PARC VOLCANS D’AUVERGNE. Het grootste natuurpark van Frankrijk heeft bergen, valleien, basaltformaties en diepe helderblauwe bergmeren. Een onrustig stukje aarde, op verschillende plaatsen heeft het gloeiende binnenste van onze planeet grommend de kop op gestoken. Boven alles uit torent de vulkaanrots Puy de Dóme. Het grootste natuurpark van Frankrijk ligt het in het midden, Massif Central, van Frankrijk.naar regio overzicht  Auvergne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie! 
 
Parc Livradois-Forez Negen Parkhuizen Vulkanen
Coördinatenstelsel behorend bij mogelijk aan te vragen kaart
    

Volcans d'Auvergne,
in oppervlakte is het Parc Naturel Regional Volcans d'Auvergne het grootste regionale natuurpark van Frankrijk. En nog steeds sluiten gemeentes zich aan. Strekt zich uit over 128 gemeentes van de Puy de Dóme en de Cantal. Er wonen zo'n 100.000 mensen in een wonderlijk maanlandschap. Niet op alle plekken natuurlijk want het Parc des Volcans is samengesteld uit verschillende bergketens, die elk hun eigen specialiteit hebben. In het noorden vind je de Monts Domes met de streekdominerende vulkaanrots Puy de Dóme, 1465 meter hoog. Daaronder liggen de Mont Dore met onder andere de Puy de Sancy van 1865 meter hoogte, die tevens de hoogste top van dit boeiende natuurpark is. Ten zuidoosten ervan ligt de hoogvlakte van Cezalier en Artense. Een eindeloze heuvelige grasvlakte, die er af en toe uitziet als een monstrueuze golflink waar bijna uitsluitend koeien, schapen en geiten schijnen te leven. Daaronder weer de Cantal met de Monts de Cantal. Forse bergen met kloofdalen, onbegroeide planezes, basaltplateaus en ook hier het typische en kraterige vulkaanlandschap.
Het hele gebied, dat overigens rond de interessante stad Clermont-Ferrand is gegroepeerd,
staat ook in de winter volop in de belangstelling vanwege de vele skimogelijkheden. Ski de fond, het Franse equivalent van langlauf, wordt er veel op topniveau beoefend maar ook voor het Alpineskiën kun je er uitstekend terecht. Door de ligging van het park op de rand van het Massif Central heerst er een bijna uitgesproken landklimaat. Strenge winters, hete zomers en vochtige tussenseizoenen. Die laatste leveren dan weer het fraaie groen van de Cantal en de hoogvlaktes op.

Vreemde pieken    
Het wonderlijke vulkaanmassief en de bergen en valleien eromheen hebben een verrassend natuurschoon. Vreemde pieken en basaltformaties. Diepe helderblauwe bergmeren en grillige kraters. En onvergelijkbare vergezichten als je de hoek omgaat. Je moet er wel voor in beweging komen. Achter het stuur, te paard of gewoon te voet langs een van de vele sentiers of randonnées. Voor echte complete en lange tochten in volle bepakking, maar ook voor wandelingen van een of enkele uren is het Pare des Volcans een bijna ideaal gebied. Goede schoenen en aangepaste kleding zijn daarbij overigens aan te bevelen. Op die manier leer je de streek eigenlijk het beste kennen, wandelend langs weerbarstige burchten en kastelen. Het typische vulkanenlandschap van de Auvergne. Op diverse plaatsen heeft het binnenste der aarde grommend de kop opgestoken. telen, beroemde Romaanse kerken en kathedralen, oude stadjes, gegroefde koppen en witte of bruine koeien. De streek wordt door de eigen bewoners niet voor niets "het verloren paradijs" genoemd.

Gastronomie tussen de kraters
Auvergne en vooral het Plateau des Volcans is een ruig, woest en boers gebied. Dat merk je in de plaatselijke specialiteiten, producten en restaurants. Linzen uit Le Puy zijn in heel Frankrijk beroemd, evenals de grote roggebroden, boerenkazen en de tome uit de Cantal. Worsten en aardappelen en overvloedig knoflook completeren het beeld, dat in het seizoen wordt aangevuld met bijvoorbeeld bosbessen (die je door heel Frankrijk kunt kopen) en een keur van paddestoelen. Wat dat betreft is de herfst een ideaal seizoen voor een bezoek. Zalmforel uit de vele bergbeken completeert vaak het menu. De wijnen zijn niet bijzonder maar stevig, eerlijk en lekker. Hét restaurant in de omgeving vind je in Clermont. Restaurant Jean-Yves Bath heeft er op de Place Saint Piere in korte tijd een goede reputatie opgebouwd.

Uitstapjes en cultuur    
Wie de Volcans d'Auvergne bezoekt komt als vanzelf in het culturele middelpunt Clermont-Ferrand terecht, de hoofdstad van de Auvergne. Bij de Romeinen was de stad bekend als Castellum Clarus Mons, heldere berg. Daarnaast was het in zekere zin de startplaats van de kruistochten. Hier, tijdens het Concilie van 1095, riep Paus Urbanus II zijn gelovigen ter kruisvaart op. Hoewel Clermont industriestad is, de stad wordt ook wel Michelin-City genoemd,  biedt zij toch ook veel fraaie oude gebouwen, kathedralen en wonderlijke oude pleintjes, steegjes en hoeken. Vooral rond het oude centrum de Place Jaude, waarvandaan je het beste de stad kunt verkennen. Via de kleine straatjes langs oude huizen van zwarte lavasteen kom je dan als vanzelf uit bij de Basilique Notre Dame du Port uit de elfde eeuw.

Het was precies hier dat Urbanus voor het eerst de kruistochten predikte.
De buitenzijde van de basiliek is uitgevoerd in de zwarte lavasteen van Auvergne, het interieur daarentegen bestaat uit lichte zandsteen en toont dus licht en blij. Er zijn prachtige gebrandschilderde ramen. Onder de kerk is de bijzondere crypte met de door Lodewijk de Heilige meegebrachte Zwarte Madonna. Wie voor het regionale natuurpark komt zal er wellicht niet in de eerste plaats aan denken, maar eigenlijk is het zonde om Clermont en de Notre Dame du Port niet rustig bekeken te hebben. Trouwens, gans Auvergne staat vol met schitterende Romaanse kerken en kloosters. Er is zelfs een afzonderlijke route voor ontworpen die je in boekvorm bij de verschillende Syndicats kunt verkrijgen. Zo'n 25 km ten zuiden van Clermont bij voorbeeld ligt Issoire, een prachtig oud plaatsje met de twaalfde eeuwse kerk Saint Austremoine. Bovendien is daar een plezierige gemeentecamping, die wij als vaste uitvalsbasis kozen voor onze tochten door het park, de omgeving en Clermont.

Bezienswaardigheden    
Allereerst het Maison du Parc Naturel Regional des Volcans d'Auvergne, dat is gevestigd in Chateau de Montlosier, 63210 Rochefort-Montagne. Eerlijk gezegd is onze eigen gang in zo'n nieuw gebied toch altijd eerst naar het Maison du Parc om gedetailleerde informatie te verkrijgen. Overigens is er ook in Clermont-Ferrand een zogenaamde Syndicat-Mixte met een apart info-centrum, 28 Rue Saint Esprit.
Daarnaast tref je in Aurillac het Maison des Volcans op het Chateau St. Etienne. Het is goed bewegwijzerd en zeer de moeite van het bezichtigen waard.
Voorts in Riom, ten zuiden in de Cantal,
ligt het zeer interessante Maison de la Gentiane et de la Nature, 1, Avenue Fernand Brun, Riom es Montagnes. Er zijn tal van boeiende exposities over leven, flora en fauna van Auvergne en er is voor de liefhebbers een interessante botanische tuin. We noemen verder nog de talloze musea, kastelen en oude kloostercomplexen in de Auvergne, te veel moois om overal uitvoerig op in te gaan op deze pagina's. Zoals voor elk Frans natuurpark geldt: raadpleeg als het even kan het Maison du Párc, daar weet men alles.

Kamperen     
Wij vonden een ideale uitvalsbasis voor het gehele gebied in Issoire, ten zuiden van Clermont-Ferrand aan de rand van het Pare des Volcans. Het is de Municipal du Mas, ten oosten van de stad, met goede sanitaire voorzieningen, ruime plaatsen en een oppervlakte van 5 hectares. Vlak ernaast tref je het Lac d'Issoire, een watersportmeer van behoorlijke omvang waar je helemaal omheen kunt lopen.
Een tweede, zeer fraaie plek troffen we bij het meer in het park,
westwaarts van Issoire liggende Lac Chambon, waar de 7 hectare grote camping La Plage direct aan het meer ligt. Je zit daar op zo'n 885 m hoogte, dus in voorseizoen of herfst is het in nacht en ochtend wat fris.

Vanaf Murol zijn de verschillende campings
rond het Lac Chambon behoorlijk aangegeven. Ook deze plaats leent zich goed voor verdere uitstapjes, zeker in het park. Issoire heeft wat meer gerief, de Plage van Chambon meer natuurschoon. Beide zijn goed en bruikbaar. Voor de wandelaars: bijna eik toeristenbureau of syndicat in de Auvergne heeft aparte gidsjes van de talloze wandelpaden in de Auvergne.   
Camping Municipal du Mas, Issoire, 5 ha, Rte d'Orbeil, tel.: 09-33 73 89 03 59.  -  Camping La Plage, Lac Chambon, Murol, 7 ha, bord du lac, tel.: 09-33 73 88 60 04.
Bron : Verslag van Jan. E Beguin
Maison du Parc des Volcans
Chateau de Montlosier. Randanne, 63210, Rochefort- Montagne, tel.: 09-33 73 21 27 19.
Syndicat Mixte des Pare des Volcans
Centre d'lnformation, 28 Rue Saint Esprit, 63000 Clermont-Ferrand, tel.: 09-33 73 92 42 42.

PARC LIVRADOIS-FOREZ     
In Clermont-Ferrand noemen ze het vrij recent tot stand gekomen regionale park van Livradois-Forez het stief zusje van het Parc des Volcans. Maar dat is eerder hartelijk dan hatelijk bedoeld.. En inderdaad, het veel grotere en spectaculairdere Parc des Volcans d'Auvergne overschaduwt de groenige en pastorale rust van Livradois-Forez. Maar vergis u niet, ook dit park behoort tot de groten. Het park strekt zich uit over 168 gemeentes van de Haute Loire en de Puy de Dóme. In en rond het gebied leven 115.000 inwoners. Ook dit gebied kunt u bezoeken vanuit Issoire en wel vanaf de gemeentecamping aldaar.

Maar wie specifiek voor Livradois-Forez komt,

en waarom niet, kan ook uitstekend terecht in het park zelf bij een van de vele aantrekkelijke Aire Naturelles of Rurals.
Parc Livradois-Forez is een aaneenschakeling van afwisselende landschappen: weiden en prairies, glooiende heuvels en bossen, burchten en kastelen en alleenstaande oude kapelletjes. Oostelijk van Auvergne, half tegen de Puy de Dome en half in de Haute Loire, bestaat het nieuwe natuurpark van de Livradois-Forez uit homogene en complementaire gebieden als de region Thiernoise, la Plaine d'Ambert, de Monts du Forez, les Haut et Bas Livradois en het Massif de la Chaise-Dieu.

Laag of middengebergte vind je bij de Monts du Forez,

met veel beken, rivieren en prachtige oude dorpjes. Niet spectaculair maar toch, over het geheel genomen, een van de mooiste land- schappen. Wie eenmaal in de Livradois is moet natuurlijk niet Bilom overslaan met zijn middeleeuwse stadscentrum en gotische abdij. Maar zo zijn er eigenlijk zo veel mooie oude dorpjes. Ook voor wie van vissen houdt is de Livradois-Forez echt fantastisch. Er zit veel forel, zalm en rivierkreeft en je vindt deze soorten dan ook in de meeste restaurants terug. Wie vanaf Issoire het park aan de noordkant binnengaat, komt langs het oude burchtdorpje Bussal dat de streek domineert.

Activiteiten / bezienswaardigheden     
Er is volop te doen in Livradois-Forez. Allereerst zijn daar de talrijke toeristische routes: Route Touristique de Varennes, Route Touristique de Livradois, Route des Cháteaux d'Auvergne, Route Gaspard de Montagne. Vele ervan voeren door het hart van het park langs de middeleeuwse ruïnes en kasteeltjes.

Alle inlichtingen daarover in het Maison du Parc

dan wel bij het lokale syndicat of bij het Maison d'Auvergne, 194 b Rue de Rivoli, 75001 Paris.
En dan zijn er nog de nodige musea: het Musee de la Dentelie, kant, in Arlanc, Le Moulin Richard en het aanpalende papier museum in Ambert, het museum van oude agrarische werktuigen en stoomkracht in Ambert en de vele traditionele feesten en folkloristische opvoeringen door het gehele park. Ook daarover krijgt u ter plekke informatie.
Uitstapjes naar Issoire en Clermont-Ferrand liggen voor de hand, al was het maar om in Clermont de Place Jaude te bezoeken en de Notre Dame du Port, de basiliek van zwarte lavasteen. Maar daarover meer in het afzonderlijke artikel over het Parc des Volcans.

Aressen

De adressen van de Aire Naturelles of Rurals krijg je op het informatiecentrum van het Maison du Parc: Saint Gervals sous Meymont, 63880 Olliergues, tel. 09-33 73 95 54 31. Camping Issoire: Municipal du Mes, Rte de Orbeil, 2.5 km van de stad, tel. 09-33 73 89 15 90.
Maison d'Auvergne, 194 b, Rue de Rivoli, 75001 Paris.
Internet: Parc-livradois-forez    /  E-mails:  info@parc-livradois-forez.org   /   info@parcs-naturels-regionaux.tm.fr
Negen "Parkhuizen"     
Informatieve gelegenheden waar een bloemlezing van de rijkdommen van het park te vinden is.
Het Gentiaanshuis, Riom-ès-Montagnes, P 5
Een tentoonstelling over geneeskrachtige planten en de cultuur ervan, een audiovisuele presentatie van de Gentiaan, een botanische tuin, 04 71 78    045.
Het Auvergenese kaashuis, Egliseneuve-d'Entraigue
s, N 6
Diashow en voorwerpen die het kaasmaken van vroeger tot nu laten zien, 04 73 71 93 69.
Het herdershuis, Laveissière Q 6
Een getuigenis van de activiteiten die verbonden zijn aan de zomerse huisjes van de herders, 04 71 20 19 00.

Het huis van de Volvic steen, Volvic, J 7

Een spel van licht en geluid in een authentieke "steengroeve gallerij" (denk er aan U warm te kleden), 04 73 33 56 92.
Het huis van de turfvelden en de Cézallier, Saint-Alyre-ès-Montagnes N 6
Een tentoonstelling museumgeschiedenis en een rondleiding ter ontdekking van de fascinerende wereld der turfvelden en hun ecosystemen rijk aan flora en fauna, 04 73 71 78 98.
Het huis van water en visvangst, Besse et Saint-Anastaise M 6
 Aquaria, maquettes, een ontdekkingsreis door de rivieren en meren van de Auvergne, 04 73 79 55 52.
Het faunahuis, Murat
Q 6
Een collectie van opgezette dieren middenin een reconstructie van hun natuurlijke omgeving, 04 71 20 00 52.
Het huis van de bloemen van Auverge, Orcival, L  6
Aan de oevers van het meer van Guéry vindt U deze tentoonstelling over het geheime leven van de planten en de florale rijkdom van de bergen in de Auvergne, tevens een ethno-botanische tuin met meer dan 400 soorten, 04 73 65 20 09.
De rieten daken van Granièr, Thiézac, R 5
Middenin een berggehucht kunt U het leven op een boerderij door de jaren heen beleven, 04 71 47 04 55.

VULKANEN van de AUVERGNE     
Slakkenkegels
Deze komen het meeste voor op onze aardbol... en in de Keten der Puys. Ze worden ook wel Stromboli kegels genoemd, ter verwijzing naar de activiteiten van de vulkaan Stromboli. Ze zijn gemakkelijk te herkennen. De krater bevindt zich bovenaan een kegel van vulkanische slakken, de vulkanische bommen en puzzolaanaarde die tijdens een uitbarsting naar buiten worden geslingerd. De lavastromen hebben zich soms langs de flanken of aan de basis van de vulkaan een weg gebaand. De krater kan verschillende bijzonderheden vertonen. De Puy de Pariou en de Puy de Côme bijvoorbeeld bestaan uit twee in elkaar grijpende kraters, het gevolg van opeenvolgende uitbarstingen. De kraters van de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas, op hun beurt, zijn ingestort omdat de lavastroom er een deel van heeft meegesleurd.

Geboorte van een Maar   
Wanneer de magma zich een weg naar boven baant kan het gebeuren dat ze een hoeveelheid water tegen komt die door het contact met deze hete massa verdampt wat dan weer tot freato-magmatische ontploffingen leidt. Deze ontploffingen rukken de grond rond de holle stijgpijp weg zodat ronde kraters ontstaan die tot enkele honderden meters in diameter groot kunnen zijn. De as, blokken steen en vulkanische bommen die door de ontploffingen worden weggeslingerd komen in ringen of halve manen rondom de kraters te liggen en vormen zodoende een zogenaamde Maar. Binnenin een Maar vinden we meestal een meer, Pavin, Gour de Tazenat of moerassige gebieden, zoals bijvoorbeeld die van Beaunit of Espinassse.

Dômes, ronde vulkanen   
De formering van ronde vulkanen wordt soms voorafgegaan door bijzonder heftige uitbarstingen. Na een inleidende ontploffing, die de krater in de bodem opent, komt de lava naar boven. Omdat de lava te taai is om weg te stromen hoopt ze zich op en vormt zodoende een koepel. De formering van zo'n ronde vulkaan gaat vaak gepaard met ontploffingen, gloedwolken en withete lawines die langs de hellingen van de vulkaan naar beneden stromen.

Basaltplateaus   
Die zijn ontstaan uit bijzonder oude lavastromen. Het principe achter dit omgekeerde reliëf is eenvoudig. Wanneer de lavastromen onder in een vallei vloeit beschermt de lava, eenmaal gestold, het oppervlak tegen erosie. Met het verstrijken van de eeuwen wordt de vallei steeds vlakker en wordt op een gegeven moment zelfs aan beide kanten van de oude lavastroom uitgehold waardoor de basaltplak nu boven het landschap uit komt te steken. Dat is nu een basaltplateau. 

Herontdekt in 1751     
Hoewel de bevolking de vulkanen van de Auvergne sinds mensenheugenis kende en met veel respect bejegende, wat bijvoorbeeld af te leiden valt uit de Mercurius tempel op de top van de 'Puy de Dóme', werden ze pas in de XVIIIde eeuw door de moderne wetenschappers "herontdekt". We schrijven het jaar 1751 wanneer het oog van Jean-Etienne Guettard, een mineraloog uit Parijs die toevallig op doortocht door de Auvergne was, op de stenen die voor het bouwen van huizen en fonteinen worden gebruikt valt. Ze doen hem denken aan zijn lavamonsters uit de Etna en Vesuvius. Zijn speurtocht naar de oorsprong van deze bouwstenen brengt hem naar de 'Puy de la Nugère' die boven Volvic uittorent. De puimstenen en 1avapunten die bij daar vindt bevestigen zijn voorgevoel. Het betreft inderdaad vulkanische gesteenten en daarmee dus ook een vulkanisch gebergte. Hij zal vervolgens zijn "ontdekking" in mei van 1752 voor de wetenschappelijke academie uiteenzetten maar het gaat nog een kwart eeuw duren alvorens deze ontdekking definitief geaccepteerd zal worden.
Auvergne telt enkele honderden vulkanen.
De 'Puy de Dóme' is eenieder wel bekend,ze is beroemd en gevreesd door de moeilijkheden die de Tour de France renners op haar hellingen ondervinden. Net ten zuiden hiervan vinden we het massief van de Sancy en vervolgens dat van de Cantal, de grootste Europese vulkaan. Met deze bakens in het achterhoofd zal het U gemakkelijker worden de landschappen die U te wachten staan te waarderen en begrijpen.

Het stempel van het vulkanisme    
De Keten der Puys, J-K 6, is niet het enige vulkanische gebied van de Auvergne. Het massief van de Sancy en de bergen van de Cantal dient U beslist ook met een bezoek te vereren. Deze indrukwekkende geologische formaties zijn onderling met elkaar verbonden door de hoogvlakte van Cézallier, O 6, P 7, ontstaan uit enorme opeenvolgende lavastromen die vervolgens door de gletsjers uit het quartaire tijdperk werden uitgeslepen. In het departement Haute-Loire bieden de twee boven Le Puy-en-Velay, R 13,  uitstekende spitsen een verrassende blik op vulkanisme. Het betreft bier namelijk zogenaamde ganggesteente dat bestaat uit in de kraterpijp verharde lava, overgebleven nadat erosie de flanken van de kegels heeft weggevreten. Wanneer we verder naar het zuidwesten reizen vinden we de hoogvlakte van Devès dat meer dan 60 km lang is en een honderd vijftigtal kleine vulkanen telt. Net als die van Cézallier bestaat deze hoogvlakte uit opeengestapelde lavastromen. Van de streek rond Yssingelais tot aan die rond Meygal en Mézene laten de sucs met hun ronde vormen zien dat er bijzonder oude verstilde lavakegels bestaan.

Lava, de rijkdom van de Auvergne   
Wat zou de Auvergne zijn zonder vulkanische stenen? Zwart of rood, ze zijn overal te vinden. Onder Uw voeten en in de muren. Fonteinen of standbeelden, een kruisstatie langs de weg, een schoorsteen of een stenen trap in een huis.
In de geëmailleerde versie dient ze ter versiering van tafels
of vrolijkt de steden op veelkleurige wijze op. Het Volvic gesteente, ofwel trachiet-andesiet, wordt al sinds de Gallo- Romeinse tijd gebruikt. Ze is gemakkelijk te herkennen. Haar donkere tint siert niet alleen de Notre-Dame de l'Assomption (Maria ten hemel opneming) Kathedraal van Clermont-Ferrand maar ook die van Sao Paolo in Brazilië! De grote platte stenen die uit de rotsen werden gewonnen vormden het traditionele materiaal voor de daken in de bergdorpjes. U zult deze "afwisselende schubben" duidelijk kunnen ontwaren in Salers, Riom-ès-Montagnes of Murat. Het Puzzolaan is de sponsachtige rode steen die wordt gebruikt voor wegen, tennisbanen en renbanen.

De Puy de Dóme    

Deze torent op ontzagwekkende wijze boven Clermont-Ferrand uit en lijkt daarmee op een uitkijkpost voor de Keten der Puys. Het indrukwekkende uitzicht, de magie van de opkomende en ondergaande zon die men vanaf de top kan aanschouwen hebben sinds mensenheugenis een fascinerende werking op de mensen gehad en vormde zodoende een bron van inspiratie. In de loop der eeuwen werden bier een plaats van verering voor de Galliërs en een tempel voor de Romeinen gesticht. De heksen vierden bier hun sabbat. Blaise Pascal voerde bier zijn experimenten met de zwaartekracht uit. In 1911 koos luchtvaartpionier Eugène Renaux de Puy als landingsplaats tijdens zijn luchtzwerftocht. Een plaats waar mythes gestalte krijgen! De toegangsvoorwaarden kunnen verkregen worden op : 04 73 62 12 18.
Het Vulkaanmuseum te Aurillac, S 3
Het aan de kennis van het leven en de aarde gewijde Vulkaanmuseum geeft een overzicht van het vulkanisme in zijn geheel. Vier zalen, vier thema's, vier verhalen. Inlichtingen: 04 71 48 07 00 (5 3).
Het huis van steen in Volvic
Hier kunt U een bezoek brengen aan een exploitatiegang van een steengroeve in Volvic. Een audiovisueel spel van geluid en licht. Inlichtingen: 04 73 33 56 92
De Pro-Lava expositie in Volvic, J 7
Elk jaar, van half juni tot half september, vindt de "Zomer van de Brandschilders" plaats: hier wordt de Volvic lava bewerkt door steenhouwers, beeldhouwers, graveerders en lava brandschilders. Over de verschillende technieken word door vakmensen uitleg gegeven. Inlichtingen: 04 73 33 58 73.

Uitstapjes    
Een Vulkanische ontdekkingsreis

Voor jong en oud, thema wandeltochten van een halve of hele dag: "Vulkanisme rond de Puy de la Vache", "Het turfveld bij de Narse de I'Espinasse", "de natuur rondom de Puy de Vichatel"... Inlichtingen bij het Regionale Natuurpark van de Vulkanen van Auvergne, K 6, op: 04 73 65 64 1 5
Fais’art pad
Dit pad aan de voet van de Maagd van Beaufort wordt door opmerkelijke moderne stenen kunstwerken uitgebakend. Het atelier van kunstenaar Gilles Pérez is dan ook niet ver te vinden. Een unieke wandeltocht door de Auvergne met als startpunt het dorpje Chapdes-Beaufort. Inlichtingen op het gemeentehuis : 04 73 79 25 26
Een vulkaanbezoek in de open lucht, de Puy de Lemptégy, K 6, aan de D 941b
Een 1.30 uur durende rondleiding in het hart van een vulkaan. Een tentoonstelling en een film van 35 minuten maken het geheel compleet. Saint-Ours-les-Roches. Inlichtingen op : 04 73 62 23 25

Zelf vulkanen ontdekken    
In het uitzonderlijke kader van het Regionale Natuurpark van de vulkanen van de Auvergne op 15 kilometer van Clermont-Ferrand kunt U een unieke ervaring opdoen die tot voor kort alleen aan vulkanologen was voorbehouden. Vulcania, Parc Europeen du Volcanisme, is het allereerste park van wetenschappelijke ontdekkingen is jé van het voor jong en oud die de wens koesteren de fascinerende wereld van de vulkanen en de geologische wetenschappen te ontdekken en te begrijpen. De officiële opening was in februari 2002. De satellietfoto's en de bewegende maquettes, een audiovisuele voorstelling op een groot scherm, een 3-D film en verschillende modellen dragen er allen toe bij uw bezoek aan Vulcania tot een onvergetelijke dag te maken. 0 820 827 828

Explore the world 
of volcanoes, witnesses to the mysteries of life
In the heart of Auvergne, Vulcania offers an inspiring revelation of volcanic phenomena and their influence on the life of the Earth and of mankind.
In an exceptional setting and architecture, Vulcania allows all the family to spend an instructive and amusing day that you'll nerver forget.
Tel. 0820 827 828   -   Internet: www.vulcania.com  

Vraag de brochure
Het grote natuurgebied Auvergne
aan. Pag. 2 t/m 5 bevat een goede kaart. Het coördinatenstelsel van de kaart maakt het mogelijk de hier vermelde plaatsen te vinden. Bijvoorbeeld: Clermont-Ferrand, K 7.
E-mail: documentation@crt-auvergne.fr    -   Internet: www.crt-auvergne.fr  

** Uw accommodatie
in de regio Auvergne kunt U goed boeken via Region.Auvergne.  Er zijn 464  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

**
Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets