BEAUVAIS is genoemd naar de Keltische stam der Bellovaci, wier hoofdstad het in de oudheid was. Door de Romeinen verwoest, werd de stad in de middeleeuwen weer opgebouwd. Sinds de 11de eeuw was de stad zetel van een bisschop. Naar overzicht regio Picardie. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Een trieste reputatie geniet hier de 15de-eeuwse bisschop Pierre Cauchon, die zich (in de Honderdjarige Oorlog) aan de zijde van de Engelsen schaarde, tegen Karel VII, en die, door de bevolking uit Beauvais verdreven, in 1431 in Rouen Jeanne d'Arc tot de brandstapel veroordeelde. Grote verering geniet daarentegen Jeanne Hachette, Jeanne­met-de-bijl, die in 1472, tijdens de belegering van de stad door de Bourgondische hertog Karel de Stoute, door haar moedig gedrag de bevolking zo wist mee te slepen in de opstand tegen de belegeraars dat Karel zich met zijn 80000 soldaten moest terugtrekken. Nu nog zijn er in Beauvais jaarlijks op de laatste zondag van juni feesten ter nagedachtenis aan Jeanne Hachette.
Beauvais was verder eeuwenlang befaamd om zijn tapijtkunst. De in 1664 door Colbert gestichte 'Manufacture royale de Tapisseries' beleefde een hoogtepunt in de 18de eeuw, toen er naar ontwerpen van Oudry en Boucher werd gewerkt. De fabriek werd in 1940 totaal verwoest en niet herbouwd.

Kathedraal Saint-Pierre BeauvaisDe kathedraal Saint-Pierre
     
In Beauvais had de grootste moeten worden die de mensheid zich in zijn stoutste dromen had kunnen voorstellen, een werk van ongekende gewaagdheid. Het is bij een droom gebleven. Kijkt men in het monumentale, in het licht badende koor, dan kan men zich misschien verplaatsen in de ideeënwereld van zijn bouwers. Wanneer men het koor vervolgens de rug toekeert, aanschouwt men de mislukking van een grandioos plan.

De onvoltooide
 
De kathedraal Saint-Pierre is niet alleen onvoltooid, ze is bovendien slechts halfaanwezig, als of een brutale hand haar in tweeën gesneden en daarna voor een deel weggeveegd zou hebben. Haar geschiedenis is een langdurige opeenvolging van rampen. Rond het midden van de 13de eeuw heerste er in Beauvais een burgeroorlog, waarin rijk en arm elkaar verbitterd bestreden. Bisschop Milon de Nanteuil, die de kant van de armen had gekozen, kon zijn plannen voor de bouw van een reusachtige kathedraal op de plaats van de oude Karolingische kerk niet verwezenlijken. Met de bouwwerkzaamheden was reeds een aanvang gemaakt, maar door de onlusten werden ze voortdurend onderbroken. Het duurde ongeveer 100 jaar voordat er echt schot in kwam. De problematische financiering in deze tijden van onrust werd in 1247 door een pauselijk legaat ondersteund, waardoor de werkzaamheden eindelijk doelgericht kon worden voortgezet.

Catastrofe
 
In 1284 vond de eerste catastrofe plaats, toen het net afgesloten koorgewelf instortte. De wederopbouw nam decennia in beslag; het duurde daarna honderd jaar tot het koor opnieuw afgesloten kon worden. Er verstreek weer een eeuw zonder enige bouwactiviteit van betekenis door de troebelen van de Honderdjarige Oorlog. Pas op 20 mei 1500 werd de eerste steen gelegd voor de viering, die het koor moest ondersteunen. Het duurde tot 1548 voordat het zuidelijk dwarsschip verrees, waarvan de rijke versiering aangeeft dat hier de voorgevel van de kathedraal gepland was.
 
Vieringtoren, de hoogste
 
In de herfst van 1569 bereikte de vieringtoren met zijn vier verdiepingen een hoogte van 150 meter, en was daarmee de hoogste toren binnen de christelijke wereld. Experts waarschuwden voor het wankele evenwicht; het kapittel moest worden overgehaald tot financiering van dringend noodzakelijke steunmuren. Op 17 april werden de bouwplannen goedgekeurd, op 30 april stortte de toren in, waardoor vensters, koorgestoelte en oksaal vernield werden. Als door een wonder vielen er geen slachtoffers. Vijf jaar na het ongeluk was alle aangebrachte schade opgeruimd en was tevens het geld op. In de woelingen van de godsdienstoorlogen verdween ook het laatste restje hoop op voltooiing van de kathedraal. Tijdens de revolutie werd bovendien het weinige dat was overgebleven, verwoest.

Koor
 
Alleen het koor blijft als stralend bewijs van een bouwkunst waarvan de verticale beweging niet verder doorgevoerd kon worden. Met een hoogte van 48 meter en de vensters van de lichtbeuk die met het triforium al in het maaswerk verbonden zijn, is het uiterste verwezenlijkt wat er aan de verlichting van het inwendige en aan de bevrediging van de wens om steeds hoger te bouwen mogelijk was. Ook al is de kathedraal van Beauvais slechts een halve kathedraal, toch licht ze een tipje van de sluier op die de wonderen van de klassieke gotische architectuur bedekt. Zie voor afbeeldingen: Cathedrale+St-Pierre+beauvais=Google+zoeken


 

Andere bezienswaardigheden 
Kerk Saint-Etienne: deels romaans schip en dwarsschip, deels in flamboyant gotische stijl, koor. Zeer fraaie gebrandschilderde ramen, o.a. van Leprince, 16de eeuw. In het voormalig bisschoppelijk paleis is een museum ingericht, o.a. middeleeuwse beeldhouwkunst.

Office de Tourisme:

1 rue Beauregard - Espace Piéton, B.P.537 , tél. 03.44.15.30.30, télécopie : 03.44.15.30.31, - Ouverture Office de Tourisme : HIVER (mi-octobre à Pâques) : - ETE (de Pâques à mi-octobre),  -  Ville fleurie 3 fleurs.    http://www.beauvais.fr/   /  contact@beauvais.fr

Uw accommodatie
in Beauvais kunt U goed boeken via City.Beauvais. Er zijn 8 (16) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

Departement Oise   

Departement van Frankrijk, regio Picardië,  hoofdstad: Beauvais. Het departement wordt doorstroomd door de Oise. De grootste plaatsen zijn Beauvais, Clermont, Compiègne, Creil, Nogent, Noyon en Senlis. Het gebied bestaat uit akkerbouwgebieden met granen, aardappelen en suikerbieten. Belangrijke industriële activiteiten vinden plaats in het Oisedal en in Beauvais. In het gebied komen steeds meer Parijzenaren wonen.
Comité Départemental du Tourisme
19, rue Pierre Jacoby  -  BP 80822  -  60008   BEAUVAIS Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 44 45 82 12   -  Fax: 33 (0) 3 44 45 16 19  -   E-mail: cdt.oise@wanadoo.fr.
Uw accommodatie
in departement Oise kunt U goed boeken via Region.Oise. Er zijn 42 hotels online boekbaar.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets