FEESTEN en FESTIVALS. Feest in Bretagne Sinds mensenheugenis wordt er in Bretagne gedanst op muziek. En dan praten we duidelijk niet over slechts één muziek genre! Want ondanks dat de traditie sterk in ere wordt gehouden, zijn er in de loop der jaren tal van nieuwe repertoires ontstaan. Naar regio Bretagne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
Feest in Bretagne Bretonse fest-noz
Sonneurs en bagads Feestkalender Haute-Bretagne
Feestkalender Ile-et-Vilaine Feestkalender Côtes d'Amor
Feestkalender Finistère Feestkalender Morbihan
    

Zelfs zo sterk dat in vandaag de dag alle genres probleemloos in elkaar overlopen tot grote tevredenheid van alle muziekliefhebbers... en dansliefhebbers!
Platen of concerten: er zijn thans duizend en één manieren om te genieten van de Bretonse muziek. Zo kunt u bijvoorbeeld van Lorient tot Saint-Malo of van Carhaix tot Vannes ongetwijfeld een traditioneel feesttintje geven aan uw verblijf op het Bretonse schiereiland! Als u graag deelneemt aan één van de talrijke Bretonse feesten, maakt u dan uw keuze.

Feestgewoel tijdens de Bretonse fest-noz   
De traditionele Bretonse muziek beschikt over een zeer aanstekelijke manier om van haar blijmoedigheid blijk te geven. De festoù-noz vormden vroeger het einde van een zware, collectief uitgevoerde taak. Tegenwoordig wordt elke gelegenheid aangegrepen om de biniou, het diatonisch accordeon en de bombarde uit de kast te halen en er is met name in de zomer geen dorp in Armor of Argoat dat niet aan de feestkoorts ontsnapt. Of het nu in de open lucht of in een zaai gebeurt, de 'sonneurs' en zangers vragen u overal ten dans. Want hier is het uit den boze om langs de kant te blijven zitten om stilletjes van de muziek te genieten: een fest-noz dient men op de feestvloer te beleven door te dansen op het ritme van de opzwepende muziek van de oude Bretonse instrumenten, violen, dwarsfluiten en zelfs moderne elektrische gitaren en drumstellen. En maakt u zich geen originele kledij heeft weten te vinden: met jeans, bermuda's en T-shirts kunt u bij eik feest uitstekend terecht! Sluit u daarom gerust aan bij de danskring waar jong en oud uit alle milieus de handen ineenslaan om gezellig feest te vieren. U krijgt de pasjes snel genoeg onder de knie en er is altijd wel iemand bereid om u op weg te helpen. Kijk daarom tijdens uw verblijf in Bretagne uit naar de affiches waarop de festou-noz aangekondigd worden. Er wordt er ongetwijfeld één in de buurt van uw vakantiebestemming gehouden en misschien heeft u het geluk de muziekgroep Tri Yann of Ar Re Yaouank te horen, die tijdens hun concerten iedereen op de dansvloer weten te krijgen!

Bretonse sonneurs en bagads  
De één bespeelt de biniou, Bretonse doedelzak, de ander de bombarde, Bretonse hobo: twee muzikanten die nauw verweven zijn met de traditionele Bretonse volksmuziek Men noemt deze muzikanten samen ook wel de "sonneurs ". Deze sonneurs zijn vaak onafscheidelijk en hebben meerdere pijlen op hun boog zangers, verhalenvertellers of ceremoniemeesters... dankzij de sonneurs wordt iedere gelegenheid een feest Ze zijn alom aanwezig en reizen van kermissen tot markten en van bals tot bruiloften... Tegenwoordig zetten de sonneurs hun activiteiten voort in het kader van de Festou-Noz waarjong en oud op het ritme danst van hun uitgebreide repertoire, De "bagads" zijn onafhankelijke sonneurqroepen, die gelijkenis vertonen met de Schotse of Ierse "pipe bands". De groep bestaat in principe uit 21 musici die tezamen 8 binious, 6 bombardes, 4 tenortrommels, 2 lage trommels en een grote trom bespelen. De meest bekende groepen zijn ongetwijfeld die van Lann Bihoué, de Bagad de la Royale, marine, of die van het 41 e Regiment van Chateaulin...

Feestkalender Haute-Bretagne  
Talloze nationale en internationale evenementen zoals « Les Tombées de la Nuit », 1ste week van Juli, en het festival « les Transmusicales » (begin december) in Rennes of het Britse Filmfestival in Dinard, begin oktober, dragen bij aan de vermaardheid van deze streek. Tot groot genoegen van de toeristen dragen deze feesten de talloze facetten van ons cultuurverleden uit. Kom naar deze fraaie streek en ontdek de Bretonse Cultuurschatten. Sprookjeswandelingen

Omgeving van Fougères 
- Juli en Augustus "Rendez-vous contes " is bovenal het ideale evenement voor leuke ontmoetingen. De levende cultuur van de streek staat gedurende 7 tot 8 avonden in het middelpunt: door sagen en legendes opgeluisterde wandeltochten nemen u mee op ontdekkingsreis naar ons geheimzinnige cultuurverleden; streekgerechten gebaseerd op de culinaire rijkdommen van Haute-Bretagne; wake om de verhalen van onze ouders en grootouders opnieuw te beleven... Sagen en legendes, spreuken en gezegden, muzieknoten en streektaal nemen u deze zomer mee naar het land van ooit! Boekenfeest Bécherel
Tijdens het paasweekend stelt het Boekenfeest met ieder jaar een verrassend nieuw thema, de literatuurliefhebbers in staat schrijvers te ontmoeten, verhalen te beluisteren, straatkunst, theater of films te bewonderen tijdens het flaneren door de dorpsstraatjes of rond het oude vestingwerk. 
                 
Het Doris feest 
Oevers van de Rance - in augustus. In een gezellige en ongedwongen sfeer varen een dertigtal dorissen, boten met platte bodems die tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden tijdens het stokvisfeest in Newfoundland, vergezeld van enkele zeejollen' over de Rance Newfoundlandfeesten dat vereisten iedere aanlegplaats aan als blijk van dank en .vriendschap een Talloze evenementen luisteren het af te op- zeemanskoren, volksdansgroepen, ... Op zondagrniddagen worden er tevens "dooptochten" georganiseerd.

Feestkalender Ile-et-Vilaine  
Festival Quai des Bulles Saint-Malo oktober
Het Stripboekenfestival van Saint-Malo nodigt het publiek uit de schrijvers van deze verhalen te ontmoeten, de werken en de werkomgeving te leren kennen. Tijdens het festival vinden tevens talloze evenementen rond de wereld van de stripfiguren plaats: auteurs signeren hun werken, films "Sprookjes en legendes", ontmoetingen Vakspecialisten/Amateurs, Ballonnenbistro, Ballonnenverhaal, Jongerenboek.

Festival van de Pommé, Ecomuseum van de Streek van Rennes 2e helft van november 
De Pommé is een waar streekproduct dat ook in de rest van het land hoog in het vaandel staat: het verkreeg zelfs een eervolle vermelding in het register van het Nationale Instituut van de Culinaire Kunst. De inwoners van Rennes en omstreken hebben dit product herontdekt en zich alle kneepjes van de bereiding ervan meester gemaakt. In het Ecomuseum wordt het bereiden van de Pommé opgeluisterd door een uiterst veelzijdig feest: dansavond en muziek van de folkloregroep la Bouèze, sprookjes en activiteiten voor de kinderen... De technische kanten van het werk rond de ciderbereiding worden eveneens aan het publiek vertoond: uitpersen van de appels, gistproces, opslag en demonstratie van het kuipersambacht... Het bereiden en proeven van de Pommé blijft echter het hoogtepunt van dit ongeëvenaarde herfstfeest.

De Kastanjemaand: Streek van Redon en Vilaine - Oktober 
De takken van de Kastanjebomen bezwijken bijna onder het gewicht van de bolsters. Zangers en vertellers halen oude legendes en liederen op en de fraaie stemmen-harmonies bereiden zich voor op het feest van de Gouden bolster. De Bretonse muzikanten stemmen hun instrumenten, de chef-koks poetsen de fornuizen op.
Deze feesten, verdeeld over meerdere weekenden,  weten alle generaties uit de streek te verenigen. Het feest biedt voor elk wat wils, want naast de vele Kastanjelekkernijen kunt u hier tevens genieten van zang, legendes en traditionele muziek uit de streek Haute-Bretagne.

Feestkalender Côtes d’Amor   
Aquabaje: dag in dag uit zwemplezier
Dit zwemparadijs, met tot op 30 gr. C verwarmd water, nodigt u uit een duik te nemen in de overdekte en openluchtbaden, van de 4-baansglijbaan af te roetsjen, de duikput te ontdekken en de massagestralen uit te proberen. De allerkleinsten hebben hun eigen bad met waterspelen... Jacuzzi, hammam, fitness en squash maken de ontspanning compleet. In de bar en het restaurant kunnen de bezoekers genieten van een gezellige maaltijd.
 
Art Rock Saint-Brieuc juni
 
Dit festival, een bruisende cocktail van muziek, straattheater, kunst en multimedia, doet ieder jaar een stevige rockwind over Bretagne waaien, waarbij culturele grenzen vervagen: Royal de luxe, la Fura del Baus, Yann Tiersen, Saint-Germain staan nog vers in het geheugen van de feestgangers gegrift. In 2003 vierde Art Rock zijn twintigjarig bestaan en bood opnieuw een spectaculair programma van concerten en uitbundige voorstellingen die zowel binnen als in de buitenlucht georganiseerd worden. Het Jakobsschelpenfeest Saint-Quay-Portrieux, april

De Côtes d'Armor vormt het grootste Europese productiegebied van jakobsschelpen
U wordt hier ieder jaar uitgenodigd om in een traditionele vissershaven de geheimen te ontdekken van deze smaakvolle schelpdieren die van april tot oktober gevist worden. Gedurende twee dagen wordt u aan boord uitgenodigd om deel te nemen aan de verbazingwekkende vangst. Na deze race tegen de klok kunt u het lossen van de schelpen en hun verkoop op de visafslag bijwonen. Daarna kunt u in de feestelijk versierde haven de heerlijke gerechten proeven: een smaakvol evenement dat u beslist niet mag missen.

Bedevaartsfeest -van St-Yves, Tréguier, mei 
Gelovigen, juristen en geschiedschrijvers brengen in een bijzonder eerbetoon aan Sint Yves ter gelegenheid van zijn zevenhonderdste sterfjaar. Deze kleine karakteristieke stad getooid met de kleuren van de heilige zal tevens de pauselijke gezant ontvangen.

Festival van Bretonse dansen Feest van Saint-Loup Guingamp, augustus 
Musici en dansers afkomstig uit Bretagne, Ierland, Schotland en Galicië geven tijdens dit festival de toon aan. De oude pleinen en straten zowel als het stadspark worden gevuld met vervlogen muzieknoten en vrolijke kleuren van traditionele klederdrachten. Talloze concerten en voorstellingen verscheidene creaties en fest-noz staan op het programma van deze Keltische week waar de Bretonse cultuur volledig tot zijn recht komt.

Oude muziekfestival Lanvellec, oktober 
Het festival van Lanvellec verwelkomt ieder jaar de meest beroemde muzikanten uit de barokwereld in de kerken van Trégor. Dit decor geeft een magisch tintje aan de door befaamde solisten en orkesten gespeelde melodieën. Het festival trekt een geboeid publiek vanuit heel Europa. De volgende editie neemt u mee op een muzikale reis naar Engeland. Newfoundland-Festival Bobital, juli
Deze kleine gemeente organiseert sinds 5 jaar een festival met een veelbelovend programma. MC Solaar, Axel Bauer, Saïan Supa Crew, Angélique Kidjo beklommen in 2002 de bühne. Dit gezellige rockfestival blijft de ontmoetingsplaats bij uitstek van de Newfound- landvaarders met de optocht van in oude vissersdracht gestoken figuranten, die hun traditionele zeemansliederen ten gehore brengen.

Feestkalender van de Finistère  
In de sporen van Gauguin. Museum van Pont-Aven, september
Diverse meesterwerken van Gauguin en van de schilders van de school van Pont-Aven zijn tentoongesteld in de musea van de Finistère in het kader van het honderdste sterfjaar van Paul Gauguin. Gauguin verbleef tussen 1886 en 1894 meerdere malen in Pont-Aven alvorens naar Tahiti en de Marquise eilanden te vertrekken waar hij op 8 mei 1903 overleed. Om dit honderdste sterfjaar te gedenken, organiseert het Museum van Pont Aven een tentoonstelling over de schilders van de Groep van Pont-Aven met onder andere meesterwerken van Paul Gauguin, Emile Bernard, Paul Sérusier, Maurice Denis, Charies Filiger, Jan Verkade, Meyer de Haan, Maxime Maufra, Henri Moret, Armand Seguin, emile Jourdan, Henri Delavallée, Ernest de Chamaillard, Wladysiaw Slewinski, Roderic O'Conor, Mogens Ballin...

Dit twintigtal artiesten dat in de sporen van Gauguin probeerde te treden
werd ook wel de Schooi van Pont Aven genoemd, een eenheidsbenaming die door de groep zelf voor werd gedragen.
Paul Sérusier schreef "Deze stroming bestond niet uit een meester omgeven door zijn leerlingen, het geheel werd gevormd door onafhankelijke artiesten die gezamenlijk hun ideeën uitdroegen en met name de officiële leerschool hekelden ". Een internationale groep schilders vormde in Bretagne een artiestengemeenschap die een nieuwe schildersoptiek ontwikkelde, de schilderskunst verkreeg hier, volgens de uitdrukking van Gauguin, 'het recht om alles te durven". Vijfenveertig meesterwerken van internationale afkomst worden hier tentoongesteld. Place de de I'Hótel de Ville, 29930 Pont-Aven 00 33 (0)2 98 06 14 43 - fax 00 33 (0)2 98 06 03 39 E-mail :  musee.pont-aven@wanadoo.fr  Dagelijks geopend.

Museum -van Beeldende kunsten te Quimper 
Ludieke tentoonstelling over het leven van Gauguin 15 maart - 22 juni 
Speciaal opgezet voor kinderen om kennis te maken met Gauguin en zijn werk. Deze tentoonstelling stelt zelfs de allerkleinsten in staat volledig deel te nemen aan de evenementen van het jaar van "Gauguin in Cornouaille".

Gauguin en de school van Pont-Aven  september 
Het museum van beeldende kunsten te Quimper heeft besloten een samenwerking aan te gaan met het museum van Luxemburg om een grootse tentoonstelling gewijd aan Gauguin en de schooi van Pont-Aven op te kunnen zetten.

Museum van Beeldende Kunsten te Brest 
Het museum van Brest heeft, sinds het begin van de jaren zestig, een uiterst fraaie collectie werken van de school van Pont-Aven bijeengebracht. Zij beschikken weliswaar niet over doeken van Gauguin, maar wel over talloze opmerkelijke werken zoals die van de schilder Emile Bernard, een stoutmoedige avant-gardist. Met de "Vrouwen op de brug van Asnières " (1886), het " Kustlandschap in Bretagne " (1888), het " Zelf portret " (1890), breekt hij met de klassieke perspectieven door het gebruik van diepgaande vergezichten, bontgekleurde vlakken, vereenvoudigde en omlijnde vormen op een decoratieve achtergrond. Deze schilderijen tonen duidelijk de toewijding van de artiest aan de Synthetische technieken, artistieke theorieën die een zware stempel op het werk van Paul Gauguin drukten en die door Paul Sérusier verder uitgedragen werden. De indrukwekkende landschappen met de geel en grijze tinten van Georges Lacombe, "gele zee" en "Golf te Vorhor" steken af tegen een bontgekleurde achtergrond, wat een invloed van de Japanse schilderstijl verraadt. Maurice Denis en 'De fraaie iconen", Paul Sérusier met zijn zoektocht naar de eeuwigheid in de kunst via het gulden getal voltooien deze collectie waarin ook werken van Henry Moret, Charles Maufrä, Henri Delavallée, Armand Seguin en Emile Jourdan zijn opgenomen.
22 rue Traverse. 29200 Brest tel 00 33 (0)2 98 00 87 96, fax 00 33 (0)2 98 00 87 78

Feestkalender van de Morbihan  
Het domein van Kerguebennec Modern Kunstcentrum
Het domein verenigt heden een dertigtal werken van internationaal bekende artiesten. De tentoonstellingen worden gehouden in de oude stallen, de schaapskooi en de benedenverdieping van het kasteel.
Collectie van Ie Frac Bretagne, nieuwe aanwinsten 5/04 t/m 8/06. Claude Closky
Het werk van Closky kan gezien worden als een subjectieve theorie van informatie en media, maar draagt met name het accumulatieprincipe uit. De onderneming Closky heeft tot op heden nog een ambachtelijke bedrijfsomvang weten te behouden, maar is nu tevens werkzaam in de communicatiebranche.

Richard Artschwager 
Richard Artschwager is één van de hoofdfiguren van de beeldhouwkunst van de 20e eeuw. Zijn werk neemt een hele originele plaats in naast de pop-art en de Minimale Kunst. De tentoonstelling valt samen met de officiële opening van een nieuwe uitbreiding van het beeldenpark.
Inlichtingen via 00 33 (0)2.97.60.44.44.  
 
Het groene spoor: Questembert - Mauron  
Dit in een prachtige natuurstreek gelegen spoor in de nabijheid van sportieve en recreatieve toeristische plaatsten voert u mee op een boeiende natuurreis! Trek er op uit voor een ontdekkingstocht naar de legendarische plekken in het Brocéliande woud, het aan de watersport gewijde meer Le Duc, de door natuuractiviteiten omzoomde rivier Oust en het Nantes-Brest Kanaal of naar de bossen van Lanvaux, die ooit het grootste maquis van Bretagne vormden.
Het 53 kilometer lange groene spoor werd aangelegd door de Departementale Raad van de Morbihan. Het wordt betreden door wandelaars, fietsers, skeelers en is tevens begaanbaar voor minder valide personen. Deze paden zijn bereikbaar via diverse kruispunten en afritten van het wegennet.
Neem voor inlichtingen contact op met de VVV-kantoren.

De golfweek van Morbihan, mei t/m juni   
Een bruisend watersportevenement in de havens en de aanlegplaatsen van de golf: honderden traditionele zeilboten (vissersschepen, fraaie jachten, zeilroeiboten, tweemasters, coasters, enz  ...) bieden een onvergetelijk schouwspel. Deze gezellige en hartelijke havenfeesten barsten iedere avond los bij de aankomst van de vloot in de havenplaats. Gratis toegang voor alle leeftijden. Activiteiten en evenementen zowel op het water als aan wal, de " Golfweek " biedt voor eik wat wils. Inschepingen aan boord van kleine passagiersboten. Wandelingen over de kustpaden voor een voortreffelijk uitzicht.Bezoek snel onze site voor meer informatie: bel naar 00 33 (0)2.97.47.20.03

Le Faouët schildersstad Van  juni t/m  oktober
Reeds vanaf de tweede helft van de 19e eeuw trok Le Faouët, gemeente in de in Morbihan gelegen Cornouaille streek, rijk aan tradities en met een schitterend cultuurverleden, talloze Franse en buitenlandse artiesten aan die op zoek waren naar nieuwe motieven. De architectuur van de kapellen Saint-Fiacre en Sainte- Barbe en de bedevaartsfeesten, de bedrijvigheid van de markthallen en met name de eenvoudige en oprechte levensstijl van de bewoners met hun tradities en gebruiken vormden een onuitputtelijke inspiratiebron voor de schilders en fotograven die dit stadje ontdekten. Sommige artiesten verkozen Ie Faouët zelfs als woonplaats of verbleven er regelmatig wat bijdroeg aan de vermaardheid van deze Bretonse plaats in Padjs, andere artiesten zwoeren bij een reis naar Ie Faouët voor een volledige onderdompeling in het Bretonse exotisme.

Havenronde -van de Morbjhan juli   
De departementale zeilcommissie in samenwerking met de lokale clubs van de Morbihan organiseert dit jaar de 1 e editie van de 'Havenronde van de Morbihan ". Gedurende 4 dagen biedt dit zeilevenement beginnende of ervaren zeilers de mogelijkheid de kustlijn van het departement te verkennen, nieuwe havens in feestelijke sfeer te ontdekken, en tijdens het varen de uitzonderlijke en altijd verrassende kustlijn van de Morbihan vanuit zee te bewonderen. Inlichtingen via 33 (0) 2.97.42.58.39

Internationaal Eilandfilmfestival Eiland Groix - Eind augustus/begin september 
Gedurende 5 dagen is het eiland Groix een trefpunt voor eilandculturen uit alle windstreken. Documentaires, avonturenfilms en tekenfilms met het eilandleven als leidraad binden hier de strijd met elkaar aan. De films worden genoteerd door een jury bestaande uit zowel vakspecialisten uit de filmwereld als ervaren amateurs. Deze jury heeft tot doel het talent van de regisseurs en hun kijk op het eilandleven te beoordelen. Het festivalprogramma biedt tevens ontmoetingen, debatten en evenementen.
Bezoek voor meer informatie snel onze site www.filminsulaire.com    e.mail: film.insulaire@wanadoo.fr    of bel naar 00 33 (0)2.97.86.88.94  

** Uw accommodatie  in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets