CHÂLONS-en-Champagne, Châlons, tot 1998 Châlon-sur-Marne genoemd, is hoofdstad van het departement Marne, ligt aan de Marne en het Marne-Rijnkanaal. Chälons, in de Romeinse tijd Catalaunum geheten en gelegen te midden van de Catalaunische Velden, waar men lange tijd de slag, 451, situeerde waarbij de Hunnen onder Attila werden verslagen, heeft nog drie bruggen uit de 16de en 17de eeuw. Naar regio Champagne-Ardenne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Chalons-en-Champagne, Notre-Dame-en-VauxNotre-Dame-en-Vaux
Deze voormalige collegiale kerk werd in het begin van de 12de eeuw, in romaanse stijl geconcipieerd, maar toont in sommige gedeelten, gewelven, koor, de ontluikende gotiek, eind 12de, begin 13de eeuw. De strenge romaanse westfaçade wordt geflankeerd door twee hoge torens; twee korte romaanse torens flankeren de koorpartij. In het interieur zijn romaanse, kapitelen, en gotische, gewelf, elementen goed te onderscheiden. De kerk heeft zeer fraaie gebrandschilderde ramen, in de stijl van de Champagne; vooral die in het linkerzijschip zijn van hoge kwaliteit, 16de eeuw. Het roosvenster boven het ingangsportaal is 19de-eeuws.

Het Musée du cloître de Notre-Dame­en-Vaux
 

herbergt sedert 1978 de tussen 1960 en 1974 opgegraven resten van de vroegere kruisgang. De sculpturaal zeer belangwekkende resten van deze 12de-eeuwse kruisgang zijn minutieus gereconstrueerd. Tot de belangrijkste vondsten behoort de serie statues-colonnes - een overgangsvorm tussen gebeeldhouwde zuil en vrijstaand beeld -, voorstellende profeten, heiligen en Bijbelse figuren, waarin de overgang van Romaans naar gotiek duidelijk tot uitdrukking komt.

Chalonsenchampagne, kathedraal Saint-Etienne, roosvenster in zuidstraseptSaint-Étienne
 

Gotische kathedraal, gebouwd op de plaats van een in de 13de eeuw afgebrande romaanse kerk, waarvan het onderste gedeelte van een toren resteert. Het smalle hoge schip is een fraai voorbeeld van pure gotiek. Het grote portaal aan de westzijde is 17de-eeuws. De kathedraal bezit een prachtig ensemble gebrandschilderde ramen, die te samen een indruk geven van de ontwikkeling van de glasschilderkunst van de 12de tot de 16de eeuw. De kerkschat, ondergebracht in de romaanse toren, omvat o.a. enkele 12de-eeuwse glasvensters en een 12de-eeuwse doopvont.

Overige bezienswaardigheden.
 

De Préfecture
,
een gebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw, gaf eens onderdak aan de onfortuinlijke koningin Marie­Antoinette na haar mislukte vluchtpoging, Varennes.

De Bibliotheek
van de stad, gehuisvest in een fraai 17de ­eeuws gebouw, bewaart het gebedenboek waarin Marie-Antoinette op de ochtend van haar executie een droef afscheidsgebed noteerde. Voorts o.a. geïllumineerde handschriften en kostbare boekbanden.

De Saint-Alpin,
 

gebouwd 12de-16de eeuw, vertoont een mengeling van gotische en renaissance-elementen. De kerk heeft prachtige glasramen in renaissancestijl, met voorstellingen in perspectief.

De Porte Saint-Croix
werd in 1770 door Nicolas Durand gebouwd ter gelegenheid van de plechtige inkomst van Marie-Antoinette als bruid van de dauphin.

Musée municipal
 

met een gevarieerde collectie: archeologie, middeleeuwse beeldhouwkunst - o.a. een 15de-eeuwse Christuskop -, een verzameling Indische godheden.

Musée Garinet
met o.a. herinneringen aan Schiller en Goethe. Saint-Jean, in oorsprong de oudste kerk van Chàlons, maar vaak verbouwd. Saint-Loup met o.a. een aan Van Eyck toegeschreven triptiek.

Omgeving
 

Notre-Dame-de-l'Épine
, 10 km ten oosten van Chàlons, gebouwd vanaf het begin van de 15de eeuw, later vergroot. De kerk is doel van vele bedevaarten. Haar ontstaan dankt zij aan de vondst, door middeleeuwse herders, van een Mariabeeld in een brandende doornstruik (épine = doorn). De kerk heeft een façade in flamboyant gotische stijl. Opvallend zijn de vele realistische gargouilles, waterspuwers, die de kwade, door de goddelijke aanwezigheid verjaagde geesten symboliseren. Het mooie gotische interieur heeft een eind-15de-eeuws doksaal met het miraculeuze Mariabeeld, 14de eeuw, en vele kunstwerken.
Internet: Images of medieval art and archtecture  

Département Marne    
Internet http://www.tourisme-en-champagne.com  -  E-mail : cdt51@tourisme-en-champagne.com

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets