AUXERRE ligt op de linker oever van deYonne in het departement Yonneregio Bourgondië. Het centrum wordt gevormd  door een  zeshoek omringd  door boulevards en de middeleeuwse stadswallen. Auxerre is met name voor de wijn uit Chablis het  handelscentrum, verder is er textiel en houtindustrie. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Overzicht van Auxerre, katjedraal, brug en rivierPont Paul Bert
Vanaf  deze brug ziet u links Eglise St. Pierre, in het midden Cathedrale St. Etienne en rechts Abbaye St. Germain.
De Eglise St. Pierre is uit de 17e eeuw. De gotische klokkentoren is uit de 16e eeuw.

KATHEDRAAL ST. ETIENNE

De stad Auxerre in Midden-Frankrijk, ontstaan uit een bescheiden Keltische nederzetting en later een Gallo-Romeinse stad, is de geboorteplaats van de Heilige Germain, aan wie de kathedraal Saint-Germain nog herinnert. De grote gotische Cathedrale Saint-Étienne is echter gewijd aan de Heilige Stefanus, Saint-Étienne. Het huidige gebouw dat kenmerken van de gotische bouwkunst bevat staat op de plaats van wel drie voorgangers, waarvan de eerste al in de 5de eeuw gebouwd werd. Van het Romaanse bouwwerk op welks plaats Saint-Étienne tussen 1215 en de 16de eeuw verrees is nog de crypte uit de 11 de eeuw bewaard gebleven.

Hoofdfaçade

De portalen in de rijk versierde hoofdfaçade stammen uit de 13de en 14de eeuw en maken indruk door hun mooie sculpturen en opvallende vlakke reliëfs. In het linker portaal wordt Genesis uitgebeeld, de schepping van de mens, het aardse paradijs en de zondvloed, alsmede de kroning van de Heilige Maagd. Het rechter portaal schildert de geschiedenis van David en Bathseba.

Interieur

In het interieur van de kerk verheft zich het hoge schip uit de 14de eeuw majestueus. Wonderschone vensterrozetten uit de 16de eeuw sieren het lichte dwarsschip. Het elegante koor dat tussen 1215 en 1234 verrees bevat een vlak reliëf van Saint-Étienne en een monument voor bisschop Nicolas Colbert. Het koorgestoelte stamt uit de 16de eeuw, toen het in opdracht van bisschop Jacques Amyot vernieuwd werd.
 
Het koor

Met de bijbehorende omgang die werd aangelegd tussen 1215 en 1255 behoren tot de subtielste scheppingen van de gotische bouwkunst. De in volle kleuren stralende glasschilderingen uit de 13de eeuw zijn helaas niet volledig bewaard gebleven. Oorspronkelijk bevatten ze 350 thema's uit de bijbel en een aantal christelijke legenden.

Romaanse crypte

Met fresco's, de schatkamer met goudsmeedwerk, brevieren,  emailwerk, manuscripten, miniaturen en ivoor kunnen tussen 9.00-12.00 en 14.00-18.00 bezocht worden. Rechts van het koor zit een bel waar men de koster kan bellen. Vanaf de 68 m hoge toren heeft men een goed uitzicht op Auxerre.

Saint Germain

In de kerk van deze abdij is in 445 de heilige Germanus bijgezet. De bovengrondse kerk is uit 13e-15e eeuw. Onder de kerk zijn crypte's uit de 9e eeuw die alleen met een gids te bezoeken zijn. In deze ondergrondse ruimte liggen de H. Germanus en andere bisschoppen begraven. Het centrale deel wordt gedragen door vier Gallo-Romeinse pilaren. De muren zijn bedekt met fresco's. Het gewelf boven de kelder waar de H. Germanus rust is beschilderd met sterren en zonnen.  De mozaïeken doen denken aan die van Ravenna. De kerk is tegen een helling gebouwd vandaar dat de twee boven elkaar gelegen kapellen gedeeltelijk onder de grond liggen.Openingstijden

9.00-12.00 en 14.00-18.00, Kaartje is ook geldig voor Musee Leblanc- Duvernoy ( woensdag gratis! ) waar mooie tapijten, aardewerk en schilderijen te zien zijn.
Office de Tourisme

1-2 Quai de la République , tél. 03.86.52.06.19, télécopie : 03.86.51.23.27.  Ouvert toute l'année   -  Email : info@ot-auxerre.fr

 

Departement de l'Yonne  
Met de steden: Auxerre, Avallon, Chablis, Pontigny Abbaye de , Sens, Vézelay.

Yonne, in het noordwesten van Bourgondië, is een bijzonder waterrijke streek.
Behalve de Yonne stromen hier rivieren als Armançon, Cure, Serein en Cousin, maar ook zijn er kanalen als het Canal de Bourgogne en het Canal du Nivernais gegraven. Hoogvlakten met graanvelden (Sénonais) en die met bossen (Pays d'Othe) worden afgewisseld door kalkplateaus waar wijndruiven groeien (Auxerrois met de wijnstreek Chablis) en het puur landelijk gebleven Puisaye, waar zowel weidegronden als bossen, meren en moerassen voorkomen. Schilderachtige dorpen aan de Yonne (Joigny) en de Serein (Noyers-sur-Serein), de abdijkerk van Pontigny en kastelen in Tanlay en St.-Fargeau zijn een goed alternatief voor de gezellige steden Sens en Auxerre, die op cultureel gebied het meest te bieden hebben.

Comité Départemental du Tourisme

1-2, Quai de la République  -  89000   AUXERRE  -  Tel: 33 (0) 3 86 72 92 00     -  Fax: 33 (0) 3 86 72 92 09    -  E-mail: cdt-89@tourisme-yonne.com
Informatie
** De Tourist Map l'Yonne Eng. is een goede kaart en geeft aan de achterzijde veel info.
** Brochures met veel info zijn: Je m'échappe dans l'Yonne, Je découvre l'Yonne.

** Uw accommodatie
in Auxerre kunt U goed boeken via City.Auxerre.  Er zijn 6 (15)hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels in Arles per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

**
Uw accommodatie
in departement Yonne kunt U goed boeken via Region.Yonne. Er zijn 37 hotels online boekbaar.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets