COLMAR, is de  hoofdplaats van het departement Haut-Rhin en ligt aan de Lauch. Belangrijk regionaal centrum  met textiel-, metaal- en gevarieerde voedingsmiddelen industrie. Heeft een markt voor landbouwproducten. Er is een kanaalverbinding met het Rijn-Rhônekanaal. Colmar is ontstaan in de Karolingische tijd, werd in 1226 een vrije keizerlijke rijksstad en kwam in 1678, bij de Vrede van Nijmegen, aan Frankrijk. Lodewijk XIV maakte Colmar de hoofdstad van de Elzas.naar overzicht regio Alsace. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

Colmar  
Met dit van oudsher omstreden gebied kwam de stad na de Frans-Duitse Oorlog in 1871 aan Duitsland, tot 1918. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Colmar wederom onder Duits gezag. De dikwijls wat malicieuze Voltaire karakteriseerde de stad eens als 'moitié-allemande, moitié-française et tout à fait iroquoise', wat zoveel wil zeggen als 'half Duits, half Frans en helemaal geschift'.

De schrijver Georges Duhamei  

daarentegen riep Colmar uit tot de mooiste stad van de wereld. Maar de ene noch de andere extreme karakterisering doet de stad recht. De zeer eigen charme van Colmar ligt in het puur Elzassisch karakter van het stadsbeeld. De pittoreske straten, die soms het karakter van een operette­decor hebben, de vakwerkhuizen en de fraai gedecoreerde gevels maken Colmar tot een aantrekkelijke, vriendelijke en gezellige stad.

Gedurende de 47 jaar   

dat de Elzas Duits grondgebied was, toonde de stad zich een centrum van Frans patriottisme. Toen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1945, artillerievuur de hele omgeving verwoestte, bleef de stad wonderbaarlijk gespaard.

Colmar is de geboorteplaats 

van de beeldhouwer Frédérique-Auguste Bartholdi, 1834-1904, schepper van de Leeuw van Belfort en van het Vrijheidsbeeld in de haven van New York. In de stad bevindt zich het Musée d'Unterlinden, een van de inte­ressantste musea van Frankrijk.

De schilderachtigewijk Petite Venise. ColmarDe oude stad
 

De stad heeft een overvloed aan mooie oude huizen.

Het Maison des Têtes,
in de Rue des Têtes, dankt zijn naam aan de vele gebeeldhouwde koppen in de ornamentatie van de gevel. Het is een renaissancehuis, gebouwd in 1609, met een over twee verdiepingen lopende, rijk gebeeldhouwde erker en een puntgevel met voluten.

Het Maison Pfister

in de Rue des Marchands, gebouwd in 1537, een fraai hoekhuis met houten gaanderij, op de hoek onderbroken door een hoge erker met puntdak, is een der bekendste huizen van Colmar.
 
Het oude tolhuis, l'Ancienne Douane

is een mooi ensemble uit de 15de en 16de eeuw. In de portiersloge werd in 1771 de latere Napoleontische generaal Rapp geboren. Zijn standbeeld op de Place Rapp werd vervaardigd door zijn stadgenoot Bartholdi.

L 'Ancien corps de garde,
gebouwd in 1575 en tot 1938 in gebruik als politiebureau, met mooie renaissanceloggia, ligt tegenover de kerk Saint-Martin.

Zeer karakteristiek 

zijn ook de gerestaureerde wijken Quartier des Tanneurs, wijk van de leerlooiers, Quartier de la Poissonnerie, visafslag, en Petite Venise, die alle aan het schilderachtige, snelstromende riviertje de Lauch liggen. De voormalige franciscanenkerk, gebouwd in de 14de eeuw, is thans voor de protestantse eredienst in gebruik.

Musée d'Unterlinden.  

 Het museum is ondergebracht in een 13de-eeuws gebouw, dat tot de Revolutie in gebruik was als dominicanessenklooster. De gebouwen omsluiten een 13de-eeuwse kloostergang. In de kloosterkapel bevindt zich het topstuk van de collectie, het wereldberoemde

 Isenheimer Altar
 

  
 -  zie afbeeldingen: Images.Google.Isenheimer.Altar  - van de vermoedelijk in Würzburg geboren Duitse schilder Mathias Grünewald, ook wel genoemd Neithar(d)t of Nithar(d)t (1470/1475-1528). Het altaar werd in het begin van de 16de eeuw gemaakt voor Isenheim, een klooster van de Antoniusbroeders nabij Colmar.

 Het is een wandaltaar 

 met dubbele vleugeldeuren die een schrijn met houtsnijwerk omsluiten. Het werd beroemd om de beschildering der luiken door Grünewald, 1512-1515. Het gedurfde kleurgebruik, de fascinerende vermenging van realisme, symboliek en fantastische elementen en de dramatische, getormenteerde expressie maken dit complex tot een hoogtepunt van de laatgotische Noord-Europese schilderkunst.

 De belangrijkste thema's zijn:
 de kruisiging van Christus, de annunciatie, de verrijzenis van Christus, het kerstverhaal, de verzoeking van Antonius, de bewening van Christus en ­op de vaste luiken geheel links en rechts - de heiligen Sebastiaan en Antonius. In de gebeeldhouwde schrijn drie beelden in verguld hout, voorstellend Antonius tussen Augustinus en Hiëronymus.

 In de predella
,  

 voetstuk van het altaar, gesneden beelden van Christus en de twaalf apostelen.

 De kapel omvat  

 voorts werk van de omstreeks 1450 in Colmar geboren schilder en kopergraveur Martin Schongauer. In andere afdelingen van het museum zijn o.a. Gallo-Romeinse oudheden, regionale kunst en folklore, een collectie moderne kunst - Rouault, Picasso, Vasarely, Georges Mathieu e.a. -, romaanse en gotische sculpturen, gotische schilderkunst en een verzameling faience te zien.Saint-Martin -
zie afbeeldingen: Images.Google.Saint-Martin  

Deze voormalige collegiale kerk werd tussen ca. 1250 en 1375 gebouwd en vermengt lokale architectonische tradities met elementen uit de in die tijd in het Île-de­France ontwikkelde nieuwe en toonaangevende bouwstijl. Zij is een typisch product uit de overgangsperiode van Romaans naar gotiek. Van de geprojecteerde twee torens aan de westfaçade werd alleen de zuidelijke voltooid, in de 16de eeuw na een brand met een lantaarn bekroond.

De Saint-Martin  

heeft interessante gebeeldhouwde portalen: belangrijk is vooral het Portail Saint-Nicolas, in de rechterarm van het transept, met in het timpaan, dat in de bovenpartij gotisch en in de onderpartij Romaans is, voorstellingen van Christus die de doden opwekt en van de legende van de heilige Nicolaas.

In het interieur,  

dat verlicht wordt door een groot aantal gebrandschilderde ramen uit de 15de en de 16de eeuw, een in recente tijd gerestaureerd, 18de-eeuws orgel, een pietà uit dezelfde periode en een grote 14de-eeuwse Kruisiging. In de Saint-Martin bevond zich vroeger het beroemde paneel Madonna im Rosenhag, een van de weinige stukken die met zekerheid worden toegeschreven aan Martin Schongauer. Het werd in 1972 uit de kerk gestolen en een jaar later teruggevonden in Lyon. Nadien werd het provisorisch ondergebracht in de kerk, 14de-15de eeuw, Rijnlandse gotiek, van het dominicanenklooster, waar het te bezichtigen is. Het paneel stamt uit 1473 en is ingebouwd in een retabel en aan alle zijden aangesneden. Het geeft een zeer lieflijke voorstelling van de Heilige Maagd met het kind Jezus, voor een haag van rozen, vol kleine vogels.

Omgeving

Éguisheim, Kaysersberg, Ribeauvillé, Riquewihr.

Office de Tourisme:

4, rue des Unterlinden  -  68000   COLMAR  -  Tel: 33 (0) 3 89 20 68 92    -  Fax: 33 (0) 3 89 41 34 13.

Informatie
Guide des Hôtels, restaurants, Caves. Adresses utiles is een volledig smalle adressen brochure, 84 pag., Fr., Du. en Eng. met een korte inleiding op Colmar
*  De folder Colmar, Stadswandeling, Ned. gaat langs de hoogtepunten van Colmar.
Colmar en Mulhouse, das Oberelsass, Du. informeert u over deze twee steden. Er staan plattegronden in met een monumenten lijst.

Departement Haut-Rhin       ▲
Association Départementale du Tourisme: Maison du Tourisme Haute Alsace  -  1 rue Schlumberger/BP 337  -  68006   COLMAR Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 89 20 10 68   -  Fax: 33 (0) 3 89 23 33 91
Internet: http://www.tourisme68.asso.fr   -  E-mail: adt@rmcnet.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets