BOURG-EN-BRESSE, is de hoofdstad van het departement Ain, is een belangrijke agrarische markt voor de omgeving en een centrum van industrie. De oude binnenstad herbergt nog een aantal interessante huizen, o.a. een 15de­eeuws huis op de hoek van de Rue Gambetta en de Rue Basch, en het Maison des Gorrevod in de Rue du Palais. Naar overzicht regio Rhone-Alpes. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De collegiale kerk Notre-Dame,
begonnen in 1505, maar pas in de 17de eeuw voltooid, is gedeeltelijk in flamboyant-gotische stijl, schip en apsis, gedeeltelijk in renaissancestijl, portalen gebouwd. De kerk heeft een bekend carillon en bevat vele kunstwerken, o.a. een 16de­eeuws koorgestoelte en een zwarte madonna uit de 13de eeuw. De stad vormt één gemeente met het dorpje Brou.

Brou, 1 km ten zuidoosten van het centrum
 
Het gehucht groeide rondom een benedictijnenklooster dat zijn ontstaan dankte aan Margaretha van Oostenrijk. Margaretha, de latere landvoogdes der Nederlanden, was de enige dochter van keizer Maximiliaan I en Maria van Bourgondië. In 1501 huwde zij met Philibert, hertog van Savoye.

Het klooster
 
Toen deze al in 1504 stierf, besloot Margaretha te zijner nagedachtenis en ter vervulling van een tot dan toe niet uitgevoerde gelofte van haar schoonmoeder Margaretha van Bourbon een klooster te laten bouwen in de omgeving van Bourg-en-Bresse. In 1506 werd begonnen met de bouw van het klooster, de kloosterkerk werd tussen 1513 en 1532 opgetrokken door de Zuidnederlandse bouw meester Lodewijk van Bodeghem. De kerk, een voorbeeld van late Brabantse gotiek met al sporen van renaissance-invloed, heeft een in het centrale gedeelte rijk gebeeldhouwde façade. In het timpaan van het westportaal Christus met aan zijn voeten Philibert van Savoye en Margaretha van Oostenrijk en hun patroonheiligen. Op de middenpijler de heilige Nicolaas van Tolentino, aan wie de kerk is toegewijd.

Doksaal in de kerk te Brou, 1 km ten ZO van Bourg-en-BresseIn het interieur
 
zijn schip en transept gescheiden van het koor door een schitterend gebeeldhouwd doksaal. Het koor, het domein van de monniken, vormt het hoogtepunt van de kerk: de rijke decoratie is tot in de finesses met grote zorgvuldigheid en meesterschap uitgewerkt. Het koorgestoelte, tussen 1530 en 1532 vervaardigd onder leiding van Pierre Berchod, is een meesterwerk van houtsnijkunst. De in totaal 74 koorstoelen zijn gebeeldhouwd met voorstellingen uit het Nieuwe, links,  en uit het Oude Testament, rechts. Befaamd zijn de graftomben van Philibert, in het midden, Margaretha van Oostenrijk, links en Margaretha van Bourbon, rechts. Zij zijn ontworpen door de Zuidnederlandse kunstenaar Jan van Roome, ook Jan van Brussel genoemd. De beelden van de drie vorstelijke personen op de graftomben zijn van Conrad Meyt. Philibert en de twee Margaretha's zijn liggend afgebeeld, het. hoofd op een geborduurd kussen, aan hun voeten een hond, bij de vrouwen, een leeuw, bij Philibert. Philibert en zijn echtgenote zijn zowel levend als dood, in een lijkwade, afgebeeld.

Gebrandschilderde ramen 
zijn opmerkelijk fraaie, in de apsis naar werk van Albrecht Dürer. In de kapel van Margaretha van Oostenrijk, links in het koor,  een retabel met voorstelling van de zeven vreugden van Maria. Een gebrandschilderd raam in de kapel is geïnspireerd op een gravure van Dürer, hemelvaart.

Musée de l'Ain
Is in het voormalige klooster gevestigd, met een gevarieerde collectie. Tot de opmerkelijkste stukken behoort een portret van Margaretha van Oostenrijk door Barend van Orley, ca. 1518.

Office de Tourisme:
 
Centre Albert Camus - 6 avenue Alsace Lorraine  -  Tél. 04.74.22.49.40  -  Télécopie : 04.74.23.06.28  -  Email : bourg.enbresse.officedetourisme@wanadoo.fr,   -  Internet:  http://www.bourg-en-bresse.org - Ouvert toute l'année de 9h à 12h et de 14h à 18h30 (samedi 18h). - Annexe de Brou -  Tél. 04.74.22.27.76 - Ouvert en saison (été).

Uw accommodatie  
in Bourg-en-Bresse kunt U goed boeken via City.Bourg-en-Bresse. Er zijn 6 (15) hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

Département  Ain   
Departement Ain ligt ten oosten van de Rhône. De  hoofdstad is Bourg-en-Bresse. Het departement wordt doorsneden door de gelijknamige rivier, 200 km, die in de Jura ontspringt en ten oosten van Lyon uitmondt in de Rhône.

Office de Tourisme
: 34, rue Général Delestraint  -  B.P. 78  -  01002   BOURG EN BRESSE Cedex  -  Tel: 33 (0) 4 74 32 31 30   -  Fax: 33 (0) 4 74 21 45 69  
Internet:  http://www.ain-tourisme.com/
E-mail:
tourisme@cdt-ain.fr

Uw accommodatie  
in departement Ain kunt U goed boeken via Region.Ain. Er zijn 53 hotels online boekbaar. Populairste steden zijn: Ferney-Voltaire  -  Bourg-en-Bresse  -  Viriat  -  Divonne-les-Bains

Informatie
De kleine smalle brochure, Praktische Informatie, deel onze geheimen, 34 pag. staat boordevol gegevens - Erfgoed, Recreatie en activiteiten, Evenementen en Nuttige adressen - over het departement Ain, in het NL. Op de binnen - achterkant staan 15 brochures vermeld die u kunt aanvragen. Op de achterzijde is het adres al vermeld.

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets