij zijn gehele leven in diepe vriendschap verbonden bleef. Samen met haar richtte hij in 1610 de orde der visitandinnen op. Voor haar schreef hij ook zijn Traité de l'amour de Dieu. Een ander beroemd geschrift uit deze periode is het in alle Europese talen vertaalde Introduction à la vie dévote. Zijn geestelijke werken en zeer talrijke brieven getuigen van een groot en fijn aanvoelingsvermogen en hebben veel invloed uitgeoefend. Zijn stijl herinnert aan Montaigne en de invloed ervan is met name bij de romantici Lamartine en Sainte-Beuve merkbaar.

Franciscus werd in 1665 heilig verklaard, in 1877 uitgeroepen tot kerkleraar

en in 1923 tot patroon van de katholieke schrijvers en journalisten. Vele religieuze genootschappen, o.a. de Salesianen, zijn naar hem genoemd. Zijn attributen zijn een kruis en een hart met doornen. Feestdag: 24 jan.

Département Haute-Savoie/Mont-Blanc,  naar regio overzicht  Rhône-Alpes
De Haute-Savoie ligt ten zuiden van het Meer van Genève aan de grens met Italië. De  hoofdstad is Annecy. Het grootste deel van het departement wordt in beslag genomen door de Voor-Alpen, met veel bergtoppen zoals de Mont Blanc. Beroemde wintersportcentra en kuuroorden zijn Chamonix, Saint-Gervais-les-Bains, Megève, Morzine en La Clusaz. Langs het Meer van Genève liggen badplaatsen en kuuroorden, zoals Évian-les-Bains en Thonon-les-Bains.
 

Office de Tourisme:
56, rue Sommeiller  -  B.P. 348  -  74012   ANNECY Cedex  -  Tel: 33 (0) 4 50 51 32 31     -  Fax: 33 (0) 4 50 45 81 99   Internet: http://www.cdt-hautesavoie.fr   E-mail: tourisme@cdt-hautesavoie.fr

** Voor uw accommodatie
 zijn er 24 hotels in Annecy online boekbaar  Op basis van beoordelingen van gasten zijn de populairste
hotels per thema (4)aangegeven! Laagste prijsgarantie
**
Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets