BESANÇON, geboorteplaats van Victor Hugo, is de hoofdstad van het departement Doubs, aan een meander van de Doubs. Besançon, hoofdplaats van Franche-Comté, is het middelpunt van de Franse horloge-industrie in de Jura en is een belangrijk cultureel centrum. Naar regio Franche-Comté. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De stad heeft een universiteit sinds 17de eeuw en is zetel van een aartsbisschop.
Het jaarlijkse internationale muziekfestival van Besançon vindt plaats in de tweede helft van september. De stad, het Vesontio der Romeinen, heeft nog overblijfselen uit haar Romeinse verleden. Besançon is de geboortestad van de schrijver Victor Hugo, van de sociale denker Pierre-Joseph Proudhon en van de gebroeders Auguste en Louis Lumière, uitvinders van de cinematografie.

Citadel 
Dit door Vauban in de 17de eeuw aangelegde vestingwerk ligt 118 m boven de Doubs en domineert de stad. Het complex herbergt een aantal musea: een natuurhistorisch museum, een Musée populaire Comtois met kunst en folklore uit Franche-Comté, een Musée d'agriculture traditionelle met historische landbouwwerktuigen uit deze streek en een Musée de la Résistance et de la Déportation, een belangwekkend oorlogsmuseum.

Kathedraal Saint-Jean 
Een romaansgotische kerk, met een west- en oostapsis en een 18de eeuwse toren. De kerk is vooral belangrijk om haar kunstwerken: een Madonna met heiligen van Fra Bartolomeo , 1472-1517, in 1512 in Rome vervaardigd in opdracht van kanunnik Carondelet, die rechts op het stuk knielend is afgebeeld, een rond marmeren altaar uit de 4de eeuw, genaamd La Rose de Saint-Jean, in de Sacramentskapel, en voorts o.a. enkele 18de-eeuwse schilderijen.

Musée des Beaux Arts 
Is ondergebracht in een oude korenhal, van binnen opmerkelijk verbouwd door Louis Miquel, leerling van Le Corbusier. De collectie omvat, behalve keramiek, wandtapijten, 15de-17de eeuw, en archeologische vondsten, een aanzienlijke verzameling schilderijen van Italiaanse, Bellini, Giorgione, Bronzino, Duitse, vooral Cranach, en Vlaamse meesters, Rubens, Jordaens. De Franse schilderkunst van de 17de­19de eeuw wordt vertegenwoordigd door schilderijen van o.a. Philippe de Champaigne, Fragonard en vooral Courbet, landschappen. De apart geëxposeerde collectie-Besson omvat o.m. werk van Bonnard en Renoir. Het museum bezit ook een rijke verzameling klokken.

Bibliothèque municipale 
De stadsbibliotheek is voor het publiek toegankelijk en omvat een rijke collectie verluchte handschriften, wiegendrukken en kostbare boekuitgaven, 16de-18de eeuw.

 

Andere bezienswaardigheden 
De voornaamste verkeersader
van de stad is de Grande-Rue, gedeeltelijk voetgangerszone. Het is de oude Romeinse weg die al 2000 jaar geleden Vesontio doorsneed.

Aan de Grande­Rue het Palais Granvelle,  
tussen 1534 en 1542 gebouwd door Nicolas Perrenot de Granvelle, de vader van de latere kardinaal Granvelle, die als adviseur van de Spaanse koning Filips II een bittere rol speelde in de geschiedenis der Nederlanden. In het paleis is thans een historisch museum gevestigd, lokale geschiedenis en één zaal is gewijd aan de grote socialisten uit de streek: Fourier, Proudhon. Op nr. 140 van de Grande-Rue het geboortehuis van Victor Hugo.

Bij de Rue de la Convention, 
het verlengde van de Grande-Rue, de Square archéologique A. Castan met resten van een nymfaeum: een monumentale fontein met waterreservoir uit de Romeinse tijd.

Vlak bij de kathedraal de Porte noire,  
een aan de god Mars gewijde triomfpoort uit de Romeinse tijd met gedeeltelijk gerestaureerde sculpturen. Bij de kathedraal een omstreeks 1860 geconstrueerd astronomisch uurwerk.

Porte Rivotte in Besançon Aan de voet van de citadel  
ligt de monumentale Porte Rivotte, die deel uitmaakte van de 16de­ eeuwse fortificaties. Boven de poort liet Lodewijk XIV na de verovering van de stad in 1674 een zon aanbrengen, symbool van de 'roi solei!'.

Het voormalige Palais des Intendants, 
thans Préfecture, is in de 18de eeuw gebouwd door Victor Louis, die ook het theater in Bordeaux bouwde. In het interieur een fraai trappenhuis met smeedijzeren leuning.

Bureau Régional d'Accueil et d'Information

Réservation hôtelière - Besançon Congrès:  2, place de la 1ère Armée Française  -  25000   BESANCON  -  Tel: 33 (0) 3 81 80 92 55     -   Fax: 33 (0) 3 81 80 58 30  -  Internet:  http://www.besancon.com   |  www.besancon-tourisme.com,    E-mail: otsi.besancon@caramail.com   |   
Frédéric FEUVRIER   Office de Tourisme de Besançon   Webmaster@besancon-tourisme.com

 

Informatie 
De brochure Prenez le temps à Besançon geeft een goede plattegrond en veel geordende info.  -  Vraag ook het foldertje met info in het Ned. Ontdek Besançon, een stad van kunst en cultuur.  -  Besançon, Plan Guide is een kaart van de stad met straten- en monumentenindex.  -  Zeker ook aanvragen: Besançon, a visit in time en La Citadelle de Besançon.

Capital of the Franche-Comté region, birthplace of Victor Hugo
 
Besançon is also France’s greenest town. Charming parks and the majestic Citadelle make a perfect setting for its unique savoir-faire, warm welcome and easy-going way of life. France and Spain fought bitterly over Besançon in the 17th century, and Victor Hugo gave it the nickname old Spanish town. It's easy to see why it was so coveted, for it has an ideal atmosphere for the pursuit of learning.

The proof is the number
 
Of thinkers, writers and inventors who were born here. Victor Hugo, of course, but also Proudhon (19th-century socialist thinker), Tristan Bernard (French novelist and playwright), the Count de Chardonnet (creator of artificial silk), and even the Lumière brothers (inventors of the cinematograph) ... Besançon likes to share its warm, typically French atmosphere with others: every year its Centre for Applied Linguistics welcomes hundreds of students from over 30 différent countries around the world. History shows they come to the right place!

Departement Doubs naar overzicht
Franche-Comté 
D
epartement Doubs ligt in de Jura
De hoofdstad is Besançon. Het departement wordt doorstroomd door de bovenloop van de 430 km lange rivier de Doubs. Vormt deels de grens met en deels gelegen in Zwitserland. Mondt bij Verdun-sur-le-Doubs, departement Saône-et-Loire, uit in de Saône. Belangrijke steden in de Doubsvallei zijn Besançon en Montbéhard. Streek is bekend om de gruyèrekaas.

Agence de Développement Economique et Touristique
7 Av. de la Gare d'Eau   -  25031   BESANCON Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 81 65 10 00   -  Fax: 33 (0) 1 81 82 01 40  -  Internet: http://www.doubs.org   |  http://www.doubs.fr/

** Uw accommodatie  
 
in Besançon kunt U goed boeken via City.Besancon. Er zijn 10 (14) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 
Uw accommodatie
in departement Doubs kunt U goed boeken via Region.Doubs. Er zijn 26 hotels online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets