PARKEN EN TUINEN. Een botanische les, bloemschikkunst en impressionistische schilderijen, een wereld van plantenverheerlijking, buitengewone bomen en moestuinen die in een museum niet zouden misstaan. De arboreta, parken en tuinen in Auvergne staan voor U open. Klassiek of abstract, ze maken het mogelijk het wonderwerk dat ontstaat uit de ontmoeting tussen de passie van de mens en planten te ontdekken. Naar regio Auvergne Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
    

Groene oases in het hart van steden   
Grijp de gelegenheid van een bezoek aan de Auvergnaanse steden aan om eens een beetje te lanterfanten en zodoende de schoonheid van hun parken en tuinen te bewonderen. Het Fenestre park in la Bourboule, het Montiuzet park en de Lecoq tuin in Clermont-Ferrand, het thermale park in Royat, het thermale park en arboretum van Châtel-Guyon, de tuin van het hof van beroep te Riom, de Vic en Vermenouze pleinen van Aurillac, de Wilson tuin (op de monumenten lijst) en het Sint-Jans park in Montluçon, de parken van de Allier in Vichy, de Henri-Vinay tuin in Le Puy-en-Velay... even zovele vredige oorden die een beetje buiten de haastige moderne tijd lijken te staan.

Tuin voor de aarde    
Een botanisch bezoek aan alle windstreken. Probeert U zich eens in te denken dat U, in minder dan één dag, de vijf continenten kunt betreden en hun plantenwereld kunt ontdekken. Het lijkt onmogelijk maar toch..., dit is echt wat de tuin voor de aarde in Arlane (N 12) U te bieden heeft. In dit 6 hectaren grote park hebben een aantal talentvolle landschapsarchitecten een plantaardige wereldkaart ontworpen waarop de verschillende bomensoorten hun land van herkomst opmaken. Overal langs dit pad vertellen opmerkelijke personages U betoverende verhalen. Op die manier, terwijl U de bomen van de wereld leert kennen, hoort U tegelijkertijd de legenden van de mens. 04 73 95 00 71 

ARBORETA    
Arboretum van Arpaion-sur-Cère, S 3

Tijdens een betoverende wandeling zult U zich kunstenaar, botanist en tuinman kunnen voelen. 04 71 48 46 58

Arboretum van Balaine in Villeneuve-sur-Allier, C 8
Is het oudste van Frankrijk, dat in 1804 door Aglaé Adanson werd geschapen, werd onlangs onderscheiden met de Prijs Tuinkunst door het tijdschrift  Demeures Historiques, Historische Woningen. Een welverdiende beloning voor dit prachtige park waar meer dan 1200 verschillende soorten, waaronder talrijke exotische bomen, verspreid over 20 hectaren te vinden zijn. In de lente en zomer dient U beslist een bezoek aan dit arboretum te brengen, niet alleen om de perken met magnolia's, rododendrons en azalea's te bewonderen, maar ook vanwege de beeldhouwwerken die uit de wortels van de door de decemberstorm van 1999 gevelde bomen zijn gesneden. 04 70 43 30 07
Staatsarboretum van RoyatK 7   30 hectare opmerkelijke en zeldzame soorten bomen 04 73 42 01 30

TUINEN BIJ KASTELEN, DOMEINEN etc    
Kasteel van la Bátisse te Chanonat, L 7
Een tuin met stromend water (vijvers, fonteinen ... ) en een boomgaard met beschermde soorten. 04 73 79 41 04.
Kasteel van Beauvoir in Saint-Pourgain-sur-Besbre, D 11
Mooie franse tuinen, 04 70 42 00 44.
Kasteel van La Chassaigne te Thiers, J 10
Een verzameling kleine engelse tuinen, 04 73 80 59 08.
Kasteel van Chavaniac-Lafayette, Q 11
Een terras, een rozentuin, bloemperken, gazons, waterpartijen en bosjes vormen samen een evenwichtig en harmonieus geheel. 04 71 77 50 32.

Kasteel van Cordès te Orcival, L 6

Een in 1695 door Le Nôtre ontworpen tuin met heggen, 04 73 65 81 34.
Kasteel Dauphin in Pontgibaud, J 6
Een XVI  de eeuwse moestuin, 04 73 88 73 39.
Kasteel van Effiat, H 8
Het park en de tuin behoren tot de 40 mooiste van Frankrijk 04 73 63 64 01.
Kasteel van la Louvière te Montluçon, F 4
Park in de klassieke stijl met talrijke bomsoorten en opgesierd met beelden en volières, 04 70 05 04 91.
Kasteel van Opme in Romagnat, K 7
XVIIde eeuwse tuinen en een siermoestuin die op de monumentenlijst staan, 04 73 87 54 85.
Kasteel van Parentignat, M 9
Park in de engelse stijl aan de voet van dit XIIIde eeuwse kasteel, 04 73 89 51 10.
Kasteel van La Salie in Vieure, D 6
Romantische tuinen en moestuinen met groenten, 04 70 07 25 88.
Domein van la Chaize te Breuil, G 11
Meer dan 80 soorten bloemen bestemd voor het maken van droogbloemboeketten, een ambachtelijke workshopmeer dan 80 soorten bloemen bestemd voor het maken van droogbloemboeketten, een ambachtelijke workshop, 04 70 99 06 03.
Botanische tuin van la Charme in Clermont-Ferrand, K 7
3 hectare groot, wetenschappelijke en medicinale planten, een fructicetum en een arboretum, 04 73 16 10 62.
Botanische tuin van Ranquet te Saint-Arcons-d'Allier, Q 10
Groenten, aromatische planten, dahlia's, antieke rozenrassen, begonia, bloem- riet, mas.... 04 71 74 25 23.

Tuin van de Koekoeksbloemen en geuren in Saint-Victor-sur-Arlanc, O 12

350 verschillende soorten planten, aromatische culturen, alambiek en distilleerderij, 04 11 03 34 82.
De textieltuin van Bassignac, O 3
Textielproducerende en verfplanten, de geschiedenis van weefsel en kleuring door de plantenwereld heen, 04 71 67 32 50 en 04 71 40 20 72.
De Sint-Maartenstuin te Ruynes-en-Margeride, R 8
De tuin van het ecomuseum van Margeride laat tuinplanten, aromatische en sierplanten en tevens graansoorten zien. 04 71 23 42 96.
Ethnobotanische tuin van Antignac, O 4
Planten van vroeger, soms zelfs uit de middeleeuwen, die werden opgekweekt met zaden die in archeologische vindplaatsen werden gevonden. Op aanvraag is het mogelijk een middeleeuws getinte maaltijd te genieten, 04 71 40 23 16.
Boomgaard tuinen van Malicorne, F 5
Duizenden bolgewassen in het voorjaar, zomerfruit, herfstkleuren en ... boomkwekerijen. Roseraies Delbard, 04 70 64 87 39.
Pinatelle van de Zoeaaf te Sanssac-I'Eglise, R 12
De getuigen van een voorvaderlijke manier van boshouw, de "dennenbomen van de bakker", enorme bonsai, zijn een echte bezienswaardigheid. ONE Le Puy, 04 71 09 33 49.
De beschermde boomgaard van de Haute-loire in Saint-Didier-en-Velay, O 15
136 verschillende appelbomen, perenbomen, kersenbomen en kastanjebomen teneinde de lokale variëteiten en daarmee de smaak van deze bodem te bewaren, 04 71 61 08 00. 59

CHAMPIGNONS    
De Auvergne lijkt het hele jaar door wel een marktkraampje met natuurlijke producten waarvan U tijdens een wandeling kunt genieten of die U heerlijk klaar kunt maken om zodoende later een smaakvolle vakantieherinnering te kunnen nuttigen.
De Auvergnaanse paden lopen over van lekkere bekoringen. Wilde bessen komen in overvloed voor, net als frambozen, bosaardbeien, sleepruimen of bramen. De blauwe bosbessen die men op de berghellingen vindt zijn heerlijk in taarten en jams. In hartje augustus kunt U inkopen doen tijdens het blauwe bosbesfeest van de Col du Béal, L 12 of in Ruynes-en-Margeride, R 8.
En de kastanjes, die al op het menu stonden voordat de aardappel hier bekend werd, werden vroeger in de kastanjewouden van de Cantal en de omgeving van Montluçon geteeld.
Hoewel er geen systematische oogst meer plaatsvindt staan ze nog wel garant voor enkele aangename zoektochtjes in het begin van de herfst. Glad en glimmend en precies zoet genoeg zijn de gegrilde kastanjes heerlijk en kunnen ook voor het maken van soep en vulling gebruikt worden.

Zoeken van champignons

Dit is ongetwijfeld de beste manier om wandelplezier en plezier aan tafel te combineren. De champignons groeien in overvloed. Een enkele regenbui is kleine wondertjes langs de bospaden op te doen schieten.

Een "goede stek" op het spoor

In de Auvergne, net als elders, hebben de echte liefhebbers hun favoriete "stekkies" en houden die angstvallig geheim. Maar dat hoeft voor de toevallige wandelaar geen belemmering te vormen. De natuur is zo gul dat men zelfs bij toeval nog veel kan vinden.

Plukken zoals het hoort

 - niet vergeten een onmisbare gids mee te nemen om de champignons te herkennen - gebruik bij voorkeur een mand, een plastic tas verstikt en beschadigt de champignons
 - pluk alleen de soorten die U op zeker herkent en laat diegenen waar twijfel over bestaat staan, zonder ze te vertrappelen of vernietigen
- snij de champignons met een mes bij de voet af, zonder ze af te scheuren
- het is beter de te kleine of te oude exemplaren te laten staan
Een lekker maaltje dooierzwammen na een lange wandeling, een eetfestijn!

Soorten champignons 
Boletus edulis, eetbare Bordeaux boleet
Dit is de meest bekende onder de champignons. Na een fikse regenbui groeit deze champignon soms in overvloed.Vooral te vinden in loofbossen, onder eiken en kastanjebomen.
Cantharellus cibarius, Dooierzwam of cantharel
Deze goudgele champignon, die even mooi als lekker is, voelt zich van juli tot september thuis in vochtig onderhout en ondiepe greppels. De dooierzwam gaat soms onder bladeren of mos schuil.
Cantharellus tubaeformis, Duisdooierzwam of grijze cantharel
Deze spichtige paddestoel groeit van september tot december verspreid over de vochtige plekken in loofbossen en bij coniferen. Als U geluk heeft kunt U wel eens op een grote groep stuiten en dan bent U verzekerd van een lekker maal.
Hydrum repandum, Schapevoet
Deze breekbare paddestoel kan men in de lente in de buurt van beekjes, in lichte loofbossen vinden. Goed laten koken alvorens hem te nuttigen.

Morchella esculenta, Gewone morille

De met kleine uithollingen bezaaide hoed van deze paddenstoel kondigt een feestmaal aan. Ze is van maart tot mei aan de rand van vochtige bossen te vinden. Als het weer goed is groeit ze tierig.
Zie voor afbeeldingen: Morchella+esculenta=Google+zoeken
Craterellus cornucopioides, Hoorn
Van het eind van de zomer tot aan de herfst ontwikkelen de groepen hoornen zich op de meest vochtige plekken van loofbossen. Deze lekkernij geeft een fruitige geur af.
Zie voorafbeelding: Craterellus+cornucopioides=Google+zoeken
Macrolepiota procera, Parasolzwam
Dit is de grootste van de eetbare paddestoelen. Het malse vruchtvlees heeft een licht hazelnootgeur. Makkelijk te vinden aan bosranden, in de zomer zowel als in de herfst.
Zie voorafbeelding: Macrolepiota+procera=Google+zoeken
Marasmus oreades, Herfst ridderzwam
Dit kleine kogelvormige paddenstoeltje groeit van de lente tot de herfst in cirkels in weidevelden en een omelet ermee is niet te versmaden!
Zie voorafbeelding: Marasmus+oreades=Google+zoeken

Parc Mycologique, paddenstoelen park     
Heeft U niet de gehoopte hoeveelheid champignons gevonden? U herkent de verschillende soorten die U tegenkomt niet? Hoog tijd voor een bezoekje aan het Parc Mycologique du Vert in Augerolles, K 11.
Langs een pad door het kreupelhout, in een park van 2 hectare, kunt U zo'n zestig soorten vinden die 2 maal zo groot als in het echt werden nagebootst. Deze pedagogische champignons worden in hun natuurlijke omgeving gepresenteerd verklarende borden met veel details en een diashow helpen U verder bij het vullen van uw mand. Tel.: 04 73 53 51 29.   E-mail: flav2@free.fr

TURFVELDEN    
De turfvelden zijn een natuurlijke omgeving vol verrassingen. Ze bestaan uit drassige gebieden die in tijdens de ijstijden gevormde bekkens gevonden kunnen worden. Op deze breedtegraad zijn turfvelden een zeldzaamheid. Ze worden door veenmos overdekt, een echte groene "matras". Dankzij de kou en de natuurlijke zuurgraad kunnen zeldzame soorten zich bier volop ontplooien. Vele soorten zijn beschermd zoals de dwergberk, de veenbes, het wollegras of veenpluis, de rode bosbes of het Siberisch gras.
De onbetwiste vedette van de turfvelden is de opmerkelijke zonnedauw of drosera,
een klein vleesetend plantje. Vergeet vooral niet om een bezoek te brengen aan het 'Maison des Tourbières et du Cézallier', het huis van de turfvelden en de Cézallier, N 6, waar U meer te weten kunt komen over dit zo kwetsbare en bedreigde gebied.

Drosera rotundifolia, rondbladige zonnedauw

Wordt ook wel "zonnedauw" genoemd. Dit kleine plantje, 5 tot 1 5 cm hoog,  eet insecten. Ze is vleeseter geworden om het gebrek aan stikstof in de turfvelden te ondervangen. Een zeldzame verschijning, de zonnedauw is landelijk beschermd verklaard. Het is een opmerkelijk voorbeeld van de aanpassing aan een omgeving.
Zie voor afbeeldingen: Drosera+rotundifolia=Google+zoeken

Lilium martagon, Turkse lelie

De spectaculaire en elegante Turkse lelie huist graag in het onderhout of op de naar beneden gerolde rotsen. Men zegt dat deze bloem duizenden geneeskrachtige eigenschappen heeft maar het is vooral de sierwaarde die de Turkse lelie tot een populaire soort maakt. U mag er echter alleen naar kijken want de bloem geniet landelijke bescherming.
Zie voor afbeelding: Lilium+martagon+Turkse+lelie=Google+zoeken

Gentiana verna, Lente Gentiaan

Wanneer de laatste sneeuw verdwijnt maakt die plaats voor de lente gentiaan. Haar bloemen met een uitzonderlijk felle blauwe kleur komen van april tot juli in trossen te voorschijn.
Zie voor afbeeldingen: Gentiana+verna=Google+zoeken

Gentiana lutea, Grote gentiaan

Overal te vinden op de hoogvlakten in de Auvergne (300 - 1500 m). Gemakkelijk te herkennen aan de gele bloemen. Deze plant kan twee meter hoog worden. De wortels bevatten bijzondere stoffen. Nadat ze vermalen en in speciale alcohol gedrenkt zijn wordt er een goudkleurige drank met een zoetzure smaak van gemaakt. Een traditioneel product dat men in het 'Maison de la Gentiane' (04 71 78 10 45) of in Espace Avèze in Riom-ès-Montagnes, P 5,  kan ontdekken.
Zie voor afbeeldingen: Gentiana+lutea=Google+zoeken 
Vlak bij het meer van Guéry, L 6, kan men een bezoek brengen aan het Maison des Fleurs d’Auvergne, Huis van de Auvergnaanse bloemen.

Het grote natuurgebied Auvergne brochure. Pag. 2 t/m 5 bevat een goede kaart. Het coördinatenstelsel van de kaart maakt het mogelijk de hier vermelde plaatsen te vinden.  documentation@crt-auvergne.fr    Internet: www.crt-auvergne.fr

** Uw accommodatie
in de regio Auvergne kunt U goed boeken via Region.Auvergne.  Er zijn 464  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets