BLOIS, is de hoofdstad van het departement  Loir-et-Cher, aan de rechteroever van de Loire. Blois wordt onder de naam Blesae voor het eerst genoemd door Gregorius van Tours in zijn Historia Francorum, 6de eeuw. In de 10de eeuw werd Blois hoofdstad van een graafschap dat na het uitsterven van het grafelijk geslacht in 1230 door huwelijk aan het Huis Châtillon kwam en in 1397 door koop aan Lodewijk van Orléans, broer van koning Karel VI van Frankrijk, toeviel. Zijn kleinzoon, koning Lodewijk XII, trok het aan de Franse kroon. Sedertdien was Blois verscheidene malen residentie van de Franse koningen. Naar regio Centre Val-de-Loire. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Blois, kathedraal Saint-LouisDe trots van Blois is het kasteel, een der beroemdste aan de Loire. Het gebouw heeft een veelbewogen geschiedenis. Midden 15de eeuw was het de residentie van Karel, een zoon van Lodewijk van Orléans, die als dichter beroemd is gebleven als Charles d'Orléans, een der weinige 15de-eeuwse dichters wier poëzie tot latere generaties is blijven spreken, mét François Villon, die ook wel in Blois kwam. Karels zoon Lodewijk, die hier in 1462 geboren werd, besteeg in 1498 de Franse troon als Lodewijk XII en vestigde zijn hof in Blois.

Als koninklijke residentie 
speelde Blois in de hiernavolgende eeuwen een rol die vergelijkbaar is met die van Versailles. Onder Frans I, gehuwd met een dochter van Lodewijk XII, Claude de France, en vanaf 1515 diens opvolger, kreeg het kasteel zijn grootste en fraaiste uitbreiding. In de strijd tussen de Ligue, een onder leiding van Hendrik de Guise gesloten verbond ter bescherming van het katholieke geloof, en de hugenoten was Blois het toneel van historische gebeurtenissen: op 23 december 1588 liet koning Hendrik III hier zijn (te) machtige bondgenoot Hendrik de Guise vermoorden. In 1617 werd Maria de' Medici door haar zoon Lodewijk XlII gedwongen zich in Blois te vestigen. Toen zij na twee jaar genoeg had van haar comfortabele hechtenis zou zij, naar men zegt, met behulp van een touwladder uit het kasteel zijn ontsnapt.

Enkele jaren later
 
was het 's konings broer Gaston d'Orléans die naar het kasteel werd verbannen. Deze gaf de beroemde architect Mansart opdracht een geheel nieuw kasteel te ontwerpen. Van dit project werd - uit geldgebrek - slechts één vleugel gerealiseerd. Na de dood van Gaston d'Orléans verloor het kasteel aan betekenis. Tijdens de Revolutie was het als kazerne in gebruik, tussen 1849 en 1870 werd het gerestaureerd. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd.

Trap van Frans I in Kasteel, BloisKasteel 
Het stamt in wezen uit de 6de eeuw, maar de oudste bewaarde delen zijn 13de-eeuws: de Tour du Foix en de Statenzaal, Salle des Etats, waar in 1576 en 1588 de Staten-Generaal bijeenkwamen. Uit de overgangsperiode van gotiek naar renaissance stammen de Galerij van Charles d'Orléans (eind 15de-begin 16de eeuw, dus in werkelijkheid gebouwd in de tijd van Lode­wijk XII), de Chapelle Saint-Calais (1498-1503; de privékapel van de koning) en de Vleugel van Lodewijk XII. In de renaissanceperiode werd de Vleugel van Frans I met de beroemde loggiagevel gebouwd (1515-1524). Uit de classicistische periode stamt de Vleugel van Gaston d'Orléans, gebouwd door Mansart (1635-1638).

Het gehele complex omsluit een onregelmatig binnenplein
waar zich de befaamde trap van Frans I bevindt, een uit de voor hem opgetrokken vleugel vooruitspringend achthoekig open bouwsel waarin een trap spiraalvormig omhoog voert. Door de constructie van de Vleugel van Gaston d'Orléans staat de trap nu niet meer - zoals vroeger - centraal in de gevel. De monumentale, rijk met beeldhouwwerk versierde trap heeft met balustraden afgeschermde platforms, vanwaar bij koninklijke ontvangsten de leden van het hof de aankomst der gasten konden gadeslaan. De Aile (Vleugel) François I, het beroemdste deel van het kasteel, is aan de zijde van het plein rijk gedecoreerd met renaissancemotieven en met de Koninklijke emblemen (de salamander van Frans I en de hermelijn van zijn echtgenote Claude de France).

Op de eerste verdieping 
van de Vleugel van Frans I verscheidene niet meer gemeubileerde maar fraai gedecoreerde zalen met grote schoorstenen. Het interessantste vertrek is het Cabinet de la reine, met 237 gebeeldhouwde houten panelen, waarachter geheime kastjes, die met een voetmechaniek te openen zijn. Op de tweede verdieping bevonden zich de appartementen van de koning, o.a. het slaapvertrek van Hendrik III, waar in 1588 hertog Hendrik de Guise werd vermoord. Tussen de Vleugel van Frans I en die van Lodewijk XII bevindt zich de Salle des Etats (Statenzaal, 13de eeuw), een 30 m lange en 12 m brede zaal met door Rubens ontworpen gobelins (het leven van Alexander de Grote voorstellend). In de Vleugel van Lodewijk XII, met aan beide zijden een wenteltrap in een toren, is een museum ondergebracht. Het gebouw heeft een fraaie laatgotische ingangspartij met boven de deur een ruiterstandbeeld van Lodewijk XII en daaronder, op de bovendrempel, alsook boven de kleine zijdeur, een voorstelling van een ste­kelvarken: het embleem van Lodewijk XII.

Het museum 
bevat wandtapijten, meubelen, schilderijen en sculpturen van de 15de tot 20ste eeuw. Van de fresco's, die in de 16de eeuw de muren sierden, is een gedeelte teruggevon­den. Er is ook een afdeling religieuze kunst.
In de Vleugel van Gaston d'Orléans is thans een openbare bibliotheek gevestigd, met meer dan 80000 boeken.

Andere bezienswaardigheden
 
De ,interessantste kerk van Blois is de Eglise Saint-Nicolas
,
die vroeger bij een benedictijnenabdij hoorde. De kerk is deels laat-Romaans (koor, dwarsschip en een travee van het schip), deels gotisch (de rest van het schip). In het koor fraai gebeeldhouwde kapitelen. De kerk bezit een 15de-eeuws retabel.

Kathedraal Saint-Louis (zie afb. links boven):  
de oorspronkelijk 16de-eeuwse kerk werd door een orkaan grotendeels verwoest. Koor en schip zijn in de 17de eeuw in gotische stijl herbouwd. Van een vroegere kerk op deze plaats resteert de crypte (10de-11de eeuw).
 
Basiliek Notre-Dame-de-la-Trinité,  
gebouwd in 1937-1949 door architect Paul Rouvière, met een 60 m hoge campanile. Het carillon van de kerk heeft een grote reputatie (carillonconcerten in het seizoen).

Hôtel d'Alluye
een bijzonder fraai woonhuis, gebouwd in 1508, heeft een grote binnenplaats met een galerij in Italiaanse stijl. Wenteltrap met palmgewelf.

Niet ver hiervandaan het standbeeld van Denis Papin, 
een in de buurt van Blois geboren natuurkundige (1647-1712), uitvinder van de Papiniaanse pot.

In de oude wijk bij de kathedraal
verscheidene oude huizen (o.a. in de Rue des Papegaults en de Rue du Puits-Chátel).

Het achter de kathedraal gelegen voormalige bisschoppelijke paleis,  
werd in de 18de eeuw gebouwd door architect Gabriel (vader van Jacques­ Ange Gabriel, schepper van o.a. de Place de la Concorde in Parijs). Thans is er het Hôtel de Ville gevestigd.

De Pont Gabriel,
eveneens van vader Gabriel, werd tussen 1717 en 1724 gebouwd. Vanaf de brug heeft men een mooi gezicht op de stad.

Musée Robert­Houdin  
is gewijd aan Jean-Eugène Robert-Houdin (1805-1871), de eerste grote 'moderne' goochelaar. Hij stamde uit Blois en verwierf wereldnaam met zijn vindingrijke trucs en zijn effectvol gebruik - als een der eersten ­van elektriciteit. Op de Place Louis XII de Fontaine Louis XII in flamboyant gotische stijl.
Cimetière Saint-Saturnin
is een merkwaardig kerkhof met galerijen. Er is een lapidair museum bij.

Office de Tourisme
 
3 avenue Jean Laigret, 41000 BLOIS , tél. 02.54.90.41.41, télécopie : 02.54.90.41.49, - Participe à l'opération "Bon Week-End en Villes" du 1er novembre au 31 mars.  -  Ville fleurie 4 fleurs.  Email : info@loiredeschateaux.com

Uw accommodatie
 
in Blois kunt U goed boeken via City.Blois. Er zijn 16 hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

Departement Loir-et-Cher  naar overzicht regio C. Val-de-Loire 
Met de steden Blois  en Romorantin-Lanthenay
An hour and a half from Paris
By motorway or 42 minutes by high-speed train (TGV), let yourself be carried off to the Loir-et-Cher for a weekend with friends or for quality time with your family.
This tourist-friendly site in both French and English
is an invitation to discover the Department of the Loir-et-Cher, in the heart of the Chateau country of the Loire activities, golf, hiking and cycling circuits, shooting. Gastronomy : hotels, accommodation, restaurants. Here is a veritable mine of information to help you prepare your next stay in the Chateau country.
Comité Départemental du Tourisme:
Maison du Loir-et-Cher  -  5, rue de la Voûte du Château de Blois BP 149  -  41005   BLOIS Cedex   -  Tel: 33 (0) 2 54 57 00 41   -  Fax: 33 (0) 2 54 57 00 47  -  Internet:   www.tourismeloir-et-cher.com - E-mail: tourisme.41@wanadoo.fr     |   infos@cdt41.com
Informatie
Een volledige gids, 112 pag. met adressen en korte toelichting is Guide Touristique - Loir-et-Cher, une nature royale, Fr. en Eng.

Vendôme en omgeving     
Ligt in het departement Loir-et-Cher, regio Centre-Val de Loire, Altitude 82 m. - 18500 habitants - Gare SNCF - Gare TGV - RN 10 - Ville fleurie 4 fleurs.

Bij het Bos van Fréteval  
begint de Vallée du Loir.  In de Haut-Vendómois, zoals deze omgeving wordt aangeduid, begint de reis door de lange vallei. De Romeinse toren van Glisset en de betoverende resten van het kasteel van Fréteval spelen de poortwachters van de Vallée du Loir. Slingerende paden nodigen uit om de streek wandelend,.fietsend of te paard ontdekken. Het recreatiegebied in Morée biedt aan het meer volop Speelruimte voor jong en oud. In de kerk van Areines zijn mooi. eeuwenoude  muurschilderingen te zien. De schilderingen in de kerk van Meslay zijn van recenter datum.

Vendôme
 
is een gastvrije plaats de graag de mooiste plekjes laat zien. Daarvoor hoeft u slechts de markering in  het wegdek te volgen. De pijlen wijzen vanzelf waar u naar toe moet.
De stad  wordt doorsneden door de Loir en dat levert Veel bruggetjes én mooie plekjes op. Een veelheid aan winkels, zowel moderne als gevestigde  detaillisten, zorgen voor een gevarieerd etalaqe aanbod en een groot winkelgenot.

De prachtige gotisch kerk La Trinité
 
en overtuigend mooie kapel Saint Jacques kunt u niet missen. De stad krijgt extra kleur door de vele bloemen die er groeien en bloeien.  Stop vooral bij de winkel Van  Maître Bouard om zijn zalige zoetigheden. Een goede plek om deze uiteindelijk  op te eten is het parg Ronsard. Nabij de molen kunt u aan boord stappen om de historische stad van af het water te aanschouwen. Grote kans dat, als u in Vendôme bent, er een festival is of dat er voorstellingen zijn in het nieuwe Minotaure, u naar het Meer van Villiers zal leiden.

Op de heuvel Saint André
 
zijn troglodietenwoningen te zien en kunt u op zoek naar het legendarische slangengat Trou du serpent.

Office du Tourisme
 
Hôtel du Saillant - Parc Ronsard, 41100 VENDOME , tél. 02.54.77.05.07, télécopie : 02.54.73.20.81, -  Ouvert toute l'année . Ville d'Art et d'Histoire  Email : Ot.Vendome@wanadoo.fr


** Uw accommodatie
in Vendôme  kunt U goed boeken via City.Vendome. Er zijn 4 (13) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

Uw accommodatie
in departement Loir-et-Cher kunt U goed boeken via Region.Loir-et-Cher. Er zijn 53 hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 Hotels in de populairste plaatsen: Blois  -  Vendôme 
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets