BAYONNE, ligt in het departement Pyrénées Atlantiques. De Romeinen noemden het  Lapurdum. Eertijds was het de hoofdstad van het burggraafschap Labourd, dat eerst met Gascogne, later met Guyenne was verenigd. Naar overzicht  regio Aquitaine. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In 1640 zou in Bayonne de bajonet zijn uitgevonden. In mei 1808 had hier de samenkomst plaats van Napoleon I met de Spaanse koning Karel IV en de Spaanse kroonprins, Ferdinand, die bekend staat als de Komedie van Bayonne. Napoleon wist beiden te overreden afstand te doen van hun rechten op de troon, ten gunste van zijn broer Jozef Bonaparte.  
Ligt aan de rivier de Adour
 
en wel daar waar de rivier de Nive in de Adour komt. Hierdoor wordt de stad in drie delen verdeeld: Grand Bayonne gelegen tussen de stadswallen, Petit Bayonne met de Eglise St. Andre en de oude jodenwijk St. Esprit met de citadel.
Musee Basque, tussen de middag gesloten, in Maison Dagourette, 1 rue Marengo laat u cultuur, folklore en geschiedenis van de Baskische bevolking zien.

Musée Bonnat
 
met een zeer belangrijke schilderijencollectie, Italiaanse scholen, Noord- en Zuid-Nederlandse meesters, o.m. Rubens en Rembrandt, Spaanse en Engelse scholen, vele Franse schilders, w.o. Bonnat zelf. 

Voetgangersgebied ligt over de Pont Marengo in Grand Bayonne. Er zijn veel winkelstraatjes zoals rue Victor Hugo en rue Port Neuf. Als u van chocolade houdt kunt u hier uw hart op halen. Na invoering van de cacaoboon maakten joden uit St. Esprit van Bayonne een centrum voor de industrie van chocolade. Ook de ham uit Bayonne is beroemd.

Kloostergang van de kathedraal, BayonneCathedrale Ste. Marie 
stamt uit de 13e eeuw. Er zijn mooie kerkramen te zien uit de 15e-17e eeuw. Ook de aansluitende kloosterhof met cipressen verdient uw aandacht.
Vermelding verdienen voorts het 15de-eeuwse kasteel, de door Sébastien la Prestre Vauban gebouwde citadel en de oude huizen in de binnenstad.
Stadswallen zijn in de 17e eeuw aangelegd. 
Op Place de la Liberté treft u  cafés en patisserie winkels.
Het hoofdpostkantoor is in rue Jules Labat. Dinsdag is er langs de oever van de Nive een markt


Office de Tourisme
Place des Basques  -  B.P. 819  -  64108   BAYONNE Cedex  -  Tel: 33 (0) 5 59 46 01 46   -  Fax: 33 (0) 5 59 59 37 55  -  Voor info aanvragen zie het contactformulier bij   http://www.bayonne-tourisme.com

** Uw accommodatie  
in Bayonne kunt U goed boeken via City.Bayonne. Er zijn 10 (15) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Informatie 
Het boekwerk Guide, The Basque Country, eng. informeert u over 20 steden in The Labourd Pronvince, The most beautiful Villages, The Basse Navarre Province, Province La Soule en The Basque Country in Spain (San Sebastian).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets