CHAMPAGNE-ARDENNE. Vakwerkkerken: minder spectaculair, maar ontroerend in hun eenvoud zijn de vakwerkkerken in het Champagne-wallenlandschap: een houten schip, zichtbare balken, een met houten schubben versierde klokkentoren. Unieke bouwwerken, allemaal anders: van de grootste in Outines tot en met de kleinste in Bailly-le-Franc.  Naar overzicht regio Champagne-Ardenne. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Regio Champagne-Ardenne  
Comité Régional du Tourisme: 15, avenue du Maréchal Leclerc  -  BP 319  -  51013   CHALONS EN CHAMPAGNE cedex  -  Tel: 33 (0) 3 26 21 85 80   -  Fax: 33 (0) 3 26 21 85 90
Internet: http://www.tourisme-champagne-ardenne.com   -  E-mail: contact@tourisme-champagne-ardenne.com

Eeuwenoud erfgoed en vakmanschap  
Champagne-Ardenne koestert haar schatten uit het verleden. Bezoekers kunnen ze bewonderen in een aantal musea, zoals:
Het Wijncentrum in Essoyes
en het Wijn- en wijngaardmuseum, ondergebracht in een oude vuurtoren in Verzenay, die inzicht geven in de geschiedenis van de champagne.
Kunsthistorische musea
 

zijn er in alle grote steden. Van een heel andere orde, maar zeker interessant, zijn de themamusea:
Het bosmuseum
biedt een kennismaking met het leven in het bos in de tijd van onze voorvaderen;
In het Centrum van Werktuigen en arbeidersfilosofie is een indrukwekkende verzameling werktuigen (meer dan 10.000!) te zien die handwerkslieden ooit gebruikten;
Het Museum van de huwelijkstradities
 

heeft een verrassend gave collectie fijn vormgegeven bruidskransen;
Het Pelletier centrum
geeft een interessant beeld van de geschiedenis van de snijwaren industrie in Nogent-en- Bassigny, met het kleinste mes ter wereld tot en met de meest geavanceerde chirurgische instrumenten;
En waarom
zou u in de vakantie niet terug gaan naar echt oude schoolbanken in een schooltje uit het eind van de 19de eeuw?
En zo zijn er nog veel meer musea, elk belicht een ander aspect van de streek en de geschiedenis. Kies zelf!

Kathedraal in Reims   
Het meest bezochte monument van Champagne-Ardenne is de kathedraal van Reims, niet voor niets opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Maar de streek bezit ook andere religieuze kunstschatten.
Zo biedt Champagne-Ardenne, met meer dan 15.000 m2 gebrandschilderde ramen uit de periode 12 de eeuw – heden, een compleet overzicht van de geschiedenis van deze kunstvorm.

Vakwerkkerken
 

Minder spectaculair, maar ontroerend in hun eenvoud zijn de vakwerkkerken in het Champagne-wallenlandschap: een houten schip, zichtbare balken, een met houten schubben versierde klokkentoren. Unieke bouwwerken, allemaal anders: van de grootste in Outines tot en met de kleinste in Bailly-le-Franc.
Op vele plaatsen in de streek deden kerken ook dienst als fort.
Zo zijn er versterkte kerken in de Thiérache en soortgelijke bouwwerken ten zuiden van Langres. Zeer herkenbaar met hun torentjes, kleine vensters en kijk- en schietgaten, vormden deze kerken een schuilplaats waar de bevolking zich terugtrok bij invasies.

Romaanse abdijen,
 

grafleggingen, altaarstukken… verrassend interessante visitekaartjes die getuigen van het sterke geloof en de wilskracht van onze voorouders

Kastelen   
Maak een reis in de tijd in Champagne-Ardenne en bezoek een van de ruim 150 kastelen, landhuizen en historische monumenten.

In Cirey-sur-Blaise
 

volgt u het spoor van de 18de-eeuwse schrijverfilosoof Voltaire die hier verbleef en een aantal werken schreef, zoals zijn Essay over de zeden.
In het elegante 18de-eeuwse kasteel la Motte-Tilly is de verfijnde hand van markiezin de Maillé nog volledig herkenbaar.

Het kasteel Montmort
 

is, met zijn stoere torens en slotgrachten, onmiskenbaar feodaal van karakter. ’s Zomers goed te combineren met een bezoek aan de wijngaarden van de Côte des Blancs.

De burcht Sedan
 

is, met zijn 35.000 m2 oppervlakte, onbetwist het grootste fort van Europa. Een bezoek aan het Historium leidt door de bastions, de wachtzalen, en… omzeilt de kerkers! Maar er is meer: Joinville, le Pailly, Braux-Ste-Cohière…, te veel om op te noemen. Sommige rondleidingen worden door de eigenaar zelf gegeven, andere door een gids. De verhalen erachter zijn altijd de moeite waard: sommige zullen u een glimlach ontlokken, andere brengen u in verstilde overpeinzing.

Natuur  

Grotten, tufgebieden, moeraslanden, heidevelden. Sommige zult u op uw wandeling tegenkomen, andere worden zorgvuldig beschermd.
Twee regionale natuurparken
 

in Champagne-Ardenne hebben tot doel het plattelandserfgoed en de tere natuur in stand te houden. Het ene beslaat het gebied tussen Reims en Epernay, waar bossen en wijngaarden elkaar afwisselen, het andere, de lieflijke laagvlakte van het Champagne-wallenlandschap, ligt ten westen van Troyes.

Hier en daar heeft de mens de natuur onder handen genomen
 

en tuinen en parken aangelegd. Botanische tuinen met geneeskrachtige planten, een bomenpark met regionale en exotische boomsoorten, een Renaissancetuin. Een wandeling in deze oases van rust, waar aromatische planten en bedwelmend geurende rozen en blauweregen afwisselen, is een genot voor de zintuigen.
En op uw reis door Champagne-Ardenne
zult u zien dat bloemen ieder balkon, ieder kruispunt sieren. Geen wonder: meer dan 200 steden en dorpen zijn als bloemenstad onderscheiden. Het beste bewijs van gastvrijheid in een streek waar het leven goed is.

Champagne  
De krijthoudende bodem van de streek bepaalt de unieke smaak van de champagne. ’s Winters beschermt de grond de wortels van de druif, ’s zomers zorgt hij voor voldoende vocht zodat de druif ongestoord kan groeien.
Champagne betekent: drie druivenrassen:
pinot noir, pinot meunier en chardonnay, door de producenten in verschillende verhoudingen vakkundig geassembleerd tot ‘cuvées spéciales’, ‘cuvées prestiges’, ‘cartes or’...

Zo ontstaan bijvoorbeeld de ‘blanc de blancs’
 

(uitsluitend op basis van de chardonnaydruif), de ‘blanc de noirs’ (uitsluitend op basis van de pinot noir- en de pinot meunier-druif).
De druiven worden 100 dagen na de bloeitijd geplukt.
Dit gebeurt altijd met de hand en duurt zo’n twee weken. De druiven worden onmiddellijk geperst. Het zoete witte sap verandert in de daarop volgende maanden geleidelijk aan in een stille witte wijn.
Wie op vakantie is wil goed eten,
en dat betekent lunchen en dineren. Na een bezoek aan monumenten en musea, die een beeld geven van het rijke erfgoed van Champagne-Ardenne, is de gastronomische kennis van de streek aan de beurt, in de praktijk wel te verstaan!

Aan tafel   
Aan keus is, met ruim 600 restaurants, geen gebrek! En ieder adres biedt gerechten op basis van traditionele, gastronomische streekrecepten. Ook het kader is zeer gevarieerd: brasserie, traditioneel of geraffineerd restaurant… elk heeft zijn eigen specialiteiten. Nouvelle cuisine of traditionele keuken, het is maar net waar u zin in heeft. Eén ding is zeker: de keuken in Champagne-Ardenne is top! Met op de kaart veel gerechten op basis van champagne, specialiteiten van het seizoen…

Streekgerechten
 

Onder de naam “Table Régionale” houdt een aantal restauranthouders de streekkeuken van Champagne-Ardenne in ere. Het logo kunt u niet missen: een witte koksmuts op een rode achtergrond.
En – afwisseling van spijs doet eten – bent u op zoek naar een exotisch eetadres? Geen probleem. Eten over de grens kan in Champagne-Ardenne op veel plaatsen (Chinees, Italiaans, Japans, Noord-Afrikaans…).  Smakelijk eten!

Sportliefhebbers
Kunnen zich naar hartenlust uitleven in Champagne-Ardenne: tennis, voetbal, basketbal, joggen… faciliteiten zijn er te over en uw sport is er zeker bij! De gekozen accommodatie – hotel, camping of plattelandsgîte – hoeft u niet te weerhouden! 

Sommige hotels bieden “à la carte”-activiteiten
 

in een clubformule, bijvoorbeeld: boogschieten, leren schieten met een blaaspijp of tochten in een quad voor wie aanhanger is van belevenissporten.

Toeristen zijn van harte welkom
op de acht golfbanen in Champagne-Ardenne. Wacht dus niet langer, pak uw spullen en oefen uw swing op de greens te midden van de champagnewijngaard of in de ietwat geheimzinnige omgeving van de Ardennen.

Wandelaars  
Wie echt contact wil hebben met de natuur en de omgeving in Champagne-Ardenne, kan kiezen uit honderden kilometers uitgezette routes voor wandelaars, ruiters of fietsers.

Natuurlijk:
 

Champagne-Ardenne

is bekend vanwege de prestigieuze wijngaarden, de gotische kathedralen, burchten en uitgestrekte bossen. Maar het is ook een streek waar rust, rivieren en meren het decor vormen voor een ontspannen vakantie.

Water
 

Champagne-Ardenne: waterpretstreek. Het is niet de eerste associatie die de regio oproept, maar wie de kaart van noord tot zuid bekijkt, telt meer dan 10.000 ha watervlakte:
Lac des Vieilles Forges,  lac de Bairon,   lac du Chantecoq,  lacs de la Forêt d’Orient,   lac de Charmes,  lac de la Mouche,  lac de la Liez,  lac de la Vingeanne. Water, dat uitnodigt tot rustige overpeinzing of tot sportieve actie: vissen, zeilen, speedboatracen, zwemmen

Van bovenaf gezien
 

Biedt Champagne-Ardenne weer een heel andere aanblik.
In zwevende vaart over de wijngaard, kastelen ontwaren die verscholen liggen in bossen, strijken langs de toppen van de bomen, genieten van adembenemende horizonten boven de meren… en tot besluit van deze luchtdoop een glas champagne, als sprankelende verschillende bedrijven en verenigingen organiseren rondleidingen door de lucht van Champagne-Ardenne, per helikopter of luchtballon  herinnering aan een bijzondere excursie.
Bron: site van regio Champagne-Ardenne:
http://www.tourisme-champagne-ardenne.com
       

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!


** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets