CHÂTEAUROUX, is de hoofdstad van het departement Indre, aan de Indre, in de regio Centre Val-de-Loire. Midden in deze grote stad aan de Indre verheft zich het Cháteau Raoul, 15de eeuw, waaraan de stad haar naam ontleent en dat gebouwd is op de plaats van een 10de-eeuwse vesting. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Chateau Raoul bij ChatteaurouxChàteauroux is de geboorteplaats van generaal Bertrand,
de trouwe metgezel van Napoleon: op de Place Sainte-Hélène zijn standbeeld door Rude. In het 18de-eeuwse vroegere woonhuis van de generaal is het Musée Bertrand ondergebracht, dat herinneringen aan Bertrand en aan het Napoleontisch tijdperk bewaart en dat ook een collectie archeologie, meubelen en keramiek, schilderijen en tekeningen bezit. De kerk Saint-Martial stamt uit de 13de-15de eeuw en heeft een renaissancetoren. Even buiten de stad ligt de Abbaye de Déols, in de middeleeuwen een machtige abdij, waarvan nu alleen nog een mooie romaanse klokkentoren en enige gedeelten van de abdijkerk resteren.
OFFICE DE TOURISME COMMUNAUTAIRE  CHATEAUROUX / SUD BERRY
Indre (36) – Centre-Val de Loire  -  1 place de la Gare – 36000 CHATEAUROUX  -  Tél : 02 54 34 10 74  -  Télécopie : 02 54 27 57 97  -  Courriel : accueil@chateauroux-tourisme.com  -  Site internet : www.chateauroux-tourisme.com

Departement Indre, naar regio C. Val-de-Loire 
Ligt in de regio Centre Val-de-Loire. Met de steden  Saint-Valentin  -  Sarzay   Argenton-sur-Creuse  -  Saint-Benoit-du-Sault -  La Châtre  en Eguzon
De Indre ligt in het hart van de Berry streek, het centrum van Frankrijk en is vernoemd naar de rivier die er door heen stroomt. Vormt de overgang van de Loire streek naar de eerste uitlopers van het Central massif. De uitgestrekte natuurgebieden worden afgewisseld door gezellige steden als Argenton, Le Blanc, la Châtre en  Issoudun. Châteauroux en haar omgeving is de belangrijkste stad en is het economisch centrum. De Indre heeft een beschermd natuurgebied, een rijk verleden en tradities die bezoekers aantrekken.
Een miljoen jaar geleden kwamen er in Indre jagers in de vallei van de Creuse, nederzetting van Lavaud te Eguzon. Maar het waren de Celten , Gallische volkeren van Bituriges, die vorm gaven aan het land en er dorpen, Moulins-sur-Céphons en steden, Levoux, bouwden.

Romeinen    

Deze brachten er hun stedelijke beschaving, Argentomagus te Saint-Marcel. Door ruzies tussen Aquitaine en het Franse Kononkrijk, werden de middeleeuwse steden van de Indre versterkt met muren. De ontwikkeling in de 17de en 18de eeuw van de smederij, het weven en de leerlooierijen, opende de deuren voor belangrijke economische ontwikkelingen.

Archeologische opgravingen  

Belangrijke opgravingen hebben de Gallo-Romeinse stad Argentomagus, Saint-Mercel bij Argenton-sur-Creuse, weer doen herleven. Zij getuigt van de rijkdom van Romeinse steden met theater, thermen, tempels en monumentale fonteinen. Gebouwd op een van de meest spectaculaire plekken van de antieke stad staat het museum waar de geschiedenis en het dagelijkse leven uit die tijd weer tot leven komt.

Romaanse kunst 

De Indre is bij uitstek het domein van de Romaanse kunst: basiliek van Neuvy-Saint-Sépulchre, priorij van Saint-Marcel, Saint-Benôt-du-Sault, Saint-Gaultier, abdij van Méobecq en Saint-Genou. Meer dan 80 rustieke kerken illustreren deze periode. Déols toont enkele overblijfselen van haar imposante abdij. In Fontgombault trekken de Gregoriaanse diensten tal van gelovigen. Ook de fresco's van de eenvoudige kerk te Vic hebben veel belangstelling.

Kastelen 

Deze zijn er in overvloed. Men telt er meer dan 100 uit de middeleeuwen. Azay-le-Ferron
Bekend is het kasteel van door  een diversiteit aan architectuur, tuinen en een rijkelijk gemeubileerd interieur.

Kasteel van Valençay   

Is rijkelijk gemeubileerd door Talleyrand, invloedrijke minister van Napoleon. Het is een "kasteel aan de Loire" in de Berry streek. De architectuur vertoont stijlen van de Renaissance tot aan de 19de eeuw. Luxe salons, vorstelijke appartementen, enorme keukens weerspeigelen de pracht en praal van zijn beroemde eigenaar van 1803 - 1838. Elke zomer worden historische voorstellingen gegeven.

Kasteel van Bourges 

Is gebouwd rond 1765. Het doet denken aan de kleine Trianon in Versailles. Het heeft luxueus meubilair en prachtige bloemsierkunst.

De twee mooiste dorpen  

van Frankrijk zijn zegt men Gargiless en Saint-Benoît-du-Sault. Gargilesse, het "kleine Zwitserland" van George Sand, brengt bijeen, kasteel, Romaanse kerk, pittoreske straatjes en harpfestival. Saint-Benoît-du-Sault is gebouwd op een uitstekende rots en is bekend om zijn artisieke manifestaties en zijn veemarkten.

George Sand, 1804-1876  
Maakte het familiedomein te Nohant, bij La Châtre, het hoogtepunt voor artisieke creativiteit. Zij schreef er haar beroemde romans die zich op het platteland, de Zwarte Vallei, afspeelden zoals la Petite Fadette  en Les Maîtres Sonneurs. Zij ontving er de grootste artiesten uit haar tijd als Chopin. Liszt, Delacroix en Balzac. Samen met haar zoon Maurice runde zij een klein privé theater en een marionetten Theater. Een fraai gerestaureerd landgoed dat Nohant een romatische sfeer geeft is het begin van de George Sand route die naar Gargilesse leidt en naar plekken waar de schrijfster haar inspiratie vond.
Chopin componeerde hier een vijftigtal belangrijke composities zoals Polonaise Héroïque, Marchr Funèbre en de Valse du Petit Chien.

Crozant school 

Voor de schilders van deze school was de vallei van de Creuse een uitgelezen plaats. Romantische schilders, impressionisten en fauvisten, tientallen kunstenaars hebben hier gewerkt, waaronder Monet, Detroy, Guillaumin en Picabia.

Bekende artiesten  

Hebben hier hun inspiratie op gedaan: Balzac in Issoudun, Maurice Rollinant en beeldhouwer Nivetin in de Vallei van de Creuse.

The Berry  

Your hidden nature: just two hours from Paris you can enjoy the mysterious Brenne, the romantic land of George Sand, the sumptuous chateau of Valençay, watersports in the Creuse valley, mile after mile of foothpaths through unspoilt landscapes.
History has lined the Indre with the white, ochre, and rose-colored stones of its monuments to help the visitor discover this region.
The Château of Valençay still rings with the great deeds of Prince Talleyrand, Bouges will tell you tales of foxes, hounds, and stags hunting in the days of yore.

Argentomagus,  

a few miles from Argenton, is one of the most important archeological sites in France. Here you can follow the steps of our ancestors and walk through actual prehistoric and Gallo-Roman habitats.
Further down toward Châteauroux and the Indre Valley, you can follow the Plantagenet Route, then the George Sand route to her home in Nohant and the Château of Ars, gateways to European Romanticism. The chateau of Valençay.

Access:
by road : A 71 - A 20 (250 kms from Paris) - N151/N143/D943 - by train : 2hrs 10mins on average from Paris-Austerlitz
Distance of Châteauroux to Bourges 65 kms   

Calais 560 kms - Lyon - 350 kms - Marseille 650 kms - Nantes 300 kms - Orléans 135 kms - Poitiers 120 kms - Tours 110 kms
Climate: temperate - mildest seasons : spring and fall
Landscape: hills in the Boischaut - plains in the Brenne and Champagne Berrichonne - steepsided valley by the river Creuse upstream from Argenton
Comité Départemental du Tourisme
1, rue Saint Martin  -  B.P. 141
36003   CHÂTEAUROUX Cedex  -   Tel: 33 (0) 2 54 07 36 36   -  Fax: 33 (0) 2 54 22 31 21
E-mail: berry.indre.tourisme1@wanadoo.fr

Informatie
 

L'Indre, de natuurlijke betovering is een goede inleidende brochure.
Touristmap Cher & Indre, Le Berry is een prima bruikbare kaart.
*  Informatief is ook Indre, Les balades, les randonnées, les loisirs toniques: Le Berry, La Griserie Fr. en Eng. (roes, bedwelming).
*  Zo zijn er ook voor Les châteaux, les musées, les églises, les sites naturels, voor Les hôtels, les restaurants, les auberges en voor Les festivals, les expositions, les spectacles, les fêtes traditionnelles.
*  Kijk op internet. U kunt ze rechtstreeks bestellen.
 
** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets