DE AQUITAINE, Natuur en landschap, de aantrekkelijke kant van Zuid-Frankrijk. De kracht van water, zand en vegetatie... Aan de titanenstrijd tussen deze drie elementen, die ongeveer 15.000 jaar geleden begon, ontleent de Aquitaanse kuststreek zijn huidige gezicht. Een landschap dat uniek is in Europa! Een 250 km lang strand! Het grootste bos van Europa. Het "Bassin", uitzonderlijk natuurschoon. Het grootste estuarium van Europa. Naar regio Aquitaine. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Een 250 km lang strand!
Blauw, wit en groen. Vanuit de lucht gezien vormt de Aquitaanse kust een kaarsrechte lijn tussen het estuarium van de Gironde en Spanje, bestaande uit een ononderbroken strand van 250 km lang. Het zand dat duizenden jaren lang door zeestromingen en wind was aangevoerd, vormde een muur van duinen. Erachter ontstond een aaneenschakeling van plassen en meren, die de ontwikkeling van de plantengroei bevorderden. Ronde duinen gecombineerd met groepjes bomen en groene grasvelden... Wat is er nog meer nodig om golfers een schitterend golfparcours te bieden?

Bossen van Les LandesHet grootste bos van Europa

Om het oprukkende zand tegen te gaan en de moerassen droog te maken begonnen de streekbewoners in het begin van de 19e eeuw met omvangrijke drainage- en aanplantwerkzaamheden. Ze kozen hiervoor een boom die zowel tegen zand als tegen warmte bestand is: de zeeden. Tegenwoordig beslaan deze bomen een bosgebied van een miljoen hectare. In dit bijzondere natuurgebied wemelt het van de wandelpaden, die speciaal zijn aangelegd om de flora en fauna te kunnen observeren en ontdekken. Door het microklimaat langs het riviertje de Leyre ont stond midden in dit boslandschap een zoombos met koningsvarens, dat per kano kan worden verkend.

Het "Bassin", uitzonderlijk natuurschoon

Het Bassin d'Arcachon, een binnenzee van 150 km', is een paradijs voor zwemmers, zeilers en pleziervaarders. Het is tevens een zorgvuldig beschermd natuurgebied, het domein van de oester en een schitterend vogelreservaat voor vogels afkomstig uit heel Noord-Europa. Drie natuurfenomenen zijn het symbool geworden van de fascinerende schoonheid van het Bassin: het duin van Pyla, de Banc d'Arguin en het vogel eiland Ile aux Oiseaux met zijn" cabanes tchanquées", de bekende huisjes die op palen boven de zeespiegel zijn gebouwd.

Het grootste estuarium van Europa

Met een oppervlakte van 625 km', 170 km oeverlengte en een 10 km brede monding is de Gironde een soort Mekongdelta, waarbij het opkomend tij tot meer dan 100 km in het achterland doordringt. Hoewel de gerenommeerde wijngaarden uit de Bordeauxstreek al eeuwenlang beslag leggen op de rivieroevers, heeft de Gironde haar ongerepte karakter weten te behouden, met geulen en eilanden als Ile Verte, Ile du Nord, Patiras, Bouchaud en Cazeau, die men per boot of platbodem kan ontdekken. Het door moerasland begrensde estuarium van de Gironde wordt gekenmerkt door" esteys" (mondingen van kleine waterlopen) en kruisnetten van vissers, en is het domein bij uitstek van de roze garnaal, de elft, de paling en zijn nakomelingen, de legendarische glasaaltjes.

Meren en geulen

Achter de duinenrij ontstond langs de hele Aquitaanse kust een aaneenschakeling van grote meren, die onderling verbonden zijn door" slenken" of geulen. Dit merengebied, dat omsloten wordt door uitgestrekte pijnboombossen, is een paradijs voor gezinnen die in kalm water willen zwemmen, en voor het beoefenen van alle zeilsporten en de visvangst. De belangrijkste van deze natuurlijk gevormde plassen zijn van noord naar zuid: Lac d'Hourtin-Carcans (het grootste meer van Frankrijk), Lac de Lacanau, Etang de Sanguinet, Etang de Parentis en Etang de Soustons.

Genieten op het Plateau d'Iraty

Het hooggelegen bos van Iraty, dat zich op een steenworp afstand van Spanje uitstrekt tussen Larrau en Sainte-Engràce, bestaat uit duizenden hectares loofbomen, onderbroken door weiden en rotskammen met een hoogte van 1200 tot 1500 meter. Het is een paradijs om trekvogels te observeren, te vissen, te wandelen en 's winters te langlaufen. Midden in dit bergmassief liggen comfortabele chalets, waar trekkers het hele jaar terecht kunnen.

Sport en activiteiten      

Glijden over het water
Deze tak van sport is gebaseerd op de voorbeelden uit Polynesië, Californië en Australië. Maar al snel ontwikkelt zich hier een eigen stijl met eigen, beroemde grondleggers, worden er wedstrijden georgani­seerd en scholen opgericht. Belangrijkste troef van deze sport is ruimte, oftewel vrij­heid. Met zijn lengte van 250 km is de Aquitaanse kust het decor voor eindeloos gevarieerde spelletjes, met golven die ideaal zijn om alle disciplines - van bodyboard tot longboard - te beoefenen, om een kick te krijgen in het binnenste van een golf of om talloze vloeiende figuren uit te voeren op een droom van een beachbreak. De Aquitaine, die tegenwoordig volwaardig deel uitmaakt van het wereldcircuit, heeft het lef om zijn eigen, speciale techniek te ontwikkelen, namelijk de "glisse" (glijsport), die liefhebbers van zowel surfen op zee als in de sneeuw, van skateboarden en rollerskaten verenigt binnen een en dezelfde levensfilosofie en kledingdesign.

Een adrenalinestoot

De Aquitaine is een paradijs voor liefhebbers van krachtige sensaties. Wil je stijl omhoog? Van de Pic d'Anie tot de Pic du Midi d'Ossau vind je overal schitterende klimparkoersen om samen met ervaren gidsen en bergbeklimmers af te leggen. Behoefte aan wild stromend water en grote hoogteverschillen? Ga dan naar de "gaves" of bergstromen in de Pyreneeën waar rafting, canyoning en kajakvaren wordt beoefend. Verlang je naar vrijheid? Voor degenen die evenveel grip hebben op de wind als op de golven, is parapente of kitesurfen ideaal.De legendarische GR 10

Vanaf het strand van Hendaye, dwars door de Pyreneeën, tot aan de Middellandse Zee is de route volledig aangeven: 385 km in vogel­vlucht... maar 870 km voor wie het rood-wit gemarkeerde pad te voet aflegt, over bergen en door dalen. De GR 10 is een langeaf­standswandelpad met een legendarisch traject vanwege het grote aantal prestigieuze bergpassen - zoals de Aubisque, Tourmalet, peyresourde, Aspet en Puymorens -, de valleien en plateaus, en de berghutten en dorpen waarlangs de tocht voert.
De GR 10 doorkruist aan de Atlantische kant in 17 etappes
het heuvelachtige Baskenland, loopt langs de Pic d'Anie en de Aiguilles d'Ansabère, steekt de Vallée d'Aspe over, loopt om de Ossau heen om daarna via Gourette bij de Aubisque en de Soulor uit te komen.

2000 km fiets -en ATB- paden
Fietstochtjes om volop te genieten van het landschap of de mooie plekjes van de steden, een langere toer om frisse lucht en talrijke ervaringen op te doen, of mountainbiken om hoogteverschillen te overbruggen en je uit te leven op smalle paadjes: in de Aquitaine kun je met de fiets alle kanten op! Sterke punten van de Aquitaine: er is een schitterend netwerk van fietspaden aangelegd van de Pointe de Graves tot aan Bayonne. Door het platteland van de Dordogne, Lot-et-Garonne, de Béarn-streek en het Baskenland lopen talloze routes.
Voor mountainbikes is er in de vijf departementen een gemarkeerd parcours van 2000 km,
op verschillende niveaus. Opzienbarend nieuws voor het fietstoerisme tot slot is dat op het fietspad Roger Lapébie in 2003 de eerste pleisterplaats voor fietsen in Frankrijk in gebruik is genomen, namelijk het fiets­stadje Créon. Een fantastische plaats om een fiets te huren, uw eigen fiets te repareren, uit te rusten en te ontspannen, en ­vanzelfsprekend - talloze ideeën op te doen voor fietsuitstapjes. 

Het erfgoed       

Een reis door tijd en ruimte... Met zijn prehistorische sites, zijn vestingen en dorpen, rivieren en kanalen, nodigt de Aquitaine u uit om het eeuwenoude spoor van de mens te traceren en om er zelf uw eigen droom op te bouwen!

Stenen en mensen

Of onze dorpjes nu langs een rivier of tegen een rots zijn gebouwd of verscholen liggen aan de bosrand, ze stralen allemaal uit dat de Aquitanen al sinds mensenheu­genis van gezelligheid en van het goede leven houden. Kom daarom eens genieten van onze koele, schaduwrijke pleinen, van de streekproducten en het zangerige accent dat in onze markthallen opklinkt, ontdek de talenten van onze ambachtslieden in hun dorpsateliers en deel mee in onze geschiedenis en gezelligheid, bijvoorbeeld door een nachtje in een chambre d'hôte te verblijven.
De dorpen in de Aquitaine bieden tevens een prachtig erfgoed op het gebied van stenen en dakpannen,
vakwerkmuren en platte, stenen daken, kerken, oude hallen, vroegere wasplaatsen en steegjes vol geraniums en rozen... Daarom noemen we u een paar plaatsen - maar er zijn er natuurlijk nog veel meer - waar u dit ongekunstelde geluk kunt ervaren: La Roque-Gageac in de Dordogne, Saint-Macaire in de Girande, Marquèze in de Landes, Meilhan in Lot-et-Garonne, Ainhoa in Baskenland of Lescun in de Béarnstreek.

Kastelen in de Perigord

In de Périgord werden kastelen zelden voor de lol gebouwd. Kijk maar naar de kastelen van Beynac, Bourdeilles, Mareuil, Biron of Lanquais. Alles draaide om de verdedigings­werken! Deze tussen de 12e en 13e eeuw gebouwde kastelen hebben weerstand geboden aan de laatste grote invasies en de talloze verwikkelingen van de Honderdjarige Oorlog. Toen de streek later enigszins op adem kon komen, verloren veel van deze middeleeuwse vestingen hun scherpe kantjes en kwamen er ramen met vensterkruizen, majestueuze trappen en imposante schoorstenen, werden er elegante verblijven aangebouwd en zelfs schitterende parken en tuinen aangelegd, zoals in Eyrignac en Hautefort.

Aquitaanse bastiden
Met hun imposante stenen poorten, de loodrecht op elkaar staande straatjes, hun hallen en pleinen met overwelfde huizen kun je ze moeilijk over het hoofd zien! De tussen de 13e en 14e eeuw gebouwde bastides zijn vestingstadjes die door de feodale landheren en de clerici volgens een vast plan werden ontworpen.
Het is fijn om 700 jaar later te kunnen constateren dat de bastides hun charme en vitali­teit van weleer hebben hervonden:
ieder jaar worden er succesvolle markten georganiseerd en in de huizen met arcaden zitten talrijke kunstenaars en winkeliers.

Bezienswaardige bastides:
Sauveterre-de­Guyenne en Cadillac in de Girande, Monpazier en Villefranche-de-Périgord in de Dordogne, Vianne, Villeneuve-sur-Lot, Puymirol en Villeréal in Lot-et-Garanne, Geaune en Labastide d'Armagnac in de Landes, en Labastide-Clairence in de Pyrénées-Atlantiques.

Tussen zee en delta:
Vuurtoren van Cordouan, Gironde en Citadel van Blaye (Girande)
Dit zijn echt twee juweeltjes van het Aquitaanse erfgoed de vuurtoren, die stevig verankerd op zijn rots midden in het water van de oceaan en de riviermonding staat, is met zijn hoogte van 67,5 meter al sinds 1584 een gids en lichtbaken voor de scheepvaart. De uit gehouwen steen opgebouwde vuurtoren van Cordouan heeft prachtige sculpturen en ornamenten. Maar het is dankzij het interieur, met zijn vorstelijke vertrekken, kapel en trappen, dat de toren de bijnaam "Versailles van de zee" kreeg.

De rots van Blaye, die tegenover de Médoc en het eiland Paté ligt is al sinds de Romeinen een zeer belangrijke strategische plek.
Hij beheerst namelijk de toegang vanaf zee tot Bordeaux en de overige steden van de vroegere Guyenne. In 1680 vroeg Lodewijk XIV aan Vauban om er een citadel te bouwen. Met een oppervlakte van 22 ha is dit bouwwerk een echte versterkte stad met zijn vestingmuren, torens, monumen­tale poorten, maar ook met zijn straatjes, pleinen en tuinen. De Citadel van Blaye is een meesterwerk van de militaire architectuur uit de 17e eeuw. Tegenwoordig is er een wijk met ambachtslieden en worden er talrijke exposities en evenementen georganiseerd.     

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets