WEGWIJS IN BRETAGNEDe kustpaden van Bretagne hebben een totale lengte van 1700 kilometer en leiden u langs rotskapen, kliffen, duinen en stranden. Deze eenvoudig toegankelijke paden volgen de grillige kustlijn en bieden talloze schitterende uitzichten. Deze tegenwoordig voor wandelaars en trekkers ingerichte paden, speelden vroeger een beslissende rol voor de kustbewaking naar regio overzicht Bretagne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
    

Natuur  Over de douanepaden
De paden werden namelijk aangelegd om de strijd aan te binden met de smokkelarij en de plundering van scheepswrakken en werden dan ook douanepaden genoemd. Maar de tijden zijn veranderd en deze fraaie wandelwegen zijn tegenwoordig bestemd voor natuurliefhebbers, sportieve trekkers en wandelaars die zich graag een dagje terugtrekken in het schitterende Bretonse kustlandschap... In Bretagne is de natuur heer en meester. Spectaculair of ingetogen, onze landschappen beschikken over talloze troeven om de wandelaars te boeien. Laat u verrassen door de uitbundige pracht van de Natuurreservaten en de beschermde gebieden van het Conservatoire du Littoral. Ontdek in uw eigen tempo te voet, te fiefts of te paard, de talloze facetten van deze fraaie streek. 

Kust- en Landschapsbescherminjg, Het Conservatoire du Littoral.
 
De verscheidenheid van het Bretonse reliëf en de vegetatie bieden een grote afwisseling van landschappen, waarvan sommige mondiale bekendheid genieten: de Pointe du Raz, de Roze Granietkust, de Cap Fréhel, de Golf van Morbihan... Het Conservatoire du Littoral is speciaal in het leven geroepen om het milieu van de zeekust en de oevers van de grote meren te beschermen.

Dit Kustconservatorium streeft ernaar om het evenwicht
 
van de natuur en het milieu van bedreigde landschappen weer te herstellen. De door het Kustconservatorium aangekochte landschappen variëren van historische monumenten, tot bijzondere archeologische terreinen, vogelreservaten, moerassen of kwetsbare slikgronden. Zodra het centrum de onvervreemdbare eigenaar van deze landschappen is geworden, worden de werkzaamheden aangevangen. Herstel van aangetaste duinen, heraanplant van heidevlakten, toegangsverbod voor voertuigen  ... alles wordt in het werk gesteld om de natuur weer in evenwicht te brengen.

Het Bretagne van de schilders
 
De ontdekking van Bretagne door de schilders aan het einde van de 19de eeuw heeft geleid tot het vereeuwigen van alle schatten die deze streek rijk is. Bretagne is een grote inspiratiebron geweest voor schilders als Claude Monet, Henri Matisse, Auguste Renoir, Pablo Picasso, Paul Gauguin en vele anderen op zoek naar nieuwe kleuruitdagingen. Voor velen speelde hun verblijf in Bretagne een grote rol in hun techniek- en stijlontwikkeling. Matisse geeft dan ook toe ik had slechts bister en aardetinten op mijn palet. Ik werd verrast door de schitterende pure kleurenpracht. Ik kwam terug van mijn reis met een passie voor regenboogkleuren.

Rijkdommen van het cultuurverleden   
De kastelen

Bretagne telt niet minder dan 4.000 kastelen, landhuizen, adellijke landgoederen en sloten... een voor Europa uniek cultureel erfgoed dat een omweg meer dan waard is. Deze bouwwerken, opgetrokken tijdens de Middeleeuwen, de Renaissance of de daaropvolgende eeuwen, hebben ongeacht de bouwstijl of periode een typisch Bretonse uitstraling. De grote vestingwerken zoals te Fougères, Vitré of Chateaubriant verdedigden vroeger de landgrens van het Hertogdom en gedurende de afgelopen eeuwen zijn er langs de 1.700 kilometer lange kustlijn eveneens talloze bouwwerken opgetrokken.

Onder het Ancien Régime
 
werden er tal van schitterende bouwwerken opgetrokken in opdracht van de leden van het Bretonse Parlement, belangrijke dienaren van de Monarchie of door reders en handelaren, verrijkt door de handel van stokvis, kruiden en koffie. Deze bouwwerken bevinden zich met name in St. Malo en in de streek van Nantes waar talloze Lustsloten het levenslicht zagen. Tijdens het tijdperk van de Romantiek en de beginjaren van de 20e eeuw werden er een aanzienlijk aantal fantastische kastelen ontworpen zoals de kastelen van Trévarez of Keriolet.

Bretonse parken
 
Hier is het aangenaam vertoeven tijdens uw rondreis. De aangelegde tuinen hebben heel wat verrassingen in petto: dankzij de palmbomen en weelderig bloeiende exotische planten waant u zich enkele ogenblikken op een tropisch eiland. Een kasteel dat statig boven een fraai aangelegde tuin in Franse stijl uitrijst, neemt u mee op reis naar de tijd van de Zonnekoning, terwijl u tegenover deze strakke vormgeving kleurrijke en poëtische tinten van speels ingerichte Engelse tuinen aantreft. De statige eeuwenoude bomen, de kleurenharmonie en de door de seizoenen gecomponeerde parfums, toveren de wandelingen door de Bretonse parken om in aangename ontdekkingstochten waar men met plezier aan terug zal denken.

Een zacht klimaat voor de palmbomen
 
De weelderige bloemenpracht wordt in de hand gewerkt door een uiterst mild klimaat. De inwoners van Bretagne laten geen kans voorbijgaan om over de "de Gulf Stream " te spreken: de warme golfstroom langs de Bretonse kusten die verantwoordelijk is voor een zeer bijzonder microklimaat voor deze breedtegraad. Wie had ooit gedacht dat men in Brest tijdens de wintermaanden dezelfde temperaturen kan waarnemen als langs de Rivièra! De inwoners van Bretagne hebben mede dankzij deze milde wintertemperaturen en hun grote reiscultuur de prachtigste exotische planten naar hun streek weten over te brengen.

Elke Bretonse tuin getuigt dan ook van een rijk verleden.
 
De palmbomen komen in zoveel tuinen voor dat hun statige silhouet niet meer weg te denken valt uit het Bretonse streekbeeld, evenals de palmlelies met hun trossen witte bloemen of de mimosa die de lentelucht aangenaam parfumeert De camelia's gedijen dermate in de Bretonse aarde, dat het lijkt of deze "Japanse Rozen” in Bretagne geboren en getogen zijn: aan het begin van de eeuw werden deze planten hier voor het eerst op Europees grondgebied gekweekt

Bloemen houden van Bretagne.
 
De heide velden bieden een kleurig schouwspel met gouden tinten van gaspeldoorn verweven met de paarse tapijten van de heidestruiken. De roodbruine en blauwe tinten van de anjelieren luisteren de kustlijn op. De Bretonnen, die allen dicht bij de natuur staan, zetten zich sterk in voor hun tuinen en hebben een voorkeur voor de hortensia: Blauw roze of paars, deze planten vormen het karakteristieke beeld van de weelderig versierde huizen die we op nagenoeg alle ansichtkaarten terugvinden. Kleurrijke bloemperken en uitbundige hanggeraniums toveren de huizen en straten van elke plaatsje om in een schitterende bloemenpracht. Dit onderstreept eens te meer de Bretonse voorliefde voor alles wat groeit en bloeit Talloze gemeentes worden dan ook niet voor niets ieder jaar officieel bekroond als de mooiste met bloemen versierde steden en dorpen.

Met religieuze erfgoed.
 
Eén van de meest kenmerkende aspecten van de Bretonse streek wordt gevormd door het alom aanwezige religieuze erfgoed. Zowel langs de kust als in het achterland, vindt men in eik landschap sporen van het religieuze verleden, zoals kruisstenen, standbeelden, klokkentorens of kapellen. Ze vormen de stille getuigen van de eeuwenoude Bretonse geloofsbeleving en zijn dankzij hun bouwkundige en artistieke schoonheid stuk voor stuk een bezoek meer dan waard. Bretagne beschikt weliswaar over 9 schitterende kathedralen en prachtige Romaanse en gotische kerken, maar ook de kleinere dorpskerkjes, de in het groen verscholen kapelletjes en de talrijke kruisbeelden langs de landwegen dragen bij tot het originele karakter van deze Week. Zelfs al herkent men vaak artistieke en bouwkundige invloeden van buitenaf, de bouwwerken blijven toch duidelijk Bretons door de gebruikte materialen: graniet, schist, leisteen... met een bijzondere, door het Bretonse klimaat gevormde gloed en een unieke, magische sfeer.

Uniek in Bretagne: de parochiale omheiningen.
 
De parochiale omheiningen die door hun grote triomfpoorten gescheiden worden van de rest van de wereld, vormen de verbinding tussen het rijk der levenden en doden. Ze zijn meestal gelegen rondom een kerkhof en omsluiten een kerk, een knekelveld en een kruisbeeld. De typisch Bretonse kruisbeelden, een combinatie van de heidense menhirs en de eenvoudige kruizen langs de weg, vormen een granieten beeldenboek, dat vroeger bedoeld was om de verschillende episoden van de heilige geschiedenis voor het volk uit te beelden. De meeste parochiale omheiningen bevinden zich in de Léon (Finistère); de omheiningen van onder andere St Thégonnec, Lampaul Guimiliau of Sizun herbergen schitterende schatten van de Bretonse kunst. In de Morbihan bevindt zich in Guéhenno de enige parochiale omheining van het departement dat door zijn prachtige bouwkunst tot de fraaiste van Bretagne behoort


Bretonse cultuur    

Info over de mode "made in Breizh"

Wanneer het einde van uw vakantie in Bretagne nadert, wordt het tijd om aan het nieuwe schooljaar te gaan denken. U neemt uiteraard uw herinneringen mee van de zilte lucht en het warme strand, symbolen die onlosmakelijk verbonden zijn met het Bretonse schiereiland dat zo sterk verweven is met de zee... Maar waarom zou u deze herinneringen niet wat kracht bijzetten door een klein stukje Bretagne mee naar huis te nemen? Voor de liefhebbers van de zee, is Bretonse kleding een ware must De gestreepte zeemanstrui van zuiver scheerwol de fel gekleurde oliejas en de traditionele matrozenbloes... ze beschermen u tijdens de winter tegen weer en wind! Om uw kleding een persoonlijk tintje te verschaffen, kunt u uitstekend terecht in de souvenirwinkels waar originele, vaak zilveren sieraden verkrijgbaar zijn: halskettingen, ringen, armbanden, Keltische kruizen of de triskell.. Ze maken stuk voor stuk deel uit van een cultuur " mythen en legenden. Ook voor uw interieur heeft u volop keuze, zoals het fijn geborduurde tafellaken of het beroemde aardewerk van Quimper dat met zijn traditionele motieven en kleurrijke tinten voor fraaie Bretonse accenten in uw huis zorgt

Bekende legendes.
 
De schimmen in de donkere wouden van de Armorica roepen de mysterieuze sfeer van de legendes op. Het Bretonse woud vormt sinds jaar en dag een grote inspiratiebron voor de sprookjesvertellers: aan de voet van de eeuwenoude eiken en beukenbomen, tussen de dichte varens of de struiken zijn talloze boeiende verhalen ontsprongen. Deze fantastische verhalen worden, net als de kiekjes in onze kinderalbums, in drukvorm verstopt in boeken. Maar een herfstwandeling en een beetje fantasie volstaan opdat deze legendes weer tot leven komen.

De legende van Brocéliande.
 
Dit legendarische woud bevond zich op de plaats waar tegenwoordig Paimpont ligt, ten zuidwesten van Rennes. Het overgebleven gedeelte van dit immense woud, dat zich in de eerste eeuwen van onze jaartelling uitstrekte over het gehele binnenland van het Bretonse schiereiland, vormt het kader van één van de meest tot de verbeelding sprekende westelijke mythen. De Ridders van de Ronde Tafel zagen in dit woud namelijk het decor voor hun lotsbestemming en zoektocht. hun koning, Arthur gebood hen de Graal te zoeken, die zich in deze bossen van "Klein-Brittannië' moest bevinden. Merlijn de Tovenaar vriend en raadsman van de jonge Arthur was de bevoorrechte gast van Brocéliande. Bij de fontein van Barenton ontmoette hij voor het eerst de fee Viviane. Merlijn hield zoveel van Viviane dat hij voor haar onder de vijver waarin zich het kasteel van Comper bij Concoret weerspiegelt, een citadel van kristal liet.bouwen. Zij die ook wel de Vrouwe van het Meer genoemd werd, voedde hier Lancelot, de toekomstige ridder van koning Arthur op. Ondanks het grote leeftijdsverschil, was de liefde van Viviane voor de Tovenaar sterk en grenzeloos, waardoor zij geen genoegen klein nemen met het tijdelijke: dankzij de toverkunst die zij van haar geliefde geleerd had, betoverde Viviane Merlijn bij de fontein der eeuwige jeugd, na de gelaatstrekken van de oude druïde verjongd te hebben. Vervolgens nam zij hem gevangen met negen magische ringen die even onaanraakbaar waren als de lucht, maar net zo hard als steen. Voor de eeuwigheid.

De legende van de stad Ys.
 
Dahut, de zeer knappe maar zeer wrede prinses van Ys in de streek Cornouaille, folterde nachten lang haar minnaars in een ijzeren masker tot de dood erop volgde. Wanneer de zon opkwam, brachten de dienaars van deze misdadigster de lijken ver van de kust en lieten ze achter in de bossen van Huelgoat. De moorddadige minnares bracht haar nachten ook door in een op het belvedère gebouwde kasteel op steenworp afstand van de kloof van Huelgoat. De zeden van de prinses zouden tenslotte leiden tot de verdwijning van de stad Ys. Sinds de vloedgolf die de stad voor eeuwig opslokte, is Dahut veranderd in een zeemeermin, die door de lange ondergrondse gang zwemt tussen de zee en de Kloof van Huelgoat, waar zij het gejammer van haar minnaars met gezang probeert te overstemmen. Sommigen beweren dat het huidige Douarnenez niet ver van opgeslokte stad moet liggen. 

   

Brochures    
Tips nodig voor het voorbereiden van uw vakantie of voor het bepalen van uw vakantiebestemming? De volgende brochures bevatten uitvoerige en praktische informatie die bij het voorbereiden van uw vakantie zeker van pas zal komen. Om de brochure van uw keuze aan te vragen kunt u schriftelijk doen. Geef naam en nummer van de betreffend brochure op en stuur de gegevens per post of e-mail naar:  Bretagne INFOS - 1 rue Raoul Ponchon - 35069 RENNES - Frankrijk Uw aanvraag zal binnen één week behandeld worden.  

Verblijfsaccommodatie
 
Kampeer- en caravanterreinen en stopplaatsen voor campers (doc nr4) 
De campings, gerangschikt naar departement en op plaatsnaam, bieden u afhankelijk van het aantal sterren talloze faciliteiten aan. In de gids vindt u per camping een compleet overzicht van deze voorzieningen zoals het aantal staanplaatsen, de mogelijkheid tot het huren van caravans of stacaravans, aanwezigheid van campingrestaurant, recreatiezaal...  

CampingPlus (doc. nr24) 

De 30 drie- en viersterren campings die aangesloten zijn bij de keten camping plus hebben een handvest met gouden regels omtrent gastvrijheid, comfort en voorzieningen opgezet om u optimaal vakantieplezier te garanderen. 

Karakteristieke streekhotels (doc nr 66)
 
Vermenging van charme en Bretonse levensstijl. In de charmante en karakteristieke streekhotels van Bretagne kunt u de authentieke Bretonse cultuur en levenskunst meebeleven. Hedendaags comfort en een hartelijk ontvangst zijn de hoofdingrediënten voor een onvergetelijk verblijf.

Huuraccommodatie in Bretagne (doc nr 6)
    
Deze catalogus bevat alle nodige informatie voor het huren van een vakantiehuis tijdens uw verbliijf in Bretagne. De makelaarskantoren bieden een keur van traditionele of meer eigentijdse woningen aan. Deze accommodaties zijn gerangschikt per departementen. Naast een foto en een beschrijving wordt tevens de prijs weergegeven.  

Welkom op de boerderij (doc nr 35)
    
Bretagne is niet alleen nauw verbonden met de zee, maar bezit tevens een diepgewortelde landbouwcultuur en biedt u verschillende formules voor verblijf en recreatie «op de boerderij» aan. in gastenkamers of landelijke vakantiehuisjes kunt u in alle rust het landschap bewonderen. Daarnaast kunt u in de boerderijherbergen  de authentieke streekgerechten proeven of op de markt ambachtelijke landbouwproducten kopen.   

Gastronomie
     
Smaakvolle streekgerechten van Bretagne (doc. nr 19)   
In deze gids treft u het crème de la crème van de Bretonse kookkunst aan. De meeste beroemde chef-koks onthullen hun geheime recepten en de fijne kneepjes van het vak. Alle goede restaurants worden in deze gids beschreven en nodigen u uit de smaakvolle gerechten van de Bretonse keuken te komen proeven.  

Recreatie in Bretagne (doc. nr37)
    
Een gids boordevol tips voor het maken van een reis naar het verleden, een geografische of wetenschappelijke ontdekkingstocht. Door het bezichtigen van de landhuizen, kastelen, musea en steden krijgt u een fraai overzicht van alle facetten van de Bretonse geschiedenis. Naast het stedelijke en culturele erfgoed, kunt u tevens genieten van de wonderschone natuur van deze streek: natuurreservaten, parken en tuinen, dierenparken, aquariums... Tenslotte treft u in deze gids tevens een overzicht van de festivals en folkloristische feesten om uw verblijf zo goed mogelijk te kunnen plannen.

Gastronomie   
Zoute boter

Boter vormt een wezenlijk bestanddeel van de Bretonse keuken.. als het maar zoute boter is! De vruchtbare en groene weidevelden van Bretagne liggen ten grondslag aan een heerlijk geurige melk en een romige boter, gezouten met zeezout... Deze lekkernij ontbreekt dan ook op geen enkele Bretonse tafel en is de onafscheidelijke compagnon van brood, dat u bij een heerlijke schotel schaal- en schelpdieren ongetwijfeld zult eten tijdens uw verblijf in Bretagne. Ook het gebak wordt dankzij de Bretonse boter extra zacht en smeuïg en of u nu proeft van de Bretonse kaakjes, koeken of flensjes, de authentieke en ongeëvenaarde smaak van de verse, lichtgezouten, ambachtelijk bereide boter vormt altijd één van de hoofdingrediënten van deze eeuwenoude bankettraditie.

Zoete en hartige pannenkoeken
 
De zoete en hartige pannenkoeken maken vast deel uit van de Bretonse keuken. Het grote verschil tussen de “crêpe” en de “galette” bestaat uit de samenstelling van het deeg. De galette   wordt bereid op basis van boekweitmeel en vormt een hartige pannenkoek met ham, kaas en ei: het is een compleet gerecht. De  crêpe wordt bereid met tarwemeel en is een zoet gerecht. De crêpe met boter en suiker is de meest klassieke pannenkoek. Van de ene Bretonse uithoek tot de andere treft men tal van verschillende smaken aan, zoals de crêpe van Laag-Bretagne of de galette met worst van de streek van Rennes...

De Bretonse Far en Kouignamann
 
De far is een originele vondst van de Bretonse keuken en wordt op velerlei wijzen bereid, maar de farz forn is wellicht de bekendste variant. Deze zachte, goudbruine via, die in het algemeen aangeduid wordt onder de benaming van Bretonse far, wordt veelvuldig gegeten als dessert en blijft een grote klassieker bij de Bretonse bakkerijen. De basisingrediënten van de far staan vast: tarwemeel, eieren, melk en boter, maar per streek voegt men hier graag een persoonlijk, op familietradities gebaseerd tintje aan toe. Aldus voegen sommigen rozijnen of appels toe, maar meestal wordt de far op smaak gebracht met gedroogde pruimen, waarvan de zure smaak uitstekend samengaat met de romige smaak van het deeg.

Dankzij verre zeereizen hebben de Bretonnen ook bepaalde specerijen
 
aan hun keuken toegevoegd: door middel van kaneel en vanille wordt aan dit streekdessert een exotisch vleugje toegevoegd. Kouign-amann betekent boterkoek. Deze wordt gemaakt van gerezen deeg waaraan men zoute boerenboter toevoegt op dezelfde wijze als bij bladerdeeg. De kwaliteit van de zoute boter en de rusttijd van het deeg liggen ten grondslag aan het succes van deze koek. Het recept is afkomstig van Douarnenez en ruimschoots bekend bij alle banketbakkers. Men nuttigt de Kouign-amann meestal 's middags met een glas cider of een kopje thee na een wandeling of een uitstapje naar het strand.

Zeebanket: een golf van culinair plezier!
 
In Bretagne zorgt de zee niet alleen voor strand- en watersportplezier, zij is tevens de grootste leverancier van typisch Bretonse lekkernijen. De schaal- en schelpdieren ontbreken op geen enkel menu van de Bretonse Gastronomie. Of u nu aanschuift op een terras van een havencafé of aan een fraai gedekte tafel van een groots restaurant, de schotel vers zeebanket, sierlijk opgediend op een bed van zeewier zal één van uw plezierigste vakantieherinneringen blijven.

Oesters
 
Oesters worden over het algemeen rauw gegeten. Zij dienen vers en koel, maar niet ijskoud te zijn. Zij worden gewoonlijk opgediend met een schijfje citroen, azijn met lente-uitjes, roggebrood en zoute boter. De verschillende streekproducten vormen een perfecte combinatie met de zilte smaak van oesters. Men onderscheidt in Bretagne 12 beroemde kweekplaatsen: Cancale, Paimpol, de monding van de Tréguier, Morlaix-Penzé, Nacre des Abers, de inham van Brest, de monding Aven-Belon, de monding van de Etel, de Golf van Morbihan, Quiberon, Penerf en Croisicaise. Elk type oesters heeft zijn eigen kenmerken en iedere fijnproever heeft zijn voorkeuren.. Over smaak valt immers niet te twisten! De smaak van de oesters is optimaal als de 'Ir' in de maand is, van september tot april.

De cider
 
Reeds in de zesde eeuw werd er melding gemaakt over appelwijn, die zich sterk ontwikkelde in de Middeleeuwen en ook tegenwoordig nog een belangrijke plaats inneemt op de Bretonse tafel. Net als wijn beschikt cider over aroma's, een bouquet en een karakter... Over de kwaliteit en oorsprong van de cider, die vaak gedronken wordt bij hartige en zoete pannenkoeken, wordt in Bretagne streng gewaakt. Twee jaar geleden werd er aan de cider van Cornouaille de A.O.C. herkomst aanduiding toegekend. Men mag echter niet de appelwijnen van andere streken vergeten, zoals Morlaix, Hennebont of de Rance-vallei, waar eveneens de meest heerlijke ciders geproduceerd worden...

Het Bretonse bier
 
De bierbrouwerijtraditie dateert in Bretagne van de zeventiende eeuw. Sinds enkele jaren hebben enthousiaste bierbrouwers deze traditie nieuw leven ingeblazen. En met succes. Vooral jonge Bretonnen drinken liever bier tijdens hun feestavonden dan sterke dranken. Bier komt hierdoor steeds meer in de belangstelling te staan en het streven naar kwaliteit neemt navenant toe. Het Bretonse bier draagt tal van markante namen en lijkt profijt te trekken uit de opleving voor de Bretonse muziek. Het succes is zelfs zo groot, dat men kan stellen dat het een plaatsje verworven heeft in de Bretonse cultuur. De meest bekende merken zijn de Coreff van Morlaix, de Cervoise Lancelot en tenslotte het boekweitbier van Telenn Du, dat door liefhebbers beschouwd wordt als een echt bewaarbier!

De chouchen
 
De chouchen stamt af van de goddelijke nectar hydromel en wordt bereid op basis van water en gegiste honing. Het was de meest geliefde drank van de Kelten, die er tal van deugden aan toedichtten. Zo werd hydromel gedronken om in een heilige staat van goddelijke dronkenschap te verkeren of om onsterfelijk te worden. Tegenwoordig wordt chouchen gedronken als borreltje voor of na de maaltijd, maar altijd met mate.

De "voortreffelijke culinaire etappes" in Bretagne
 
De nationale raad van de kookkunst heeft in Bretagne een honderdtal voortreffelijke culinaire etappes geselecteerd Dit zijn originele plaatsen die zich kenmerken door de kwaliteit van de producten, de natuurlijke omgeving of fraaie bouwstijl en de aan de gast geboden ontvangst tentoonstellingen, rondleidingen, proefgelegenheden van culinaire producten. Onder de vele geselecteerde plaatsen bevinden zich Cancale en Riec-sur- Belon vanwge de oestercultuur, de visafslag van Concameau, de grootste tonijnhaven van Frankrijk, of anders nog Le Guilvinec, de grootste ambachtelijke vissershaven, onder andere bekend vanwege de levende langoustines. Te Camaret, op het schiereiland van Crozon, staan de langoest en de farioforel bovenaan het menu. In Pont-Aven, is de traditie van de koekjesbakkerij nog springlevend en de veehouderijen van Fougères zijn eveneens een bezoek meer dan waard: de markt van Aumaillerie is de op één na grootste runderenmarkt van Frankrijk.
       

** Uw accommodatie  in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets