AUBUSSON, ligt in het nauwe, schilderachtige dal van de Creuse, te midden van rotsen en beboste heuvels. Het charmante stadje met zijn vele oude huizen en smalle straatjes is beroemd om zijn wandtapijten. Waarschijnlijk is de tapijtweefkunst, een handwerk dat er sedert de 15de eeuw wordt uitgeoefend, hier uit Vlaanderen geïmporteerd. Naar regio Limousin. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Alexandre Legrand, 16ème, AuthentiqueAlexandre Legrand,
16ème, Authentique, 245/215 cm.
In de 17de eeuw kende minister Colbert de plaatselijke industrie de titel 'manufacture royale' toe. Aan de grote bloei kwam een voorlopig einde toen, ten gevolge van de herroeping van het Edict van Nantes in 1685, vele handwerkslieden vertrokken.
 De 18de eeuw kende een nieuwe bloei: naar motieven van beroemde schilders uit die tijd, zoals Watteau, Lancret en Boucher, werden verdures, landschappen,  en jacht- en visserijtaferelen vervaardigd.

Door de Revolutie kwam er een einde aan deze ontwikkeling.

In de 19de eeuw werden nieuwe ateliers ingericht, maar pas in de 20ste eeuw, met de komst van Jean Lurçat, herkreeg Aubusson zijn internationale reputatie als centrum van de wandtapijtkunst. Er wordt thans veel gewerkt naar moderne ontwerpen. Door bestudering van vroege en zeer vroege Franse tapijten kon men de ontwerpen en de techniek zuiveren van schilderkunstige effecten. De mooiste producten van de huidige ateliers worden jaarlijks in de maanden juli tot oktober in het Hôtel de Ville, in de Ecole Nationale des Arts Décoratifs en in de galerieën van de Grande-Rue geëxposeerd.

Maison du Vieux Tapissier, AubussonAndere bezienswaardigheden  

Het Maison du Vieux Tapissier, 16de eeuw, met een gereconstrueerd oud atelier en documentatie over de geschiedenis van de tapijtweefkunst. Het van een hoektoren voorziene Maison des Vallenet en de begin 18de-eeuwse fontein op de Place de la Libération vormen een schilderachtige aanblik.
Vanaf de oude Pont de la Terrade, 16de eeuw, heeft men een fraai gezicht op de stad. De drieschepige kerk Sainte-Croix, 17de eeuw, heeft een reliekhouder met een partikel van het heilige kruis, een 17de-eeuwse houten buste van een heilige en een wandtapijt naar Rafaëls Visioen van Constantijn.

Office de Tourisme

Rue Vieille -  Tél. 05.55.66.32.12 - Télécopie : 05.55.83.84.51   Email : tourisme.aubusson@wanadoo.fr  -  Internet: Top sites for tapestries   |   Tapisseries-d'Aubusson-et-peintures-contemporaines  Wandtapijt museum

** Uw accommodatie in Aubusson kunt U goed boeken via City.Aubusson
Er zijn 3 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
**
Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Booking.Frankrijk. Er zijn 20.000 accommodaties online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets